Вуглеводи, амінокислоти, білки

Про матеріал
Матеріали, можуть бути виконані для контролю знань. Складені у вигляді тестів ЗНО. Робота містять кілька варіантів.
Перегляд файлу

ІІІ. Вуглеводи, амінокислоти, білки.

ВАРІАНТ 1

Блок завдань 1 – 8 має чотири варіанти відповідей, серед яких лише одна є правильною. Оберіть літеру, якою позначено  правильну відповідь, та  запишіть її  у бланку відповідей.

1.  Укажіть вуглевод, що належить до дисахаридів:

           А) глюкоза;           Б) целюлоза;            В) фруктоза;             Г) сахароза.

2.  Глюкоза належить до:

           А) моносахаридів;                      Б) дисахаридів;

           В) трисахаридів;                         Г) полісахаридів.

3.  Позначте ознаку, що вказує на вторинну структуру білка:

           А) здатність поліпептидного ланцюга закручуватись у глобулу;

           Б) об’єднання окремих глобул у більші;

           В) закручення поліпептидного ланцюга у спіраль;

           Г) порядок сполучення амінокислот у  ланцюг.

4.  Укажіть значення молярної маси сахарози:

            А) 340 г/моль;                        Б) 342 г/моль;   

            В) 352 г/моль;                        Г) 344 г/моль.

5.  Позначте нуклеїнову кислоту:

          А) аміноетанова;          Б) стеаринова;            В) ДНК;              Г) етанова.

6.  Укажіть назву амінокислоту, що містить три атоми   Карбону:

            А) аміногексанова;                       Б) амінопентанова;

            В) амінобутанова;                         Г) амінопропанова.

7.  У соці винограду знаходиться вуглевод:

           А) глюкоза;             Б) крохмаль;            В) сахароза;              Г) рибоза.

8.  Укажіть вуглевод, що міститься у зернах пшениці:

            А) фруктоза;            Б) сахароза;           В) крохмаль;            Г) целюлоза.

 

Блок завдань 9 – 13 має по шість варіантів відповідей, серед яких  дві, три –  правильні. Оберіть правильні відповіді та позначте їх у бланку відповідей.

9.  Укажіть ознаки, що характеризують молекули крохмалю:

          А) містить залишок α – глюкози;                      Б) має лінійну будову;  

          В) містить залишок β – глюкози;                      Г) має розгалужену будову;

          Д) утворює волокна;                                          Е) має зернисту будову.

10.  Укажіть речовини, при гідролізі яких утворюється глюкоза: 

        А) нуклеїнові кислоти;           Б) сахароза;            В) крохмаль;

        Г) білки;                                   Д) целюлоза;          Е) фруктоза;

11.  Для речовини, формула якої NH2––CH2–COOH, виберіть фізичні властивості:

         А) рідина;                                                             Б) кристалічна речовина;

         В) добре розчиняється у воді;                            Г) нерозчинна;

         Д) кисла;                                                               Е) солодка на смак.

12.  Позначте речовини, що вступають у реакцію гідролізу:

         А) глюкоза;                            Б) ДНК;                      В) сахароза;

         Г) РНК;                                  Д) крохмаль;              Е) целюлоза.

13.  Укажіть ознаки, що характеризують білок:

        А) велика молекулярна маса;                           Б) мала молекулярна маса;

        В) утворюється з амінокислот;                        Г) утворюється з нуклеїнових кислот;

        Д) належить до спиртів;                                   Е) при високій температурі – денатурує.

У завданнях 14 – 15 до кожного завдання, позначеного літерою, виберіть правильну

  відповідь, позначену цифрою.

14.  Встановіть відповідність між вихідними речовинами та

        продуктами реакцій:

           Вихідні речовини:                                                     Продукти реакції:

                                                     H2SO4, t

        А) (–C6H10O5–)n + n H2O             1. речовина темно-синього кольору;

        Б) C6H12O6  –ферменти ;                              2. CH2OH–(CHOH)4–CH2–OH;

        В) (–C6H10O5–)n + I2спирт.розч. ;                     3. nC6H12O6;

        Г) CH2OH–(CHOH)4–COH + H2 ;              4. CH2OH–(CHOH)4–COOH;

                                                                                  5. 2C2H5–OH + 2CO2.

15.  Встановіть відповідність між назвою речовин і  значенням їх молекулярних мас:

                     Назва:                                               Молекулярна маса:

              А) аміноетанова;                                    1. 75;

              Б) глюкоза;                                              2. 89;

              В) целюлоза;                                           3. 342;

              Г) сахароза.                                             4. 180;

                                                                               5. 162.

 

У завданнях 16 – 17 розташуйте певні дії у правильній послідовності. Запишіть букви, якими позначені дії у таблиці в тесті. Перша дія має відповідати цифрі 1, друга – цифрі 2 і т.д.

16.  Позначте послідовність розміщення речовин у порядку зростання  молекулярних мас:

                А) глюкоза;                          Б) целюлоза;

                В) сахароза;                          Г) глюконова кислота.

17.  Зобразіть такі процеси рівнянням, позначте послідовність розташування їх в порядку

         зменшення сумарної  кількості  коефіцієнтів:

          А) фотосинтез;                                  Б) молочнокисле бродіння глюкози;

          В) горіння целюлози;                       Г) якісна реакція на крохмаль.

 

У завданні 18 після слова «Відповідь» напишіть число, яке ви отримаєте після обчислення. Цифри записуєте по порядку, починаючи з крайньої лівої клітинки.

 

18. Обчисліть масу калій гідроксиду, що витратили на нейтралізацію аміноетанової

      кислоти кількістю речовини 4 моль? Яка маса солі утворилася? 

       У бланку відповідей результат записуємо послідовно, між відповідями ставимо ;

 

 

 

ВАРІАНТ 2

Блок завдань 1 – 8 має чотири варіанти відповідей, серед яких лише одна є правильною. Оберіть літеру, якою позначено  правильну відповідь, та  запишіть її  у бланку відповідей.

1.  Укажіть значення молекулярної маси структурної ланки целюлози:

        А) 162;                 Б) 163;                 В) 172;                     Г) 180.

2.  Серед наведених формул позначте полісахарид:

          А) C6H12O6;                                Б) C12H22O11;

          В) (–C6H10O5–)n;                        Г) C6H12O7.

3.   Укажіть, до якого класу сполук належать білки:

          А) вуглеводи;             Б) спирти;          В) кислоти;           Г) полімери.

4.  Позначте назву амінокислоти молекулярна маса  якої – 117: 

        А)  амінобутанова;                         Б) амінопентанова;

        В) амінопропанова;                        Г) аміногексанова.

5.  При дії розчину йоду на зріз картоплини чи шматочка  хліба можна виявити:

        А) крохмаль;                                  Б) целюлозу;

        В) глюкозу;                                    Г) білок.

6.  Укажіть рибонуклеїнову кислоту:

        А) пальмітинова кислота;                         Б) РНК;

        В) аміноетанова кислота;                         Г) фруктоза.

7.  Укажіть вуглевод, що знаходиться в цукрових буряках:

         А) фруктоза;                                          Б) крохмаль;    

         В) сахароза;                                           Г) рибоза.

8.  Порядок сполучення амінокислот у поліпептидний  ланцюг – це структура білка:

           А) первинна;                                      Б) вторинна;

           В) третинна;                                      Г) четвертинна.

 

Блок завдань 9 – 13 має по шість варіантів відповідей, серед яких 2 – 3 є  правильними. Оберіть правильні відповіді та позначте їх у бланку відповідей.

  1. Укажіть ознаки, що характеризують молекули целюлози:   

      А) залишок α – глюкози;               Б) залишок β – глюкози; 

      В) лінійна будова;                          Г) розгалужена будова;    

      Д) утворює волокна;                      Е) має зернисту будову.

10.  Позначте речовини, які мають у своїй будові групи атомів –OH і –COH :

           А) дезоксирибоза;                     Б) амінокислоти;

           В) глюкоза;                                Г) карбонові кислоти;

           Д) спирти;                                  Е) рибоза. 

11.  Виберіть функціональні групи, що входять до складу аміноетанової кислоти: 

           А) –OH;                      Б) –NH2;                     В) –SH2 ;

           Г) –COOH;                Д)–C=O;                      Е)  –NH.

12.  Позначте хімічні властивості, характерні для амінокислот:

         А) реагують з кислотами;                Б) реагують з лугами;

         В) реагують між собою;                   Г) гідроліз;

         Д) гідрування;                                   Е) відновлення.

13.  Укажіть назви вуглеводів, що належать до моносахаридів:

          А) мальтоза;                   Б) сахароза;                В) фруктоза;

          Г) дезоксирибоза;          Д) крохмаль;              Е) рибоза.

У завданнях 14 – 15 до кожного завдання, позначеного літерою,  виберіть правильну

  відповідь, позначену цифрою.

14.  Встановіть відповідність між типом реакції і продуктами реакції:

                    Тип реакції:                                                           Продукти реакції:

      А) реакція гідролізу крохмалю;                                     1. CH3–CHOH–COOH;

      Б) горіння целюлози;                                                       2. C6H12O6 + O2;

      В) фотосинтез;                                                                 3. CH2OH–(CHOH)4–CH2–OH;

            Г) молочнокисле бродіння глюкози;                             4. CH2OH–(CHOH)4–COH;

                                                                                                      5. CO2 + H2O.

       15.  Установіть відповідність застосування реагентів 1,2, 3,4 та їх формулами для

        здійснення перетворень:

                           1                      2                                             3                               4

           CH3    2    ( - C6Н10O5-)n    C6H12O6    C2H5–OH.

 

           А) ферменти;                Б) О2;                В) Н2О;                 Г) фотосинтез.

                   

У завданнях 16 – 17 розташуйте певні дії у правильній послідовності. Запишіть букви, якими позначені дії у таблиці в тесті. Перша дія має відповідати цифрі 1, друга – цифрі 2 і т.д.

 

16.  Позначте послідовність розміщення речовин у порядку зменшення молекулярних мас:

         А) аміноетанова кислота;                        Б) фруктоза;

          В) крохмаль;                                            Г) сахароза.

17.  Зобразіть такі процеси рівнянням, позначте послідовність розміщення їх в порядку

       збільшення сумарної  кількості коефіцієнтів:

              А) спиртове бродіння глюкози;

              Б) сполучення амінокислот у поліпептидний ланцюг;

              В) повне окиснення крохмалю;

              Г) гідроліз сахарози.

 

У завданні 18 після слова «Відповідь» напишіть число, яке ви отримаєте після обчислення. Цифри записуєте по порядку, починаючи з крайньої лівої клітинки.

 

18.  Обчисліть кількість речовини хлороетанової кислоти та об’єм  амоніаку відповідно,

        що треба взяти, для добування аміноетанової  кислоти масою 150 г ? У бланку

         відповідей  результат записуємо послідовно, між відповідями ставимо ;

                  

 

 

ВАРІАНТ 3

Блок завдань 1 – 8 має чотири варіанти відповідей, серед яких лише одна є правильною. Оберіть літеру, якою позначено  правильну відповідь, та  запишіть її  у бланку відповідей.

1.  Позначте молекулярну формулу глюкози:

            А) (–C6H10O5–)n;                            Б) C6H12O6;

            В) C6H12O7;                                     Г) C12H22O11.

2.  Нуклеїнові кислоти знаходяться в:

           А) соці стиглого яблука;                           Б) амінокислотах;

           В) складова частина крохмалю;               Г) ядрі клітин.

3.  Позначте формулу пептидної групи:

       А) –COOH;            Б) –NH2;              В) –C=O;              Г) –CO–NH–.

4.  Укажіть суму всіх коефіцієнтів у рівнянні реакції  спиртового бродіння глюкози:

         А) 3;                  Б) 4;                      В) 5;                    Г) 6.

5. Позначте ознаки, що вказують біологічне значення ДНК:

         А) несе спадкову інформацію;                Б) утворює амінокислоти;

         В) належить до дисахаридів;                   Г) належить до моносахаридів. 

6.  Укажіть ознаку якісної реакції на крохмаль:

        А) поява бурого забарвлення;                   Б) поява темно-синього забарвлення;

        В) виділяється газ;                                     Г) утворюється жовтий осад.

7.  Укажіть вуглевод, що належить до полісахаридів:

         А) фруктоза;                                Б) мальтоза;    

         В) рибоза;                                    Г) целюлоза.

8.  Позначте кількість амінокислот, що утворюють білок:

             А) 10;                   Б) 20;                    В) 30;                    Г) 14. 

 Блок завдань 9 – 13 має по шість варіантів відповідей, серед яких 2 – 3 є правильними. Оберіть правильні відповіді та позначте їх у бланку відповідей.

 

9.  Серед наведених формул речовин, позначте вуглеводи:

          А) C6H12O6;               Б) (–C6H10O5–)n;                    В) C6H12;

          Г) C6H14;                    Д) C12H22O11;                          Е) CH3–COOH.

10.  Серед наведених ознак вкажіть ті, що характеризують амінокислоти:

           А) проявляють тільки кислотні властивості;

           Б) проявляють тільки основні властивості;

           В) характерні амфотерні властивості;              Г) мають карбоксильну групу; 

           Д) належать до спиртів;                                     Е) мають аміногрупу.

11.  Позначте ознаки, що характеризують фізичні  властивості целюлози:

           А) тверда кристалічна речовина;                       Б) не розчиняється у воді;

           В) добре розчиняється у воді;                            Г) має солодкуватий смак; 

           Д) волокниста речовина;                                    Е) молекулярна маса дорівнює 180.

12.  Виберіть формули речовин, які піддаються гідролізу:

             А) H2;                               Б) (–C6H10O5–)n;                     В) C12H22O11;   

             Г) CH3COOH;                 Д) KOH;                                   Е) H2O.  

13.  Укажіть формули продуктів реакції

                                      світло

               H2O + CO2    хлорофіл         ?   +   ?:

 

              А) N2;                             Б) H2;                           В) O2 ;

              Г) C6H12O6;                    Д) C6H12O7;                 Е) CO.

У завданнях 14 – 15 до кожного завдання, позначеного літерою,  виберіть правильну

   відповідь, позначену цифрою.

14.  Встановіть відповідність між формулою речовин та назвою групи речовин, до яких

        вони  належать:

               Формула:                                                 Назва речовин:

             А) C12H22O11;                                       1.  моносахариди;

             Б) (–C6H10O5–)n;                                  2. дисахариди;

             В) C6H12O6;                                          3. полісахариди;

             Г) NH2–CH2–COOH;                           4. трисахариди;

                                                                           5. амінокислоти.

15.  Встановіть відповідність між структурою білка і станом поліпептидного ланцюга:

                Структура білка:                              Стан ланцюга:

             А) первинна;                                    1. порушення структури ланцюга;

             Б) вторинна;                                     2. просторове розміщення ланцюга – глобули;

             В) третинна;                                     3. розміщення у просторі кількох ланцюгів;

             Г) четвертинна;                               4. послідовність чергування амінокислот;

                                                                       5. закручення поліпептидного ланцюга у спіраль.

У завданнях 16 – 17 розташуйте певні дії у правильній послідовності. Запишіть букви, якими позначені дії у таблиці в тесті. Перша дія має відповідати цифрі 1, друга – цифрі 2 і т.д.

16.  Позначте послідовність утворення речовин 1,2, 3,4 у схемі перетворень:

 

        CH41   C2H6 С2Н42   CH3COOH  3  NH2–CH2–COOH  4. 

 

                 А)  CH2Cl–COOH;                                    Б) C2H5–OH;

                 В) NH2–CH2–COONa;                               Г) C.

17.  Допишіть реакції добування глюкози, позначте послідовність розташування їх у

       порядку збільшення сумарної  кількості коефіцієнтів:

                 А) CO2 + H2O  –енергія сонця ;

                 Б) (–C6H10O5–)n + nH2O  ;

                 В) C12H22O11 + H2O  ;

У завданні 18 після слова «Відповідь» напишіть число, яке ви отримаєте після обчислення. Цифри записуєте по порядку, починаючи з крайньої лівої клітинки.

 

18.  Обчисліть об’єм вуглекислого газу, що використають рослини у процесі фотосинтезу,

        якщо в результаті цього процесу утворилась глюкоза масою  720  кг.

ВАРІАНТ 4

Блок завдань 1 – 8 має чотири варіанти відповідей, серед яких лише одна є правильною. Оберіть літеру, якою позначено  правильну відповідь, та  запишіть її  у бланку відповідей.

1. Позначте загальну формулу амінокислот:

        А) NH2–CHR–COOH;                             Б) NH2–CH2–COOH;

        В) NH2–CH3;                                            Г) CH3–COOH;

2.  До складу РНК входить вуглевод:

         А) фруктоза;          Б) мальтоза;             В) лактоза;            Г) рибоза.

3.  Укажіть клас сполук, що утворюються під час взаємодії амінокислот між собою:

         А) кислота;             Б) вуглеводи;         В) білок;                Г) спирт.

4.  В результаті взаємодії двох амінокислот між собою утвориться:

           А) монопептид;                                   Б) дипептид;  

           В) трипептид;                                      Г) тетрапептид.

5.  Укажіть суму всіх коефіцієнтів у рівнянні реакції, що показує процес фотосинтезу:

                 А) 17;                  Б) 18;                    В) 19;                    Г) 20.

6.  Укажіть біологічне значення білків:

             А) будівельний матеріал клітин;               Б) джерело енергії;

             В) транспортує О2;                                     Г) транспортує СО2.

7.  Дезоксирибоза належить до:

           А) полісахаридів;                                           Б) дисахаридів;

           В) трисахаридів;                                            Г) моносахаридів.

8.  Молекулярна маса елементарної ланки крохмалю і  целюлози:

         А) різна;                                                           Б) однакова;     

          В) більша в крохмалю;                                  Г) більша в целюлози.

 

    Блок завдань 9 – 13 має по шість варіантів відповідей, серед яких дві, три – правильні. Оберіть правильні відповіді та позначте їх у бланку відповідей.

 

9.  Позначте ознаки, що характеризують ДНК:

       А) знаходиться в ядрах клітин;                           Б) містить вуглевод – рибозу;              

       В) містить вуглевод – дезоксирибозу;               Г) не міститься у живих клітинах;

       Д) бере участь в утворенні білка;                       Е) несе спадкову інформацію.

10.  Позначте фізичні властивості амінокислот:

        А) безбарвні кристалічні речовини;                  Б) мають різне забарвлення;

        В) добре розчиняються у воді;                          Г) у воді – набухає;

        Д) більшість - кислі на смак;                             Е) більшість – солодкі на смак.

11.  Укажіть ознаки, що характеризують білок:

         А) поліпептидний ланцюг;                               Б) має циклічну будову;

         В) має лінійну будову;                                     Г) денатурація;

         Д) будівельний матеріал;                                 Е) дегідратація.

12.  Сахароза входить до складу:

        А) картоплі і пшениці;                                     Б) стебел багатьох рослин;

        В) цукрових буряків;                                       Г) цукрової тростини;

        Д) плодів і листя рослин;                                 Е) утворює білок.

13.  Укажіть формули продуктів реакції, що відбувається за схемою:

                                                       дріжджі

          CH2OH–(CHOH)4–COH              ? + ? :

 

               А) CH2OH–(CHOH)4–COOH;                      Б) CuO;                   В) CO2;

               Г) С2Н5ОН;                                                    Д) C12H22O11;         Е) Cu2O.  

     У завданнях 14 – 15 до кожного завдання, позначеного літерою,  виберіть правильну відповідь, позначену цифрою.

14.  Встановіть відповідність між формулою речовини і значенням її молекулярної маси:

                Формула:                                             Молекулярна маса:

           А) C6H12O6;                                                  1. 342;

           Б) NH2–CH2–COOH;                                   2. 162;

           В)  C12H22O11;                                               3. 343;

           Г) (–C6H10O5–)n;                                          4. 75;

                                                                                 5. 180.

15.  Встановіть відповідність між знаходженням у природі і назвою вуглеводів:

                 Знаходження у природі :                              Назва:

          А) сік винограду;                                         1. крохмаль;

          Б) цукрові буряки;                                       2. целюлоза;

          В) картопля, зерно;                                      3. рибоза;

          Г) утворює волокна рослин;                       4. глюкоза;

                                                                                 5. сахароза.

 

У завданнях 16 – 17 розташуйте певні дії у правильній послідовності. Запишіть букви, якими позначені дії у таблиці в тесті. Перша дія має відповідати цифрі 1, друга – цифрі 2 і т.д.

 

16.  Позначте послідовність використання речовин  1,2,3,4 у схемі перетворень:

                                +1                       +2                         +3             +4

              крохмаль  глюкоза  етанол  етен   карбон(IV)оксид:

 

А) O2;                 Б) - H2O;                В) +H2O;                  Г) бродіння.

17.  Позначте послідовність розташування речовини в порядку добування аміноетанової

       кислоти з етену:

            А) O2 окиснення;               Б) Cl2;                  В) H2O;                  Г) NH3 .

 

У завданні 18 після слова «Відповідь» напишіть цифру, яку ви отримаєте після обчислення. Цифри записуєте по порядку, починаючи з крайньої лівої клітинки.

 

18.   Обчисліть масу добутої  глюкози, якщо сахарозу кількістю речовини 8 моль піддали

         гідролізу.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. фертак наталя
    дякую за досконалість викладу матеріалу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
5 квітня 2020
Переглядів
9557
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку