Йога для дітей. Користь проведення уроків йоги в школі.

Про матеріал
Поради щодо проведення уроків йоги на уроках фізичного виховання. Поради вчителям фізичного виховання, та вчителям початкових класів. Користь йоги для дітей з особливими потребами.
Перегляд файлу

Йога для дітей.

Користь проведення уроків йоги в школі.

 

Йога - це індійська практика, система фізичних вправ, поз (асан) здатна створювати не тільки гармонію в душі, а й надавати позитивний вплив і гнучкість на все тіло. У перекладі з санскриту «йога» означає «союз». Простіше кажучи це об'єднання розуму (думок і почуттів) і фізичного тіла.

Так само йога - це дихання (пранаяма), яке допомагає заспокоїти і освіжити тіло і розум, що особливо важливо дітям.

Йога для дітей - це вивчення і навчання у веселій, безпечної і ігровій формі. Для дітей це веселий і простий спосіб відчувати себе здоровим і щасливим, уроки повинні проходити приємно і безтурботно.

На уроках йоги діти вчаться розслабляти тіло, утримувати рівновагу і концентруватися на своїх почуттях і відчуттях, стають сильними і гнучкими, що особливо важливо дітям з різними вадами.

На уроках йоги діти вчаться приймати себе - це відмінний спосіб навчити дітей приймати себе такими, якими вони є. Йога допомагає дітям звикнути до здорових звичок. Діти досліджують своє тіло і виявляють, що вони можуть і не можуть зробити.

Ще один цінний урок, який діти можуть отримати від йоги - приймати оточуючих, вони вчаться тому, що всіх треба поважати і приймати такими, якими вони є. Займаючись йогою, діти вчаться дихати глибоко, особливо в стресових ситуаціях.

Зазвичай, коли дитина засмучується, він вдається до плачу або, що ще гірше до істерик. Але за допомогою йоги діти можуть вивчати дихальні техніки і інші важливі інструменти, які можуть допомогти їм зосередитися і заспокоїтися.

І коли дитина вчиться контролювати ці аспекти свого життя, він стає більш впевненим і відповідальним.

Йога сприяє позитивному психічному здоров'ю дітей.

Навчання йозі для дітей сильно відрізняється від навчання йоги для дорослих. Це не повинно бути занадто серйозно. Діти люблять веселитися і грати. І якщо ви змушуєте дитину виконувати асани, просто дотримуючись за вами, діти, ймовірно, не будуть добре реагувати на вашу техніку.

Поєднуйте пози з іграми, розповідями і віршами, щоб зробити заняття ще більш привабливим для дітей. Можна навіть попросити дітей придумати свої пози йоги для розваги! Йога для дітей - це безмежні можливості.

Діти люблять вчитися, коли їх вчать весело і цікаво. Майте це на увазі, і процес навчання буде більш плавним і приємним! Ось чому дошкільні установи завжди барвисті і наповнені піснями та іграми. Без всього цього було б досить складно успішно навчити дитину різним асанам і технікам йоги.

Займаючись йогою з дітьми, учитель повинен навчитися розвивати свою уяву і створювати приємну обстановку. Коли вчитель йоги створює програму йоги або план уроку для дітей, він повинен думати не тільки про асанах, але і про те, наскільки урок зацікавить і захопить дитину, наскільки корисний він буде.

Також враховуйте, що діти можуть прийти на заняття йогою з почуттям голоду, втоми або стресу. Тому вчителю важливо бути терплячим з дітьми. У тих випадках, коли вчитель зауважує, що діти (деякі з них) не зацікавлені у вивченні асан, вони можуть спочатку виконати інше завдання. Наприклад, учитель може представляти пози через історію, а не просто демонструвати їх перед дітьми.

Часто діти думають, що йога підходить для розтяжки, але не дає сили. В цьому випадку, вчителю важливо включати розмови і вправи про те, наскільки йога корисна для зміцнення сил. Розмови про різні м'язах, використовуваних в позах, і включають в себе ігри допоможуть розвинути силу, а також усвідомлення і координацію тіла.

Починати з сидячою пози можна з дітьми з 6 по 11 клас, але з дітьми з 1 по 5 клас, краще почати з розминки та ігор. Як правило урок йоги в школі триває 35-45 хвилин, але весь урок безупинних поз йоги може бути занадто стомлюючим для маленьких дітей.

Намагайтеся зробити урок більш привабливим, включайте в урок йоги розповіді, пісні та ігри.

Є деякі речі, які ви повинні пам'ятати при навчанні дітей йоги. Коли справа доходить до дітей, ні «одного способу» викладати йогу. Насправді, чим креативніше буде підхід вчителя до уроку, тим краще!

Можливості безмежні!

-------------------------------------------------- автор:

(Бурлак Наталія Валентинівна, вчитель фізичного виховання школи-інтерната №87 для слабозорих дітей м.Одесса. 2019 р.)

pdf
Додано
26 березня 2019
Переглядів
1268
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку