«Я люблю своє славнее місто Миколаїв»

Про матеріал
Мета: розширити знання дітей про рідне місто, історію його виникнення, походження назви, символи міста; вчити давати повні, змістовні відповіді; вдосконалювати вміння працювати індивідуально, в парі, в групі; висловлювати свою думку та слухати думку інших. виховувати повагу до свого міста, його культурних та історичних цінностей, до городян; Виховувати почуття патріотизму, національної гордості, любов до рідного краю.
Перегляд файлу

Тема:  «Я люблю своє славнее місто Миколаїв»

Мета:   розширити знання дітей про рідне місто, історію його виникнення, походження назви, символи міста; вчити давати повні, змістовні відповіді;  вдосконалювати вміння працювати індивідуально, в парі, в групі; висловлювати свою думку та слухати думку інших.  виховувати  повагу до свого міста, його культурних та історичних цінностей, до городян; Виховувати почуття патріотизму, національної гордості, любов до рідного краю.

Корекційна мета: розвивати мислення, зв’язне мовлення, пам’ять, увагу, уяву, дрібну та загальну моторику рук, розвивати спостереження, вміння узагальнювати та робити висновки

Обладнання: герби міст України (робота з лепбуком), герб і прапор міста, фломастери,альбом,мапа району, області; зображення різних видів міського

транспорту, картинки до гри «Вгадай»;  3-4 світлини  з краєвидами міст області.

Словникова робота:

Верф- сукупність споруд на березі річки, моря де будують і ремонтують судна.

Судно вид плавучих засобів,  які використовуються як засоби пересування по воді

Герб – предмет гордості та пошани громадян. У давні часи герб розташовували на воротах міста.

 

 

Проблемні питання:

1. В якому місті я живу?

2. Які міста України ви знаєте?

 

                                         ХІД ЗАНЯТТЯ

  1. Організаційний момент

Вихователь. Діти, скажіть, як називається країна, у якій ми з вами живемо? А як називається наше рідне місто? (Відповіді дітей.)

Миколаївщина - це благодатний край, де жаркий родючий степ зустрічається з прохолодою чорноморських хвиль, терпкі запахи чебрецю й полину змішуються із солоним рибним вітром морських просторів. Край суднобудівників і хліборобів. І хочеться продовжити відразу ці рядки, бо у кожному серці стільки великої любові до рідного краю, що вона переливається у вірші та пісні. А серцем Миколаївської області є місто Миколаїв. А які асоціації викликає у вас слово Миколаїв?

(Складання асоціативного куща «Миколаїв»)

 

2. Основна частина

Чи багато ви знаєте про наше рідне місто? А що б ви могли розповісти мандрівникам, які приїжджають до сюди? (Відповіді дітей.) Пропоную зробити альбом про наше місто, нашу область для тих, хто нічого не знає про нашу малу Батьківщину. Допоможете мені? (Відповіді дітей.) Але спочатку я коротенько розповім історію нашого міста. Миколаїв як сучасне місто виникло завдяки кораблебудуванню. Спочатку він будувався як кораблебудівна верф. Протягом XIX століття Миколаїв був центром кораблебудування на Чорному морі, а також центром управління Чорноморським флотом. Миколаїв – місто-порт. З першого дня Миколаїв був великим портовим містом. По річках і морем вивозили зерно, худобу, ліс, а ввозили в країну різні заморські товари. У Миколаєві завжди було багато портів: морський, річковий, каботажний, порт-елеватор і різні пристані.

 (Робота з лепбуком) Перед дітьми лежать герби міст України. Завдання — знайти герб свого міста й розповісти, що він означає. Вихователь. Ви все правильно зробили та розповіли. На першу сторінку альбому я наклеюю герб нашого чудового міста. А тепер складіть із частинок прапор нашого міста і розкажіть про нього.

Розвивальна вправа «Склади прапор міста»

Діти отримують зображення прапора міста, розрізане на 7–8 частин. Завдання — скласти прапор і розповісти про нього. Герб – предмет гордості та пошани громадян. У давні часи герб розташовували на воротах міста.

Що символізує білий колір? Дві лазурні смужки? (Білий колір – символ миру, добробуту, чистоти думок громадян. Дві лазурні смужки – річки Південний Буг та Інгул, на яких розташоване наше місто.

В середині прапору розміщено герб. А що намальовано на гербі?

Золота галера – символ міста корабелів. Корона у вигляді тризубої башти – знак самостійності міста. Архієрейська митра в центрі – віра і надія на захист міста Святим Миколаєм.

 

Вихователь. Завдання виконано. Наклеїмо зображення прапора в альбом. Тепер наступна сторінка. А тепер давай те разом зі мною прочитаємо гімн нашого міста.

 

Там, де Буг з Інгулом здавна поріднились,

Де лиману хвилі, степу вільний край,

Місто Миколаїв народилось

Кораблем пливе у синю даль.

Добра слава корабельної столиці

Землю облітає з краю в край.

Дай нам крила, наче білій птиці,

Покровитель, Святий Миколай!

Хай пишається тобою Україна!

Слався, велич духу, праці і краси!

Слався, Миколаїв – місто рідне!

Крізь століття славу пронеси!

Крізь століття славу пронеси

 

 Скажіть, діти, звідки починається знайомство з містом будь-якого мандрівника? (З автовокзалу, залізничного вокзалу, аеропорту.) Подивіться, який  наш головний залізничний вокзал міста. Ви бували на ньому? Десь їхали чи когось зустрічали? З ким ви там були? (Відповіді дітей.)

Вихователь. Оформимо наступну сторінку нашого альбому про рідне місто. Вона називатиметься «Наш район». Що ви знаєте про наш район? Де ви любите гуляти ? (Відповіді дітей.)

 Діти, скажіть, а на якому транспорті можна подорожувати нашим містом? (Діти називають, а вихователь наклеює зображення названих видів транспорту в альбом.) Пропоную вам вирушити зі мною в подорож рідним містом.

Фізкультхвилинка

«Подорожуємо рідним містом»

Щоби містом мандрувати,

Треба транспорт добре знати. (Діти крокують на місці.)

А коли в автобус сісти,

То у вікна видно місто. (Повороти тулуба праворуч-ліворуч.)

І тролейбусу дорогу!

Наче в кізки, в нього роги. (Руки вгору, долоньки зігнуті вперед, нахили ліворуч-праворуч.)

У трамвайчик ми сідаєм

І у вікна визираєм. (Руки на поясі, нахили вперед.)

А додому як захочу —

У маршрутку я заскочу.

(Стрибки на місті.)

Вихователь. Переходимо до наступної сторінки альбому.

У нашому місті багато визначних місць, пам’ятників. Які з них ви знаєте? (Відповіді дітей.) Пропоную вам пограти у гру «Вгадай» — упізнати визначні місця.

Вихователь. А ось і наступне завдання: подивіться на мапу, на ній зображена наше місто. А які річки Миколаєва ви знаєте? (Інгул, П. Буг)

Вихователь. Наступна сторінка — «Видатні люди нашого міста й області». Діти, місто, область, країна — це не вся Україна. Україна — це її громадяни, які працюють, докладають багато зусиль, щоб наша країна була багатою та величною. І наступне завдання — розповісти про видатних людей нашого міста чи області. (Діти розповідають, вихователь може їм допомагати; розглядають світлини, разом вклеюють в альбом.)

Вихователь. Ось і закінчилась незвичайна подорож рідним районом, містом, областю. Подивіться: у нашому альбомі лишилися ще чисті сторінки. Ми будемо їх заповнювати під час наступних подорожей рідним містом.

 3. Підсумки заняття Яка сторінка альбому сподобалась найбільше? Чому? А що ще ви хотіли б дізнатися про рідне місто? (Відповіді дітей.).  Отже діти, дайте відповіді на такі запитання: В якому місті я живу? Які міста України виз нате?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Coat of arms of Nikolayev.svg
Додатки:

 

26 вересня 1997 року на засіданні міської Ради було затверджено герб Миколаєва. Золота галера – символ міста корабелів. Корона у вигляді тризубої башти – знак самостійності міста. Архієрейська митра в центрі – віра і надія на захист міста Святим Миколаєм.

 

 

 

 

Прапор Миколаєва

Прапор Миколаєва становить собою прямокутне полотнище білого кольору з двома горизонтальними лазуровими хвилястими лініями, що символізують Буг та Інгул, при злитті яких було засновано місто. На їх фоні по центру полотнища зображений герб міста. (Білий колір – символ миру, добробуту, чистоти думок громадян. Дві лазурні смужки – річки Південний Буг та Інгул, на яких розташоване наше місто. В середині прапору розміщено герб. А що намальовано на гербі? Золота галера – символ міста корабелів. Корона у вигляді тризубої башти – знак самостійності міста. Архієрейська митра в центрі – віра і надія на захист міста Святим Миколаєм.

 

 

 

 

 

Похожее изображение

Миколаїв з висоти пташиного польоту

Картинки по запросу трамвай 3 николаев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Транспорт на якому ми найчастіше їздимо

Пам'ятник корабелам і флотоводцям Миколаєва  архітектурний ансамбль, створений на честь 200-річчя заснування Миколаєва, в центрі міста на перетині Центрального проспекту та вулиці Соборної.

У народі цей пам'ятник відомий як «куля» — тому що в його основі дійсно куля, а точніше  глобус. Навколо пам'ятника височіють триметрові фігури флотоводців, робітників-суднобудівників Миколаївських верфей.

 

Картинки по запросу визначні місця миколаєва

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу визначні місця миколаєва

 

Дитяче містечко «Казка» — дитячий парк розваг розташований у центрі міста Миколаєва. Являє собою територію площею 2,5 га де розміщені прогулянкові зони, атракціони, місця для вистав, ігрові майданчики, дерев`яна та кам`яна фортеці, фонтани, декоративні об`єкти. Містечко відкрито 19 травня 1982 року.

 

 

 

 

 

 

 

 

Микола́ївський зоопарк — один із найкращих і знаних зоопарків в Європі, розташований в Миколаєві. Історія зоопарку виходить від 26 квітня 1901 року, коли міський голова Микола Леонтович заснував свою приватну колекцію.

Картинки по запросу визначні місця миколаєва

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Видатні діячі Миколаївщини:

 

 

Картинки по запросу Презентація на тему: Видатні особи Миколаєва

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Похожее изображение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу Презентація на тему: Видатні особи Миколаєва

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Книга Олена Юріївна
    Матеріал цікавий і корисний. Дітям необхідно любити рідне місто й докладати зусиль для його збереження й розвитку. Дякую
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Виховна робота
Інкл
Додано
25 жовтня 2019
Переглядів
2232
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку