Задачі на моногібридне схрещування

Про матеріал

Задачі на моногібридне схрещування.

Мета: Закріпити знання учнів розв'язувати задачі на моногібридне схрещування застосовуючи закони Г.Менделя.

Перегляд файлу

Задачі  на моногібридне схрещування

 

1. У собак чорний колір шерсті домінує над коричневим. Кінолог купив чорну собаку та спарував її із коричневим самцем. Народилося коричневе цуценя. Яке потомство можна очікувати від цієї пари надалі?

2. У гороху жовте забарвлення насіння — домінантна ознака зелена — рецесивна. Рослина, що виросла з гомозиготної зеленої насінини гороху, зацвіла та після самозапилення дала насіння. Який генотип і фенотип цього насіння? Чому?

3. У кроликів чорний колір шерсті — домінантна ознака, біле забарвлення шерсті — рецесивна ознака. Чи можуть білі кролики бути гетерозиготними за геном забарвлення шерсті? А чорні кролики?

4.  На фермі, що розводить норок, є гетерозиготні самки з коричневим хутром і самці з платиновим хутром. Якими будуть їхні нащадки за генотипом і фенотипом, якщо ген платинового забарвлення хутра — рецесивний?

5. У живий куточок принесли двох чорних морських свинок, уважаючи їх чистопородними. Але в наступному поколінні з’явилися коричневі свинки. Встановіть генотип цих свинок, якщо відомо, що чорне забарвлення домінує над коричневим.

6. Хутро платинової норки дорожче, ніж хутро стандартної - коричневої. Як необхідно вести схрещування, щоб від стандартної самки та платинового самця в найкоротший строк одер жати максимальну кількість нащадків із платиновим забарвленням хутра, якщо ген платинового забарвлення — рецесивний?

7. Руде волосся — рецесивна ознака, інший колір волосся - домінантна. При яких генотипах батьків імовірність народження дитини з рудим волоссям складає 50%?

 8. У людини ген карликовості домінує над геном нормального росту. Чоловік нормального росту одружився з жінкою карликового росту, батько якої був нормального росту. Яка ймовірність народження дитини-карлика в цього подружжя?

 9. Блакитноокий чоловік одружився з жінкою з карими очима. В них народилися дві дитини: одна з карими, а друга блакитними очима. Чи можна завдяки цим даним встановити, яка ознака є домінантною, а яка рецесивною?

10.  Куряча сліпота — домінантна ознака. Жінка з курячою сліпотою одружилася зі здоровим чоловіком. У дитини нор¬мальний зір. Яка ймовірність того, що друга дитина матиме нормальний зір? :

11.  Відсутність емалі на зубах людини — домінантна озна¬ка. Чи можна побоюватися, що в дитини будуть дефектні зуби, якщо в батька зуби здорові, а в матері - без емалі? В батька матері були нормальні зуби.

12. Білі та чорні курки — гомозиготні, їхні гібриди мають строкате оперення. Білій курці, яка висиджує курчат від стро¬катого півня, було підкладено чужі яйця. Коли з’явилися курчата, серед них виявилося 5 білих, 6 строкатих і 7 чорних. Чи можна визначити, які курчата вивелися з чужих яєць?

13.  Коричневе забарвлення в норок домінує над сірим. Від пари коричневих особин одержано 3 коричневих і 2 сірих щеня¬ти. Чи є чистопородними норки, яких узято для схрещування?

14.  Веснянки на обличчі людини — ознака спадковості. В родинах, де обоє батьків мають веснянки, а також у родинах, де один із батьків з веснянками, а другий — ні, народжуються діти як із веснянками, так і без них. У родинах, де батьки без веснянок на обличчі, в дітей їх також немає. Яка ознака висту-пає домінантною, а яка рецесивною?

15.  Короткопалість домінує над нормальною довжиною пальців. У жінки — короткопалість (брахідактилія), а у чоловіка — нор¬мальна довжина пальців. У матері та батька чоловіка короткі пальці, у батька жінки пальці були короткими, а у матері нормальними. Якою є ймовірність того, що в цієї пари будуть діти з нормальною дов¬жиною пальців?

16.  Сколіоз успадковується як домінантна ознака. В матері та в батька сколіоз. У них четверо дітей і четверо онуків. Тільки в одного онука немає сколіозу. Які можливі генотипи бабусі, дідуся та батьків цього онука?

17.  У родині в обох батьків природжена деформація зубів. Із трьох дітей тільки в одного нормальні зуби. Якою є ймовірність того, що в четвертої дитини будуть нормальні зуби?

18.  Чи треба побоюватися, що дитина буде глухонімою, якщо в її батьків уже є глухоніма дитина, але вони самі не мають цієї вади?

19.  Глюкозурія — аутосомно-рецесивне захворювання. У здорових батьків дві дитини страждають на глюкозурію. Якою є ймовірність того, що третя дитина буде здоровою?

20.  У здорових батьків народився син, що хворіє на фенілкетонурію, та здорова дочка. Якою є ймовірність того, що дочка є носієм гена фенілкетонурії?

21.  У представників білої раси зрідка зустрічаються особини з шерстистим волоссям. Цю Ознаку вивчено в родинах, де один з батьків (чоловік або жінка) мав шерстисте волосся, а другий - звичайне. Серед нащадків цих шлюбів було 145 дітей (приблиз¬но нарівно синів і дочок) з шерстистим і 130 дітей (нарівно синів і дочок) із звичайним волоссям. У шлюбах між людьми, що мають звичайне волосся, але серед родичів у них є люди з шерстистим волоссям, завжди народжуються діти зі звичай¬ним волоссям. Як успадковується ознака шерстистого волосся?

22.  У людини є декілька спадкових аномалій скелета: ахондроплазія (карликовість), брахідактилія (короткопалість), полідактилія (багатоиалість). Ці ознаки успадковуються за аутосомно- домінантним типом. Зрідка в родинах, де обоє батьків мають одну й ту ж з вищенаведених аномалій, народжуються діти: нормальні, з тією ж аномалією та з важкими пороками розвитку скелета, несумісними з життям. Дайте генетичне пояснення цим фактам.

 

 

 

Неповне домінування

1 Пряме волосся в людини — рецесивна ознака, кучеряве - ознака, яка не повністю домінує над ознакою прямого волос ся; гетерозиготні особи мають хвилясте волосся. Які діти можуть бути в батьків із хвилястим волоссям?

2.  При схрещуванні рослин суниці з рожевими плодами з’являється потомство, серед якого половина рослин має рожеві, чверть — червоні та ще чверть — білі ягоди. Як успадко¬вується забарвлення ягід суниці?

3.  У синиці є сорти з червоними та білими ягодами, які при розмноженні насіння стійко зберігають цю ознаку. Гібридні рослини мають рожеві ягоди. Як закріпити в потомстві рожеве забарвлення ягід?

4.  На семи ділянках росла нічна красуня. Забарвлення квітів на кожній з ділянок таке; на 1-й і 4-й — червоні квіти, на 2-й і 5-й — білі, на 3, 6, 7-Й — рожеві. Було проведено запилення квітів. Після визрівання їхнє насіння зібрали окремо та висія¬ли на тих же ділянках. На 1-й та 4-й ділянці виросли рослини з червоними квітами, на 2-й і 5-й — з білими, на 3, 6 і 7-й ділянках — рослини з червоними, білими та рожевими квітами. Як проводилося запилення на кожній ділянці?

5. У парку на клумбах ростуть садові ротики. рослина — самозапильник. На одних клумбах квіти були червоними, на других — білими, а на третіх — рожевими. Для того щоб зберегти таке ж забарвлення клумб, з кожної зібрали насіння ок¬ремо та наступного року висіяли на тих же місцях.              з

білими та червоними квітами дійсно зосталися такими, як і в минулому році, а ділянки, де раніше були рожеві квіти, вийшли різнобарвними. Там виявилися рожеві, червоні та біті квіти. Садівнику оголосили догану за те, що переплутав насіння. Чи заслужив він нарікання?

6.  При схрещуванні особин шортгорнської породи великої рогатої худоби одержано таке потомство:

Р білі × білі       F1 білі;

Р руді × руді     F1 руді;

Р білі × руді      F1  чалі;

Р чалі × чалі      F1 чалі, білі, руді;

Р білі × чалі       F1 білі, чалі;

Р руді × чалі      F1 руді, чалі.

Як успадковується забарвлення в шортгорнів?

7. Чи можуть бути в стаді великої рогатої худоби шортгорнської породи тільки особини чалого забарвлення?

8. Таласемія успадковується як не повністю домінантна аутосомна ознака. В гомозигот ця хвороба смертельна в 90 — 95% випадків, у гетерозигот — проходить у досить легкій формі.   а) Яка ймовірність народження здорових дітей у сім’ї, де один з батьків хворіє на легку форму таласемії, а другий — здоровий?

б) Яка ймовірність народження здорових дітей у сім’ї, де батько та мати мають легку форму таласемії?

Летальні гени

1. Ген платинового забарвлення хутра лисиці домінує над геном сріблястого забарвлення та є летальним у гомозиготі. На звірофермі живуть платинові та сріблясті лисиці. Як проводити схрещування, щоб отримати максимальну кількість особин із платиновим забарвленням і запобігти загибелі щенят?

2. Ген сірого забарвлення хутра в каракульських овець домінує над геном чорного забарвлення та виступає летальним у гомозиготному стані. Наскільки доцільне вільне схрещування овець в отарі, яка складається з сірих та чорних особин?

3. У людини багатопалість домінує над нормальною будовою кисті. Гомозиготи за геном багатопалості гинуть при народженні через численні аномалії скелета. Який прогноз щодо потомства можна зробити для подружжя, якщо і чоловік, і жінка, будучи далекими родичами, є багатопалими?

4.  Важка форма анемії зумовлюється гомозиготністю за мутантним геном гемоглобіну. В гетерозигот анемія виражена в легкій формі. Мати та батько мають слабко виражену форму цієї хвороби. Яка ймовірність розвитку важкої форда хвороби в дитини?

5.  У каракульських овець ген сірого забарвлення шерсті домінує над геном чорного забарвлення. Від схрещування сірих каракульських овець отримано 216 ягнят, з них 162 — сірих і 54 — чорних. Ген сірого забарвлення шерсті в гомозиготному стані спричиняє дефект шлунка, що призводить до загибелі ягнят, коли вони переходять на трав’яне харчування. Яка кількість потомства може загинути? Як треба проводити схре¬щування, щоб отримати якомога більше сірих тварин і при цьому уникнути їхньої загибелі?

Аналізуюче схрещення

1.  Трояндоподібний гребінь у курок домінує над простим. Яким чином можна переконатися в гомозиготності півня з трояндоподібним гребенем?

2.  У великої рогатої худоби ген комолості (комолий — тобто безрогий) домінує над геном рогатості. Безрога корова після схрещування з рогатим биком народила двійню: одне теля було комоле, а друге — з рогами. Чи була корова чистопородною? Визначте генотипи батьків і потомства.

3.  Томати — самозапильник. У них червоне забарвлення плодів домінує над жовтим. У селекціонера є рослина з червоними плодами невідомого походження. Чи можна визначити генотип цієї рослини?

 

docx
Додано
31 жовтня 2018
Переглядів
10010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку