Заголовок. Добір заголовків.Презентація.

Про матеріал
Презентація створена до уроків з української мови за програмою Росток за підручником М.І. Кальчук. Учні спостерігають за вживанням слів, їх різноманітністю і точністю вживання для створювання заголовків. Яскраві ілюстрації сприяють образному мисленню, розвивають естетичний смак.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Заголовок. Добір заголовків ст.74

Номер слайду 2

Вправа 167. Запиши висловлювання про «Улюблену передачу»Моя улюблена передача… . Мені подобається передача… .

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання. Казка «Галявина текстів» Головень Аріни

Номер слайду 4

Вправа 168св ві іт ил ли ий світлий. Вправа 169 Заголовок може складатися з одного слова, зі сполучення чи цілого речення.

Номер слайду 5

Вправа 170 З’єднай заголовки із текстами. Підкресліть кольоровими олівцями слова, словосполучення, речення, що могли б бути заголовками. Чому Сергійкові було соромно. Дзвоники Наша Батьківщина1. Україна-наша Батьківщина. Багата вона на щедрі врожаї. А яка мальовнича природа України! Наша Вітчизна подарувала людству твори видатних письменників.2. Дзвоники- це назва гарних лісових або лугових квітів. Найчастіше вони голубого чи синього кольору. Рідше трапляються фіолетові. 3. Настала холодна зима. Учні розвісили годівниці щодня приносили пташкам корм. У неділю Сергійко не захотів вставати. Наступного дня вчителька похвалила Сергійка за корм. У класі всі учні замовкли. Сергійкові було соромно підвести очі й глянути на вчительку.

Номер слайду 6

Звуко –буквений аналіз слів. Дзвоники-Вирощують-

Номер слайду 7

Заголовок відповідає змісту тексту. Ст.76 Допиши твердження. Заголовок-це одна із суттєвих ознак тексту. Наявність заголовка свідчить про завершеність тексту.

Номер слайду 8

Прочитай заголовки текстів. Поміркуй про кого або про що може йти мова в текстах. Вправа 172 У світі тварин. Уроки тітоньки Сови. Який слід повинна залишити людина на землі? Наш сад.

Номер слайду 9

Вправа 173 Візьми участь у конкурсі на кращий заголовок. Лелеки влаштовують свої великі гнізда з паличок і гілок. У їхньому гнізді буває троє-п’ятеро лелеченят. Батьки піклуються про своїх пташенят. Вони приносять своїм пташенятам жаб, комах, мишей, ящірок.

Номер слайду 10

Вправа 173 Доповни текст своїм реченням Лелеки влаштовують свої великі гнізда з паличок і гілок. У їхньому гнізді буває троє-п’ятеро лелеченят. Батьки піклуються про своїх пташенят. Вони приносять своїм пташенятам жаб, комах, мишей, ящірок. Лелеки-гарні батьки. Вони почергово годують пташенят. Через вісім тижнів малі лелеченята зможуть самостійно літати.

Номер слайду 11

Текст- Калина – кущ українського роду. Колись у сиву давнину з ним пов'язувалося народження Всесвіту, вогненної трійці: Сонця, Місяця і Зірки. Тому й отримала калина таке ім'я від назви Сонця - Коло. А оскільки ягоди калини червоного кольору, то й стали вони символом крові та безсмертного роду. Калина — це символ України. У народі є таке прислів'я: «Без верби й калини нема України». Калина1. Добери свої заголовки, вибери речення з тексту.2. Поясни значення прислів’я

Номер слайду 12

Склади з речень текст. Про що в ньому розповідається? Добери до нього заголовок. У маленьких будиночках живуть бджоли. Її вулики розташовані рядками. Буде багато смачного меду! У квітучому садку стоїть пасіка. Трудяться комашки цілий день.

Номер слайду 13

Склади з речень текст. Про що в ньому розповідається? Добери до нього заголовок. У маленьких будиночках живуть бджоли. Її вулики розташовані рядками. Буде багато смачного меду! У квітучому садку стоїть пасіка. Трудяться комашки цілий день.12345

Номер слайду 14

Підсумок уроку1. Що називається текстом?2. З чого може складатися заголовок?3. Про що свідчить наявність заголовку?

Номер слайду 15

Оцініть свою роботу на уроці

Номер слайду 16

Використані інтернет ресурсиhttps://www.youtube.com/watch?v=Oo. Vtl0 Mhttps://www.youtube.com/watch?v=-5 YHad. Hhpj. MGAJo

pptx
Додано
6 травня 2021
Переглядів
2151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку