ЗА ЛІТОПИСНИМ РЯДКОМ, АБО ЯК ІСТОРИКИ ДОСЛІДЖУЮТЬ КНЯЖУ ДОБУ.ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Про матеріал
Після уроку учні зможуть : -пояснювати звідки історики дізнаються про події княжої доби; -характеризувати похід князя Ігоря Святославовича на основі джерел; - визначати, що можна дізнатися про короля Данила на основі літописних свідчень; -витлумачувати і доречно вживати терміни і поняття «факт», « літопис» -висловлювати міркування про достовірність писемних джерел.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗА ЛІТОПИСНИМ РЯДКОМ, АБО ЯК ІСТОРИКИ ДОСЛІДЖУЮТЬ КНЯЖУ ДОБУ

Номер слайду 2

Після уроку учні зможуть:пояснювати звідки історики дізнаються про події княжої доби; характеризувати похід князя Ігоря Святославовича на основі джерел; визначати, що можна дізнатися про короля Данила на основі літописних свідчень; витлумачувати і доречно вживати терміни і поняття «факт», « літопис» висловлювати міркування про достовірність писемних джерел.

Номер слайду 3

ФАКТИ - РЕАЛЬНІ ПОДІЇЗАПИШИ ОДИН ФАКТ ЗІ СВОГО ЖИТТЯ ЛІТОПИС-ЗАПИШИ ЩО ЦЕ ТАКЕ ІНШІ ДЖЕРЕЛА -ЗАПИШИ ПРИКЛАД ДЖЕРЕЛАУЯВІМО,ЩО МИ ІСТОРИКИ!ЩО НАМ ПОТРІБНО ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ?

Номер слайду 4

! - я це знав + - це для мене нове (- )-це заперечує,те що я знав ?- я хочу про це дізнатися більше. Прочитаємопункт 1 параграф 21і запишемо

Номер слайду 5

2. ЧОМУ ЗГАДКА ПРО ПОХІД ІГОРЯ СВЯТОСЛАВОВИЧА 1185 РОКУ ЛИШИЛАСЯ У ПАМ’ЯТІ НАЩАДКІВ. ПОХІД оспівав поет ( імені ми не знаємо)кінця 12 століття у поемі«СЛОВО о ПОЛКУ ІГОРЕВІМ»

Номер слайду 6

ФАКТВИГАДКАЧОМУ ТИ ТАК ДУМАЄШ?МИ як ІСТОРИКИ читаємо уривкизі «СЛОВА о ПОЛКУ ІГОРЕВІМ» (ст 147)і записуємо

Номер слайду 7

Номер слайду 8

3. ЯКІ СВІДЧЕННЯ ЗБЕРЕГЛИСЯ В ЛІТОПИСІ ПРО ДАНИЛА РОМАНОВИЧАПЕРШИЙ КОРОЛЬ В НАШІЙ ІСТОРІЇ

Номер слайду 9

МИ як ІСТОРИКИ прочитаємо джерела і запишемо основні риси характеру короля Данила«Сей же король був князем добрим, хоробрим, мудрим, який спорудив городи многі, і церкви поставив, і оздобив їх різноманітними прикрасами, та братолюбством він світився був із братом своїм Васильком».

Номер слайду 10

МИ як ІСТОРИКИ прочитаємо джерела і визначимо«Звідти ж прибув він до Батия на Волгу... І поклонився він за обичаєм їх, і ввійшов у вежу його. Він, Батий, сказав: “Данило!Чи п’єш ти чорне молоко, наше пиття, кобилячий кумиз”.І він сказав: “Досі я не пив. А нині ти велиш – я п’ю”. Він тоді сказав: “Ти вже наш-таки, татарин. Пий наше пиття”. І він, Данило, випивши, поклонився за обичаєм їх, і, промовивши свої слова подяки,сказав: “іду поклонитися великій княгині Баракчиновій”. Батий сказав:“Іди”. Пішовши, він поклонився їй за обичаєм. Прислав Батий вина дзбан,і сказав: “Не звикли ви пити молока, пий вино».

Номер слайду 11

МИ як ІСТОРИКИ прочитаємо джерела і визначимо. О, лихіша лиха честь татарськая Данило Романович, що був князем великим, володів із братом своїм Руською землею, Києвом, і Володимиром, і Галичем, і іншими краями, нині сидить на колінах і холопом себе називає. А вони данини хотять, і погрози ідуть, і він життя не надіється!Пробув же князь у них днів двадцять і п’ять, а тоді одпущений був із тими, що були з ним, і поручена була земля його йому...»

Номер слайду 12

Хто такий Данило?Чому король Данило поїхав до Батия?Як літописець характеризуєкнязя Данила?

Номер слайду 13

Три прикметники( який?) Три дієслова(що робить?)Три іменники(хто?)МИ як ІСТОРИКИзаписуємо про короля ДАНИЛА

Номер слайду 14

ПОЇЗДКАКОРОЛЯ ДАНИЛА до ЗОЛОТОЇ ОРДИ ? 2у скільки років Данило став князем?КОРОНАЦІЯ ДАНИЛАМИ як ІСТОРИКИ порахуємо

Номер слайду 15

Мені було цікаво Мені було важко опрацьо-вувати. Сьогодні я дізнався Рефлексія. Прийом « Закінчи речення»

Номер слайду 16

pptx
Додано
9 квітня 2022
Переглядів
263
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку