Сценарій "Дивовижна ручка"

Про матеріал
Сценарій створено для ознайомлення вихованців з таким буденним предметом - як кулькова ручка. Він містить в собі історію її виникнення, перелік різновидів та правила обрання.
Перегляд файлу

Похожее изображение 

Будинок дитячої творчості

Кремінської районної ради

 

 

 

 

Сценарій

проведення пізнавального заходу

«Дивовижна ручка»

 

 

 

 

Підготувала

культорганізатор

Ольшанська О.Д.

 

 

 

 

2019 рік

Пізнавальний захід «Дивовижна ручка»

Мета:

Навчальна: ознайомлення вихованців з історію виникнення кулькової ручки;

Розвивальна: сприяти загальному розвитку дітей;

Виховна: виховувати зацікавленість щодо створення простих предметів.

Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, відеоролики, презентація.

 

Добрий день, любі діти. Сьогодні ми з вами поговоримо про буденну річ, яка є у кожного з нас, якою кожний з вас вміє користуватись, яка є незамінною в навчанні. Вона буває масляною, кульковою та гелевою. Як ви думаєте, що це? Так це ручка.

Вам, напевно, відомо, що до появи кульковою авторучки люди писали (а деякі і зараз пишуть) перовими ручками. Навіть коли з'явилося це нововведення - кулькова ручка, першокласникам в наших школах не дозволялося ними користуватися. Вважалося, що вони псують почерк. Ось і мучилися бідні діти, занурюючи перо в чорнило.

І все ж, незважаючи ні на що, кулькова ручка міцно увійшла в наше життя. Вперше в нашій країні вона з'явилася в 60-х роках XX століття і вірно служить нам вже близько півстоліття.

Відеоролик

«Історія створення кулькової ручки»

Ручка стала на стільки буденним предметом, що ввійшла в наше життя навіть в прислів’ях.

Давайте згадаємо деякі з них.

Не ручка пише, а рука.

Перо пише, а розум водить.

Букви криві, а значення пряме.

Написане залишається сказане забувається

Поділяти ручки на кулькові, гелеві та масляні зручно, хоча, по суті, не вірно. Механізм всіх трьох видів однаковий: стрижень з пишучим вузлом на кінці -металевою (як правило) кулькою, яка прокручується на папері і звільняє необхідну кількість чорнила. Тобто всі ці ручки - кулькові, і головна відмінність між ними - це тип чорнила.

З чого ж зроблені ручки ми зараз з вами дізнаємось.

Відеоролик

Створення ручки

А чи знаєте ви, що існують правила обрання ручки? Я зараз вас з ними ознайомлю.

1) Кулькова ручка повинна бути простою без будь-яких зайвих деталей, щоб нічого не відволікало вас, коли ви пишете.

2) Корпус ручки повинен відповідати розміру руки, щоб ручка не була занадто довгою або занадто короткою. Також бажано, щоб корпус був прямим, хоча можна припустити невелике потовщення в району обхвату, але зовсім незначне.

3) Не варто вибирати ручки з металу, так вам буде складно утримувати її тривалий час, тут підійдуть ручки з пластмасовим корпусом.

4) Також важливо, щоб в тому місці, де ви тримаєте ручку при письмі, було присутнє гумове покриття, або була шорсткість на поверхні на той випадок, якщо у вас вологі руки. Ручка буде вислизати і вам буде незручно їй писати.

5) Особливо важливу роль відіграє при виборі кулькової ручки, товщина кульки в стрижні. Якщо кулька буде занадто тонкою, нічого доброго з цього не вийде, вона буде дряпати папір. А ось товста кулька, навпаки, буде залишати за собою жирний товстий слід. Відповідно, помарки при листі. Найоптимальнішим розміром є 0,5-0,7 мм. Така товщина забезпечить гладке ковзання, і не буде залишати за собою жирний слід.

Це загальні правила. А зараз ви побачите життєво важливі правила при обранні вашої ручки.

Відеоролик

Ви побачили, що ручка є невід’ємною частиною нашого життя. Вона про неї знімають передачі, нею створюють гарні картини, про неї співають і навіть створюють мультфільми. Я пропоную один з них зараз і переглянути.

Мультфільм «Ручка»

На сьогодні це все. Я дуже сподіваюсь, що ви дізнались багато цікавого. Бажаю вам гарного настрою та удачі в навчанні, адже тепер ви точно знаєте, як правильно обрати ручку, як з нею поводитись та як вона працює. Дякую за увагу, до побачення.

docx
Додано
26 жовтня 2019
Переглядів
517
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку