Взаємні права та обов’язки батьків і дітей. Особисті немайнові права дітей. Як держава захищає права дитини в сім’ї.

Про матеріал
дати уявлення про права та обов’язки у взаєминах дітей та батьків; розуміти права та обов’язки батьків і дітей, наводити приклади окремих прав батьків і дітей; моделювати та розв’язувати правові ситуації, пов’язані з правами та обов’язками батьків і дітей; формувати свідоме ставлення до взаємних прав і обов’язків батьків і дітей.
Перегляд файлу

Предмет: Основи правознавства                                                                                     Клас: 9.                                                                                                                                                                                  

Тема:  Взаємні права та обов’язки батьків і дітей. Особисті немайнові права дітей. Як  держава захищає права дитини в сім’ї.

Мета уроку: дати уявлення про права та обов’язки у взаєминах дітей та батьків; розуміти права та обов’язки батьків і дітей, наводити приклади окремих прав батьків і дітей; моделювати та розв’язувати правові ситуації, пов’язані з правами та обов’язками батьків і дітей; формувати свідоме ставлення до взаємних прав і обов’язків батьків і дітей.             

Очікувані результати: пояснювати, чому права та обов’язки батьків і дітей є взаємними; наводити приклади прав батьків і дітей; описувати обов’язки матері й батька утримувати дитину та обов’язки повнолітніх дітей утримувати батьків;  моделювати і розв'язувати правові ситуації, пов’язані з правами та обов’язками батьків і дітей; висловлювати власне ставлення до взаємних прав і обов’язків батьків і дітей.                                                Тип уроку: розвиток громадянських компетентностей.                                                                                           Обладнання: підручник, зміни до Сімейного кодексу України від 24.12.2015 року; Конституція України.

Перебіг уроку

I. Організаційний момент.                                               II. Актуалізація опорних знань.

1) Які, на ваш погляд, відносини між подружжям, між батьками та дітьми не можуть регулюватися законом?  2) Назвіть найважливіші акти сімейного законодавства в Україні.                                                                                                     3) Назвіть підстави укладання шлюбу.                                                                                                                                                 4) В яких випадках шлюб визнається недійсним?                                                                                                                               III. Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалу.                                                                                                                    1. Батьки,  діти обов’язки та права.                                                                                                                                                          2. Взаємні права та обов’язки дітей та батьків                                                                                                                               IV. Рефлексія:  

 1. Коли виникають права та обов’язки дітей та батьків?

2. На які групи вони розподіляються?

 3. Чому права та обов’язки дітей та батьків мають взаємний характер?

 4. Які права та обов’язки батьків і дітей є майновими? Що таке аліменти?

5. Які права та обов’язки мають ваші батьки щодо вас? А якими є ваші права та обов’язки щодо батьків? Запишіть їх короткі переліки. 

    Наведені ситуації, проаналізуйте її та аргументовано поясніть, як вона повинна бути розв’язана.

 1) Наталія й Олекса розлучилися. Вони мають трирічного сина Назара, якого виховують батьки Олекси. Бабуся і дідусь відмовляються віддати Наталію дитину і не дозволяють їй відвідувати сина.

 2) Артем, якому 15 років, посварився з батьками. Він поїхав до своїх родичів в інше місто і не хоче повертатися додому. Родичі, не маючи дітей, дали згоду Артем на його проживання у них.

3) Мар’ян і Наталя вже місяць не можуть домовитись про ім’я новонародженого сина. Мама Наталі сказала, що вона сама зареєструє дитину.

 4) Галина й Антон збираються розлучитися і не живуть разом уже півроку. Їхня донька Ганна, якій 12 років, живе з мамою. Але вона дуже любить батька і хоче жити разом з ним та його батьками. Антон готовий забрати дитину, але Галина відмовляє йому, говорячи, що вона сама знає, як їй виховувати доньку.                                                                                                                  

V. Підсумки уроку.                                                                                              VI. Домашнє завдання. §19 підручника «Правознавство», скласти юридичну задачу по темі.

 

docx
Додано
29 січня 2020
Переглядів
1278
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку