Як захистити дитину від Кібербулінгу - 10 порад

Про матеріал
Сьогодні цькування в Мережі, на жаль, розвинена набагато сильніше, ніж 10 років тому. Діти і підлітки проводять все більше часу в Мережі: 92% дітей сьогодні відвідують інтернет щодня, а 25% заявляють про те, що вони знаходяться там постійно .
Перегляд файлу

Як захистити дитину від Кібербулінгу - 10 порад

 

Сьогодні цькування в Мережі, на жаль, розвинена набагато сильніше, ніж 10 років тому. Діти і підлітки проводять все більше часу в Мережі: 92% дітей сьогодні відвідують інтернет щодня, а 25% заявляють про те, що вони знаходяться там постійно .

 

Варто визнати, що ці цифри в реальності привели до руйнівних наслідків. «Гіпермережеві » підлітки обмінюються все більш особистими відомостями про своїх профілях в соціальних мережах, вони ж набагато частіше ризикують стати кібержертвамі в порівнянні зі своїми однолітками, які користуються всесвітньою павутиною помірно.

 

Тільки в минулому році на Facebook мільйон дітей і підлітків стали жертвами насильства. 87% повідомили про те, що вони спостерігали ризиковану поведінку в інтернеті. Варто врахувати, що сьогодні кіберіздевательства пов'язані з цілою низкою проблем, пов'язаних з психічним здоров'ям, включаючи депресію, вживання наркотиків і самогубство. 

На жаль, але найпростіший варіант рішення - повністю закрити дітям доступ в соціальні мережі. Однак це не підготує їх до майбутньої нещадної дорослому житті. А може бути варто замість того, щоб намагатися захистити їх від усіх онлайн-ризиків, використовувати популярність соціальних мереж в якості інструменту для навчання здоровим відносинам і навичкам спілкування як в інтернеті, так і особисто?

Розглянемо 10 пропозицій щодо захисту дітей від Кібербулінгу : до, під час і після конфлікту.

Запобігання та підготовка

  1. Встановіть правила використання комп'ютером (смартфоном, планшетом)

Заздалегідь продумайте і розробіть обмеження і дозволу на використання інтернет-технологій, як тільки діти зможуть отримати доступ до електроніки. Установка розумних обмежень завадить дітям прив'язатися до їх смартфонам (планшетів), комп'ютерів і допоможе їм розвинути здорове почуття самовіддачі, відмінне від цифрової ідентичності. Це полегшить їм звільнення від ризикованого або шкідливого онлайн-спілкування з віком.

  1. Розмовляйте з дитиною, привчите її до того, що ви завжди відкриті для питань про його стосунки в інтернеті.

Якщо ваша дитина піднімає питання про відкриття власного облікового запису на смартфоні (комп'ютері) або в соціальній мережі, поясніть йому його права та обов'язки, пов'язані з цим. Разом розробіть «Декларацію прав і обов'язків» в якій детально описано, як ваша дитина може вести себе в інтернеті.

  1. Будьте відкриті до навчання разом з вашими дітьми.

Обговоріть особисті або прочитані історії про кіберіздевательствах, конфіденційності та інших онлайн-ризики з усією родиною. Використовуйте ці події для розмов про те, що вам подобається або не подобається в інтернеті і що ви і ваша дитина можете зробити під час небезпечної ситуації. Запитайте, як ваша дитина може реагувати на певні інциденти і запропонуйте свої варіанти реагування. Так ви зможете найкращим чином допомогти йому у вирішенні будь-яких проблем в Мережі. Пам'ятайте, що обидва ваших відповіді, швидше за все, зміняться з віком ваших дітей, тому продовжуйте ці діалоги.

 

  1. Поговоріть з вашими дітьми про можливі психологічні проблеми.

Врахуйте, що діти з депресією, занепокоєнням і іншими психологічними відхиленнями дуже часто будуть мішенню для хуліганів, а сором і таємниці можуть тільки погіршити ситуацію. На щастя, ви можете допомогти вашій дитині, навчаючи себе і своїх дітей рішенням таких проблем. 

Як бути під час Кібербулінгу ?

  1. Моніторинг змін поведінки.

 

Ізоляція, відхід від спілкування, відмова від звичайних дій - все це може свідчити про те, що ваша дитина піддається кібертравле . Але, незважаючи на це, стеження за ним, читання його повідомлень без його відома не принесе успіху, а може привести до ще більшого замикання дитини в собі.

  1. Щодня переглядайте, скільки часу ваша дитина проводить в інтернеті.

Якщо ви помітили сплеск активності дитини в он-лайні або помітите, що ваша дитина, сидячи за комп'ютером або зі смартфоном, чимось стурбований, схвильований, пригнічений, - це може бути попередження. Якщо вам необхідно перевірити обліковий запис своєї дитини, але у вас немає попередньої згоди, в якому зазначено, що ваша дитина знає, що ви можете це зробити, краще відразу обговорити з ним вашу підозри і подальші дії (або відразу після цього, якщо ситуація дійсно термінова). Чесно розкажіть, чому ви відчуваєте, що необхідно вжити заходів, і залучіть дитину в з'ясування, що робити далі.

  1. Реагуйте спокійно і співчутливо.

Якщо ваша дитина все ж став жертвою кіберіздевательства або небезпечною онлайн-активності, перше, що потрібно зробити, це подякувати йому за те, що він поділився своїми проблемами з вами. Потім ви можете працювати разом, щоб вирішити, як рухатися вперед.

Після: допоможіть своїй дитині впоратися з наслідками

  1. Знайдіть час для розмови.

Якщо ви спостерігаєте будь-які поведінкові або емоційні зміни, підходите до дитини тоді, коли він більш-менш заспокоїться, коли ви і ваша дитина маєте час і місце для вільного спілкування. Постарайтеся, щоб все було якомога менш драматично і як можна більш неупереджено. Це може допомогти в розмові з дитиною.

  1. Запитайте дитину, чого вони хочуть.

Якщо ваша дитина відчуває емоційні переживання через ситуацію в інтернеті, запитайте його про результати, які він хотів би бачити, і про те, чим ви можете допомогти у важкій ситуації, щоб виробити можливе рішення разом.

  1. Подумайте про те, як обговорити питання Кібербулінгу з однокласниками вашої дитини.

Подумайте про те, щоб допомогти організувати шкільні, студентські заходи і обговорити проблему кіберіздевательств , а також обговорити можливі заходи зі шкільними адміністраторами.

 

Ці ініціативи можуть допомогти підвищити обізнаність і залучити учнів в боротьбу з ризиками в соціальних мережах в активному, позитивному ключі - без сильного небажаної уваги до особистого досвіду вашої дитини.

Як батьки, ми повинні розвивати впевненість в наших дітях як в інтернеті, так і в оф лайні .

 

docx
Додано
24 травня 2020
Переглядів
409
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку