Як зернятко перетворюється на хліб?

Про матеріал
• дитина звертається до інших, вітається тощо, дотримуючись норм мовленнєвого етикету, використовує ввічливі слова; • об’єднується з іншими дітьми у групи, в пари для спільної діяльності; • висловлює та аргументує власну думку, поважаючи позицію інших і дослухаючись до спільних рішень; • підтримує діалоги з тем, пов’язаних із важливими життєвими ситуаціями; • зіставляє почуте з власним досвідом; • ставить запитання дорослим і одноліткам щодо інформації, яка викликає сумнів або є незрозумілою; • систематизує та узагальнює необхідну інформацію; • наводить аргументи на захист власної думки та ілюструє її прикладами; • висловлює власні думки й почуття щодо прочитаних простих медіатекстів; • розуміє зміст поняття “Голодомор”, знає причини його виникнення, основні факти про Голодомор і його наслідки.
Перегляд файлу

Тема: Як зернятко перетворюється на хліб?

МЕТА

  •                   формувати уявлення дітей про те, який шлях долає зерно, щоб стати хлібом;
  •                   закріпити знання назв професій людей, які вирощують і виготовляють хліб;
  •                   закріпити знання про культурні зернові рослини;
  •                   збагачувати активний словник відповідно до тематики тижня;
  •                   активізувати пізнавальну діяльність дітей;
  •                   удосконалювати вміння висловлювати свої думки, спілкуватися під час виконання групових завдань;
  •                   розвивати самостійне мислення, вміння досліджувати, уяву, доказове та зв’язне мовлення, пам’ять, увагу, дрібну моторику, критичне мислення, навички вільного спілкування;
  •                   виховувати любов та бережливе ставлення до хліба, пошану до хліборобської праці, естетичний смак.
  •                   дати дітям уявлення про Голодомор в Україні;
  •                   показати справжню причину винищення українців;
  •                   збагачувати активний словник дітей відповідно до тематики тижня;
  •                   активізувати їхню пізнавальну діяльність;
  •                   удосконалювати вміння висловлювати свої думки, спілкуватися під час виконання групових завдань;
  •                   розвивати самостійне мислення, вміння досліджувати, уяву, доказове та зв’язне мовлення, пам’ять, увагу, дрібну моторику, критичне мислення, навички вільного спілкування;
  •                   виховувати шанобливе ставлення до хліба, уміння співпереживати, любов до України, інтерес до історії нашої держави, естетичний смак.

Очікувані результати навчання

  •                   дитина звертається до інших, вітається тощо, дотримуючись норм мовленнєвого етикету, використовує ввічливі слова;
  •                   об’єднується з іншими дітьми у групи, в пари для спільної діяльності;
  •                   висловлює та аргументує власну думку, поважаючи позицію інших і дослухаючись до спільних рішень;
  •                   підтримує діалоги з тем, пов’язаних із важливими життєвими ситуаціями;
  •                   зіставляє почуте з власним досвідом;
  •                   ставить запитання дорослим і одноліткам щодо інформації, яка викликає сумнів або є незрозумілою;
  •                   систематизує та узагальнює необхідну інформацію;
  •                   наводить аргументи на захист власної думки та ілюструє її прикладами;
  •                   висловлює власні думки й почуття щодо прочитаних простих медіатекстів;
  •                   розуміє зміст поняття “Голодомор”, знає причини його виникнення, основні факти про Голодомор і його наслідки.

Обладнання

  •                   підручник О. Волощенко, О. Козак, Г. Остапенко “Я досліджую світ” 3 клас (частина 1);

ХІД УРОКУ

  1.               Організація класу. Привітання.
  2.               Емоційне налаштування.
  1.               Приготуйтеся швиденько, 
    Виструнчіться всі рівненько. 
    Чекає нас важлива справа  
    Урок захопливо-цікавий!

Я дарую вам усмішку, гарний настрій, тепле слово і бажаю успіхів на уроці.

А щоб бути успішними, сьогодні на уроці нам знадобляться:

  •                   У – уміння вчитися і працювати
  •                   С – співпраця
  •                   П – подолання труднощів
  •                   І – інтерес до теми
  •                   Х – хороший настрій

 

 

Посміхніться, якщо ви гарно виспались. 
Покажіть сердечко, якщо вас розбудила рідна

 людина. 
Кивніть головою, хто сьогодні хоча

 б один раз побачив усмішку. 
Супер! Це означає, що сьогодні чудовий ранок.

2.Новини дня

Новини дня нам повідомить дитина дня – капітан класу

Ліпко Даша.

3.Прогноз погоди

Наш метеоролог Тарас  розкаже про погоду у всіх

куточках нашої країни.

4.Вправа «Дружнє коло»

 Діти, уявіть, що ми з вами на краю пшеничного поля. Візьмімося за

 руки. Яскравий сонячний день, вітерець хитає достигле колосся.

 Пшениця передає вам тепло цього дня. (Подайте руку одній

 дитині й легенько її потисніть, дитина подає руку наступній,

 і так усі по черзі.)

Тепер і ми зігріті теплом, якого, сподіваюся, нам вистачить на весь

 день.

 

5.Вправа «Чарівна скринька»

Що за предмет лежить в цій скриньці? Відгадайте ( колосок)

6.Вправа «Очікування»

Ось на цьому пшеничному полі не вистачає ваших колосочків.

Напишіть, що ви очікуєте від сьогоднішнього уроку і прикріпіть

свої колосочки на наше поле.

 3. Повідомлення теми

 

Діти, ви мабуть, здогадалися, що сьогодні на уроці ми будемо

  •                   говорити про хліб, й про те, який шлях долає зерно, щоб стати хлібом.

Хліб — це святе в нашому житті. Він не має ціни.

https://svitdovkola.org/images/metodic/3/tema3/cloud_spikelets.png4. Опрацювання нового матеріалу

 

1.Вправа «Хмара»

Давайте створимо хмару слів “Хліб”.

  •                   Порівняйте свою хмару з хмарою сусіда.
  •                   Чи є у вас спільні слова? Які?
  •                   Чим ваші хмари відрізняються?
  •                   Порівняйте свої хмари слів із моєю. Чи є у нас із вами
  •                   спільні слова?
  •                   Як ви думаєте, чому у хмарі слів “Хліб” є слово “життя”?
  •                   Як вони пов’язані одне з одним?

 

  2.Вправа “Поєднай” (див. роздруківку “Поєднай”).

З’єднайте частини прислів’їв. Поясніть, як ви їх розумієте?

 

3.Робота з підручником

Спробуйте уявити, що на світі не існує хліба. Ні хліба, ні булочок,

ні матусиних запашних пиріжечків. Правда, дивно було б?

 Тож недаремно кажуть: “Хліб — усьому голова!” 

А як ви гадаєте, скільки років тому з’явився хліб?

Прочитайте і розкажіть, яким був перший хліб (підр. с. 103).

Чи схожий він на той, до якого звикли ми?

 

4.Інсценівка «Подорож зернини»

Подивіться , будь ласка,який шлях долає зернятко, перш ніж стати

Хлібиною.

«Подорожуюче зернятко»

- Діти, чи знаєте ви, з чого починається хліб? Який шлях долає маленька

зернинка, щоб потрапити із поля до нас на стіл?

Тож слухаємо казочку про подорож зернинки

(Розповідають підготовлені учні, під час розповіді демонстрація презентації).

Ішла зернина довго, дуже стомилася і вирішила відпочити.

Вона лягла в теплу, пухку земельку.

 

2. Лежить зернинка, відпочиває. Тепло їй. Затишно.

І ось з'явився дощик зі своїми срібними відерцями, та й полив земельку.

 

3. Напилася зернинка водички і почала проростати маленьким

росточком. Ось уже він з'явився маленьким зеленим гострячком.

 

4.Тепле сонечко, жирна земелька, рясний дощик допомогли набратися

сили росточку. А щоб ще сильнішим він ріс, до нього приходив добрий

Чарівник, який удобрював земельку.

 

5. Ріс росточок, набирався сил, і ось одного разу сталося диво.

Він став чудовим колосом, на якому було багато зернинок.

 

6. Колосок щодня ставав усе красивішим, сильнішим, мужнішим.

Наливався соками землі. І коли зернятка достигли, стали золотими,

то дуже захвилювалися: що ж з нами буде?

7. Даремне зернятка хвилювалися. Уранці поле прокинулося від гуркоту.

Це були комбайни, трактори, машини і потекли зернятка золотим

дощем у кузов.

 

8. І повезли машини зернятка до млина. А там на них чекав добрий

старий мельник, який перетворив золоті зернятка на біле-біле борошно.

 

9. Інші машини повезли борошно до хлібопекарні.

І тут чудові майстри-пекарі з борошна спекли запашний, духмяний хліб.

 

10. І ось  він - Хлібчик духовитий -

       З  хрустом кірочки смачним,

       Ось він -  Теплий, мов налитий

       Щедрим сонцем золотим.

       І на стіл у кожен дім

       Завітав, з'явився він.

 

- У казочці начебто так усе просто. А насправді - це важкий шлях хліба

до столу. Багато безсонних ночей проживе хлібороб, аж поки наллється

зерно і схилиться колос під його вагою. Від посіяного в землю зернятка

до збирання врожаю мине багато днів і ночей.

Де починається хліб

 — Де починається хліб?

 — У тісті.

 — Де починається тісто?

 — У борошні.

 — Де починається борошно?

— У зерні.

 — Де починається зерно?

— У землі.

— Де починається земля

— У рученьках працьовитих.

 

5. Вправа «Ми досліджуємо світ»

Виступ групи «Дослідники»

  •                   Науково доведено, хліб є єдиним продуктом, який їдять
  •                   і цінують люди всіх релігій і національностей у всьому
  •                   світі. Людство в день з’їдає майже десять мільйонів
  •                   буханців хліба. Лишень уявіть, як це багато!
  •                   Половину від усієї кількості хліба люди вживають із 
  •                   бутербродами.
  •                   Цей продукт уперше з’явився в Стародавньому Єгипті
  •                   приблизно 8 000 років тому, про що свідчать настінні
  •                   малюнки й записи на папірусі. Причому цей винахід стався
  •                   випадково. Один з жителів Стародавнього Єгипту,
  •                   вирушаючи спати, просто забув у печі юшку з пшеничного
  •                   борошна. А на ранок він побачив у мисці рум’яний хлібний
  •                   корж.
  •                   Під час розкопок у Геркулануме був знайдений майже
  •                   2000-річний буханець хліба, і вчені Британського музею
  •                   відтворили його рецепт.
  •                   Протягом усієї історії статус людей у суспільстві можна
  •                   було визначити за кольором хліба, який вони їли. Що
  •                    темніший хліб, то нижчий соціальний статус. Це було
  •                   пов’язано з тим, що біле борошно було дорожчим. Нині
  •                   тенденція змінилася і тепер темні сорти хліба
  •                   коштують дорожче й вище цінуються через їхню поживну
  •                   цінність.
  •                   Найдовший хліб спекли в Мексиці, у місті Акапулько
  •                   . Зареєстрували цю подію в 1996 році. Булка мала понад
  •                   9 метрів у довжину. Важко уявити, скільки борошна й
  •                    праці було витрачено на цю булочку. А як її спекли, й
  •                    зовсім незрозуміло.

“Ламання” хліба є поширеним жестом миру і примирення

5. Руханка

 

  Вправа  «Печу-печу хлібчик»

Учні об`єднуються в пари. Одна дитина стає спиною до іншої.

І одна дитина на спині іншої руками зображує закладку інгредієнтів,

заміс і випікання пирога. Потім пари міняються і під коментування

вчителя дії повторюються

 

6.Вправа «Чи знаєш ти?»

Впізнай за малюнком та описом хліб традиційний для різних

 народів,що живуть в Україні.

 

Жайворонки випікали на свято Сорока святих (19 березня).

 Кожна господиня робила цього дня 40 книшиків, калачиків,

 бубликів, булочок, схожих за формою на пташок. Для цього

качалочку тіста зав’язували вузликом, розплескуючи кінці, наче

гребінчик i хвостик, i запікали. Цих жайворонків їли протягом

дня, причому обов’язково діти (і свої, i чужі). Вони ходили по

 хатах, i їх пригощали жайворонками. Діти бігали по селу,

пiднімали “пташок” угору та співали або промовляли нехитрі

 заклички. За повiр’ям, це мало прискорити повернення птахів із

 вирію, тобто початок весни. Нині жайворонки в Україні майже

не випікають.

Калач — обрядовий хлiб. Калачі пекли i на хрестини, і на

 Великдень, і на Різдво, і на весілля. Калачі плели із 3-4 качалочок,

 які закручували у великий овал, інколи з дiркою посерединi.

 Робили й маленькі калачі розміром з кулак.

Паска — весняний обрядовий хліб, який готують до Великодня.

 Дуже здобне тісто на яйцях, маслі, сметані, олії, цукрі добре

 вимішують і лишають у теплому місці сходити. Змостивши

 форми, вкладають туди тісто, заповнюючи не більше двох

третин посудини. Тісто знов сходить, i його обережно

ставлять у добре розігріту піч. Готову паску прикрашають

 цукровою поливою, фарбованим пшоном чи маком. Її 

обов’язково святять у церкві разом із крашанками та іншими

 стравами до святкового столу. Свяченою паскою починають

 великодній сніданок. Колись вважали, що крихти не можна

викидати свиням чи птиці — лише рогатій худобі; вершечок

 від паски, висушений i залишений на запас, мав, за повiр’ям,

 лiкувальнi властивості не лише для людей, а й для худоби.

Весільний коровай випікають iз тіста на маслі та яйцях.

Зверху його оздоблюють виробами з того самого тіста:

шишечками, голубками, качечками, квіточками, колосками

 тощо. Крім того, коровай прикрашають зеленню барвінку,

ягодами тощо.

Пампушка (пампух) — невелика кругла булочка, виготовлена

 із дріжджового тіста з житнього, пшеничного, гречаного

 чи змішаного пшенично-гречаного борошна. Може бути із 

солодкою начинкою: ягодами, маком, варенням, посипана

 цукровою пудрою. Пампушки в Україні готують до свят

 (особливо, на Різдво), у неділю, на поминальний обід

 (Полісся, Північне Поділля), до борщу чи юшки, часто

затовкуючи їх часником, а житні пампушки й на щодень.

Лаваш — грузинський хліб.

 

7. Майстер –клас від Даші

Найкращий рецепт хліба

 

8. Хвилинка історії

1. Сумні спогади

Хліб – це життя. Відібрати хліб у людей – це забрати їх життя,

це скоїти злочин проти народу. Не завжди життя нашого

українського народу було веселим та заможним. Люди раділи хоч

одній зернинці, одному шматочку чорного хліба. Сьогодні ми не

 можемо змовчати про трагедію, яка сталася в історії нашої

 України.

Моя бабуся Матіка Явдокія Григорівна, 1920 року народження,

 розказувала про страшні часи свого дитинства.

Того року був дуже гарний урожай…

Забирали все, навіть їжу на столі, що мати приготувала для сім ї

на обід, викинули собакам…

У матері було 6 дітей, вижила одна …моя бабуся…

Корову забрали…

Траву їли, кору з дерев, насіння бур’ янів, печені буряки..

Шматка хліба не було…

Вимирали вулицями…

Це був 1933 рік. Моїй бабусі було всього 13 років…

А вона вже знала, що таке голодомор…

 

2

Пояснення значення слова “голодомор”..

  •                   Чи може хтось пояснити, що означає слово “голодомор”?

Голодомор — організований радянським урядом штучний

 (навмисно створений) масовий голод на території України

 та Кубані, де переважно проживали українці. Тоді від голоду

 померло кілька мільйонів людей.

 

3

Факти про Голодомор (виступ групи істориків).

  •                   Голодомор в Україні тривав 17 місяців — з квітня 1932
  •                    року до листопада 1933 року.
  •                   За різними даними, загинуло від 4 до 7 млн людей, хоча
  •                   деякі історики говорять про 10-11 млн загиблих. Навесні
  •                   1933 року в Україні помирало 17 людей щохвилини, 1 000
  •                    людей щогодини і майже 25 000 людей щодня.
  •                   У людей забрали та вивезли весь зібраний урожай.
  •                   Селянам не залишили ані зернини, ані картоплини.
  •                   Жертвами голоду ставали цілі села. Від голоду помирали
  •                   і старі, і молоді, і маленькі діти.

 

4

Спогади очевидців.

Спогади очевидців дуже цінні. Кінорежисер Сергій

Буковський у кінострічці “Живі” зафільмував людей, які пережили

 Голодомор.

Які почуття у вас  виникали? Чому?

6. Творча робота

 

Створення колективного панно “Не забудь!” ).

 

На першому уроці ЯДС ми виготовили символ пам’яті жертв

Голодомору — незабудку в синьо-жовтих барвах.

А зараз давайте створимо колективне панно “Не забудь!”.

 

Нагадайте батькам, що 27 листопада о 16 годині проводиться

акція «Запали свічку пам’яті».

7.Підсумок уроку

 

З яким настроєм ви закінчуєте урок ?

 Чи справдились ваші очікування?

Подивіться на екран та оцініть свою роботу за допомою цеглинок

Лего.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Пинів Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бондаренко Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
10 січня 2022
Переглядів
1997
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку