Захід на тему "100 років з дня Соборності України"

Про матеріал
Позакласний захід до Дня соборності. Призначитений для ознайомлення учнів із святом, а також вікторина.
Перегляд файлу

Тема :  100 років з дня  Соборності України

Мета: виховання нацiональної свiдомостi учнiв i людської гiдностi, вiдродження паросткiв духовностi, формування рис громадянина Української держави; поглиблення знань про iсторичний факт злуки українського народу, його значення; пробудження iнтересу до поглибленого вивчення iсторiї та культурних надбань українського народу; виховання глибокої поваги та любовi до Батькiвщини.

Сценарій заходу

1 ведучий – виходить з одного боку

Я – Західна Україна!
Горджуся й радію,
Що рідною мовою
Я володію,
Шевченковим словом
Умію писати
Слова мелодійні
І вірші складати.
Бо я з України,
Бо я – українка!

2 ведучий – виходить з іншого боку

Я – Східна Україна!
Де все мені в радість:
Ліси і садки.
Озера й річки,
І глибокі ставки,
Лани неосяжні,
Цвіт білосніжний
У лузі калини.
В душі моїй солодко
Грає сопілка,
Бо я з України,
Бо я – українка!

1 ведучий

Колись Східна і Західна Україна були окремо, але 100 років тому 22 січня 1919 року відбулась знаменна подія. Хто може сказати, яка подія об*єднала серця усіх жителів неньки-України?

2 ведучий

Так, ви праві. День 22 січня 1919 року назавжди залишиться в історії українського народу як свято Соборності України. Це був один з найпрекрасніших моментів нашої історії. Високий принцип соборності своїх земель – найблагородніший у світі ідеал, до якого прагне кожна  нація. Перегорнімо сторінки історії свята Соборності України.

1 ведучий

Це були криваві часи для України. Після революційних подій у Росії, на теренах нашої держави точилася громадянська війна, панували безвладдя і стихійність. Суспільство було розділено за політичними інтересами, а влада — за розбіжностями у стратегії та військовій орієнтації. Досить зазначити, що в цей період у нашій країні діяли шість різних армій: українська, більшовицька, біла, Антанти, польська, анархістська.

2 ведучий

У березнi 1917 року у Надднiпрянськiй Українi розпочалася нацiональна революцiя. Було обрано Центральну Раду, першого президента Михайла Грушевського, проголошення створення Української Народної Республiки (УНР).

У січні 1918 р., згідно Четвертого універсалу першого українського уряду, Україна проголошувалася самостійною державою — УНР (Українською Народною Республікою), а в листопаді 1918 р. у Львові було проголошено утворення ЗУНР (Західноукраїнської Народної Республіки). Тобто Україна була розділена на дві частини.

1 ведучий

Але все змінила подія на Софійській площі у Києві. 22 січня 1919 року на масовому вічі посол ЗУНР Лонгін Цегельський передав грамоту Національної ради ЗУНР “Про об’єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Великою Східною Україною” голові Директорії УНР Володимиру Винниченку. 

 2 ведучий

Одна з наймасштабніших акцій з нагоди Дня соборності України пройшла в 1990 році. 21 січня патріотичні сили організували “живий ланцюг” між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України. За різними оцінками, в акції брало участь від 0,5 до 3 мільйонів українців. В кінці 2000-х років в Україні почали відроджувати традицію створення “живих ланцюгів”, що символізують єдність українського народу.

Соборність – це символ. Символ боротьби за волю. Порозуміння між людьми. І часточка надії і віри у майбутнє. Пам’ятаймо про незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар незалежності, соборності, державності. Вшануймо цей пам*ятний день державним гімном.

1 ведучий

Україна – це рідна Батьківщина, яка назавжди у серці кожного. А що означає Україна саме для вас? На дошці ви бачите карту України, яка закликає до єдності, а навколо сердечка з прапором, пропонуємо зазирнути у свої серця і визначити, що означає для вас Україна. (Діти маркером заповнюють кожне сердечко).

2 ведучий

Дякуємо, що відкрили свої серця.

 

...Любіть Україну у сні й наяву,

Вишневу свою Україну...

 

Закликає нас В. Сосюра. А чи любите Україну ви, і чи знаєте знаєте її історії і традиції? Саме це ми сьогодні і з*ясуємо за допомогою патріотичної вікторини.

1 ведучий

Придумайте назву кожній команді і запишіть її у бланк. Після цього уважно слухайте запитання і піднявши руку дайте відповіді за це команда отримає фішку. Переможуть ті, у кого буду найбільше балів.

2 ведучий

Тож перейдемо безпосередньо до запитань.

  1. Що значає слово «соборність» ? (Єдність).
  2. У якому році сотні тисяч українців узявшись за руки, утворили живий ланцюг з нагоди Акту Злуки? (22 січня 1990 року)

1 ведучий

  1. Які символи державні символи вам відомі? (Герб, Прапор, Гімн)
  2. Який основний закон країни? (Конституція України)

2 ведучий

  1. Хто написав слова, а хто музику для гімну нашої держави? (слова – П. Чубинський, музику-М. Вербицький).
  2. Коли відзначається День Прапора? Що вам відомо про цю подію? (23 серпня. 2008 року було піднято найбільший прапор України, 14 метрів заввишки 21 метр у довжину і вагою 70 кілограмів. Ця подія увійшла до книги рекордів України. )

1 ведучий

  1. Без чого неможливо уявити Україну? (Без традицій)
  2. Розкажіть які українські традиції ви знаєте? (Зустрічати хлібом-сіллю, фарбувати на Великдень яйця, Колядки, Щедрівки…)

2 ведучий

  1. Які народні символи вам відомі? (верба, калина, вінок, рушник)
  2. Пригадайте приказки  про народні символи? (Без верби і калини нема України. Де срібліє вербиця - там здорова водиця, Клина, як дитина і літній людині зір звеселяє.)

1 ведучий

  1. Яке найбільше місто України? (Київ)
  2. Яка найбільша річка? (Дніпро)

2 ведучий

  1. Яке найглибше озеро? (Світязь на Волині)
  2. Яке найбільше солоне озеро? (Синевир на Закарпатті)

1 ведучий

  1. Яке найбільше море ? (Чорне)
  2. Яка найбільша гора? (Говерла в Карпатах)

2 ведучий

Дякую за відповіді. Тепер у нас немає сумнівів, що перед нами знаходиться прекрасне майбутнє нашої держави.

 Ми віримо, що територіальна цілісність нашої держави, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багату, вільну й демократичну Україну, якою пишатимуться наші нащадки.

 Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви покладені на вівтар незалежності, соборності, державності.

 

Звучить українська пісня. Визначаються переможці.

 

 


 

 

docx
Додано
19 січня 2019
Переглядів
694
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку