Йонізуюча дія радіоактивного випромінювання

Про матеріал

Тема "Йонізуюча дія радіоактивного випромінювання. Вплив радіоактивного випромінювання на живі організми" Саме за атомною енергією майбутнє всього населення Землі. Атомні електростанції виступають джерелами порівняно недорогої електрики. За умови їх правильної експлуатації такі електростанції набагато безпечніше, ніж ТЕС і ГЕС. Від атомних електростанцій набагато менше забруднення навколишнього середовища як зайвим теплом, так і відходами виробництва. У той же час на підставі атомної енергії вчені розробили зброю масового ураження. На даний момент на планеті атомних бомб стільки, що запуск незначного їх кількості може стати причиною ядерної зими, внаслідок якої загинуть практично всі живі організми, що населяють її.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Йонізуюча дія радіоактивного випромінювання. Вплив радіоактивного випромінювання на живі організми»

Номер слайду 2

ЗадачіВвести нові поняття: іонізуюче випромінювання; поглинута доза іонізуючого випромінювання.2. Навчити розв'язувати розрахункові задачі по новій темі; 2. Розвивати логічне та креативне мислення;3. Виховувати цілісне ставлення до себе та природи.

Номер слайду 3

Запитання: В якому році була підірвана перша термоядерна бомба Плющ Майк?

Номер слайду 4

Перевірка домашнього завдання №1

Номер слайду 5

21 квітня. Класна робота. ТЕМА УРОКУ

Номер слайду 6

Йонізуюче випромінювання Йонізуючим називають випромінювання (ЙВ), яке під час взаємодії з речовиною спричиняє йонізацію складових його атомів і молекул, тобто перетворює атоми або молекули на йони.

Номер слайду 7

Теплова дія. Поглинута доза іонізуючого вимпромінювання Фізичне величина, яка чисельно дорівнює поглинутій енергії йонізуючого речовиною масою 1 кг, називається поглинутою дозою йонізуючого випромінювання𝐷 = 𝐸𝑚=𝑄𝑚 [Джкг = Гр],Q = c m ∆t 

Номер слайду 8

Задача №3 Алюмінієвий лист був опромінений радіоактивним випромінюванням і поглинув дозу 0,5 Гр. На скільки нагрівся лист?С=920 Дж. КГ∗0 С 

Номер слайду 9

Вплив радіоактивного випромінювання на живі організми

Номер слайду 10

Види біологічних уражень іонізуючим випроміненням молекулярний

Номер слайду 11

Клітинний

Номер слайду 12

Тканинний

Номер слайду 13

Організмовий і популяційний

Номер слайду 14

Атомна енергетика

Номер слайду 15

Атомна енергетика=>зброя масового ураження Я́дерна збро́я — зброя, дія якої заснована на використанні енергії, яка вивільнюється під час ядерних реакцій. Належить до зброї масового ураженнянадмалі (до 1 кт)малі (1-10 кт)середні (10-100 кт)великі (великої потужності)(100кт-1 Мт)надвеликі (надвеликої потужності) (понад 1 Мт)

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Країни, в яких є зброя масового ураження №4

Номер слайду 18

Білорусь, Казахстан і Україна до 1992 року мали на своїх територіях ядерну зброю, яка там залишилося після розпаду СРСР. Однак ці держави підписали указ і були занесені в список держав, які не мають ядерної зброї. Все їхне озброєння було ліквідовано у відповідності з Лісабонським протоколом до Договору між СРСР і США про скорочення і обмеження стратегічних і наступальних озброєнь.

Номер слайду 19

Катастрофи6 серпня 1945 – США застосували атомну бомбу «Малюк» проти Японії (м. Хіросіма), через 3 дні- «Товстяк»(м. Нагасакі)

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Чорнобильська катастрофа(26 квітня 1986 р. )

Номер слайду 23

Катастрофа в Японії 11.03.2011 на «Фукусіма 1»

Номер слайду 24

Побутовий захист при впливі іонізуючоговипромінювання У разі оголошення радіаційної катастрофи слід негайно закрити всі вікна і двері, постаратися запастися водою із закритих джерел. Їжа повинна бути тільки консервованою. При переміщенні на відкритій місцевості максимально закрити тіло одягом, а обличчя - респіратором або вологою марлею. Намагатися не заносити в будинок верхній одяг і взуття. Необхідно також приготуватися до можливої евакуації: зібрати документи, запас одягу, води і їжі на 2-3 доби.

Номер слайду 25

Запитання1. Яке вимпромінювання називають іонізуючим?Як називається фізична величина, яка чисельно дорівнює енергії йонізуючого випромінювання, поглинутій речовиною масою 1 кг?3. В яких одиницях вимірюється?4. Назвіть фізичне позначення .

Номер слайду 26

Домашине завдання Параграф 38 прочитати, фізичне позначення, одиниці вимірювання, формули-ВИВЧИТИ

Номер слайду 27

Дякую за увагу !

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Сиротюк В.Д.)
До уроку
4. Атомне ядро. Ядерна енергетика
Додано
22 лютого 2018
Переглядів
2124
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку