«Якою буває погода?» (Що таке погода. Види опадів. Прогноз погоди. Метеорологічні прилади. Вплив погоди на життя, здоров’я та господарську діяльність людини.)

Про матеріал
5 клас. Пізнаємо природу. Розділ ІІІ. Пізнаємо природу Землі. Тема 5. Повітряна оболонка Землі. Презентація до уроку на тему «Якою буває погода» (Що таке погода. Види опадів. Прогноз погоди. Метеорологічні прилади. Вплив погоди на життя, здоров’я та господарську діяльність людини.) Пізнаємо природу. Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти / Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. – Київ: «Генеза», 2022. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України від 08.02.2022 № 140). Відповідно до модельної навчальної програми «Пізнаємо природу». 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (авторки: Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Жанна ВАСИЛЬЄВА Якою буває погода Що таке погода. Види опадів. Прогноз погоди. Метеорологічні прилади. Вплив погоди на життя, здоров’я та господарську діяльність людини.

Номер слайду 2

Погода – стан нижнього шару атмосфери у певному місці та у певний час. Завдання: Поясни, як ти розумієш слова англійського письменника Джона Раскіна. Сонце радує, дощик освіжає, вітер бадьорить, сніг наповнює серце веселощами: не буває поганої погоди, а є тільки різновиди хорошої Джон Раскін

Номер слайду 3

Завдання: Підбери прикметники, якими можна описати погоду. Яку погоду полюбляєш ти? Чому?

Номер слайду 4

Атмосферний тиск Вітер Опади Температура повітря Вологість повітря Хмарність

Номер слайду 5

Вода в рідкому (дощ, мряка) чи твердому стані (сніг, град), що випадає з хмар чи виділяється з повітря на земну поверхню (роса, іній, паморозь) Випадають з хмар Виділяються з повітря

Номер слайду 6

Снігомірна рейка – прилад для вимірювання висоти снігового покрову. Дощомір (опадомір) – прилад для вимірювання кількості опадів – циліндричне відро, діаметром 20 см. Розміщують опадомір на висоті 2 м. Показники знімають два рази на добу: о 7 і 19 год. Кількість опадів – сума двох вимірів. опадомір снігомірна рейка Чому головними «постачальниками» опадів називають океани, а головним «рушієм» цього процесу – Сонце? Поміркуй!

Номер слайду 7

барометр-анероїд термометр Атмосферний тиск – це сила, з якою повітря тисне на одиницю площі земної поверхні, на всі розташовані на ній об’єкти і тіла. Існує і особливий барометр – висотомір, у якому поряд зі шкалою атмосферного тиску є і шкала висот. Температура повітря – це ступінь нагрітості повітря. барометр з гігрометром барометр-висотомір

Номер слайду 8

Вітер – горизонтальне переміщення повітря з області більш високого тиску в область більш низького тиску Напрямок та силу вітру визначають за допомогою флюгера, за тією стороною горизонту, звідки він дме, тобто за вісьмома румбами сторін горизонту (Пн., Пн.Сх., Сх., Пд.Сх., Пд., Пд.Зх., Зх., Пн.Зх.). Силу вітру вимірюють в балах Бофорта (від 1 до 12). Швидкість вітру можна визначити за допомогою анемометра; вимірюють в м/с. флюгер анемометр

Номер слайду 9

Психрометр – прилад для визначення вологісті повітря. психрометр Вологість повітря – вміст водяної пари в повітрі. Хмарність – ступінь покриття неба хмарами. Геліо́граф – прилад для автоматичної реєстрації тривалості сонячного сяйва протягом доби.  Хмаромір – прилад для вимірювання висоти нижньої межі хмар та вертикальної видимості (здатний розпізнати одночасно до дев'яти шарів хмар). геліограф хмаромір

Номер слайду 10

Щоб правильно та швидко працювати з календарем погоди, слід знати, як користуватися основними метеорологічними приладами та звернути увагу на те, в яких одиницях вимірюються показники погоди. Прилад Що вимірює Одиниці вимірювання Термометр Температура повітря 0С (градус Цельсія) Барометр-анероїд Атмосферний тиск Міліметри ртутного стовпчика (мм рт. ст.), мілібари (мбар); 1 мбар = 0,75 мм рт. ст. (1мм рт. ст. = 1,333 мб) Гігрометр Відносна вологість повітря % Опадомір Кількість опадів Міліметри на одиницю площі (мм) Снігомірна рейка Товщина снігового покриву Сантиметри (см) Флюгер Напрям вітру Сила вітру Визначають за вісьмома румбами сторін горизонту (Пн., Пн.Сх., Сх., Пд., Пд.Сх., Пд.Зх., Зх., Пн.Зх.) Бали Бофорта (від 1 до 12) Анемометр Швидкість вітру м/с

Номер слайду 11

науково-дослідне судно метеозонд метеорологічний радіолокатор штучний супутник

Номер слайду 12

метеорологічна станція Відомості про погоду збирають на метеорологічних станціях (вісім разів на добу, через кожні 3 години знімають показники з метеоприладів), метеорологічних супутниках. Результати спостережень передають до гідрометеоцентрів та Укргідрометцентр (м. Київ).

Номер слайду 13

Прогноз погоди – складання науково обґрунтованого передбачення її майбутнього стану. Метеоролог – науковий фахівець в області метеорології, вивчення атмосфери, погоди, клімату.

Номер слайду 14

Характеристика погоди – мінливість. Неперіодичні Зумовлені глобальними змінами клімату Землі; рухом повітряних мас. Зміни погоди Періодичні Повторюються через певний період (проміжок часу). Пов’язані з річним і добовим рухами Землі.

Номер слайду 15

Синоптика – розділ метеорології, що вивчає фізичні процеси в атмосфері, які визначають стан погоди. «Синоптикос» означає «той, що спостерігає все разом». Синоптична карта – карта, на якій умовними позначеннями і цифрами записують основні відомості про стан погоди.

Номер слайду 16

Завдання: Назви види опадів, які тобі доводилося спостерігати. Підбери відповідний умовний знак.

Номер слайду 17

перисті шаруваті купчасті купчасто-дощові Поміркуй! Поява яких хмар на небі свідчить про зміну погоди? Чому кажуть, що хмари народжуються і закінчують своє «життя» на землі?

Номер слайду 18

ДОСЛІДЖЕННЯ! СКЛАДИ АНКЕТУ З КІЛЬКОХ ЗАПИТАНЬ НА ТЕМУ: «ПОГОДА ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ». ПРОВЕДИ ОПИТУВАННЯ СЕРЕД ЧЛЕНІВ СІМ’Ї ТА ДРУЗІВ. ЗРОБИ ВИСНОВОК. НАПИШИ ЕСЕ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ДОСЛІДЖЕННЯ.

Номер слайду 19

Які небезпечні природні явища доводилося тобі спостерігати у своїй місцевості Гра «Хто більше» Завдання: Складіть список сфер людської діяльності, робота яких залежить від погоди.

Номер слайду 20

Здавна український народ визначав погоду, спостерігаючи за небесними світилами, стихіями, рослинами, поведінкою тварин. ЯК ЛЮДИ ПЕРЕДБАЧАЛИ ПОГОДУ прикмети Довгострокові (давали прогноз на окремі пори року) Короткострокові (давали змогу прогнозувати погоду на найближчий час) Прочитай народні прикмети та спробуй їх перевірити Ластівки низько літають – буде дощ. Якщо ластівки весело щебечуть – буде ясна погода. Зима малосніжна – літо посушливе. Взимку сухо й холодно – влітку сухо й жарко.

Номер слайду 21

Порівняй отримані результати спостереження з метеорологічними прогнозами. Зроби висновок. Дата Елементи погоди Інші явища температура повітря, 0С хмарність опади напрямок, швидкість вітру, м/с 1 -15 0С , 10 2 Довготривалі спостереження: «Чи здійснюються прогнози метеорологів?» ТОБІ ДО СНАГИ! Завдання Веди спостереження за погодою впродовж тижня та роби записи у щоденнику: Прогнозування погоди за місцевими прикметами на найближчі дні. (Робота з інтернет-ресурсами)

Номер слайду 22

Одне із найбільш сонячних місць на планеті – це Мертве море. Тут приблизно 330 сонячних днів на рік! Улоговина озера лежить на 395 м нижче рівня Світового океану, це найнижче місце на суходолі. Довжина озера 67 км, ширина – 18 км, максимальна глибина 378 м.

Номер слайду 23

Найвологіше місце – Черапунджі (Азія): випадає 12000 мм опадів за рік!

Номер слайду 24

Швидкість вітру в деяких місцях Антарктиди може досягати 320 км/год.

Номер слайду 25

ПРОДОВЖ РЕЧЕННЯ: Що нового і корисного ти дізнався/-лася? Чи може це знадобитися тобі у житті? Сьогодні на уроці я ... Я старався/-лася ... Мені потрібно …

Номер слайду 26

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ: МЕТЕОРОЛОГІЧНІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ – ЦЕ СИСТЕМАТИЧНІ, БАГАТОРІЧНІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ЗМІНАМИ ПОГОДИ. ПОГОДА – СТАН НИЖНЬОГО ШАРУ АТМОСФЕРИ У ПЕВНОМУ МІСЦІ ТА У ПЕВНИЙ ЧАС. СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ПОГОДОЮ ВЕДУТЬ НА МЕТЕОРОЛОГІЧНИХ СТАНЦІЯХ ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТЕОРОЛОГІЧНИХ ПРИЛАДІВ – ТЕРМОМЕТРА, ПСИХРОМЕТРА, БАРОМЕТРА-АНЕРОЇДА, ФЛЮГЕРА, ОПАДОМІРА, СНІГОМІРНОЇ РЕЙКИ.

Номер слайду 27

Завдання: (за бажанням) Є прилад, який англійською мовою називається windsock. Це слово утворене з двох слів wind (вітер) і sock (шкарпетка). Що це за «шкарпетка для вітру»? Відшукайте зображення цього приладу. Що ним визначають? Скористайся сайтом Rp5.ua і дізнайся, яка погода буде сьогодні після уроків (о15:00 год) у твоєму населеному пункті. Запиши отриману інформацію в календар погоди. Ці дані є показниками, якими характеризують погоду. З’ясуй, чи не зміняться показники погоди о 21:00 год. Опрацювати § 35, стор. 129-132

Номер слайду 28

сила, швидкість вітру напрямок вітру

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Соценко Ірина Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чижик Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ліннік Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Саломахіна Світлана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
12 січня 2023
Переглядів
9049
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку