Вправи спрямовані на виховання постави і рухових якостей.

Про матеріал

Невід'ємною складовою частиною фізичної культури є виховання та формування правильної постави людини. Згідно з сучасними поглядами, постава є інтегральною характеристикою стану організму і відображає результат комплексного впливу на нього факторів фізичного та соціального середовища. Постава-це звичне положення тіла під час спокою і в русі.

Перегляд файлу

Вправи

спрямовані на виховання постави

 і рухових якостей.

 

     Невід'ємною складовою частиною фізичної культури є виховання та формування правильної постави людини. Згідно з сучасними поглядами, постава є інтегральною характеристикою стану організму і відображає результат комплексного впливу на нього факторів фізичного та соціального середовища. Постава-це звичне положення тіла під час спокою і в русі.

 

     Вправи, що спрямовані на формування відчуття правильної постави.

  1.     Стати спиною до стіни без плінтуса так, щоб п’ятками, литками, лопатками і потилицею торкатися стіни. Зробити крок у перед зберігаючи положення правильної постави.
  2.     Стоячи з гімнастичною палицею, яку поставлено вертикально до спини, уздовш хребта, випростатися так, що палиця торкалася потилиці хребта і сідниць.
  3.     Стоячи біля стіни з правильною поставою виконувати різні рухи:
  • присісти, не відриваючи голови, лопаток і тазу від стіни;
  • звести і розвести плечі ;
  • зробити крок уперед, виконати різні рухи руками, ногою (махи) або колові рухи тулубом і знову стати до стіни, зберігаючи правильну поставу
  1. стояти і ходити з правильною поставою  тримаючи на голові легкий предмет: дощечку, набивний м’яч або мішечок з піском. 
  2. Самоперевірка правильної постави біля дзеркала.

 

Деякі вправи, які розвантажують хребет

  1. Лежачи на спині, руки в гору, потягнутись. Руки в низ. Розслабити м’язи.
  2. Лежачи на спині руки під головою, лікті притиснуті до підлоги. Зігнуті ноги. Випрямити їх уперед. Знову зігнути  і покласти на підлогу.
  3. Лежачи на спині і зберігаючи правильну поставу, повернутися вбік
  4. Лежачи на спині , одна рука на грудях, друга на животі. Навчання глибокого дихання.
  5. Упор стоячи на колінах кисті в середину. Зігнути руки, підборіддям торкнутися підлоги.

 

Вправи які збільшують рухомість хребта.

  1. Стоячи ноги нарізно, руки до плечей. Нахил уперед, голову тримати прямо.
  2. Сидячи на стільці (спина торкається його спинки), ногами обхопити ніжки, руки в низ. Нахил праворуч і ліворуч, однойменна рука при нахилі ковзає по ніжці стільця.
  3. Упор стоячи на колінах. Вигнути спину (збільшити кіфоз) голову схилити; зігнути спину (збільшити лордоз), голову підняти.

      Відчуття правильної постави виховують у всіх правильно організованих іграх, але найбільше цьому завданню відповідають ті рухливі ігри, які можна запроваджувати, не порушуючи змісту, перебігу та емоційності загально підготовчих вправ на осанку: потягування, рівновага на зменшеній опорі, основні вихідні положення рук і ніг.

Деякі ігри.

«СОВОНЬКА»

   За сигналом учителя «ніч!» діти стають у положення руки до плечей і вгору-назовні; сісти, схрестивши ноги, руки за голову; стати до стіни,зберігаючи правильну осанку. «Совонька» збирає до себе в «кубло» дітей,які ворушаться або стоять у неправильному положенні,порушивши осанку.

«ФІГУРИ»  

   Учитель вибирає положення, що сприяють вихованню правильної постави. Виграє учень, який виконав рухи найкраще і правильно.

«ЕСТАФЕТА З ВАНТАЖЕМ НА ГОЛОВІ»

   Вантажем може бути мішечок з піском, набивний м’яч (вага - до 0,5кг), дощечка тощо. За кожне падіння вантажу на підлогу, команді дається штрафне очко. Виграє команда, яка матиме менше штрафних очок.

   Вправи на силу і на розтягування тісно пов’язані між собою, бо коли скорочується м’яз-згинач, рефлекторно розслаблюється і розтягується м’яз-розгинач. Крім того, залежно від методики застосування  та сама вправа може бути і на силу, і на розтягування. Повільне  піднімання ніг у висі – вправа на силу, а розмахування – вправа  переважно на розтягування. Тому говорять  про переважну доцільність тієї  або іншої вправи.

   Вправи, які  розвивають силу, дають змогу переборювати  всезростаючу вагу тіла або вантажу: в упорі стоячи на колінах, піднімання однієї  ноги назад; в упорі стоячи, згинання рук.

     Вправи на розтягування  характеризуються  великою амплітудою,  коливанням, змахами,  пружинними рухами;  махи  руками вгору і назад до  відказу;  махи  ногами  вбік; ритмічне  похитування  тулуба тощо.

      Вправи  на розслаблення  характеризуються  вільним падінням  окремих частин тіла: з положення руки вгору послідовне падіння кисті, передпліччя, плеча.

       Загально-підготовчі  вправи  можна виконувати  без предметів або з дрібними  предметами такими: прапорцями, кубиками, дрібними м’ячами,  обручами,  скакалками,набивними м’ячами  тощо; на тренажерах, на гімнастичній стінці і лаві.       

     Згідно з новою концепцією, внутрішньою причиною виникнення порушення постави та сколіозів у дітей служить недостатня стійкість в них спільного центра ваги тіла. Поставі ж при цьому відводиться роль системи, що забезпечує рівновагу організму в просторі.                                                                                                                                               

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яровенко Світлана Михайлівна
    Сучасна і корисна інформація
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
2105
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку