Всеукраїнська трудова акція "Кролик"

Про матеріал
Підготовка учнів до роботи в умовах нових ринкових відносин, до самостійного ведення господарства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Всеукраїнська трудова акція«Кролик»Роботу підготував вихованець гуртка «Юні лісівники»Олександрівської станції юних техніків при Підлісненській філії КЗ «Олександрівське НВО №2» Завальний Богдан. Керівник : Охріменко Н. В.

Номер слайду 2

Завдання акції: Розробити власний бізнес-проект кролеферми; ознайомитися з теоретичними знаннями з питань біології кролів, технологій їх годівлі, систем утримання, методів розведення; ознайомитися з основами економіки та менеджменту в галузі кролівництва; підготовка до роботи в умовах нових форм ринкових відносин, до самостійного ведення господарства; формування свідомого, відповідального ставлення до роботи; формування навичок, умінь; надбання досвіду ведення господарства.

Номер слайду 3

 Кролівництво в Україні сьогодні має декілька способів розведення і утримання кроликів, в основному їх можна віднести до трьох категорій:1. Ретро;2. Техно;3. Еко.1. Ретро-кролівництво - це кролівництво, засноване на традиційних, старих знаннях, прийомах господарювання. В основному придатне для дворових, невеликих селянських господарств. У цьому кролівництві застосовують прості способи  розведення і утримання кролів, раціон орієнтований в основному на  кормову базу, яка  є на селі - зернові, коренеплоди, відходи сільськогосподарських  культур.  Ретро кролівництво сильно схильне до захворюваності кроликів різними хворобами, а при зіткненні з важкими інфекційними хворобами кролики гинуть. Дуже часто спостерігається низька культура кролівництва, рівень заходів що використовується по запобіганню можливим захворюванням, падіж, відсутність сучасних знань про кролика і його звички. Все це  є негативною стороною цього кролівництва.  Крім того,  самі кролики не мають ніяких своїх переваг - вони хворобливі, довго виростають до товарної ваги, схильні до сезонних відхилень і т.п. В ретро-кролівництві не використовується продумане житло, кроликів утримують аби як, піддаючи їх організми всілякому стресу.2. Техно-кролівництво - це кролівництво, де застосовуються сучасні способи вирощування і розведення кроликів в промислових масштабах. Майже без виключення таке кролівництво виконується в критих спеціалізованих приміщеннях де в якості племінного матеріалу використовують гібридні кролики. 3. Еко-кролівництво - це кролівництво, яке використовує тільки натуральні, природні способи утримання і розведення кроликів, метою якого є виховання і збереження найвищого імунітету тварини, забезпечення для них найкращих гуманних умов утримання, та отримання з нього продукції найвищої споживчої  якості.

Номер слайду 4

Використання кормів без стимуляторів росту, застосування  жорстких профілактичних і запобіжних засобів  після виникнення хвороб, епідемій,  вірусних інвазій, максимальний облік фізіологічних особливостей тварин, його звичок, створення  ідеального середовища життя – це неповний перелік розставлених акцентів в цьому  кролівництві. Еко-кролик - унікальна тварина, яка десятиліттями виховується в умовах і методі найбільшого сприяння. В еко-кролівництві застосовують тільки натуральні, природні компоненти (раціон, профілактика хвороб, ін.)  і прийоми ( утримання, розмноження, ін. ). Що стосується ліквідності і вартості згаданих видів кролівництв, то ретро-кролівництво не має  нічого спільного з бізнесом. На такому кролівництві  не можна отримати дохід, практично завжди супутні падіж, та довгі строки отримання продукції.  Техно-кролівництво  -  початкові капіталовкладення  дуже громіздкі. Потрібна особлива інфраструктурна підв'язка і наявність критих опалювальних приміщень. Рентабельність настає, коли господарство працює з сотнями і тисячами голів кроликів. Продукція на виході - технічне м'ясо, яке не користується такими високими рівнями продажів як інші види м'яса тварин.  Еко-кролівництво можна  організувати практично з будь-якого наявного і більш-менш значущого капіталу. Воно доступне як  простому селянинові, так і  поважному  комерсантові. Окупність вкладень може настати  і в перший рік, а ліквідність продукції, деколи якнайкраща в тваринництві, оскільки попит  перевищує пропозицію.  До можливих недоліків можна віднести необхідність комерційної ініціативи і грамотного менеджменту. Продукція еко-кролика по асортименту не відрізняється від продукції  інших видів кролівництва. Проте за якістю - разюче! Перш за все необхідно зрозуміти сам спосіб отримання екологічно чистого продукта. Еко-кролик, на відміну від своїх цехових родичів - технічних кроликів, отримує вдосталь комфорту і турбот, як з боку людини, так і з боку оберігаючого його організм технології і інструменту -спеціальних конструкцій - еко-ферм.

Номер слайду 5

Перебуваючи все життя на чистому повітрі, а не в закритому приміщенні, отримуючи вдосталь радісну сонячну енергію, а не сутінки, чи світло енергозберігаючих ламп, кормлячись не хімічною мішаниною а натуральними кормами, зігріваючись взимку і охолоджуючись літом, такий еко-кролик накопичує не отрути та хімікалії в своєму організмі, а цінну біохімію, який зрештою, через м'ясо віддає людині. Еко-кролик  зазвичай не хворіє, його не косить на смерть перша епідемія на фермі, його імунітет настільки сильний, що з вакцинами або ветеринарами він може бути не знайомий зовсім. Його м'ясо – вищих гастрономічних властивостей, належить до категорії «екстра», без запаху сечі , молоде, молочне (але забивають кролика вже в дорослому віці - 4 місяці, коли він важить 4-6 кг). Дуже корисне для здоров'я людини м’ясо еко-кролика цілюще, оскільки молодий кролик смокче свою маму до 3-х місячного віку, відповідно, набирає весь імунітет з молоком, а через місяць - віддає людині. Ціна на м'ясо не нижче 150 грн за кілограм.. І по-декуди відчувається його дефіцит! А тому, для того щоб забезпечити свою сім’ю дієтичним м’ясом та мати додатковий дохід багато сімей в селі тримають в своєму господарстві кроликів. Так як і моя сім’я. От і я вирішив зайнятися цією справою . Для цього мені необхідно було насамперед познайомитися з теорією вирощування ,догляду,утримання кроликів. Після цього я з татом підготував кроликам клітки і для утримання вибрав каліфорнійського кролика. . Дідусь мені подарував 5 кроличок цієї породи.

Номер слайду 6

Отже витрати сім’ї : кролятники- 0 грн (використанні матеріали раніше придбані); кролики-0 грн (подарунок дідуся). вакцина-0 грн. Вакцинувати кроликів не потрібно так як їм по 2-3 місяці. Отже і затрати на вакцину – відсутні. Тепер потрібно лише правильно за ними доглядати. Адже вони повинні добре розвиватися для того щоб досягши 5-ти місячноговіку їх можна було б спарувати. Каліфорнійський — порода кролів м'ясного напряму.  Наукова назва: Oryctolagus cuniculus. Маса: 3,5 – 4,8 кг. Тривалість життя: 5 – 10 років. Вищий рівень класифікації: Кріль європейський. Рівень класифікації: Порода тварин. Кролики цієї породи виводилися складними методами. Для цього американські вчені схрестили кілька шиншил, а саме: велику звичайну шиншилу, білу новозеландську і російську горностаєву. На підставах чого, каліфорнійські кролі, виведені в США, славляться своєю відмінною м’ясною продуктивністю, інтенсивністю росту і високоякісною шкірою. Зі своїми невеликими обсягами вони мають хутро білосніжного кольору з похмуро-коричневими вушками, носа, лап і хвоста. Важать каліфорнійські кролі в середньому 4-5 кг, у них сильний та компактний тулуб з вузькою кістяною оправою, велика спина і груди. За окріл кролиця може принести до маленьких кроликів, з вагою одного до 45 грам, але набирають вагу новонароджені дуже швидко (до 45 г/день). У перші два-три місяці каліфорнійський кролик важить 2-3 кг, п’ять місяців — до 4,2 кг Хутро кроленят дуже густе і щільне, отримують білі шовковисті шкури великих і маленьких розмірів.

Номер слайду 7

Догляд за Каліфорнійським кроликом досить простий і не вимагає великих зусиль. Різний температурний режим Каліфорнійський кролик переносить добре. Опис породи кроликів Каліфорнії говорить про те, що єдине, до чого тварина цієї породи відноситься негативно,-вогкість в приміщенні. Тримати рекомендується в клітках, особливо плідних самиць. У приміщення, в якому проживають кролі, повинне потрапляти денне освітлення. При утриманні цих тварин рекомендується мати витяг, який встановлюється на відстані не менше 80 см від підлоги. Приміщення повинне добре провітрюватися. Або ж кролівники повинні бути розміщені не в приміщеннях або сараї , а в затишному місці. Піддони в клітках устилають соломою або котячим наповнювачем. Настил підлягає частій зміні, щоб в нім не устигали заводитися різні шкідники. Потрібно пам’ятяти: приміщення повинне добре провітрюватися

Номер слайду 8

  У раціон “вуханів” входять – трава, злаки, листя і свіжі деревні пагони дерев. Це так би мовити річний раціон. Що тут треба відзначити – в харчування кроликам необхідно буде включати величезну кількість свіжого зеленого корму, це дозволить скоротити споживання зернового корму. У зелений корм входить: подорожник, полин, конюшина і багато інших дикорослих трав. І ось проблема – адже постійно треба буде, десь брати свіжий і зелений корм, не вдасться набрати відразу десь багато трави і годувати “Наш бізнес” з весни до зими. Раціон харчування кроликів в справі дуже важливий і грає величезну роль! До цього доведеться ставитися дуже і дуже серйозно! Ні в якому разі не можна буде годувати тварин загнилою або покритою цвіллю травою.

Номер слайду 9

У зимовий період харчування можна включити: зернові корми в різному вигляді і складі, сіно. Якість харчування взимку так само має бути хорошою. Не потрібно забувати що кроликам необхідні соковиті корми . Тому потрібно влітку подумати над цим питанням. Підготувавши на зиму в достатній кількості моркву, буряк , капусту, картоплю . Морку і картоплю треба вводити в раціон поступово. У коренеплодах багато каротину, від якого у тварин часто бувають здуття і понос. Кролі можуть навіть загинути, якщо одразу дати велику кількість моркви. Хоча цей овоч дуже корисний для самок, які мають малят. Від нього прибуває молоко і стає жирнішим. Бульби ж багаті на крохмаль, і їх також треба пропонувати спочатку потрохи. Від вареної картоплі, запареної разом з осипкою, вухані набирають вагу і жиріють. Такий корм добре надасться для відгодівлі на забій.

Номер слайду 10

Незабувати що вода у кролика повинна бути постійно. Кролик п’є багато води . Кролик, як і всі ми, очищає свій організм коли п’є воду і через сечовипускальну систему виходять всі токсини, які періодично накопичуються в будь-якому живому організмі. А тому, незалежно від пори року, потрібно про це , пам’ятати. До того ж воду необхідно підсолювати. Приблизно добавляти чайну ложку на літр води. Тоді тварини почуваються краще, мають хороший апетит.

Номер слайду 11

Правильне розведення кроликів означає правильний режим харчування. У кролика їжа повинна бути постійно. Мало хто знає – у кроликів система циркуляції їжі відбувається не за рахунок м’язової системи стравоходу, а за рахунок надходження нової їжі. Тому нерозумно в розведенні годувати кролика 2-3 рази на день. Їжа буде застоюватися псуватися і отруювати кролика. Кролик, якого годують 2-3 рази на день починає гризти клітку, таким чином, він бореться за життя, намагаючись проштовхнути їжу в собі, щоб не отруїтися. Якщо ви бачите сильно погризену клітку , цьому явищу є два пояснення: або у кролика немає достатньо їжі протягом дня, або йому не вистачає клітковини . А тому починати розведення кроликів потрібно з правильного раціону харчування. Кролик – тварина, яка потребує клітковину, тому сіно потрібно давати кролику постійно. До того ж кролик точить зуби, коли він їсть сіно. А зуби у кролика ростуть протягом усього життя, і йому їх потрібно сточувати. Соковита трава може вбити кролика, оскільки вона може містити токсини. Навіть якщо трава не отруйна, вона могла рости біля отруйної трави, тому новачкові рекомендуємо відмовитися від трави і давати тільки сіно. Успішне розведення кроликів, потребує також постійного стеження за водою. Вона повинна бути постійно. Сеча кролика є найсильнішим добривом. Це з одного боку добре. Адже маємо ще один бонус – високоефективне добриво на присадибну ділянку, а з іншого боку потрібно стежити, якщо сеча буде погано видалятися з кліток, де живуть кролики, то будуть втрати Горошки калу кролика не становлять йому ніякої небезпеки. Вони навіть не мають запаху. Так кроликів влаштувала природа, щоб кролика було складніше відстежити хижакові. Кролик іноді навіть може, їсти свої горошки, в цьому немає нічого підозрілого, просто перевірте, чи є в годівницях корм. Безкоштовна порада в усуненні сечі: кролик любить випускати сечу в найнижчій точці клітки. Вагітність каліфорнійської кролички протікає не 30 а 40 днів. Для цих кроликів можна використовувати прийом подвійного спаровування . При заплідненні самок використовується два самця. У кроликів від природи є функція змішування сперми, і самки не тільки можуть завагітніти від двох самців, а ще й підвищується ймовірність запліднення. Тільки використовуйте почерговість відразу 2-3 дня у одного самця, потім в іншого, а не двох відразу. Доведено що при подвійному спарюванні виходять більш сильні кроленята. Промислове розведення кроликів має способи підвищення імунітету. Забирати кроленят у кролиці у віці не раніше, ніж 2 місяці

Номер слайду 12

У кролиць дуже корисне молоко для кроленят воно сильно відрізняється від коров’ячого за складом жиру, білків, антитіл. Воно навіть густіше за коров’яче. Чим більше кроленята будуть вживати молока кролиці, тим більше вони будуть набирати вагу і тим більший у них буде імунітет, тоді коли вони стануть дорослими кроликами. Самка готова годувати кроленят аж до 6 -ти місяців, але кроленят краще відлучувати раніше. Вони вже в 4 – ох місячному віці готові до спаровування. Та й рентабельність бізнесу буде вищою. Кролик, як і будь-яка жива істота , має свої хвороби. Основні хвороби у кролів дві: Міксоматоз. Вірусне захворювання, від якого у кролика з’являються пухлини і в підсумку кролик гине. Штучний вірус, який був розроблений у Франції для боротьби з кроликами в Австралії в 1950 -ті роки. Кролики в Австралію завезли англійці, які любили по полювати. Клімат Австралії виявився наскільки сприятливим для кроликів, що вони активно розплодилися і порушили баланс екосистеми. Міксоматоз переносять комарі і заражені кролики. (Комарі до речі не переносять запаху дизеля, але й для кроликів цей запах не сприятливий). Вірус міксоматоз у нас поширився, коли його тестували у Франції. Він наскільки ефективний, що цього не очікували навіть самі розробники, в результаті тестування Франція і сусідня Німеччина на кілька років залишилася без кроликів. Пізніше вірус поширився по всій Європі і далі. ВГБК вірусна геморагічна хвороба кролів. Перші спалахи цього вірусу помітили тільки в 1984 році в східному Китаї. Після чого вірус мігрував на південь Китаю, а у 1986 вірус був вже в Італії ну так і далі. Від ВГБК у кролика роздуває живіт. (Можна спробувати дати кролику препарати, що виводять гази). Взимку кролики хворіють рідко, оскільки віруси погано переносять мінусові температури, а сам кролик при температурі, навіть – 25 може спокійно себе почувати, і навіть робити приплоди кроленят, які спокійно доживають до весни. Проти вірусів продаються вакцини. (Є навіть комплексні вакцини – кожну вакцину потрібно колоти в різні терміни віку кролика.) Але статистика смертності щеплених і не щеплених кроликів однакова. Бізнес з розведення кроликів ефективний у плані плодоносності. Не забувайте кролики – скороплідні, самка кролика носить всього 1 місяць вагітності, чого не робить жодна сільськогосподарська тварина. І якщо ви втратили поголів’я помилково, то за короткий термін ви можете відродити його менше ніж за рік.

Номер слайду 13

Така реабілітація притаманна не кожному бізнесу. А за попит продукції ви взагалі не потрібно переживати. Адже завжди будуть споживачі кролячого м’яса. В Інтернеті повно оголошень підприємств, які закуповують кроликів, як тушку, так і в живому вигляді. Ресторани завжди зацікавлені в поставках кролячого м’яса. Достатньо подивитись різницю , в меню ціни на страви з кролика і страви з іншого м’яса. При тому, що закупівельні ціни за 1 кілограм м’яса кролика мало відрізняються в порівнянні з іншим м’ясом сільськогосподарських тварин. Інтерес до кроликів у ресторанів очевидний – великий «зазор»доходів. Не потрібно забувати і про своїх знайомих, які робитимуть постійні щомісячні замовлення. Конкуренція на ринку виробництва кролячого м’яса дуже низькаІ потрібно пам’ятати : якщо кролик за кожен місяць набирає вагу +1 кг. значить, ви робите все правильно. Кроликоферма— це вигідна справа. М’ясо кролика найкраще засвоюється в організмі (на 90%). Воно є дієтичним, оскільки містить дуже низький відсоток жиру. Такий продукт завжди буде користуватися популярністю. Його легко збути, досить встановити взаємини з роздрібними магазинами, ринком або рестораном. Також можливо буде встановити свою ціну на готову продукцію, що дозволити заробити більше коштів.

Номер слайду 14

Бізнес-план сім’ї Завального Богдана Витрати. Оренда ділянки складе 0 грн за рік. Сума не враховується при наявності власної землі. Купівля кліток – 0 грн . Клітки виготовлені з матеріалу придбаного раніше. Купівля кроликів-0 грн , так як кролики являються подарунком дідуся. Закупівля корму- 0 грн, корм вирощений на присадибній ділянці. Час відгодівлі триває 4 місяці. За цей період кількість з’їденого корму однією твариною досягає 15 кг. Продукти вирощені на власному городі. А тому витрати на оранкау, культивацію , насуння, купівля Сінастановить 3500 гривень. Доходи. Самка в середньому приносить потомство у 36-48 особин на рік. Якщо всі малюки виживуть, то кожен по досягненню 4-х місяців буде мати вагу в 2-3 кг. Це 144 кг м’яса за рік лише від однієї кролиці. При вартості кролятини 200 грн/кг виторг за реалізований продукт становитиме 288 00 грн.. Оскільки в нас 5 самок - річний дохід 144000 за 1 рік. Чистий дохід становитиме 140500гривень. Варто врахувати, що даний бізнес-план складений без врахування форс-мажорних обставин і втрат а також оплати робочої сили. Розведення кроликів — вигідний бізнес, головне, правильно почати. Це не розвага, а справжня праця Якщо за справу взятися серйозно, правильно розрахувати витрати і розумно використовувати кошти, кролівництво окупиться протягом року і в подальшому дозволить отримувати стабільний дохід. Кролиця в середньому призводить від 36 до 48 особин потомства в рік. Якщо всі кроленята виживуть, то кожна особина по досягненню чотирьох місяців життя буде мати вагу в 2-3 кілограми. Шляхом нехитрих підрахунків отримуємо 144 кілограма м’яса на рік (і це тільки від однієї кролиці). При вартості кролячого м’яса в 200 грн за кілограм, виручка за продукта буде 28,8 тисяч гривень.

Номер слайду 15

А чи знаєте ви ?Виявляється що:– Кількість окрасів кроликів сягає 150, а кольорів очей лише п’ять: коричневий, сіро-блакитний, блакитний, рожевий, мармуровий.– Завдяки будові ока кролик може дивитися назад, не повертаючи голови.– Кролики мають чутливі вуха, які вони можуть повертати у будь-якому напрямі. Через вуха регулюється також температура тіла тварини.– У жирі на кролячих вухах виробляється вітамін Д. Тому, помивши вушка, кролі облизують лапи, таким чином отримуючи цінну вітамінну добавку.– Самиця кролика має двійчасту матку, тому вона здатна виношувати одночасно два поноси від різних самців.– Спекотного літа репродуктивна функція в самців може припинитися, і відновитися з настанням прохолодної погоди.– Кролики не потіють, оскільки не мають потових залоз. Піт може виділятися лише через подушечки на лапах.– Хутро кроля не алергічне, тому людині можна не боятися алергії.

Номер слайду 16

Для того щоб отримати результат від своєї міні-кролеферми я веду щоденник кролівника. Але надійним інструментом обліку залишається стара трафаретка.  Таку дощечку прибиваю всередині клітки вгорі. У трафаретці зазнаю: породу тварини, стать, жива вага, рік народження тварини, у самок — дати окролів та парувань, кількість народжених кроленят, залишених і відсаджених. На трафаретках самця зазначається рік народження, жива вага, номери покритих самок. Записи на трафарет­ках веду акуратно і чітко. Усі відомості, занесені на трафаретку , записую також у щоденник. А також записую усі парування самки та резульбтати покривання . Записую живонароджених кроленят, мертвонароджених або яловість самки. Усі випадки захворювання тварини, негативний результат парування та ін. Обов’язково вказую такі показники, як жива вага дорослої тварини, а показники живої ваги молодняка записують у журнал молодняка      Порода:каліфорнійська. Рік народження:: 15.01.19 , 18.06.19,Стать: самка. Вага: 4,5 кг. Парування:18.06. 28.07.19, 07.09.19,17.10.19, 26.11.19 Окріл:28.07.19, 07.09.19,17.10.19,26.11.19, 05.01.20 Народилося: 9 кроленят, 10,8, 9,7 Мертві: 0, 0,1, 0, 2 Записи на трафаретці однієї з кроличок

Номер слайду 17

Те, що кролики – це не тільки цінне хутро, а й декілька кілограмів легкозасвоюваного, а головне, м’яса яке добре купується, знають всі. Однак реалізувати розведення кроликів як бізнес вирішуються деякі, незважаючи на те, що збут м’яса кролика сьогодні стійкий і має досить великі обсяги.

pptx
Додано
2 грудня 2021
Переглядів
927
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку