Задачі з генетики для 9 класу

Про матеріал
Задачі з генетики для 9 класу. Орієнтовані на 3 закони Менделя. Також окремо є задачі по групам крові.Можна використовувати як роздатковий матеріал, для роботи в класі, або індивідуально
Перегляд файлу
  1. У людини карі очі — домінантна ознака, блакитні — рецесивна. Блакитноокий чоловік, батьки якого мали карі очі, одружився з кароокою жінкою, у батька якої очі були блакитні, а в матері — карі. Які очі можуть бути у їхніх дітей? Визначте генотипи всіх згаданих у задачі осіб
  2.  Особини мають такі генотипи: АА, аа, Вb, CC, Dd, Ee. Які з них гомозиготи, а які – гетерозиготи?
  3. Особини мають такі генотипи: АА, аа, Вb, CC, Dd, Ee. Які з них гомозиготи, а які – гетерозиготи?
  4. У великої рогатої худоби алель безрогості домінує над алелем рогатості. Яке потомство можна отримати від схрещування безрогого бугая з рогатою коровою, якщо безрога корова народила від цього бугая рогате теля?
  5. У великої рогатої худоби трапляється чорне й червоне забарвлення шерсті. Внаслідок схрещування з одним і тим же чорним бугаєм червона корова народила чорне теля, чорна корова — чорне, а інша чорна корова — червоне. Як успадковуються ці ознаки? Визначте генотипи особин в усіх схрещуваннях.
  6. У людини рецесивний алель b зумовлює глухонімоту, домінантний алель В — нормальний слух. Від шлюбу глухонімої жінки з нормальним чоловіком народилася глухоніма дитина. Визначте генотипи батьків.
  7. Альбінізм — рецесивна ознака. В сім'ї, де один із батьків — альбінос, а інший — нормальний, народилися близнюки, один з яких був альбіносом. Яка ймовірність народження наступної дитини альбіносом?
  8. У людини володіння переважно правою рукою — домінантна ознака, лівою — рецесивна. Чоловікправша, мати якого була лівшею, одружився з жінкою-правшею, що мала двох сестер, одна з яких лівша. Яка ймовірність народження дитини-лівші?
  9. Чоловік з полідактилією одружився з нормальною жінкою. Вони мають п'ятеро дітей, і всі — з полідактилією. Один із синів одружився з нормальною жінкою. Яка ймовірність народження у них дітей з аномалією?

 

ГРУПИ КРОВІ

  1.                      У пологовому будинку переплутали двох хлопчиків — Ігоря і Сашка. Батьки одного з них мають I та II групу крові, батьки іншого — II и IV. У Ігоря — I група крові, у Сашка— II. Визначте, хто чий син.
  2. У матері I група крові, а в батька — IV. Чи можуть діти успадкувати групу крові одного з батьків?
  3.                      У матері I група крові, а в батька — III. Чи можуть діти успадкувати групу крові своєї матері?
  4.                      Вирішується питання про встановлення батьківства. Лабораторне дослідження показало, що у дитини — I група, а у гаданого батька — IV. Який висновок можна з цього зробити?
  5.                      Гетерозиготні батьки мають ІІ й ІІІ групи крові. Які групи можливі у їхніх дітей?
  6.                      Батько дівчини має І групу крові, мати — IV. Дівчина одружилася з юнаком, який має III групу крові (І В і° ). Від цього шлюбу народилися діти з І, II й IV групами. Чи можливе народження дитини з IV групою?
  7.                      У матері IV група крові, у батька – ІІІ (І В і° ). Які групи крові не можуть бути у їхніх дітей?
  8.                      В одного з батьків II група крові, у другого — III. Визначте генотипи цих батьків, якщо у них народилося шестеро дітей із такими групами 23 крові: а) в усіх IV; б) у трьох IV й утрьох ІІІ; в) у половини IV, у половини II; г) двоє з IV, двоє з III і двоє з І групами крові.
  9.                      Від схрещування двох форм нічної красуні отримано гібриди, 25% яких мали червоні, 50% рожеві, 25% білі квітки. Визначте генотипи и фенотипи батьків.
  10.                      Яка ймовірність народження дітей, нестійких до малярії, у родині, де обоє батьків є стійкими до цієї хвороби?

ІІІ закон Мендаля

  1.             У людини карий колір очей домінує над блакитним, а здатність краще володіти правою рукою — над здатністю володіти лівою. Кароокий лівша одружився з блакитноокою правшею. В них народилася дитина — блакитноока лівша. Визначте генотипи батьків.

 

docx
Додав(-ла)
ми аля
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
9 лютого 2022
Переглядів
1772
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку