Вставні слова. Розділові знаки при вставних словах.

Про матеріал
Навчальна мета: ознайомити учнів із поняттям «вставні слова»; навчити визначати їх у реченні; формувати вміння виділяти в тексті вставні слова комами; учити правильно інтонувати речення зі вставними словами; розвивальна: розвивати вміння школярів складати висловлювання за поданою темою, логічне мислення, творчу уяву, мовленнєві навички; працювати колективно та самостійно; виховна: виховувати інтерес до української мови, традицій українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вставні слова. Розділові знаки при вставних словах.

Номер слайду 2

Зібратися разом – це початок, Триматися разом – це прогрес, Працювати разом – це успіх!

Номер слайду 3

Мета уроку: - навчальна: ознайомити учнів із поняттям «вставні слова»; навчити визначати їх у реченні; формувати вміння виділяти в тексті вставні слова комами; навчити правильно інтонувати речення зі вставними словами; - розвивальна: розвивати вміння школярів складати висловлювання за поданою темою; працювати колективно та самостійно; логічне мислення, творчу уяву; мовленнєві навички; - виховна: виховувати інтерес до української мови, традицій українського народу.

Номер слайду 4

Орфографічна хвилинка Запишіть слова. Поясніть орфограми: Бе…журно, ро...ширити, бе...порадний, ро…плавлений, ро…чистити, ро…шукати, ро…ширений, ро…чарувати, ро…хвильований, бе…словесний, бе…страшний, бе…журний, бе…відповідальний, бе…порадний, ро…ятрений, ро…рахувати, ро…чистити, ро…зброїти.

Номер слайду 5

Спостереження над мовним матеріалом Чим відрізняються речення? 1. Я був щасливий. Я, мабуть, був щасливий. Я, безумовно, був щасливий. 2. Линув дощ. На радість, линув дощ. Як на біду, линув дощ. 3. За вікном плакав вітер. Бувало, за вікном плакав вітер. Як завжди, за вікном плакав вітер. 4. Дівчата купили книжку. По-перше, дівчата купили книжку. Отже, дівчата купили книжку. Таким чином, дівчата купили книжку. 5. Квіти були красиві. По-моєму, квіти були красиві. На думку відвідувачів, квіти були красиві.

Номер слайду 6

Здається, погода має бути теплою. Усі шкільні предмети, без сумніву, дуже важливі. На диво, я швидко виконав домашнє завдання. Він, як завжди, готовий до уроку. Але, між нами кажучи, мова – найголовніший шкільний предмет. Лінгвістичне дослідження Проаналізуйте наведені речення. Заповніть праву колонку таблиці, вписавши вставне слово.

Номер слайду 7

Які слова називаємо вставними? Вставні слова (словосполучення, речення) – це слова, які граматично не пов'язані з членами речення і виражають ставлення мовця до висловлюваного, його оцінку, характеризують спосіб оформлення думки і т.д. Вставні слова не несуть нової інформації, а лише певним чином оцінюють, уточнюють основне повідомлення.

Номер слайду 8

Зробіть висновок про те, де можуть стояти в реченні вставні слова. Що вони можуть виражати?

Номер слайду 9

Вставні слова найчастіше виражають упевненість, невпевненість, сумнів: Безсумнівно, безумовно, звичайно, без сумніву, справді, розуміється, безперечно, певна річ, правда, здається, видно, мабуть, може, очевидно, може бути, либонь, а може, правду кажучи, щоправда, сподіваюся.

Номер слайду 10

Виражають задоволення, незадоволення, радість, жаль, здивування: На щастя, на диво, слава Богу, на жаль, як на зло, на сором, чого доброго, як навмисне, як на біду, дивна річ, шкода.

Номер слайду 11

Невпевненість, припущення: Можливо, мабуть, здається, напевне, очевидно.

Номер слайду 12

Джерело повідомлення: Кажуть, на думку…, по-моєму, по-твоєму, по-нашому, за словами…

Номер слайду 13

Послідовність викладу думок: По-перше, по-друге, нарешті, з одного боку,  до речі, навпаки, наприклад, отже, словом…

Номер слайду 14

Ввічливість: Даруйте, пробачте на слові, уявіть собі, чуєте, бачиш, уяви собі, зверніть увагу, майте на увазі, між нами кажучи, зрозумійте.

Номер слайду 15

На письмі вставні слова і словосполучення виділяються однією або двома комами залежно від місця в реченні Наприклад: 1. За сучасним етикетом, першим вітається молодший зі старшим. 2. Першим вітається, за традицією, учень з учителем. 3. Діти зрозуміли умову задачі, напевно.

Номер слайду 16

Аудіювання: Прослухайте уважно текст!

Номер слайду 17

Кожне суспільство має свої моральні цінності, що передаються з покоління в покоління. «Не хлібом єдиним живе людина» — це одна з моральних засад, що існує в суспільстві. Людина досягає успіху тоді, коли вона дбає не тільки про матеріальні речі. Чи можуть дім, машина, комп'ютер бути найважливішим для людини? Звичайно ж, ні. Матеріальні речі є лише помічниками. А духовну насолоду дають людині шанування родини, збереження духовних традицій, відданість у дружбі, закоханість у рідну мову, рідну пісню. Коли людина дбає про духовне, вона сама стає кращою, у неї поліпшуються стосунки з довколишнім світом і вона стає успішною в усіх своїх починаннях!

Номер слайду 18

Бесіда за змістом тексту: Чи згодні ви з головною думкою тексту? Чому дім, машина, комп'ютер - не найважливіше для людини? 3. Знайдіть у тексті вставне слово, поясніть його значення.

Номер слайду 19

Виконання практичних завдань

Номер слайду 20

Творче завдання Побудувати речення із вставними словами за темою "Як треба поводитись у громадських місцях?". На основі поданих схем-моделей: 1. __________, ....... . 2. .........,___________ . 3. ....,___________ , ..... . На основі опорних слів: на жаль, будь ласка, очевидно.

Номер слайду 21

Рефлексія: Заповніть таблицю, оцінивши свої знання.

Номер слайду 22

Назва теми Усе розумію Знаю теоретично, але допускаю помилки Не все розумію Однорідні члени речення Звертання Вставні слова

Номер слайду 23

Повторення вивченого на попередньому уроці: Для чого у мовленні вживаються звертання? Як відокремлюються звертання на письмі у реченнях? Форму якого відмінка має звертання в українській мові?

Номер слайду 24

Узагальнення знань: Яке слово називається вставним? Яку роль відіграють вставні слова у реченні? Які розділові знаки ставляться при вставних словах? Чи є вставні слова членами речення?

Номер слайду 25

Домашнє завдання: Складіть 5-6 речень про своє хобі, використовуючи вставні слова.

Номер слайду 26

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
Додано
13 травня 2020
Переглядів
1697
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку