Як здійснити подвиг. Астрід Ліндгрен «Пеппі Довгапанчоха» (розділ «Пеппі стає рятівницею»)

Про матеріал
вчити учнів розуміти зміст понять «героїчний учинок», «подвиг»; розвивати критичне мислення учнів, їхню емоційну сферу, уміння аналізувати твір, оцінювати вчинки, робити висновки; виховувати почуття небайдужості, активну життєву позицію, готовність до героїчних учинків.
Перегляд файлу

 

Тема.  Як здійснити подвиг. Астрід Ліндгрен «Пеппі Довгапанчоха» (розділ «Пеппі стає рятівницею»)

Мета: вчити учнів розуміти зміст понять «героїчний учинок», «подвиг»; розвивати критичне мислення учнів, їхню емоційну сферу, уміння аналізувати твір, оцінювати вчинки, робити висновки; виховувати почуття небайдужості, активну життєву позицію, готовність до героїчних учинків.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу

Педагогічні технології: проблемного навчання, проектна, ігрова.

Хід уроку

І. Актуалізація опорних знань

Учитель. Діти, якось по телебаченню показали один драматичний сюжет. Двоє хлопчиків гуляли по кризі на Дніпрі, і один із них потрапив у ополонку. Він міг загинути, але товариш прийшов йому на допомогу…

Весь час, поки хлопчик рятував свого друга, неподалік знаходився дорослий чоловік, який прогулювався зі своїм маленьким сином. Чоловік бачив, що відбувається, проте не прийшов на допомогу дітям.  Коли його запитали, чому він так учинив, чоловік знизав плечима і сказав, що він не зобов’язаний був ризикувати своїм життям.

Та історія має щасливий кінець. П’ятикласник ціною неймовірних зусиль врятував свого товариша.

«Коло ідей»

  • А як ви гадаєте, яке інше, трагічне, закінчення могла мати ця історія? (Хлопчик міг загинути, його рятувальник, теж міг не втриматися на краю ополонки і, потрапивши в  крижану воду, втопитися).
  • Як ви вважаєте, вчинок хлопчика можна вважати подвигом? Чому? (Хлопчик ризикував власним життям, він виявив небайдужість, мужність, рішучість, врятував життя другу).

Рольове обговорення  (робота в парах)

Завдання

І ряд. Продумайте в парах і озвучте, що, на вашу думку, сказали батьки врятованого хлопчика рятівнику свого сина.

ІІ ряд.  Продумайте в парах і запропонуйте свою версію промови, з якою звернувся до хлопчика-рятівника на лінійці директор школи.

ІІІ ряд. Продумайте в парах, що б ви сказали хлопчику, який урятував життя свого друга, якби мали змогу з ним зустрітися. 

«Трибуна відвертості»

А що б ви хотіли сказати тому дорослому чоловікові, який спокійно спостерігав, як на його очах розгорталася трагедія? (Орієнтовно: діти засуджують учинок дорослого чоловіка).  

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Учитель. Що ж, ви всі засудили вчинок чоловіка. Це справедливо. Але мені хотілося б, щоб ви склали пам’ятку для  цього чоловіка і для самих себе «Як здійснити подвиг».

Гадаю, нам допоможе у цьому відомий твір шведської письменниці Астрід Ліндгрен «Пеппі Довгапанчоха» ( розділ  «Пеппі стає рятівницею»).

ІІІ.Оголошення теми та завдань уроку

Учитель. На прикладі історії, яка трапилася в житті літературної героїні Пеппі Довгапанчоха, ми з’ясуємо, які особистісні риси має виховувати в собі людина, щоб бути готовою до здійснення подвигу. Також ми проаналізуємо  дії і стан людей під час пожежі, щоб визначити оптимальну поведінку людини в екстремальній ситуації. Підсумком нашої роботи стане створення пам’ятки «Як здійснити подвиг».  

Запишіть тему уроку в зошит.

ІV. Вивчення нового матеріалу

З’ясування обставин події

  • Розкажіть, свідком якої драматичної події стала Пеппі Довгапанчоха біля міського ринку недільного вечора. (Загорівся «хмарочос», на третьому поверсі якого були діти. Їхнє становище було дуже небезпечним).
  • Як ви гадаєте, з якою метою на ринку зібралося так багато людей? (Людям було цікаво подивитися на те, як горить будинок).

Проблемна ситуація. Сотні людей, які зібралися на площі, пожежна команда, яка прибула для гасіння пожежі, виявилися безсилими допомогти хлопчикам. Їх врятувала дівчинка Пеппі Довгапанчоха.

Проблемне питання. Що допомогло Пеппі здійснити подвиг?

Організація роботи в групах

Завдання  для  групи «Кореспонденти»

  • Підготувати «телерепортаж про пожежу в хмарочосі».

Завдання для групи «Експерти»

  • Знайти у тексті підтвердження визначених особистих якостей Пеппі  Довгапанчоха. Зробити висновки.

Орієнтовне виконання завдання

Особисті якості Пеппі

Приклади з тексту

Небайдужа, добра, рішуча

Пеппі не залишилась осторонь. Вона не вагалася жодної хвилини, відразу кинулася на допомогу дітям.

Смілива, мужня, безстрашна, ризикована

Не злякалася забратися на високе дерево, пройти по дошці на великій висоті, увійти в палаючий будинок, винести звідти дітей, навіть продемонструвала свою сміливість, танцюючи  на вузькій дошці.

Винахідлива, кмітлива

Здогадалася використати для врятування хлопчиків дерево, мотузку, дошку. Знайшла можливість залізти на дерево за допомогою пана Нільсона.

Вміла і вправна

Вміло закріпила мотузку на дереві, розмістила дошку. Прив’язала врятованого хлопчика  міцним вузлом.

 

Висновок: Щоб здійснити подвиг, людина має виховувати в собі такі особистісні риси: небайдужість, рішучість, мужність, сміливість, кмітливість, уміння і вправність.

Завдання для групи «Психологи»

  • Порівняйте емоційний стан людей (свідків події) і Пеппі під час пожежі. Заповніть порівняльну таблицю «Психологічний стан людей і Пеппі під час пожежі». Зробіть висновок, чому важливо зберігати спокій в складній ситуації. 

Орієнтовне виконання завдання

Порівняльна таблиця «Психологічний стан людей і Пеппі під час пожежі»

Люди ( свідки події)

Пеппі

Люди «переполохані», діти «почали плакати», «люди похололи зі страху»; «Люди на ринку захвилювалися, декотрі почали плакати». «Людей охопив розпач». «Люди внизу голосили з безсилого розпачу».

Залишалася спокійною, зацікавлено дивилася на пожежну машину; жартувала; знайшла спосіб, як урятувати дітей. 

 

Висновок: люди, які за складних обставин втрачають здатність тверезо оцінювати ситуацію, піддаються панічному настрою, не можуть  знайти з неї вихід. 

Завдання для групи «Рятівники»

  • Визначте, чому пожежники не могли допомогти дітям. Уявіть, що ви рятувальники. Запропонуйте свої варіанти врятування дітей.

Колективне складання памятки «Як здійснити подвиг».

Орієнтовне виконання завдання

Пам’ятка «Як здійснити подвиг»

  • Щоб здійснити подвиг, потрібно виховати в собі такі риси характеру та особистісні якості: небайдужість, доброту, готовність до ризику, сміливість, мужність, кмітливість, уміння і вправність.
  • Не можна втрачати контроль над своїм емоційним станом. Не можна піддаватися паніці, потрібно тверезо оцінювати обстановку, шукати вихід із складної ситуації.

«Трибуна істини»

Уявіть, що той чоловік, який не прийшов дітям на допомогу, виявивши при цьому злочинну байдужість і боягузтво, зараз нас чує. Давайте прочитаємо йому пам’ятку. Нехай він зробить висновок і більше ніколи не вчиняє таких ганебних учинків. 

Читання пам’ятки

Практичне застосування отриманих знань

 Учитель. Ми проаналізували з вами вигадану історію, в якій подвиг здійснила улюблена героїня багатьох дітей світу – Пеппі Довгапанчоха.

У нашому реальному житті тисячі людей щоденно здійснюють добрі вчинки. Щоб відзначити за це людей, в Україні засновано щорічну премію «Гордість країни». Вона присуджується людям, які в критичних ситуаціях виявили найкращі людські якості та довели своїми вчинками і своїм життям, що ними може пишатися вся країна. Нагородження проводиться у таких номінаціях: «Особисте досягнення», «Сенсація року», «Сімейна історія», «Дитяча мужність», «Видатні приклади відваги», «Почуття обов'язку», «Сила духу», «Рідкісний талант», «Сусід року», «Усім миром». У церемонії беруть участь перші особи держави та зірки шоу-бізнесу й кіно.

 Серед володарів премії «Гордість країни» шестирічна Аня Войціховська. Давайте дізнаємося, за який учинок дівчинка була нагороджена почесною премією. 

Розповідь учня «Як першокласниця Аня Войціховська врятувала подругу» (випереджальне завдання)

Того січневого дня дві подружки-першокласниці Аня та Іринка гралися біля ставка. Шестирічна Іринка необережно ступила на лід і крига тріснула. Важкий зимовий одяг умить намок і потягнув дівчинку на дно. Іринка намагалася чіплятися за лід, але сил ставало щораз менше. Дорослі досі дивуються з мужності Іринчиної подружки Ані. Схопивши Іру за руку, дівчинка зо всіх дитячих сил потягнула її з води.

– Тягну-тягну, ніяк, – згадує Аня.

На щастя, дівчатка пригадали про санчата, на яких каталися до того, як тріснула крига. Аня підтягнула їх до краю ополонки, а коли Іра за них ухопилася, потягла на себе.

«Я все ніяк не могла утриматися, не відчувала рук і ніг, зізнається Іринка. Мені стало дуже страшно. Я подумала, що зараз потону». Та дівчинка все ж змогла закинути ногу на кригу. Аня рвонула санчата на себе та витягнула подружку. А потім перелякані дівчатка побігли кожна до себе додому.

Удома, побоюючись покарання, Іра спробувала заховати мокрий одяг. Але, звичайно, те, що сталося, невдовзі стало відомим.

 За мужність Ані на шкільній лінійці урочисто подарували ляльку. Але головне після пережитого дівчатка стали друзями «нерозлийвода». Іра не по-дитячому усвідомлює, що зобов'язана Ганнусі життям. І ледве углядівши її в школі, мчить до подруги.

Обговорення

  • Чи можна вчинок Ані вважати подвигом?
  • Чи відповідають її дії правилам, які ми сформулювали в пам’ятці “Як здійснити подвиг»?

V. Підсумок уроку

Вправа «Незакінчене речення» (метод мікрофону)

«Вчинок Пеппі мене вразив тим, що…», «Аня Войціховська схожа на Пеппі Довгапанчоха тим, що…», «Я можу здійснити подвиг, тому що…», «Мені потрібно для здійснення подвига ще виховати в собі такі риси:….», «Я назавжди запам’ятаю цей урок, тому що…»

VІ. Домашнє завдання. Колективне: підібрати матеріал із газет про здійснення подвигів дітьми; групове: підібрати казку, в якій розповідається про подвиг, інсценізувати уривок з неї; індивідуальне: написати твір-мініатюру «Як здійснити подвиг», «Я – герой» (на вибір). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
19 травня 2020
Переглядів
1266
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку