ІІІ. Вуглеводи, амінокислоти, білки.
ВАРІАНТ 1
Блок завдань 1 – 8 має чотири варіанти відповідей, серед яких лише одна є правильною. Оберіть літеру, якою позначено правильну відповідь, та запишіть її у бланку відповідей.
1. Укажіть вуглевод, що належить до дисахаридів:
А) глюкоза; Б) целюлоза; В) фруктоза; Г) сахароза.
2. Глюкоза належить до:
А) моносахаридів; Б) дисахаридів;
В) трисахаридів; Г) полісахаридів.
3. Позначте ознаку, що вказує на вторинну структуру білка:
А) здатність поліпептидного ланцюга закручуватись у глобулу;
Б) об’єднання окремих глобул у більші;
В) закручення поліпептидного ланцюга у спіраль;
Г) порядок сполучення амінокислот у ланцюг.
4. Укажіть значення молярної маси сахарози:
А) 340 г/моль; Б) 342 г/моль;
В) 352 г/моль; Г) 344 г/моль.
5. Позначте нуклеїнову кислоту:
А) аміноетанова; Б) стеаринова; В) ДНК; Г) етанова.
6. Укажіть назву амінокислоту, що містить три атоми Карбону:
А) аміногексанова; Б) амінопентанова;
В) амінобутанова; Г) амінопропанова.
7. У соці винограду знаходиться вуглевод:
А) глюкоза; Б) крохмаль; В) сахароза; Г) рибоза.
8. Укажіть вуглевод, що міститься у зернах пшениці:
А) фруктоза; Б) сахароза; В) крохмаль; Г) целюлоза.
Блок завдань 9 – 13 має по шість варіантів відповідей, серед яких дві, три – правильні. Оберіть правильні відповіді та позначте їх у бланку відповідей.
9. Укажіть ознаки, що характеризують молекули крохмалю:
А) містить залишок α – глюкози; Б) має лінійну будову;
В) містить залишок β – глюкози; Г) має розгалужену будову;
Д) утворює волокна; Е) має зернисту будову.
10. Укажіть речовини, при гідролізі яких утворюється глюкоза:
А) нуклеїнові кислоти; Б) сахароза; В) крохмаль;
Г) білки; Д) целюлоза; Е) фруктоза;
11. Для речовини, формула якої NH2––CH2–COOH, виберіть фізичні властивості:
А) рідина; Б) кристалічна речовина;
В) добре розчиняється у воді; Г) нерозчинна;
Д) кисла; Е) солодка на смак.
12. Позначте речовини, що вступають у реакцію гідролізу:
А) глюкоза; Б) ДНК; В) сахароза;
Г) РНК; Д) крохмаль; Е) целюлоза.
13. Укажіть ознаки, що характеризують білок:
А) велика молекулярна маса; Б) мала молекулярна маса;
В) утворюється з амінокислот; Г) утворюється з нуклеїнових кислот;
Д) належить до спиртів; Е) при високій температурі – денатурує.
У завданнях 14 – 15 до кожного завдання, позначеного літерою, виберіть правильну
відповідь, позначену цифрою.
14. Встановіть відповідність між вихідними речовинами та
продуктами реакцій:
Вихідні речовини: Продукти реакції:
H2SO4, t
А) (–C6H10O5–)n + n H2O 1. речовина темно-синього кольору;
Б) C6H12O6 –ферменти ; 2. CH2OH–(CHOH)4–CH2–OH;
В) (–C6H10O5–)n + I2спирт.розч. ; 3. nC6H12O6;
Г) CH2OH–(CHOH)4–COH + H2 ; 4. CH2OH–(CHOH)4–COOH;
5. 2C2H5–OH + 2CO2.
15. Встановіть відповідність між назвою речовин і значенням їх молекулярних мас:
Назва: Молекулярна маса:
А) аміноетанова; 1. 75;
Б) глюкоза; 2. 89;
В) целюлоза; 3. 342;
Г) сахароза. 4. 180;
5. 162.
У завданнях 16 – 17 розташуйте певні дії у правильній послідовності. Запишіть букви, якими позначені дії у таблиці в тесті. Перша дія має відповідати цифрі 1, друга – цифрі 2 і т.д.
16. Позначте послідовність розміщення речовин у порядку зростання молекулярних мас:
А) глюкоза; Б) целюлоза;
В) сахароза; Г) глюконова кислота.
17. Зобразіть такі процеси рівнянням, позначте послідовність розташування їх в порядку
зменшення сумарної кількості коефіцієнтів:
А) фотосинтез; Б) молочнокисле бродіння глюкози;
В) горіння целюлози; Г) якісна реакція на крохмаль.
У завданні 18 після слова «Відповідь» напишіть число, яке ви отримаєте після обчислення. Цифри записуєте по порядку, починаючи з крайньої лівої клітинки.
18. Обчисліть масу калій гідроксиду, що витратили на нейтралізацію аміноетанової
кислоти кількістю речовини 4 моль? Яка маса солі утворилася?
У бланку відповідей результат записуємо послідовно, між відповідями ставимо ;
ВАРІАНТ 2
Блок завдань 1 – 8 має чотири варіанти відповідей, серед яких лише одна є правильною. Оберіть літеру, якою позначено правильну відповідь, та запишіть її у бланку відповідей.
1. Укажіть значення молекулярної маси структурної ланки целюлози:
А) 162; Б) 163; В) 172; Г) 180.
2. Серед наведених формул позначте полісахарид:
А) C6H12O6; Б) C12H22O11;
В) (–C6H10O5–)n; Г) C6H12O7.
3. Укажіть, до якого класу сполук належать білки:
А) вуглеводи; Б) спирти; В) кислоти; Г) полімери.
4. Позначте назву амінокислоти молекулярна маса якої – 117:
А) амінобутанова; Б) амінопентанова;
В) амінопропанова; Г) аміногексанова.
5. При дії розчину йоду на зріз картоплини чи шматочка хліба можна виявити:
А) крохмаль; Б) целюлозу;
В) глюкозу; Г) білок.
6. Укажіть рибонуклеїнову кислоту:
А) пальмітинова кислота; Б) РНК;
В) аміноетанова кислота; Г) фруктоза.
7. Укажіть вуглевод, що знаходиться в цукрових буряках:
А) фруктоза; Б) крохмаль;
В) сахароза; Г) рибоза.
8. Порядок сполучення амінокислот у поліпептидний ланцюг – це структура білка:
А) первинна; Б) вторинна;
В) третинна; Г) четвертинна.
Блок завдань 9 – 13 має по шість варіантів відповідей, серед яких 2 – 3 є правильними. Оберіть правильні відповіді та позначте їх у бланку відповідей.
А) залишок α – глюкози; Б) залишок β – глюкози;
В) лінійна будова; Г) розгалужена будова;
Д) утворює волокна; Е) має зернисту будову.
10. Позначте речовини, які мають у своїй будові групи атомів –OH і –COH :
А) дезоксирибоза; Б) амінокислоти;
В) глюкоза; Г) карбонові кислоти;
Д) спирти; Е) рибоза.
11. Виберіть функціональні групи, що входять до складу аміноетанової кислоти:
А) –OH; Б) –NH2; В) –SH2 ;
Г) –COOH; Д)–C=O; Е) –NH.
12. Позначте хімічні властивості, характерні для амінокислот:
А) реагують з кислотами; Б) реагують з лугами;
В) реагують між собою; Г) гідроліз;
Д) гідрування; Е) відновлення.
13. Укажіть назви вуглеводів, що належать до моносахаридів:
А) мальтоза; Б) сахароза; В) фруктоза;
Г) дезоксирибоза; Д) крохмаль; Е) рибоза.
У завданнях 14 – 15 до кожного завдання, позначеного літерою, виберіть правильну
відповідь, позначену цифрою.
14. Встановіть відповідність між типом реакції і продуктами реакції:
Тип реакції: Продукти реакції:
А) реакція гідролізу крохмалю; 1. CH3–CHOH–COOH;
Б) горіння целюлози; 2. C6H12O6 + O2;
В) фотосинтез; 3. CH2OH–(CHOH)4–CH2–OH;
Г) молочнокисле бродіння глюкози; 4. CH2OH–(CHOH)4–COH;
5. CO2 + H2O.
15. Установіть відповідність застосування реагентів 1,2, 3,4 та їх формулами для
здійснення перетворень:
1 2 3 4
CH3OН CО2 ( - C6Н10O5-)n C6H12O6 C2H5–OH.
А) ферменти; Б) О2; В) Н2О; Г) фотосинтез.
У завданнях 16 – 17 розташуйте певні дії у правильній послідовності. Запишіть букви, якими позначені дії у таблиці в тесті. Перша дія має відповідати цифрі 1, друга – цифрі 2 і т.д.
16. Позначте послідовність розміщення речовин у порядку зменшення молекулярних мас:
А) аміноетанова кислота; Б) фруктоза;
В) крохмаль; Г) сахароза.
17. Зобразіть такі процеси рівнянням, позначте послідовність розміщення їх в порядку
збільшення сумарної кількості коефіцієнтів:
А) спиртове бродіння глюкози;
Б) сполучення амінокислот у поліпептидний ланцюг;
В) повне окиснення крохмалю;
Г) гідроліз сахарози.
У завданні 18 після слова «Відповідь» напишіть число, яке ви отримаєте після обчислення. Цифри записуєте по порядку, починаючи з крайньої лівої клітинки.
18. Обчисліть кількість речовини хлороетанової кислоти та об’єм амоніаку відповідно,
що треба взяти, для добування аміноетанової кислоти масою 150 г ? У бланку
відповідей результат записуємо послідовно, між відповідями ставимо ;
ВАРІАНТ 3
Блок завдань 1 – 8 має чотири варіанти відповідей, серед яких лише одна є правильною. Оберіть літеру, якою позначено правильну відповідь, та запишіть її у бланку відповідей.
1. Позначте молекулярну формулу глюкози:
А) (–C6H10O5–)n; Б) C6H12O6;
В) C6H12O7; Г) C12H22O11.
2. Нуклеїнові кислоти знаходяться в:
А) соці стиглого яблука; Б) амінокислотах;
В) складова частина крохмалю; Г) ядрі клітин.
3. Позначте формулу пептидної групи:
А) –COOH; Б) –NH2; В) –C=O; Г) –CO–NH–.
4. Укажіть суму всіх коефіцієнтів у рівнянні реакції спиртового бродіння глюкози:
А) 3; Б) 4; В) 5; Г) 6.
5. Позначте ознаки, що вказують біологічне значення ДНК:
А) несе спадкову інформацію; Б) утворює амінокислоти;
В) належить до дисахаридів; Г) належить до моносахаридів.
6. Укажіть ознаку якісної реакції на крохмаль:
А) поява бурого забарвлення; Б) поява темно-синього забарвлення;
В) виділяється газ; Г) утворюється жовтий осад.
7. Укажіть вуглевод, що належить до полісахаридів:
А) фруктоза; Б) мальтоза;
В) рибоза; Г) целюлоза.
8. Позначте кількість амінокислот, що утворюють білок:
А) 10; Б) 20; В) 30; Г) 14.
Блок завдань 9 – 13 має по шість варіантів відповідей, серед яких 2 – 3 є правильними. Оберіть правильні відповіді та позначте їх у бланку відповідей.
9. Серед наведених формул речовин, позначте вуглеводи:
А) C6H12O6; Б) (–C6H10O5–)n; В) C6H12;
Г) C6H14; Д) C12H22O11; Е) CH3–COOH.
10. Серед наведених ознак вкажіть ті, що характеризують амінокислоти:
А) проявляють тільки кислотні властивості;
Б) проявляють тільки основні властивості;
В) характерні амфотерні властивості; Г) мають карбоксильну групу;
Д) належать до спиртів; Е) мають аміногрупу.
11. Позначте ознаки, що характеризують фізичні властивості целюлози:
А) тверда кристалічна речовина; Б) не розчиняється у воді;
В) добре розчиняється у воді; Г) має солодкуватий смак;
Д) волокниста речовина; Е) молекулярна маса дорівнює 180.
12. Виберіть формули речовин, які піддаються гідролізу:
А) H2; Б) (–C6H10O5–)n; В) C12H22O11;
Г) CH3COOH; Д) KOH; Е) H2O.
13. Укажіть формули продуктів реакції
світло
H2O + CO2 хлорофіл ? + ?:
А) N2; Б) H2; В) O2 ;
Г) C6H12O6; Д) C6H12O7; Е) CO.
У завданнях 14 – 15 до кожного завдання, позначеного літерою, виберіть правильну
відповідь, позначену цифрою.
14. Встановіть відповідність між формулою речовин та назвою групи речовин, до яких
вони належать:
Формула: Назва речовин:
А) C12H22O11; 1. моносахариди;
Б) (–C6H10O5–)n; 2. дисахариди;
В) C6H12O6; 3. полісахариди;
Г) NH2–CH2–COOH; 4. трисахариди;
5. амінокислоти.
15. Встановіть відповідність між структурою білка і станом поліпептидного ланцюга:
Структура білка: Стан ланцюга:
А) первинна; 1. порушення структури ланцюга;
Б) вторинна; 2. просторове розміщення ланцюга – глобули;
В) третинна; 3. розміщення у просторі кількох ланцюгів;
Г) четвертинна; 4. послідовність чергування амінокислот;
5. закручення поліпептидного ланцюга у спіраль.
У завданнях 16 – 17 розташуйте певні дії у правильній послідовності. Запишіть букви, якими позначені дії у таблиці в тесті. Перша дія має відповідати цифрі 1, друга – цифрі 2 і т.д.
16. Позначте послідовність утворення речовин 1,2, 3,4 у схемі перетворень:
CH4 1 C2H6 С2Н4 2 CH3COOH 3 NH2–CH2–COOH 4.
А) CH2Cl–COOH; Б) C2H5–OH;
В) NH2–CH2–COONa; Г) C.
17. Допишіть реакції добування глюкози, позначте послідовність розташування їх у
порядку збільшення сумарної кількості коефіцієнтів:
А) CO2 + H2O –енергія сонця ;
Б) (–C6H10O5–)n + nH2O ;
В) C12H22O11 + H2O ;
У завданні 18 після слова «Відповідь» напишіть число, яке ви отримаєте після обчислення. Цифри записуєте по порядку, починаючи з крайньої лівої клітинки.
18. Обчисліть об’єм вуглекислого газу, що використають рослини у процесі фотосинтезу,
якщо в результаті цього процесу утворилась глюкоза масою 720 кг.
ВАРІАНТ 4
Блок завдань 1 – 8 має чотири варіанти відповідей, серед яких лише одна є правильною. Оберіть літеру, якою позначено правильну відповідь, та запишіть її у бланку відповідей.
1. Позначте загальну формулу амінокислот:
А) NH2–CHR–COOH; Б) NH2–CH2–COOH;
В) NH2–CH3; Г) CH3–COOH;
2. До складу РНК входить вуглевод:
А) фруктоза; Б) мальтоза; В) лактоза; Г) рибоза.
3. Укажіть клас сполук, що утворюються під час взаємодії амінокислот між собою:
А) кислота; Б) вуглеводи; В) білок; Г) спирт.
4. В результаті взаємодії двох амінокислот між собою утвориться:
А) монопептид; Б) дипептид;
В) трипептид; Г) тетрапептид.
5. Укажіть суму всіх коефіцієнтів у рівнянні реакції, що показує процес фотосинтезу:
А) 17; Б) 18; В) 19; Г) 20.
6. Укажіть біологічне значення білків:
А) будівельний матеріал клітин; Б) джерело енергії;
В) транспортує О2; Г) транспортує СО2.
7. Дезоксирибоза належить до:
А) полісахаридів; Б) дисахаридів;
В) трисахаридів; Г) моносахаридів.
8. Молекулярна маса елементарної ланки крохмалю і целюлози:
А) різна; Б) однакова;
В) більша в крохмалю; Г) більша в целюлози.
Блок завдань 9 – 13 має по шість варіантів відповідей, серед яких дві, три – правильні. Оберіть правильні відповіді та позначте їх у бланку відповідей.
9. Позначте ознаки, що характеризують ДНК:
А) знаходиться в ядрах клітин; Б) містить вуглевод – рибозу;
В) містить вуглевод – дезоксирибозу; Г) не міститься у живих клітинах;
Д) бере участь в утворенні білка; Е) несе спадкову інформацію.
10. Позначте фізичні властивості амінокислот:
А) безбарвні кристалічні речовини; Б) мають різне забарвлення;
В) добре розчиняються у воді; Г) у воді – набухає;
Д) більшість - кислі на смак; Е) більшість – солодкі на смак.
11. Укажіть ознаки, що характеризують білок:
А) поліпептидний ланцюг; Б) має циклічну будову;
В) має лінійну будову; Г) денатурація;
Д) будівельний матеріал; Е) дегідратація.
12. Сахароза входить до складу:
А) картоплі і пшениці; Б) стебел багатьох рослин;
В) цукрових буряків; Г) цукрової тростини;
Д) плодів і листя рослин; Е) утворює білок.
13. Укажіть формули продуктів реакції, що відбувається за схемою:
дріжджі
CH2OH–(CHOH)4–COH ? + ? :
А) CH2OH–(CHOH)4–COOH; Б) CuO; В) CO2;
Г) С2Н5ОН; Д) C12H22O11; Е) Cu2O.
У завданнях 14 – 15 до кожного завдання, позначеного літерою, виберіть правильну відповідь, позначену цифрою.
14. Встановіть відповідність між формулою речовини і значенням її молекулярної маси:
Формула: Молекулярна маса:
А) C6H12O6; 1. 342;
Б) NH2–CH2–COOH; 2. 162;
В) C12H22O11; 3. 343;
Г) (–C6H10O5–)n; 4. 75;
5. 180.
15. Встановіть відповідність між знаходженням у природі і назвою вуглеводів:
Знаходження у природі : Назва:
А) сік винограду; 1. крохмаль;
Б) цукрові буряки; 2. целюлоза;
В) картопля, зерно; 3. рибоза;
Г) утворює волокна рослин; 4. глюкоза;
5. сахароза.
У завданнях 16 – 17 розташуйте певні дії у правильній послідовності. Запишіть букви, якими позначені дії у таблиці в тесті. Перша дія має відповідати цифрі 1, друга – цифрі 2 і т.д.
16. Позначте послідовність використання речовин 1,2,3,4 у схемі перетворень:
+1 +2 +3 +4
крохмаль глюкоза етанол етен карбон(IV)оксид:
А) O2; Б) - H2O; В) +H2O; Г) бродіння.
17. Позначте послідовність розташування речовини в порядку добування аміноетанової
кислоти з етену:
А) O2 окиснення; Б) Cl2; В) H2O; Г) NH3 .
У завданні 18 після слова «Відповідь» напишіть цифру, яку ви отримаєте після обчислення. Цифри записуєте по порядку, починаючи з крайньої лівої клітинки.
18. Обчисліть масу добутої глюкози, якщо сахарозу кількістю речовини 8 моль піддали
гідролізу.