Як писати мотиваційний лист

Про матеріал
Одним із критеріїв вступу 2023 буде мотиваційний лист, запроваджений ще у 2020 році. Як повідомило МОН України, мотиваційний лист матиме різну вагу для вступників на бюджет і контракт. Відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти». Одна з його новацій – написання абітурієнтами мотиваційного листа.
Перегляд файлу

image

*ȁȖȚȈȒȍȔȖȚȐȊȈȞȭȑȕȐȑȓȐșȚȭ ȕȈȊȭȡȖȊȭȕȗȖȚȘȭȉȍȕ"

 ȇȒȕȈȗȐșȈȚȐȝȖȘȖȠȐȑȔȖȚȐȊȈȞȭȑȕȐȑ

imageimageȓȐșȚȌȓȧȊșȚțȗțȌȖțȕȭȊȍȘșȐȚȍȚț"

 ȇȒȭȊȐȔȖȋȐșȚȈȊȓȧȚȤșȧȌȖȔȖȚȐȊȈȞȭȑȕȐȝȓȐșȚȭȊ"

 ȇȒȖȦȔȈȫȉțȚȐșȚȘțȒȚțȘȈȔȖȚȐȊȈȞȭȑȕȖȋȖ ȓȐșȚȈ"

                Що таке мотиваційний лист і навіщо                                 він потрібен?

imageǴȖȚȐȊȈȞȭȑȕȐȑȓȐșȚ- це документ, що складається і подається вступником до закладу вищої освіти, у якому пояснюються причини, через які вступник вважає себе найкращим кандидатом для вступу на відповідну навчальну програму.

Навіщо потрібен мотиваційний лист?

Для вступу в заклади фахової передвищої та вищої освіти з метою здобуття кваліфікації молодшого бакалавра.

image Для вступу в заклади вищої освіти з метою здобуття кваліфікації бакалавра.

Для вступу в заклади вищої освіти з метою здобуття кваліфікації магістра

KWWSVYVWXSHGERJRYXD

     Яка  роль   мотиваційного листа?

image

ǫȖȓȖȊȕȈȘȖȓȤ якщо при вступі не вимагається ані результат мультипредметного тесту, ані творчий іспит. ǩȈȓȐȏȈȔȖȚȐȊȈȞȭȑȕȐȑȓȐșȚȉțȌțȚȤ

ȊȐȏȕȈȟȈȓȤȕȐȔȐдля рейтингу бюджетників, які матимуть однакові результати мультипредметного тесту

image

Які вимоги ставляться до мотиваційних листів?

1.   dzȈȒȖȕȭȟȕȐȑȏȔȭșȚзазначити лише важливі деталі, факти, цифри)

image

           ǿȭȚȒȈșȚȘțȒȚțȘȈ

3. ǵȍȗȘȐȗțșȚȐȔȭșȚȤȍȔȖȞȭȑ (стриманість, розважливість, серйозність, практичність)

            ǷȘȖșȚȖȚȈțȊȐȒȓȈȌȭ

      ǵȍȗȘȐȗțșȚȐȔȭșȚȤȖȘȜȖȋȘȈȜȭȟȕȐȝȭșȚȐȓȭșȚȐȟȕȐȝ ȗȖȔȐȓȖȒ

Якою має бути структура мотиваційного листа?

Структура мотиваційного листа повинна містити:

image «шапку»

звертання

вступ

основну частину

висновок

*”Шапка”

Ректору

Львівського національного університету

імені Івана Франка проф. Мельнику В. П.

Шевченко Анни Вікторівни м. Львів

вул. Січових Стрільців  1, кв. 2

82004

imagee-mail:Lviv@mail.com телефон: +38 011 000 00 00

 ȀȈȕȖȉȓȐȊȍȏȊȍȘȚȈȕȕȧ

image

ȀȈȕȖȊȕȐȑǪȖȓȖȌȐȔȐȘȍǷȍȚȘȖȊȐȟț

ȀȈȕȖȊȕȐȑȗȈȕȍǪȖȓȖȌȐȔȐȘȍ

Вельмишановний пане ректоре!

image

Вступ

Вказується мета і причина .У цьому абзаці треба пояснити, з якою метою звертаєтеся і чого прагнете.

ǪșȚțȗ_ǯȘȈȏȖȒ

        

image   Звертаюся до Вас з проханням розглянути мій мотиваційний лист щодо вступу до Львівського національного університету імені Івана Франка  для здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 292 Міжнародні економічні відносини, освітня програма «Міжнародний бізнес». Дозвольте викласти причини, що мотивують мене до навчання за вищезазначеною освітньою програмою у Вашому закладі вищої освіти.

                               ПЕРЕЛІК

image image

галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/266-2015-%D0%BF#Text


image


Основна частина

ȈȉȏȈȞȐȝȈȘȈȒȚȍȘȐșȚȐȒȈȖșȖȉȐșȚȐȝȗȘȖȜȍșȭȑȕȐȝȞȭȓȍȑȡȖșȈȔȍ ȞȭȒȈȊȐȚȤȊȖȉȘȈȕȭȑȖșȊȭȚȕȭȑȗȘȖȋȘȈȔȭȚȈȗȘȖȜȍșȭȮȒȐȔȚȐșȍȉȍȉȈȟȐȠ ȗȭșȓȧȏȈȊȍȘȠȍȕȕȧȕȈȊȟȈȕȕȧ

image                                     ǷȖȚȘȭȉȕȖȖȗȐșȈȚȐ

власні здобутки, що будуть корисними для навчання за фахом;

здобуті знання та навички, які допоможуть у навчанні на обраній спеціальності;

хороші академічні результати з певних предметів, які пов’язані з освітньою програмою та ін.

Основна частина   |наприклад:

image

      Завершуючи останній рік навчання у Львівському фізикоматематичному  ліцеї при Львівському національному  університеті ім.І.Франка я витратила чимало часу і зусиль вивчаючи предмети, що відображають мою професійну зацікавленість. У мене найвищі оцінки з наступних предметів: математика, економіка, правознавство, англійська мова. Значний інтерес до цих дисциплін дозволив моїм вчителям залучати мене до участі у змаганнях та олімпіадах різних рівнів, де я часто здобувала призові місця.

Основна частина |ȗȘȖȌȖȊȎȍȕȕȧ

       Так, у 2021-2022 н. р. я зайняла перше місце на ІІ (міському) етапі міської олімпіади з англійської мови, а також третє місце на ІІ (обласному) етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науководослідницьких робіт учнів-членів Львівського територіального відділення Малої академії наук України, секція математики. Мене також цікавить участь у наукових та професійних заходах, що організовуються Вашим університетом, участь у громадській роботі університету. Я впевнена, що ця діяльність  допоможе мені на шляху до особистого зростання і розвитку моїх лідерських здібностей, які є необхідними для досягнення мети.

Основна частина |ȗȘȖȌȖȊȎȍȕȕȧ

image      В умовах воєнного стану, моєю основною ціллю є створення та розвиток власного бізнесу на міжнародному рівні задля відбудови національної економіки України та залучення до неї іноземних інвестицій. З цією метою я вивчала інформацію про різні університети та їхні бакалаврські програми, які б допомогли мені у досягненні поставлених цілей. Коли я довідалася про спеціальність «Міжнародні економічні відносини» та освітню програму «Міжнародний бізнес» у Вашому університеті, у мене з’явилося бажання навчатися саме на ній.


Основна частина. _ȗȘȖȌȖȊȎȍȕȕȧ

image

З інформації, доступної на сайті Вашого університету, в межах обраної мною освітньої програми вивчають дисципліни пов’язані зі специфікою заснування та ведення міжнародного бізнесу, а також значну увагу приділяють розвитку у студентів практичних навичок, які є такими необхідними для створення власного бізнесу. Тож, ознайомившись з інформацією про цю бакалаврську програму, я усвідомила, що вона є найкращою для мене з ряду причин.

Основна частина | ȗȘȖȌȖȊȎȍȕȕȧ

image      По-перше, освітня програма «Міжнародний бізнес» охоплює галузі, які мене цікавлять найбільше: міжнародні економічні відносини, економіка, менеджмент та управління підприємствами, фінанси, маркетинг. Як майбутня засновниця та власниця міжнародного бізнесу, я повинна бути фахівцем у цих сферах, здатним аналізувати і вирішувати проблеми, з якими мені доведеться зіткнутися.

Основна частина | ȗȘȖȌȖȊȎȍȕȕȧ

imageЯ переконана, що практичні заняття з навчальних дисциплін, які викладаються в межах обраної освітньої програми та виробнича практика на підприємствах, проходження якої забезпечує Ваш університет допоможуть мені здобути необхідні знання та навички для ведення міжнародного бізнесу.

        По-друге, майбутнє післявоєнного бізнесу полягає не лише у внутрішній   підприємницькій      діяльності,       але       й    у     міжнародній співпраці. Я розумію, що бізнес може бути по-справжньому успішним лише тоді, коли він розвивається з урахуванням міжнародних практик та у співпраці з іноземними партнерами.

Основна частина _ȗȘȖȌȖȊȎȍȕȕȧ

Ваш університет, який уклав численні угоди про співпрацю із зарубіжними університетами та базами практики, зможе надати мені найкращі можливості для вивчення специфіки ведення бізнесу у міжнародному контексті.

image      Окрім зазначеного вище, вагомою причиною навчатися у Львівському національному університеті  є те, що я отримаю можливість значно покращити мої навички  володіння англійською мовою, адже її вивчення передбачене не лише в межах навчального плану, а й за допомогою ряду курсів, які пропонуються студентам для власного вибору. Також, завдяки культурно-лінгвістичним центрам, що діють на базі університету, я матиму можливість додаткового вивчення німецької та      японської   мов,      що     дозволить мені      використовувати    їх    для налагодження міжнародних бізнес-зв’язків.

Заключна частина \ Висновок:

Складається з:

image

2-3 речень, які вказують на готовність до навчання за обраною освітньою програмою

подяки

прощання

Заключна частина \ Висновок

image         Я розумію, що навчання у Вашому університеті вимагає відповідальності та значних зусиль, однак вважаю, що зможу протистояти будь-яким можливим проблемам та отримаю максимум знань і досвіду завдяки обраній освітній програмі. Впевнена, що зможу не лише добре навчатися, але й сподіваюся стати гідним членом студентського товариства Вашого університету.

Дякую за увагу.

З повагою - Анна Шевченко

ǭȚȐȒȍȚȕȭȒȖȕșȚȘțȒȞȭȮȊȊȭȟȓȐȊȖșȚȭȏȜȖȘȔȖȦ³ǯȗȖȊȈȋȖȦ´

imageКатерина Городенська «Українське слово у вимірах сьогодення» (Київ, 2019) із цього приводу зазначено, що етикетні конструкції ввічливості з формами «З повагою» чи «З глибокою повагою» подібні до еліптичних речень, у яких пропущено присудок або присудок із залежним словом: З повагою [ставиться до Вас] директор Інституту (с. 194). На місці ж пропущеного присудка у таких реченнях ставлять тире , а не кому.

З повагою - Анна Шевченко

З глибокою повагою -

Анна Шевченко

!!! З повагою                                         Анна Шевченко

ȁȖȊȈȘȚȖȏȘȖȉȐȚȐȡȖȉȕȈȗȐșȈȚȐȊȓțȟȕȐȑ ȔȖȚȐȊȈȞȭȑȕȐȑȓȐșȚ"

 ǟǹȚȊȖȘȭȚȤșȗȐșȖȒșȊȖȮȝȏȈȞȭȒȈȊȓȍȕȤ_ȕȈȊȐȟȖȒ_ȖșȖȉȐșȚȐȝȭȕȚȍȘȍșȭȊ

Щоб правильно висвітлити свої найкращі сторони, спробуйте дати відповіді на наступні питання:

imageǿȖȔțȊȐȒȘȈȡȭȏȈȭȕȠȐȝȒȈȕȌȐȌȈȚȭȊȕȈȕȈȊȟȈȕȕȧȏȈȖȉȘȈȕȖȦȖșȊȭȚȕȤȖȦ ȗȘȖȋȘȈȔȖȦ"

ȇȒȐȑȊȒȓȈȌȊȐȔȖȎȍȚȍȏȌȭȑșȕȐȚȐȊȖȉȘȈȕțȋȈȓțȏȤ ȭȊțȕȭȊȍȘșȐȚȍȚ"

ȇȒȭȕȈȊȐȟȒȐȊȈȔȌȖȗȖȔȖȎțȚȤȉțȚȐțșȗȭȠȕȐȔȐ țȞȭȑȋȈȓțȏȭ"

ȇȒȭțȊȈșȗȘȖȜȍșȭȑȕȭȗȓȈȕȐȕȈȔȈȑȉțȚȕȫ"

ȁȖȊȈȘȚȖȏȘȖȉȐȚȐȡȖȉȕȈȗȐșȈȚȐȊȓțȟȕȐȑ ȔȖȚȐȊȈȞȭȑȕȐȑȓȐșȚ"

imageІІ.Перевірте вимоги до написання мотиваційного листа на офіційному сайті університету, до якого збираєтесь вступати на навчання.

ІІІ. Дотримуйтесь стилю мовлення та логічного  викладу думок.

IV.    Покажіть свій лист іншим.

V.         Виправте/доповніть/скоротіть, якщо потрібно

VI.    Подавайте вичитаний лист в обрані університети

(в електронному вигляді через систему ЄДЕБО)

А що про себе писати?

Запитайте у знайомих, які якості вас характеризують, на їхню думку.

Почитайте професійний портрет спеціаліста, яким плануєте стати, посадові вимоги.

Оберіть ті якості, котрі є в обох списках. Не пишіть загальних фраз. Краще написати дві риси, які проілюстровані прикладами, ніж низку прикметників.

image Обґрунтуйте, чому обрали саме цю професію (подивіться у зразках мотиваційних листів, які причини вказують інші абітурієнти). Будьте конкретними.

Що варто знати про університет?

imageІз сайту та статей почитайте про його наукову діяльність, відомих випускників, фірми, де вони працюють, про місію та девіз університету, студентське життя. Плюсом буде довести, що ваші цінності збігаються з цінностями обраного вишу, що ви усвідомлюєте його особливості. «Родзинкою» буде фраза про те, що хочете брати участь у певних регулярних заходах (конкурси, конференції).

Що варто зробити після написання листа?

1.               ǷȍȘȍȟȐȚȈȚȐȑȖȋȖȊȋȖȓȖș: так легше помітити помилки та збій у послідовності викладання.

2.             imageǬȈȚȐȗȖȟȐȚȈȚȐȒȖȔțșȤ: не лише на предмет помилок, а й перевірити, чи все зрозуміло і змістовно.

3.             ǷȖȗȘȖșȐȚȐȗȍȘȍȒȈȏȈȚȐ— це те, що запам’ятає про вас приймальна комісія у сухому залишку.

Які стилістичні вимоги до мотиваційного листа?

        Послідовність та аргументованість викладу — це головне.

        imageПід кожну тему відводьте не більш ніж абзац. Не треба писати довгими реченнями.

        Неприпустимі жаргонні слова (вони зводять враження нанівець), орфографічні, граматичні та пунктуаційні помилки.

      Які вимоги до оформлення?

Обсяг 1,5–3 сторінки

image документ Word, класичний для ділового стилю 14 кегль Times New Roman  з 1,5 інтервалом.

Текст варто розбити на абзаци.

Подавати мотиваційні листи  через систему ЄДЕБО.

Завіряти чи ставити печатки у школі не треба.

pdf
Додано
15 березня 2023
Переглядів
1690
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку