Вживання великої літери. Лапки у власних назвах

Про матеріал
Запропонована презентація допоможе учням систематизувати матеріал про вживання великої літери й лапок у власних назвах, розглянути складні випадки правопису; удосконалювати орфографічні навички і вміння; формувати вміння обґрунтовувати вибір написання відповідним правилом; виховувати любов і повагу до рідного краю, його історії та культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дев’яте листопада Класна робота

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Мене дивує, що в дитинстві Мене нічого не дивувало. Ходив гарбуз по городу. На яблуні сиділа Жар-птиця. Під вікном у нас на травичці Жабка, мишка і півник жили в рукавичці. А тепер – якийсь листочок осінні І вже стоїш в потрясінні. Ліна Костенко

Номер слайду 4

Вживання великої літери. Лапки у власних назвах Тема уроку

Номер слайду 5

Це одна з тем, засвоївши яку, ви зможете пишатися собою. Дайте відповідь на запитання: «Навіщо мені знати правила вживання великої букви і лапок у власних назвах?» Зауваж!

Номер слайду 6

Орфографічний диктант із ключем Підкресліть першу літеру у тих власних назвах, у яких лише перше слово пишемо з великої літери. … аціональна гвардія України, книгарня «… рослав …..удрий», … ндріївський узвіз, ….иєво-….огилянська академія, …узей магії, ….евченківська премія, озеро …иневир, видавництво «…ніпро», мис …оброї …адії, …римський півострів, орден …ошани, …іздвяні свята, …скольдова могила, …осипове прохання, … ернопільські фонтани.

Номер слайду 7

Орфографічний диктант із ключем Підкресліть першу літеру у тих власних назвах, у яких лише перше слово пишемо з великої літери. Національна гвардія України, книгарня «Ярослав Мудрий», Андріївський узвіз, Києво-Могилянська академія, Музей магії, Шевченківська премія, озеро Синевир, видавництво «Дніпро», мис Доброї Надії, Кримський півострів, орден Пошани, Різдвяні свята, Аскольдова могила, Йосипове прохання, тернопільські фонтани.

Номер слайду 8

Отже, крім мовної теми, ми сьогодні перегорнемо декілька сторінок з історії нашого краю, поговоримо про те, чим пишається наш край, здійснимо віртуальну екскурсію вулицями Черкас.

Номер слайду 9

Міст через Дніпро Його довжина - майже кілометр, і ще близько десяти кілометрів дамби до нього. Якщо їхати з боку Києва, то, швидше за все, доведеться проїхати якраз цією дамбою.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

 Білий Лотос У Черкасах розташований найбільший в Європі буд-дійський храм. Послідовники буддизму вивчають тут тайський бокс і кунг-фу. Щонеділі в храм можна потрапити на екскурсію.

Номер слайду 14

Свято-Троїцький собор Головний черкаський храм УПЦ Київського патріархату. Поряд розташована стела пам'яті борців за волю України.

Номер слайду 15

 Черкаська «Батьківщина-Мати» Знаходиться на Пагорбі Слави. Раніше тримала в руках вогненну чашу, однак кілька років тому справжній вогонь замінили його світлодіодну копію.

Номер слайду 16

З Пагорба Слави відкривається вид на Долину Троянд. Назву парк отримав тому, що раніше цих квітів було в парку дуже багато. Зараз троянд залишилося небагато, проте Долина Троянд - це прекрасне місце для пікніка на траві, заняття спортом, або просто прогулянок.

Номер слайду 17

Готель «Слов'янський» Найвідоміший будинок Черкас, колись був готелем. Зараз у ньому розташований один із черкаських банків.

Номер слайду 18

Друга (після готелю «Слов'янський» ) відома будівля Черкас. Зараз тут розташований Палац одружень.

Номер слайду 19

За ним маленький, але красивий скверик із пам'ятником Василю Симоненку.

Номер слайду 20

 Ці два будинки розташовані на місцевій вулиці Хрещатик, яку обов'язково потрібно всю подивитися, принаймні її центральну частину від дитячого парку до будинку Щербини. Це єдина історична вулиця в Черкасах, на якій можна побачити, наприклад, ось такі будиночки.

Номер слайду 21

Михайлівський собор Зараз вважається найбільшим православним храмом в Україні. І зовні, і всередині храм вражає.

Номер слайду 22

 Пам'ятник Богдану Хмельницькому

Номер слайду 23

 Річковий вокзал Черкаси все ж місто на Дніпрі, і на відміну, наприклад, від сусіднього Кременчука, може похвалитися непоганим річковим вокзалом.

Номер слайду 24

 Парк Перемоги Другий за площею парк Черкас, де приємно відпочити, погодувати качок на місцевому озері, діти можуть полазити по танку і літаку, а дорослі - погуляти містками і подивитися дерев'яні скульптури. У цьому ж парку розташований черкаський зоопарк.

Номер слайду 25

 Бульвар Шевченка Центральний і найдовший бульвар міста.

Номер слайду 26

Одна з найстаріших споруд Черкас Це пам’ятка чи пам’ятник архітектури?

Номер слайду 27

Пароніми. Пам’ятка - пам’ятник. Пам’ятник – скульптурна споруда в пам’ять чи на честь кого-, чого-небудь. Пам’ятка – предмет матеріальної культури минулого.

Номер слайду 28

У назвах найвищих державних українських і міжнародних установ і посад,назвах груп або союзів держав, найвищих міжнародних організацій усі слова пишуться з великої літери: -        Верховна Рада України -        Кабінет Міністрів України -        Конституційний Суд України -        Європейський Союз -        Товариство Червоного Хреста (але Міжнародний комітет Червоного Хреста), бо родова назва пишеться з малої букви.

Номер слайду 29

Тільки перше слово пишеться з великої літери у назвах державних, партійних, громадських установ і організацій, міністерств України та інших держав, а також найважливіших документів: -        Національна гвардія України -        Міністерство культури й мистецтв України -        Акт проголошення незалежності України Це стосується і назв установ місцевого значення, а також назв навчальних закладів, науково-дослідних установ, театрів, музеїв, підприємств: -        Бережанська районна державна адміністрація -        Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького -        Академія наук України

Номер слайду 30

Зверніть увагу на написання! Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» -        Національний університет «Києво-Могилянська академія» -        Національний університет «Львівська політехніка» -        Національний університет «Острозька академія»           -        орден Незалежності -        орден княгині Ольги -        орден Держави

Номер слайду 31

Якщо така назва береться в лапки, то теж із великої літери пишеться тільки перше слово та власне ім’я, що входить до складу цієї назви: орден «Бойовий волонтер України» медаль «Сильний духом»           Зверніть увагу. Якщо від слів орден або медаль ставиться питання «чого?», то така назва в лапки не береться.

Номер слайду 32

Із великої літери пишуться прикметники, утворені від власних особових назв за допомогою суфіксів -        -ів- (-ова-, -ове-, -еве-) -        -їв (-єва-, -єве-) -        -ин- (-ина-, -ине-) -        -їн (-їна-, -їне-) -        Андрієві книжки -        Грінченків словник -        Маріїн лист -        Лесине слово -        Шевченкові поезії

Номер слайду 33

З малої літери пишуться відносні прикметники, утворені від власних назв за допомогою суфіксів -        -івськ- (-ївськ-) -        -инськ- (-їнськ-) -        франківські сонети -        шевченівський стиль Але якщо прикметники із суфіксом -ськ- мають значення «імені когось», «пам’яті когось», то вони пишуться з великої літери: -        Шевченківські дні -        Нобелівська премія

Номер слайду 34

Увага! Новий правопис! Ніякої «Вкраїни» У поезії, крім звичайної форми Україна, досить часто вживали Вкраїна: Як сонях той до сонця, до Вкраїни свій погляд я з любов’ю повертав (Ф. Малицький). Тепер правильна форма лише одна і це: Україна.

Номер слайду 35

Увага! Новий правопис Більше демократії Як і раніше, з великої букви пишуться офіційні назви найвищих державних посад України, міжнародних посад: Президент України, Генеральний прокурор України. Але в неофіційних текстах ці назви пишуться з малої букви: вибори президента; генеральний прокурор України; приїзд королеви.

Номер слайду 36

БУЛО СТАЛО Інформаційне агентство «Главком», агентство «Франс Пресс» Інформаційне агентство Главком, агентство Франс Пресс Заберіть від мене свої «лапки» Складені назви інформаційних агентств тепер варто писати без лапок. Щодо назв сайтів, якщо поруч із назвою є родове слово – тоді лапки використовуються і назва пишеться з великої літери: сайт «Вікіпедія», соціальна мережа «Фейсбук». Якщо ж родового слова немає – назва пишеться з маленької літери і без лапок: гугл, твітер. Як це мало писатися раніше –  невідомо, адже попередній правопис був затверджений ще в 1992 році, коли таких проблем просто не існувало.

Номер слайду 37

Увага! Новий правопис БУЛО СТАЛО День незалежності України, День соборності України День Незалежності України, День Соборності України Назви українських свят  У назвах історичних подій, епох, календарних періодів і свят з великої букви пишемо перше (або єдине) слово і власні назви з великої букви. У назвах українських свят всі слова пишемо з великої літери .

Номер слайду 38

Домашнє завдання Вивчити правила за довідником: ст.73-76

Номер слайду 39

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: ЛІТЕРАТУРА: Українська мова ( профільний рівень): підруч. для 10 кл. закл. загал. серед. освіти / С.О. Караман, О.М. Горошкіна, О.В. Караман, Л.О. Попова. - Харків: Вид-во «Ранок», 2018 р. ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ: Google картинки. Режим доступу: http://images.google.uа . Аудіо-сайт Mp3-pesnja. Режим доступу: http://www.mp3-pesnja.com URL: https://uk.wikipedia.org/wiki URL: http://dovidka.biz.ua/vislovi-pro-kotsyubinskogo/ URL: https://www.google.com/search?q URL: http://tvorcha-maysternya.blogspot.com/2017/01/blog-post_15.html y-tvarini-vzhe-ne-dopomogti URL: https://make.ua/posters/7625/

ppt
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
2672
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку