Презентація на тему "Загальна характеристика Типу Хордових. Підтип Безчерепні Клас Ланцетники"

Про матеріал

Презентація "Загальна характеристика Типу Хордових. Підтип Безчерепні Клас Ланцетник " містить інформацію про загальну характеристику Хордових і що, дуже важливо про їх систематику. Це дуже важливо для формування цілісної картини еволюції тваринного світу. Матеріал для небайдужих учителів, які розуміють що між Членистоногими і Рибами ще є величезне різноманіття надзвичайно цікавих тварин, про яких дітям все ж таки потрібно знати, що вони є.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика Типу Хордових. Підтипу Безчерепних. Класу Ланцетники

Номер слайду 2

Тип ХордовіХордові – справжні багатоклітинні двобічносиметричні целомічні тварини, які упродовж усього життя або на ранніх стадіях мають хорду, нервову трубку й зябра Хордові — це вищий тип тваринного царства, який об'єднує більше 41 тисяч сучасних видів тварин. В Україні – майже 750 видів. Ці тварини дуже різноманітні за зовнішнім виглядом, способом життя та умовами проживання. Хордові живуть на поверхні суші, у товщі ґрунту, у воді, та літають у повітрі.

Номер слайду 3

Характерні особливості типу Хордові В стінці глотки и є зяброві щілини, які у вищих Хордових заростають в процесі онтогенезу Нервова система – у вигляді нервової трубки, розташовується над хордою і має всередтні порожнину. Хорда- внутрішній осьовий скелет, що розвивається з ендодерми і у вищих хордових в процесі онтогенезу заміняєтся на хребет Є вторинна порожнина – целом, який втратив опорну і зберіг захисну функцію Кровоносна система – замкнутого типу, серце в черевній частині тіла. Травна трубка- під хордою . Органи виділення – нирки. З’являється нейрула, як стадія ембріонального розвитку. Класифікація Хордових

Номер слайду 4

Систематика хордових

Номер слайду 5

Підтип Головохордові (Безчерепні) Ланцетники, або Головохордові- хордові безчерепні тварини у яких хорда, нервова трубка та зяброві щілини зберігаються продовж усього життя . Підтип Безчерепні редставлений невеликою групою виключно морських хордових і включає один клас - Клас Ланцетники, який налічує 35 видів дрібних тварин. Це переважно: Мешканці мілководдя теплих морів і океанів. Донні тварини, що зариваються в пісок. Тіло напівпрозоре, довжиною 4-8 см, за формою нагадує ланцет. Мають досить примітивну будову: хорда протягом усього життя служить їм внутрішнім скелетом, а функції центральної нервової системи виконує нервова трубка.

Номер слайду 6

Клас Ланцетники Зовні ланцетник схожий на невелику рибку довжиною 4 — 8 см і за формою нагадує хірургічний інструмент — ланцет (звідси і назва тварини). Вперше ланцетники були виявлені у Чорному морі і описані вченим Петром Палласом у 1774 р. Тіло ланцетика стисле з боків. Черепа немає, головний мозок — не сформований. Є один непарний плавець — спинний, який плавно переходить у хвостовий. З боків тіла містяться м'язи, які розділені перегородками на 50 — 80 сегментів.

Номер слайду 7

Загальний план будови ланцетника. Нервова трубка. Кровоносна судина. Хорда Травна трубка. Анальний отвір Зяброві щілини7

Номер слайду 8

Внутрішя будова ланцетника Осьовий скелет- хорда зберігається протягом життя По бокахобидва хорди у вигляді двох розташовані стрічкоподібні м'язи, завдяки яким тварина плаває і заривається у грунт. Нервова система -нервова трубка диференційована на головний і спинний мозок і розташована над хордою. Від неї до внутрішніх органів і поверхні тіла відходять численні нерви. Кровоносна система – замкнена, безбарвна кров циркулює по великих спинній (від зябер) і черевній судинах (до зябер), що розгалу жені на безлічі найтонших капілярів. Серця немає, його роль виконує черевна аорта. Травна система- міститься під хордою. Травна трубка починається є ротовим отвором, через який планктонні організми, з водою потрапляють у широку глотку. Проціджена, вона виходить — через зяброві щілини, а Їжа надходить у кишечник і перетравлюється, неперетравлені рештки видаляються назовні через анальний отвір. Системи органів ланцетника:1 – хорда; 2 – нервова трубка; 3 – спинний плавець; 4 – хвостовий плавець; 5 – підхвостовий плавець; 6 – зябра; 7 – щупальця; 8 – передротовий отвір; 9 – глотка; 10 – печінковий виріст; 11 – статева залоза; 12 – кишка; 13 – анальний отвір; 14 – артерія; 15 – вена; 16 – капіляри.

Номер слайду 9

Внутрішня будова Ланцетника. Органи дихання — зябра. Дихання відбувається водночас із живленням — у міжзябрових перегородках, через тонкі стінки капілярів. Частково газообмін можливий і через покриви тіла. Органи виділення - трубкоподібні метанефридії,які розміщені вздовж глотки і відкриваються одним кінцем у порожнину тіла, іншим —навколозяброву порожнину. Органи чуття - світлочутливі вічка Гессе. У шкірі є дотикові клітини. На голові є нюхальна ямка, яка сприймає хімічні подразники. У ланцетика немає органів слуху і рівноваги, тому, коли він плаває, постійно перекидається то на бік, то догори черевом. Розмноження-роздільностатевість, запліднення зовнішнє. Розмножуються раз у житті через розрививи стінок статевих залоз, які не відновлюються. Розвиток непрямий, личирнка рухлива, осідає на дно і пертворюється на дорослу тварину. Нефридії ланцетника - канальці Дихальна та статева системи

Номер слайду 10

Видова різноманітність. Ланцетник європейський. Ланцетник каліфорнійський

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бузницька Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
3 грудня 2021
Переглядів
3420
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку