Взаємозв’язок складових частин здоров’я.

Про матеріал

Різні складові здоров'я тісно пов'язані між собою. Оскільки людина є живою істотою, то її здоров'я багато в чому визначається фізичною складовою здоров'я. Але вона не просто біологічна істота — вона істота біосоціальна.

Людина є ще й особистістю — представником суспільства.

Її здоров'я визначається також соціальною складовою.

Фізична й соціальна укладові здоров'я є одним цілим.

Соціально хвора, неуспішна в соціумі людина починає втрачати й своє фізичне здоров'я.

Це може бути пов'язане, наприклад, з тим, що вона має погані умови проживання й харчування, часто зазнає стресів, у неї немає грошей на лікування. Соціальне неблагополуччя позначається як на фізичному, так і на психічному здоров'ї. Людина може впадати в депресію, вона може бути неспроможною управляти своїми емоціями, у неї виникають фізіологічні порушення, її духовний розвиток припиняється.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА: Взаємозв'язок основних ознак, складових частин та чинників здоров'я. Обміркуйте ситуацію. Микола веде малорухомий спосіб життя, не завантажений фізично, часто хворіє. Як ви думаєте, чи позначиться погане фізичне здоров'я на йог соціальному здоров'ї, чи незважаючи на це, він може бути соціально успішним? 1. Взаємозв'язок ознак здоров’я.2. Взаємозв’язок складових частин здоров’я.3. Взаємозв’язок чинників здоров’я. Здоровий спосіб життя — головний чинник здоров’я. Учбові питання уроку:

Номер слайду 2

1. Взаємозв’язок ознак здоров'я.

Номер слайду 3

2. Взаємозв’язок складових частин здоров’я. Різні складові здоров’я тісно пов’язані між собою. Оскільки людина є живою істотою, то її здоров’я багато в чому визначається фізичною складовою здоров’я. Але вона не просто біологічна істота — вона істота біосоціальна. Людина є ще й особистістю — представником суспільства. Її здоров’я визначається також соціальною складовою. Фізична й соціальна укладові здоров’я є одним цілим. Соціально хвора, неуспішна в соціумі людина починає втрачати й своє фізичне здоров’я. Це може бути пов’язане, наприклад, з тим, що вона має погані умови проживання й харчування, часто зазнає стресів, у неї немає грошей на лікування. Соціальне неблагополуччя позначається як на фізичному, так і на психічному здоров’ї. Людина може впадати в депресію, вона може бути неспроможною управляти своїми емоціями, у неї виникають фізіологічні порушення, її духовний розвиток припиняється.

Номер слайду 4

Для підлітка взаємозв’язок усіх складових здоров’я, можливо, не є очевидним. Давайте його простежимо. Отже, фізична складова здоров’я визначає рівень росту й розвитку систем органів підлітка. Якщо із цією складовою все в порядку й підліток фізіологічно нормально розвивається, то це визначає й можливість його нормального психічного й духовного зростання. Якщо підліток психічно й духовно здоровий, то це сприяє його фізичному здоров’ю. Фізичне, психологічне й духовне здоров’я впливає на соціальну складову здоров’я. Для підлітка ознаками його соціального здоров’я є гармонійний розвиток його особистості, успіхи в навчанні, уміння спілкуватися з різними людьми, вільно й свідомо визначати своє місце серед інших людей, відповідати за свої вчинки. Таким чином, усі складові здоров’я тісно взаємозв’язані між собою й впливають одна на одну.

Номер слайду 5

3. Взаємозв’язок чинників здоров’я. Здоровий спосіб життя — головний чинник здоров ’я. Слово «чинник» у перекладі з латини означає «той, що робить». Чинник — це причина якихось змін. Коли говорять про чинники здоров’я, мають на увазі ті причини, що можуть змінити стан здоров’я, тобто впливають на нього. Головним чинником здоров’я, що впливає на всі його складові, є здоровий спосіб життя. Учені встановили, що здоров’я залежить на 50—55% від способу життя, на 20% — від спадковості, на 20—25% — від стану навколишнього середовища, на 8—12% — від роботи системи охорони здоров’я. Таким чином, статистика свідчить про те, що здоров’я людини найбільше залежить від її способу життя.

Номер слайду 6

Здоровий спосіб життя — це форми й способи повсякденної життєдіяльності, які зміцнюють і вдосконалюють здоров’я людини. В основі будь-якого способу життя лежать принципи, тобто правила поведінки, яких дотримується людина. Розрізняють біологічні й соціальні принципи. Соціальні принципи полягають у тому, що спосіб життя повинен бути естетичним, моральним, вольовим, самообмежувальним. Отже, здоровий спосіб життя — це раціональна організація життя людини на основі біологічних та соціальних чинників. Біологічні принципи полягають у тому, що спосіб життя повинен бути виковим, забезпеченим енергетично, зміцнювальним, ритмічним, помірним.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Мотив – це внутрішня спонука особистості до того чи іншого виду активності (діяльність, спілкування, поведінка), пов'язаної із задоволенням певної потреби. Залучення людини до здорового способу життя починається з формування в неї мотивації здоров'я. Для того щоб людина вибрала здоровий спосіб життя як головний чинник, що визначає її здоров'я, в неї має бути: усвідомлення цінності свого власного життя й здоров'я; знання про особливості здорового способу життя; бажання бути здоровою і воля, щоб утілити це бажання в життя.

Номер слайду 9

Опорні точки. Ознаки фізичного, соціального, психічного здоров'я тісно пов'язані між собою. Наявність однієї ознаки здоров'я передбачає й наявність усіх інших ознак. Відсутність однієї з них призводить до втрати інших ознак, погіршення всіх компонентів здоров'я. Усі складові здоров'я пов'язані між собою й впливають одна на одну. До чинників здоров'я належать: спадковість, спосіб життя, медичне обслуговування, навколишнє середовище, соціально – економічні й природні чинники. Усі чинники здоров'я пов'язані між собою й можуть впливати на людину як позитивно, так і негативно. Найважливішим чинником, що впливає на здоров'я, є спосіб життя.

Номер слайду 10

Мета: провести обєктивну й субєктивну оцінку індивідуального рівня фізичного здоров'я за допомогою виміру зросту й маси тіла та відповідей на тест. Обладнання й матеріали: ростомір, підлогові ваги, картки з тестом. Хід роботи:1. Визначення зросту (зніміть взуття й станьте на ростомір. Голову тримайте рівно. Зріст визначають за допомогою спеціальної горизонтальної планки ростоміра. Запишіть свій зріст у сантиметрах).2. Визначення маси тіла (зважте себе на підлогових вагах. Запишіть масу тіла в кілограмах).3. Визначте, наскільки ваша маса тіла відповідає зросту. Ця відповідність визначається в такий спосіб. Масу тіла треба поділити на зріст у сантиметрах. Кожному сантиметру зросту в нормі для дітей 13(14) – річного віку відповідають 0,24 – 0,35 кг маси у хлопчиків і 0,26 – 0,36 кг маси у дівчаток. Важливо памятати про те, що нормальна маса тіла може бути різною, залежно від індивідуальних особливостей організму. Розрахунок за формулою: Показник = маса тіла (г)/ зріст (см)Практична робота 1. Оцінювання індивідуального рівня фізичного здоров'я. Мій зріст у сантиметрах. Моя маса в кілограмах

Номер слайду 11

Вік, роки. Маса тіла, кг. Зріст, см. Хлопчики Дівчата Хлопчики Дівчата 1030 – 3830 – 39 135 – 147 134 – 147 1132 – 41 32 – 39 138 – 149 132 – 152 1237 – 49 38 – 50 143 – 158 146 – 160 1339 – 53 43 – 54 149 – 165 151 – 163 1445 – 57 46 – 56 155 – 170 154 – 167 15 – 16 50 – 63 50 – 59 159 – 180 156 – 167 Вікові співвідношення маси й зросту тіла в підлітків4. Зробіть висновок.

Номер слайду 12

5. Оцінка індивідуального рівня фізичного здоров'я визначити за допомогою тесту. Питання Відповіді Бали 1. Скільки разів на тиждень ви займаєтеся фізкультурою принаймні 15 хвилин без перерви?3 дні або більше101 або 2 дні5 Жодного разу02. Як ви ставитесь до тютюнокуріння?Негативно10 Нейтрально 5 Позитивно 03. Скільки разів на тиждень ви снідаєте? 7103 або 4 рази 5 Не снідаю взагалі 04. Як часто ви “перехоплюєте” щось між основними прийомами їжі?Ніколи 101 або 2 рази 53 або 4 рази05. Скільки годин на добу ви спите?9 або 10 годин105 або 6 годин5 Менше ніж 5 годин06. Як відноситься ваш масово – ростовий показник до оптимального для вашого віку і статі?Перевищує ніж на 30%10 У нормі або перевищує не більше ніж на 10%5 Нижче на 21 – 30% 07. Як ви ставитесь до вживання алкоголю?Негативно 10 Нейтрально 5 Позитивно 0

Номер слайду 13

Якщо ви набрали:60 – 70 балів, то індивідуальний рівень вашого фізичного здоров'я гарний;35 – 59 – вам треба подбати про своє здоров'я;Менше ніж 35 – у вас великі проблеми зі здоров'ям, вам слід звернутися до лікаря. Показники маси тіла у цілком здорових підлітків можуть відхилятися в той чи інший бік на 3 – 5 кг, і тільки перевищення середньої норми на одну третину є явищем, що свідчить про проблеми зі здоров'ям. У цьому разі слід порадитися з лікарем.

Номер слайду 14

Словничок. Мотив - це внутрішня спонука особистості до того чи іншого виду активності (діяльність, спілкування, поведінка), пов'язаної із задоволенням певної потреби. Чинник – умова, рушійна сила, причина будь – якого процесу, що визначає його характер або одну з основних рис; фактор. Домашнє завдання. Опрацювати § 2, сторінка 24 питання 1 – 6 для повторення та обговорення. Словничок.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Балжі Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Малишевська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
7 грудня 2018
Переглядів
24086
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку