Які рослини занесені до Червоної книги України

Про матеріал
Мета: ознайомити з Червоною книгою України; чинниками, що впливають на життя рослин, засобами збереження й охорони рослин, сприяти закріпленню поняття «довкілля», ознайомити з рідкісними рослинами свого регіону, занесеними до Червоної книги України; навчати бачити красу навколишнього світу; виховувати милосердя, співчуття до всього живого, готовність прийти на допомогу природі, охороняти її скрізь і завжди; спрямовувати увагу на досягнення загальнолюдських ідеалів, духовних цінностей.
Перегляд файлу

Урок № 53

Тема: «Які рослини занесені до Червоної книги України»?

Мета: ознайомити з Червоною книгою  України; чинниками, що впливають на життя рослин, засобами збереження й охорони  рослин, сприяти закріпленню поняття «довкілля», ознайомити з рідкісними рослинами свого регіону, занесеними до Червоної книги України; навчати бачити красу навколишнього світу; виховувати милосердя, співчуття до всього живого, готовність прийти на допомогу природі, охороняти її скрізь і завжди; спрямовувати увагу на досягнення загальнолюдських ідеалів, духовних цінностей.

Обладнання:

 

Хід уроку

  1. Організаційний момент
  2. Актуалізація опорних знань
  1. Хвилинка спостережень.
  • Подивіться уважно за віконечко.
  • Яка зараз пора року?
  • Який місяць?
  • Що ви можете сказати про стан неба?
  • Сьогодні тепло чи холодно?
  • Чи є надворі вітер?
  • Які зміни в житті рослин ви помітили?
  1. Постановка проблемного запитання.
  • Послухайте вірш «Дві богині» і скажіть, як називають рослини і тварин?

Були у Матінки-Природи                            Обидві світ живий любили,

Дві донечки такої вроди:                             Відтак його боготворили.

Хто їх побачив хоч на мить —                    То ж вирішила мудра мати

Не міг забуть і розлюбить.                          Їм подарунки дати:

Голубооку звали Флора,                             Мрійливій Флорі — світ рослинний,

У неї очі, наче зорі.                                 А жвавій Фауні — тваринний,

Завжди замріяна, тендітна,                     Щоб берегли і доглядали,

Ласкава, ніжна та привітна.                    Від всього злого захищали.

А Фауна — швидка, як вітер,                 Живуть в легендах і понині

Могла за птахами летіти                         Живого світу дві богині.

І за оленями стрибати

Та з білочками пустувати.

  • Що таке фауна?
  • Що таке флора?
  1. Повідомлення теми і мети уроку

Сьогодні у нас незвичайний урок! Він присвячений рослинам, які занесені до Червоної книги України. Ми дізнаємося історію заснування Червоної книги. Будемо працювати з підручником. Допоможе нам у вивченні цієї теми журнал «Червоні стежки». На його сторінках ми будемо вчитися спостерігати за рослинним світом.

  1. Вивчення нового матеріалу
  1. Вступне слово вчителя.

Усе в природі тісно взаємозв’язане. Природа є середовищем життя людини. Вона               є джерелом натхнення для композиторів і письменників, художників і поетів. Недарма природу називають ненькою. Усі ми — діти природи, та, на жаль, не всі однаково добре до неї ставимось.

Колись давно люди брали від природи набагато менше. У них не було ні фабрик, ні заводів, ні машин, ні комп’ютерів. Але життя змінилось. Сучасна людина живе в багатоповерхівці, їздить на роботу на метро і спілкується із друзями у скапі.

І настав час, коли людям здалося, що вони не залежать від природи, що вони сильніші за неї. Озброївшись могутньою технікою, люди повірили, що можуть підкорити собі природу. Але мину час, і вони побачили, що це              не так.

  1. Розповідь з елементами бесіди

А чи знаєте ви, що сьогодні у нашої знайомої Сойки Сизокрилої -  справжньої красуні – День народження?

Рано-вранці Їжачок  Хитрячок поспішав її привітати. Біля дороги він побачив квітку ромашку.

  • Ой, яка красива квітка! – подумав він.

Їжачок вже простягнув  руку, щоб зірвати й понести її до Сойки. Та раптом побачив  на пелюсточці краплинку роси. А в краплинці горить Сонечко, і блакитне небо, й зелена нива, й висока тополя – все в краплинці.

Задивився Їжачок  на краплинку роси й не зірвав квітки.

  • Чому ж Їжачок не зірвав   квітки?
  • Як потрібно ставитись до зелених насаджень, квітів?
  • Як ви ставитесь до навколишньої природи?

Він запропонував Сонечкові Семикрапочці теж піти привітати Сойку з Днем народження.

  • Але що ж ми їй подаруємо? – замислилися тваринки.
  • Найкращий дарунок –  книга, - підказала Мудра Сова, що саме влаштовувалася на гілці поспати.
  • Дійсно, давай Сойці подаруємо книгу, але не просту, а чарівну. Вона називається Червона книга України, - погодився Їжачок.  

Червона книга – це список рідкісних рослин та тварин, які перебувають під загрозою зникнення. Її було видано в Україні 33 роки тому. Рослини й тварини, занесені в цю книгу, охороняються законом, - доповнило розповідь Їжачка Сонечко.

           А Мудра Сова тим часом продовжувала, показуючи друзям чарівну книгу…

  1. Розповідь-демонстрація «Червона книга України» (презентація 1). Третя сторінка — «Інформаційна хвилинка».

(1 - 2 слайд) Спеціальна комісія склала список тварин і рослин, які перебувають на межі зникнення, і список рідкісних видів. Учені вирішили назвати цей список Міжнародною Червоною книгою. Червона книга — це документ совісті людини. Кожна нація несе відповідальність перед усім світом за збереження скарбів природи. Червона книга — документ звинувачення, пред’явлений людству природою.

(3 слайд) Червоний колір — сигнал тривоги, небезпеки, запобігання. Він, як червоний сигнал світлофора, застерігає: «Обережно! Може статися біда».

  • (4 слайд) Навіщо нам потрібна Червона книга? (Вона інформує, які види тварин і рослин перебувають у небезпеці; закликає звертати увагу на зникаючі та недостатньо вивчені види, запобігає зникненню рідкісних видів, радить, як зберегти ці рідкісні види рослин і тварин.)

(5 слайд) Для того щоб припинити знищення рослин і тварин, зберегти їх видову різноманітність, у 1948 році був створений Міжнародний Союз охорони природи (МСОП) після міжнародної конференції у Фонтенбло (Франція).

(6 слайд) МСОП — це стара і найбільша в світі глобальна природоохоронна мережа, демократичний союз. Уперше МСОП видав Міжнародну Червону книгу 1966 року. Червона книга — це список рідких тварин та рослин видів, що перебувають під загрозою зникнення.

(7 слайд) Залежно від стану і міри загрози для тварин і рослин, занесених до Червоної книги, вони діляться на сім категорій. (8 слайд) Для зручності користування сторінки в книзі зробили кольоровими. (9 слайд) На червоних сторінках розміщена інформація про види, що перебувають під загрозою зникнення і які вже неможливо врятувати без введення спеціальних заходів охорони. (10 слайд) На жовтих сторінках уразливі види. Ці види зустрічаються в кількостях, достатніх для виживання, але їх чисельність дуже швидко скорочується. (11 слайд) На білих сторінках розміщена інформація про рідкісні види рослин і тварин. Ці види зустрічаються дуже рідко, на обмежених територіях, тому можуть скоро зникнути. (12 слайд) На сірих сторінках — відомості про мало вивчені і рідкісні види. Можливо, вони перебувають під загрозою зникнення, але оскільки немає достатньої інформації, то не можна оцінити, до якої групи              вони належать.

(13 слайд) На зелених сторінках — відомості про відновлені види і ті, що перебувають поза небезпекою.

(14 слайд) На чорних сторінках записані ті види, які взагалі зникли з нашої планети.

(15 слайд) Із того часу в різних країнах світу почали складати свої національні Червоні книги, в яких наводили перелік зникаючих видів тварин і рослин.

(16 слайд) Уперше Червону книгу України засновано 1976 році, а світ вона побачила 1980 року однотомним виданням.

(17 слайд) Друге видання Червоної книги України було вже двотомним: «Тваринний світ» вийшов 1994 року, а «Рослинний світ» — два роки потому.

  1. Ознайомлення з представниками які занесенні до Червоної книги України з Одещини. (18 слайд)

(19 слайд)Проліска дволиста. Ця весняна квітка сягає у висоту 20–25 см. Є символом надії. Росте у листяних та мішаних лісах, у чагарниках. Тіньовитривала рослина. Це декоративна, медоносна, лікарська рослина. В народній медицині використовують цибулини, із квіток виготовляють блакитну фарбу.

(20 слайд) Сальвінія плаваюча — невелика плаваюча папороть. Рослина до 10 см завдовжки. Рослини легко розносяться течією.

(21 слайд) Півонія вузьколиста. Це багатолітня рідкісна квіткова рослина. Зустрічається серед чагарників у степах. Ареал півонії скорочується. Розмножується насінням. Зникає внаслідок масового збирання на букети та викопування коренів.

  1. Вправа «Дай правильну відповідь». (22 слайд)
  • Що треба робити, щоб врятувати зникаючі і рідкісні види рослин?

Поясніть свою думку.

  • Зривати та викопувати  дикорослі рослини.
  • Витоптувати трав’яний покрив під час відпочинку.
  • Піклуватись про розмноження рослин.
  • Що таке Червона книга?
  • Для чого її було створено?
  • Чому вона дістала таку назву?
  1. Фізкультхвилинка
  1. Узагальнення і систематизація знань

Сьогодні деяким учням було завдання приготувати відомості про рослини Червоної книги України. Послухаємо їх яку інформацію вони нам приготували.

  1. Захист самостійних пошукових проектів (презентація 2)
  2. Гра «Чи правильна, що?..»

Визначте правильне твердження

  • Рослини очищають повітря.
  • З вини людини на Землі зникло багата рослин.
  • Усі рослини можна зривати і робити з них букети.
  • Наша держава взяла під охорону рідкісні рослини.
  • Учні повинні знати рослини, які охороняються державою.
  • Ти можеш допомогти рослинам, щоб їх не ставало менше.

Сподіваюся, що тепер серед вас не буде людей, байдужих до рослин рідного краю, а особливо, представників Червоної книги. Я звертаюсь до вас із проханням: не рвіть даремно квіти, охороняйте ніжні й одночасно тендітні й беззахисні рослини.

3. Дерево з побажаннями

 На дошці висить плакат з деревом (без листочків), учням роздається на аркуші паперу у вигляди листочків і вони пишуть на ньому пропозиції, що до збереження природи.

  1. Підсумок уроку
  • Що таке Червона книга?
  • З якою метою створена ця книга?
  • Чому необхідно охороняти природу?
  1. Домашнє завдання

С. 144-145. Намалюйте плакат-звернення «Збережемо рослини».

docx
Додано
19 липня 2019
Переглядів
1732
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку