Як святкують Водохреща

Про матеріал

презентація "Як святкують Водохреща".У Презентації викладений матеріал про зимове свято "Водохреща", його звичаї та обряди.Презентацію можна використати як на уроці так і на виховних заходах у початковій школі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як святкують Водохреща

Номер слайду 2

увечері 18 січня, напередодні останнього різдвяно-новорічного свята — Водохреща — відзначається «другий Святвечір» або «Голодна кутя».

Номер слайду 3

Як і напередодні Різдва, в цей день прийнято постити, тож на вечерю здавна подавали тільки пісні страви: смажену рибу, вареники з капустою, кутю, гречані млинці та узвар.

Номер слайду 4

Після святкової трапези діти в Україні традиційно «проганяли кутю», промовляючи:«Тікай, кутя, із покуття, а узвар — іди на базар, Паляниці, лишайтеся на полиці, а «дідух» — на теплий дух, Щоб покинути кожух!

Номер слайду 5

Потім батько присмалював дітям чуби — «щоб вовка не боялися». :) Мабуть, саме звідси і походить відома Тобі приказка «не бачив Ти ще смаленого вовка».

Номер слайду 6

Коли на вулиці ставало зовсім темно, з хати в садок виносили «дідуха» та спалювали його, немов розправляючись із зимою. А попіл від нього дівчата виносили на город, «щоб огірки родили».

Номер слайду 7

У надвечір’я Богоявлення (Водохреща) та 19 січня віруючі святять воду. Зранку чоловіки йдуть до річки чи ставка, вирубують з льоду хрест, ставлять його поруч з ополонкою і обливають червоним буряковим квасом. Під обід священик, виголосивши молитву, освячує воду, занурюючи в ополонку срібний хрест.

Номер слайду 8

Вважається, що у день Водохреща вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і навіть тварин.

Номер слайду 9

Дівчата у посвячену воду клали калину чи коралі і вмивалися, аби щоки були рум'яними.

Номер слайду 10

А що вже прикмет існує про Водохреща! Ось деякі з них:«Якщо в переддень Водохреща на деревах багато інею, рік буде врожайним».«Якщо в Богоявленську ніч небо чисте — буде багато гороху».«На Голодну кутю був сніг — буде й гречка».«На Водохреща йде лапатий сніг — на врожай».

Номер слайду 11

Після Водохреща традиційно починався новий весільний сезон. Молодь збиралася на вечорниці, сім’ї ходили один до одного в гості. Всі веселилися  з метою наближення весни.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дякую за увагу

pptx
Додано
15 січня 2020
Переглядів
4613
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку