Йоганн Крістоф Фрідріх Шиллер "Рукавичка"

Про матеріал
Презентація може бути використана вчителем як план-коспект уроку. Містить цілепокладання, завдання для роботи з текстом балади, творчі завдання, рефлексію, завдання для міркування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Йоганн Крістоф Фрідріх Шиллер (1759-1805). «Рукавичка».

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Паспорт твору. Тема: Зображення поведінки людини, яка обстоює особисту гідність і честь.Ідея: Автор засуджує деспотичні закони суспільства, утверджуючи пріоритет високої людяності; утверджує необхідність перемоги сили духу особистості над світом зла і насильства. Головна думка: Утвердження самоцінності людського життя.

Номер слайду 5

Кодекс лицаря. Лицар – це сміливий, мужній, справедливий, відважний воїн, дотримується лицарської присяги. А саме: бути щедрим, бестрашним, бути готовим податися у бій ради народу, бути справедливим, шанобливо служити, відвідувати турніри, дотримуватися слова, любити Батьківщину. Для лицаря було декілька найважливіших речей це – віра, честь, дама серця.

Номер слайду 6

Головні герої: Люди: Тварини: Король Франциск лев Кунігунда тигр Делорж двоє леопардів Завдання Спробуйте охарактерезувати цих героїв балади

Номер слайду 7

Перескажіть баладуІз скілько частин складався твір?Яка була експозиція?Який був розвиток дій?Яка була Розв’язка Завдання

Номер слайду 8

“Рукавичка” сюжет та композиція: Експозиція  – король і придворні очікують у звіринці початку вистави. Зав’язка – король даж знак і хижих звірів випускають на арену. Розвиток дії – опис поведінки звірів: тигр і леопарди підкорюються леву, Кунігунда кидає рукавичку на арену між хижаками і просить Делоржа принести рукавичку, і таким чином підтвердити, що він її кохає.

Номер слайду 9

Кульмінація – Делорж отримує рукавичку, його вітають глядачі з перемогою, щаслива Кунігунда чекає на свою рукавичку. Розв’язка – лицар кинув рукавичку Кунігунді в лице, сказавши, що йому не потрібна її подяка.

Номер слайду 10

Риси характеру Делоржа і Кунігунди. Делорж – хоробрий, кмітливий, відважний,спокійний, сміливий. Він наділений внутрішнею силою, що це навіть зрозуміли звірі. Кунігунда – лицемірна, безжалісна, егоїстична, легковажна. Вона готова ради розваги спокійно пожертвувати чужим життям. Які ще б ви додали риси характеру?

Номер слайду 11

Чому вчить балада “Рукавичка”?Балада вчить шляхетності, мужності, сміливості, чесності. Вчить не використовувати людей в корисливих цілях. Вчить розуміти, тих хто гідний любові, а хто ні.

Номер слайду 12

Письмово “Світ людей і світ тварин” у баладі рукавичка

pptx
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
626
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку