Всеукраїнська трудова акція “ Юннатівський зеленбуд”

Про матеріал
Мета та основні завдання акції: - формування творчої працелюбної особистості; - ознайомлення учнів з видам плодоягідних культур та їх особливостями; - формування знань про хвороби рослин і способи боротьби з ними; - забезпечення умов для формування вмінь готувати ґрунт, висаджувати та доглядати за живцями; - виховання культури праці; - розвиток уваги та спостережливості; - оволодіння сучасними технологіями вирощування господарського матеріалу; - ознайомлення учнів з умовами праці садівника; - залучення учнів до озеленення довкілля, збереження існуючих зелених насаджень.
Перегляд файлу

 

НОВОМИРГОРОДСЬКА  РАЙОННА  РАДА КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ
КАПІТАНІВСЬКА  ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ  ШКОЛА
  І-ІІІ СТУПЕНІВ

 

 

 

Всеукраїнська трудова акція

“ Юннатівський зеленбуд”

 

                   Презентація досвіду роботи

                

Координатори: Фінів Юрій Іванович,

                                 вчитель трудового навчання,

                                 Фініва Світлана Владиславівна,

                                  педагог-організатор 

 

 

 

 

смт. Капітанівка

 

Мета та основні завдання акції:

 

 

- формування творчої працелюбної особистості;

- ознайомлення учнів з видам плодоягідних культур та їх особливостями;

- формування знань про хвороби рослин і способи боротьби з ними;

- забезпечення умов для формування вмінь готувати ґрунт, висаджувати та доглядати за живцями;

- виховання культури праці;

-  розвиток уваги та спостережливості;

- оволодіння сучасними технологіями вирощування  господарського матеріалу;

- ознайомлення учнів з умовами праці садівника;

-  залучення учнів до озеленення довкілля, збереження існуючих зелених насаджень.

 

 

 

 

 

 

 

Господарське значення рослин визначається насамперед цінністю ягід і плодів у харчуванні людини. Вони мають властивості, підвищують стійкість організму проти опромінення, виводять шкідливі речовини, поліпшують обмін речовин, посилюють апетит людини, роблять її стійкою проти різних хвороб і витривалою до несприятливих умов. З плодів і ягід виготовляють компоти, соки, джеми, желе, мармелад тощо. Їх використовують у кондитерській, фармацевтичній промисловості.

Зважаючи на велике господарське значення плодових і ягідних культур, зумовлео виникнення такої галузі сільськогосподарського виробництва, як плодівництво.

 

Результат пошуку зображень за запитом "картинка про плодівництво"

 

 

 

На території сучасної України плодівництво розвивалось, як свідчать давні літописи, починаючи ще з VII—VI ст. до н.е. Починаючи з IX—X ст. плодові і ягідні насадження Київської Русі в монастирських і княжих землях вже займали значні площі. Найбільш відомим у той час був Києво-Печерський сад. У ньому вирощували більшість відомих плодових дерев.

Результат пошуку зображень за запитом "картинка Києво-печерського саду"

 

В період татаро-монгольської навали розвиток садівництва припинився і став відроджуватися наприкінці XVI — початку XVII ст. На цей час садівники вміли вирощувати саджанці, обрізувати та підживлювати рослини, використовували дерева для декоративного оздоблення.

Розвиток плодівництва як науки передбачає вивчення закономірностей росту, розвитну, плодоношення і розмноження культур. Оскільки ці рослини відіграють важливу роль у життєзабезпеченні людини.

              Навчальний проект

 

       «Сама ефективна малина»

 

H:\на_семінар_юра\малина\P7030981.JPG Малина з пришкільної навчально-дослідницької ділянки

Лат. – Rubus idaeus , англ. – Raspberry-cane

Родина Розовi – Rosaceae

Опис малини

Малина – напiвчагарник з тонкими шипами, до 2 м заввишки. 

Листки малини черговоперистi, зверху зеленi, зiсподу волохатi, товстозубчастi.

 Квiтки малини зiбранi по кiлька на верхiвцi стебла, бiлi, з п'ятироздiльною чашечкою, п'ятипелюстковим вiночком, численними тичинками. Плiд червоний, збiрний, кожний окремий плодик вкритий волосками i має одну нaciнину. Збiрний плiд легко вiдокремлюється вiд квiтколожа. Рослина цвiте у тpaвнi.

Поширення малини

Малина росте у рiдких лiсах, чагарниках, на скелястих гіpських схилах.

Сировина малини

Листя малини – Folia Rubi idaei.

Листя малини збирають пiд час цвiтiння (червень–липень). Сушать у затiнку чи в сушарцi при температypi до 45 С. Висушене листя зелено-бiлувате, слабогiрке на смак, без запаху. Зберiгають у темному, сухому i провiтрюваному мicцi. Допустимий вміст вологи – не бiльше 16%.

Дiя i застосування малини

Листя малини мають антипiретичну i потогiнну дiю при простудних захворюваннях таких як ангіна, грип та iн. Протизапальна дiя їх використовується при шлунково-кишкових катарах. Квiтки, листки i плоди малини приписують при  гiпертонiчнiй хворобi, атеросклерозi та як вiтамiнний засiб.

У народнiй медицинi листки малини використовують i при пiдвищенiй кислотностi шлунку, шлункових кровотечах, кровохарканні, кишкових розладах, менорагії, головному болю, пораненнях шкiри, захворюваннях дихальних opганів.

Спосiб застосування малини

При захворюваннях шкiри застосовують листя малини у виглядi вiдвару. 2 ст.л. сухого подрiбненого листя заливають 400 г окропу i варять протягом 3 хв. Вiдвар настоюють 30 хв i процiджують. Приймають тричi на день по 120 г до їди.

 

 

 

 

 

                                                                                               

H:\на_семінар_юра\малина\DSCN0272.JPG

Підготовка грунту для висаджування молодих саджанців

 

H:\на_семінар_юра\малина\DSCN0246.JPG

                          Життя нічого не дає без праці            

H:\на_семінар_юра\малина\DSCN7722.JPG

Пришкільні навчально-дослідницькі ділянки підготовлені до висаджування молодих живців малини і вже чекають своїх дбайливих господарів                  H:\на_семінар_юра\малина\DSCN7715.JPG

 

 

 

H:\на_семінар_юра\малина\DSCN7716.JPG

 

       Працювати разом, добре постаратись, щоб урожай  

                              гарний восени зібрати                                                                      

                                  

H:\на_семінар_юра\малина\DSCN7718.JPG

 

                                Що посієш, те й пожнеш

    

      Кожен клас нашої школи прикладає максимум зусиль    

               для того, щоб їх малинник був найкращий

 

H:\на_семінар_юра\малина\P4140118.JPG

Працьовитість - душа будь-якої справи і запорука добробуту

H:\на_семінар_юра\малина\DSCN7713.JPG

 

H:\на_семінар_юра\малина\P4191222.JPG

 

Розумна людина іноді поспішає, але нічого не робить поспіхом

 

H:\на_семінар_юра\малина\P4191223.JPG

 

         Як справжні господарі учні дбайливо впорядкують  

                                 свою зону трудової дії

 

Результат пошуку зображень за запитом "фото малини рядами"

 

H:\на_семінар_юра\малина\P7030985.JPG

 

Результат плідної спільної праці смачна малина вирощена власними руками, яку можна буде поласувати у шкільній їдальні

      Недарма вважається, що праця облагороджує людину. Адже задля того, щоб зробити будь-що добре, потрібно вчитися та розвиватися. Уміла в своїй справі людина – наче митець, що створює шедевр. ЇЇ рухи красиві та відточені, хоч вона малює картину, хоч рубає дрова.

  Праця – це те, що нас годує, це наша впевненість у завтрашньому дні, це наш пліт, що тримає на воді та не дає піти вниз, під воду, у безлад та неспокій. Завжди шанувалася людина, яка любить працю та підбадьорює інших стати до ремесла. Не обов’язково мати високу посаду, щоб межи людьми мати добру славу, а обов’язково треба працювати на повну силу, аби мати на наступний день чогось на обід. Нехай у наш час не дуже сильно і звертають увагу на те, хто ти: хлібороб чи вугільник, комбайнер чи простий пастух, але той, хто вкладає у свою справу життя, той ніколи не втратить людського доброго слова та пошани.

   Праця несе в дім добробут, затишок та злагоду і тому ми вчителі повинні прищеплювати  учням любов та повагу до праці з шкільних років.

 

docx
Додано
6 червня 2023
Переглядів
110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку