Вступ. Виникнення та становлення Русі-України

Про матеріал
Підручник : Історія України (Хлібовська) 7 клас 2024. Вступ. Виникнення та становлення Русі-України 1. Періодизація доби Середньовіччя. 2. Джерела з історії середніх віків. 3. Велике розселення слов’ян.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Новомиколаївська філія КЗ “Архангельський ОЗЗСО”Вступ. Виникнення та становлення Русі-України Підготував :вчитель зарубіжної літератури. Шевчук С. Ю.

Номер слайду 2

План 1. Періодизація доби Середньовіччя. 2. Джерела з історії середніх віків. 3. Велике розселення слов’ян.

Номер слайду 3

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ В СЕРЕДНІ ВІКИ. Саме поняття «Середні віки» (лат. medium  – середній вік) вперше запропонував Флавіо Бьондо в роботі «Декади історії, починаючи від занепаду Римської імперії» (1483) для позначення періоду історії між Античністю та добою Відродженням. XV ст.

Номер слайду 4

Середньовіччя – важлива епоха в розвитку Європи, епоха народження і становлення її народів і цивілізації.

Номер слайду 5

Середні віки - це період зародження, панування і розкладу феодалізму. Слово «феодалізм» походить від позднелатінского feodum - маєток (у країнах Західної Європи в середні віки цим словом позначали земельне володіння, подаровані сюзереном своєму васалові в спадкове користування з умовою несення їм феодальної служби).

Номер слайду 6

Середньовічна історія України – важливий етап у формуванні українського етносу та його культури; розквіту й загибелі Русі-України; входження до європейської цивілізації через утвердження християнства.

Номер слайду 7

Загальноприйняті дати, які визначають межі Середньовіччя: Початок Середньовіччя – 476 року, коли римський імператор  Ромул Август відрікся від престолу. Римська імперія впала і з нею Античність, людство вступило в епоху Варварських королівств. Кінець Середньовіччя – 1492 року, відкриття Америки Христофором Колумбом.

Номер слайду 8

Періодизація українського Середньовіччя: Раннє - кінець l. V cn. Зріле (розвинуте) – X - Xll cт. Пізнє – ІІ половина ХІV ст. – ХV ст.

Номер слайду 9

Раннє Середньовіччя. Період формування держав на теренах Західної Європи, Скандинавії, на землях, заселених германськими і слов’янськими племенами. Визначальну роль у житті суспільства відігравала релігія і церква. На території сучасної України в той час утворилися племінні князівства і союзи.

Номер слайду 10

Зріле Середньовіччя. Відбулося швидке зростання людності, пожвавлення господарської діяльності, з’явилися міста, фор- мувалося середньовічне суспільство з притаманною йому культурою. На цей час припав пік могутності Русі-України.

Номер слайду 11

Пізнє Середньовіччя Зародилися ринкові відносини, розвивалися міста, зокрема деякі з українських міст отримали самоврядування, з’явилися ідеї Гуманізму – світогляду, який надає особливого значення цінності людини, – розвивалися наука і культура. Водночас землі України поступово захоплювали сусідні держави.

Номер слайду 12

Середні віки залишили нам різноманітні історичні джерела. Із цього часу до нас дійшло чимало речових пам’яток – знарядь праці, зброї, предметів домашнього вжитку, монет, творів мистецтва. Багато з них передавалися в спадок, інші були знайдені вченими під час археологічних розкопок. У світ минулого переносять нас пам’ятки архітектури. В старовинних містах можна побачити церкви, собори, будинки, що належали купцям, ремісникам, знаті, фортечні мури з вежами. 2. Джерела з Історії України

Номер слайду 13

Історичні джерела:Історичні джерела. РечовіУсніПисемніДокументальніРозповідні

Номер слайду 14

Писемні джерела. З-поміж них – літописи, в яких автори розповідали про різні сторони життя населення: творення держави, християнізацію, військову справу. Із законодавчих актів, документів князівських канцелярій, описів маєтків ми дізнаємося про майнове і суспільне становище різних верств населення.

Номер слайду 15

Автори не лише розповідають про події, але й намагаються їх пояснити. Збереглися середньовічні повісті, поезія. Вони знайомлять нас із духовним світом людини доби Середньовіччя. Про життя населення в тому часі ми дізнаємося також із переказів, легенд, казок, прислів’їв. Використовуючи різноманітні джерела, вчені написали багато наукових праць про історію середніх віків. Вивчення цієї цікавої епохи продовжується і нині.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

3. ВЕЛИКЕ РОЗСЕЛЕННЯ СЛОВ'ЯНВелике розселення слов’ян – процес розселення давніх слов’ян на території Східної, Південної та Центральної Європи.

Номер слайду 18

Активними учасниками цих процесів стали слов’яни, які були автохтонними (корінними) жителями Європи. В середині V століття, позбувшись залежності від гунів, слов’янські племе- на рушили на Візантію. Їх приваблювала багата Візантійська імперія. Рух слов’ян тривав до VII століття.

Номер слайду 19

Візантійські автори описували слов’янські племена антів і склавинів, котрі заселили терени України між річками Дністер і Сіверський Донець. Освоєння нових територій, життя в різних природних умовах, поруч із представниками інших племен і культур, додавало все більше відмінностей слов’янським племенам. Ре- зультатом Великого розселення слов’ян стало формування трьох великих груп: східної, західної та південної. Сучасні українці є нащадками східних слов’ян.

Номер слайду 20

Перевіримо знання1. Які хронологічні межі охоплює історія середніх віків?2. Що відносять до речових історичних джерел?3. Про що розповідають писемні джерела? 4. Коли відбулося Велике розселення слов’ян? 5. Які території активно освоювали слов’яни?

Номер слайду 21

ВИСНОВОКДосліджуючи різноманіття історичні джерела, учені дізнаються про те, яким було життя людей у історичну епоху. Для вивчення історії Середньовіччя використовують перш за все речові, писемні та етнографічні джерела. Набагато більше інформації про середні віки дають нам писемні джерела.

Номер слайду 22

Використані джерелаІсторія України (Хлібовська) 7 клас 2024. Веб-сторінка. URL: https://pidruchnyk.com.ua/2849-istoriia-ukrainy-khlibovska-7-klas-2024.html ( дата звернення 04.09.2024)

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Прочитати вступ

pptx
Додано
4 вересня
Переглядів
188
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку