Як наука змінює світ

Про матеріал
Презентація до уроку "Як наука змінює світ. Наука. Природничі науки. Наукові терміни і факти. Значення науки і техніки". За підручником "Пізнаємо природу". Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти / Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. – Київ: «Генеза», 2022.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як наука змінює світ

Номер слайду 2

Достовірні та впорядковані знання. Сфера діяльності людини, спрямована на отримання нових знань Наука Неодноразово підтверджені результати спостережень і дослідів (систематизовані, поглиблені, впорядковані) Що таке наука Наукові факти

Номер слайду 3

Науки про природу Астрономія – наука, яка вивчає будову, рух , походження і розвиток небесних тіл: планет, метеорів, комет, зір; їх систем та Всесвіт в цілому Фізика – наука, що досліджує зміни, що відбуваються з тілами: рух, взаємодію, електричні, магнітні, звукові явища. Біологія – наука про живу природу: будову організмів, умови їхнього життя, зміни, що відбуваються в організмах. Географія – наука про природу Землі: земну поверхню, погоду, океани, моря, ґрунти, поширення видів рослин і тварин; про населення та його господарську діяльність. Хімія – наука, що досліджує речовини та їх перетворення: склад, будову, властивості, добування і застосування.

Номер слайду 4

Приклади наукових термінів і фактів Наука Наукові терміни Наукові факти Астрономія Планета, орбіта, метеорний потік, Сонячна система, комета Планети обертаються навколо Сонця Фізика Твердий, рідкий і газуватий стани, кипіння, випаровування, електрика Вода на Землі перебуває у трьох станах: твердому, рідкому, газуватому Хімія Метал, пластик, кисень, горіння, гниття Кисень підтримує горіння. Залізо – це метал. Біологія Рослини,насіння,дихання, тварини, гриби Рослинам для життя потрібне світло Географія Землетрус, материк, океан, острів Материки та острови утворюють суходіл

Номер слайду 5

Природничі науки Який науковий факт (або термін) використав художник, створюючи піктограми? Яким природничим наукам вони відповідають?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Під керівництвом Євгена Патона винайдено спосіб автоматичного швидкісного зварювання У 1920-ті роки Александер Флемінг відкрив лізоцим (антибактеріальний фермент, що його виробляє людський організм) і виділив перший відомий антибіотик пеніцилін з плісняви Penicillium notatum 12 жовтня 1492 року експедиція Христофора Колумба досягла острова Сан-Сальвадор в Багамському архіпелазі. Цей день вважається офіційною датою відкриття Америки Відкриття – це невідомі раніше факти або явища, важливі для розуміння світу

Номер слайду 8

Техніка – сукупність засобів, створених людством, для задоволення своїх потреб

Номер слайду 9

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: СТИСЛО ПРО ГОЛОВНЕ Наука – це впорядковані знання і водночас – сфера діяльності людини. Наукові факти – це неодноразово підтверджені результати спостережень і досліджень. Природничі науки (фізика, хімія, біологія, астрономія та географія) вивчають світ живої та неживої природи. Наука і техніка тісно взаємопов’язані: наукові відкриття є підґрунтям для технічних винаходів, а ті служать науці.

Номер слайду 10

Дай відповідь: Які природничі науки вивчають живу природу, а які – неживу? Як ти розумієш фразеологізм «храм науки»? Дослідження: Досліди походження запозичених термінів: астрономія, фізика, хімія, біологія, географія.

Номер слайду 11

Наукові забави: стрічка Мебіуса Виріж вузьку смужку паперу. Один кінець поверни на 180 , склей кінці. Проведи олівцем лінію посередині стрічки Мебіуса і переконайся, що вона має лише одну сторону. Акуратно розріж стрічку Мебіуса навпіл вздовж лінії. Тебе очікує сюрприз! Екознак «Зелена стрічка Мебіуса» означає, що пакувальний матеріал вироблено з повторно переробленої сировини або містить частку повторно переробленого матеріалу. У 2015 році вчені закрутили у стрічку Мебіуса смужку світла.

Номер слайду 12

Домашнє завдання Опрацювати § 1, стор. 4-8. Довідайся, якими науковими доробками Україну прославили: Іван Пулюй, Ігор Сікорський, Юрій Кондратюк, Микола Амосов. Напиши есе «Мій день у 2100 році».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Беднарчук Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 серпня 2022
Переглядів
3009
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку