ЗАХІД З ХІМІЇ «ОСТАННІЙ ГЕРОЙ»

Про матеріал
ПОЗАКЛАСНИЙ ЗАХІД З ХІМІЇ «ОСТАННІЙ ГЕРОЙ» Мета: розширити і поглибити знання учнів з хімії; розвивати вміння швидко думати, робити правильні висновки, вміння застосовувати навчальний матеріал у практичних цілях; виховувати зацікавленість учнів предметом, кмітливість, швидкість, уважність, повагу один до одного, вміння працювати в колективі.
Перегляд файлу

ПОЗАКЛАСНИЙ ЗАХІД З ХІМІЇ «ОСТАННІЙ ГЕРОЙ»

Мета: розширити і поглибити знання учнів з хімії; розвивати вміння швидко думати, робити правильні висновки, вміння застосовувати навчальний матеріал у практичних цілях; виховувати зацікавленість учнів предметом, кмітливість, швидкість, уважність, повагу один до одного, вміння працювати в колективі.

ХІД ЗАХОДУ

Учитель

Доброго дня, дорогі друзі! 

Ніхто не заперечить істину одвічну: 

Щоб до зірок далеких нам дійти 

Й Землі багатства зберігати, 

Щоб впевнено в житті нам крокувати, 

Знання постійно необхідно здобувати.

Для того, щоби перемогти, потрібні знання, терпіння, винахідливість, уміння логічно мислити, тобто необхідно  бути розумним учнем. Отже,  змагатимуться дві  команди.  Чи  добре  вони знають магічну науку хімію, ми перевіримо під час уроку, який проведемо за правилами гри «Останній герой».

ПРАВИЛА ГРИ

Учитель.  У  нас  є  дві  команди  (прайди)  по шість осіб. (Оголошує склади команд.) Після кожного випробування команда шляхом таємного голосування «викидає» одного гравця. Коли залишається  усього  п’ять  осіб,  вони об’єднуються в один прайд. Учасник, який перемагає  в  проведеному  змаганні,  одержує  тотем, і проти нього голосувати не можна. Бажаємо  вам  успіху,  і  хай  переможе  сильніший.

 

ПЕРШЕ ВИПРОБУВАННЯ

Учитель.  У  грудні  2008  року  Генеральна  Асамблея  Об’єднаних  Націй  прийняла  резолюцію, яка  проголосила  2011  рік  Міжнародним роком хімії. Учням шкіл усього світу було запропоновано  вивчити  один  із  найбільш  критичних ресурсів Землі  воду. Щороку 22 березня відзначають Всесвітній день води. У цьому випробуванні ми перевіримо, який багаж знань про воду ви маєте.

Так чи ні?

Команди пишуть на аркушах відповіді й показують за командою вчителю.

1. Якби висота земної кори була всюди однакова, наша планета вкрилася б шаром води заввишки 240 м. (Ні, 2400 м)

2. Звук у воді поширюється у три рази швидше, ніж у повітрі. (Ні, у 5 разів швидше)

3. Людина може прожити без води 5 днів. (Так)

4. Лужні метали під час взаємодії з водою утворюють лише луги. (Ні, витискують водень із води)

5. Цінні  породи дерев  сушать у воді. (Так, пропускаючи через воду електричний струм)

6. Під час взаємодії сульфур(VІ) з водою утворюється сульфітна кислота. (Ні, сульфатна)

7. У Києві працює музей води. (Так)

8. Освячену на Різдво воду вважали особливо цілющою. (Ні, на Водохрещу)

Команда, що дала менше правильних відповідей, обирає учасника, який вибуває з гри. Залишається всього 11 учасників.

 

ДРУГЕ ВИПРОБУВАННЯ

Хімічна естафета «У світі речовин»

Команди  отримують  завдання  написати  формули речовин.  Та  команда, яка припуститься  найменше  помилок, перемагає.

1. Амоніак. 

2.  Вапняк.

3. Кухонна сіль. 

4.  Чадний газ.

5. Етанол. 

 6.  Глюкоза

7. Сода. 

8. Ацетилен .

9. Метан. 

10. Мідний купорос.

11. Срібло. 

12.  Вуглекислий газ.

Команда, що дала меншу кількість правильних відповідей, обирає учасника, який  залишає гру. Залишається всього десять учасників.

 

ТРЕТЄ ВИПРОБУВАННЯ

Учитель. Для цього випробування запрошую двох дівчат. Ваше завдання — вийняти з  ємностей частини слова. Хто першою складе слово  та й  перемагає. 

Прайд,  учасниця  якого  склала  слово  другою,  обирає  учасника,  який  залишає  гру.  Лишається  всього дев’ять  учасників.

 

ЧЕТВЕРТЕ ВИПРОБУВАННЯ

Біла ворона

Завдання. У ряду запропонованих речовин указати зайву й пояснити  чому. (Учасники витягують картку, спочатку пишуть відповідь на аркуші, а потім показують учителеві.)

1. Пробірка, колба, спиртівка, хімічний стакан.

2. Метан, пентан, ацетилен, етан, бутан. 

3. Натрій, магній, сульфуру, ферум.

4. Кислоти: сульфатна, оцтова, карбонатна, фосфатна. 

Прайд,  що  програв,  обирає  учасника,  який  вибуває  з  гри.  Залишається  всього  вісім  учасників.

 

П’ЯТЕ ВИПРОБУВАННЯ

Учитель. Ваше завдання відгадати загадки. Відповідь зараховують тій команді, яка відповідає першою.

1. Хто у реакції байдики б'є,

А реакцію прискорює?  

 

2. Молоком мене зовуть,

А щоб пити — то не п'ють. 

То що ж то за молоко таке? 

 

3. Він хитро на сполуки діє:

З лугами — синіє.

З кислотами він червоніє.  

 

4. Цей елемент дві назви має.

Одна із них планету називає,

За другою ми звемо солі і сполуки,

У нього є проста речовина,

Та краще нам її не брати в руки.

В приміщенні, де проживають люди,

Від неї всім лиш горе буде.

Так легко нам її розлити —

Важче знешкодити й зловити.

 

5. Не їдять мене й не п'ють,

«Синім каменем» зовуть.

Полікуєш мною виноград —

Врожаю гарному ти будеш рад.  

 

6. Я— газ, найлегший і безбарвний,

Неотруйний я і дуже гарний.

Як сполучуся з киснем я,

Водичку дам я для життя!  

 

7. У вогні не горить і в воді не тоне.  

Та  команда,  що  дала  меншу  кількість  відповідей, обирає  учасника,  який  вибуває  з  гри,  Залишається всього сім учасників.

 

ШОСТЕ ВИПРОБУВАННЯ

Показати за допомогою пантоміми назви хімічних приладів:

пробіркотримач, спиртівка, штатив, терези, лійка, колба;

Прайд,  що  програв,  обирає  учасника,  який  вибуває  з  гри.  Залишається  всього  шість  учасників.

 

СЬОМЕ ВИПРОБУВАННЯ

За описом визначте речовину, яка знаходиться у чорному ящику

1)Під час наполеонівських війн виріс попит на селітру, з якої готували чорний порох. У 1811 році французький промисловець і хімік­любитель Б. Куртуа зайнявся виробництвом чорного пороху. Його  справи  швидко  пішли  вгору.  Але  він  помітив,  що  мідні  чавуни  із  селітрою  швидко протравлювалися наскрізь. Причиною цьому булла кристалічна речовина, що відливала чорним металічним блиском, із незвичайною властивістю: при нагріванні зразу ж перетворювалася на фіолетову пару (явище сублімації). Саме через колір пари речовина й отримала свою назву гр..“кольору фіалки”, “фіолетовий”). На сьогодні розчин цієї речовини у винному спирті широко використовують для дезінфекції ран. Що це за речовина? (Йод)

 

2)Смак цієї приправи є унікальним, його не має жодна інша речовина. У всіх народів вона  символ гостинності. У тілі людини міститься більше 200 г цієї речовини, із яких 45 г розчинено в крові. Розсипати її, за  давнім  повір’ям,  ­  до  нещастя:  на відомій  фресці Леонардо да  Вінчі “Тайна  вечеря” в трапезній монастиря Санта­Марія делле Грація в Мілані один з апостолів, Іуда Іскаріот, незграбним порухом  руки  перекидає  Що  перекинув Іура і яка речовина там знаходилася? 

(Сільницю, сіль)

 

3. Із давніх-давен людей вражали властивості цієї речовини: вона ніколи не втрачає свого кольору і блиску та є дуже пластичною. Сон­цепоклонники вірили, що вона народжена Сонцем. Ця речовина по­роджує дві протилежності: з одного боку це—краса, благодать і багатство, техніка та прогрес, фантазія та винахідливість, розвиток культури та мистецтва; а з іншого—тиранія, деспотизм, прокляття, криваві війни. Тому цю речовину називать ненависним та сатанинським «жовтим дияволом».  Суміш кислот, у якій розчиняється ця речовина, називають «царською горілкою», що у творах алхіміків часто зображується у вигляді лева, що поглинає Сонце. Так і «царська горілка» поглинає цю речовину.

Як називається елемент і речовина, яку він утворює? Саме ця речовина знаходиться у скриньці. (Аурум, золото.)

 

4. Д. Менделєєву під час перебу­вання у Лондоні як подарунок піднесли ваги. Одну їх чашу було виготовлено із золота, а іншу—із речовини, яка у той час вважалася дорожчою за золото. Про неї древній історик Пліній Старший розповів цікаву пригоду, яка сталася 2000 років тому. «Одного разу до римського імператора Тіберія прийшов незнайомець і приніс йому в дарунок чашу з блискучого, як срібло, та легкого металу. Боячись, що новий метал із його чудовими властивостями знецінить золото і срібло, імператор відрубав винахідникові голову, а його майстерню зруйнував, щоб нікому не кортіло займатися виробництвом небезпечного металу.» Назвіть метал, що знаходиться у скриньці. (Алюміній.)

5. Метал, що утворює цей елемент, також виявлено і на Місяці. У африканських народів він коштував у 10 разів дорожче за золото. Його легко обробляти, різати, прокатувати та штампувати. Йому можна надати великої міцності та твердості. Сполуки, до складу яких входить цей елемент, наприклад, гемоглобін, є необхідними для нормальної життєдіяльності людини. (Ферум.)

Прайд,  що  програв,  обирає  учасника,  який  вибуває  з  гри.  Залишається  всього  п’ять  учасників,  які об’єднуються в один прайд. Тепер кожен буде змагатися сам за себе.

 

ВОСЬМЕ ВИПРОБУВАННЯ

Виконавши математичні обчислення, прочитайте назви хімічних елементів.

1. Магніт - т + й. (Магній.)

2. Кала - ла + назва овечого чи козячого жиру. (Калій.)

3. Мері - і + курка у множині + й. (Меркурій.)

4. Нутро («у» міняємо на «і») + носій інформації про спадковість. (Нітроген.)

5. Кальмар - мар + ціль - ль + й. (Кальцій.)

6. Кафе - ка + румба - ба. (Ферум.)

7. Чарівник або фокусник + запе­речення «антитак» + й. (Магній.)

Учасник,  який  дав  найбільше  правильних  відповідей, одержує  тотем,  проти нього  не  голосують, після голосування залишається чотири учасники.

 

ДЕВ’ЯТЕ ВИПРОБУВАННЯ

Цю шифрограму надсилають ваші вболівальники. Спосіб шифрування — це СМС-повідомлення. Чисельником у записі є цифра, під якою літера знаходиться на кнопці мобільного телефону, а знаменником — порядковий номер літери на кнопці.

CMC: 7 /2, 4 / 1, 5 / 1, 4 / 1, 9 / 4 — 5/2, 1 / 1,6/4,4/3,2/ 1,5/ 4,6/1,5/3,6/1,3/2,7/4,5/3,2/3, 8 / 4, 5 / 2, 6 / 4. (Хімія — наука про речовини.)

Коди для посилання й читання повідомлень:

 

2

А, Б, В, Г

3

Д, Е, Ж, 3

4

І, Й, К, Л

5

М, Н, О, П

6

Р, С, Т, У

7

Ф, X, Ц, Ч

8

Ш, Щ, И

9

Ь, Є, Ю, Я

 

Учасник,  який  дав швидше  правильну  відповідь, одержує  тотем,  протии нього  не  голосують, після голосування залишається три учасники.

 

ДЕСЯТЕ ВИПРОБУВАННЯ

Я запрошую по одному учаснику від кожної команди. В штативах знаходяться пробірки, а в пробірках — запитання. Ви витягуєте пробірку-питання, якщо знаєте відповідь на поставлене запитання — відповідаєте, якщо не знаєте — просите допомоги у команди.

1. Назва якого хімічного елемента несе інформацію про видатного фізика і відому марку авто­мобіля? (Резерфордій).

2. Який з металів у давнину мав назву "небесна мідь"?

(Залізо. Перше залізо, на яке натрапила людина, було метеоритне, тобто "небесного" походження. Давньогрецька назва заліза-"сідерос" означає "зірковий".)

3.Чому під час походу Олександра Македонського в Індію офіцери його армії менше хворіли на кишково-шлункові захворювання, ніж солдати?

(Тому що посуд офіцерів був виготовлений із срібла, а воно, як ми знаємо, має бактеріоцидну дію.)

4. Який із металів може бути "чумою"? Поясніть, чому. ( Олово. «Оловяна чума» - це процес, під час якого біле олово при температурі нижче 13.2 0С перетворюється на сіре.)

5.    Який метал застосовують у літакобудуванні? {Алюміній.

6. На який хімічний елемент багата морська капуста – ламінарія ? (Йод).

7. За його здатність світитися в темряві алхімік Бранд назвав його «холодним вогнем» (білий фосфор)

8. Яку речовину Леонардо да Вінчі назвав «соком життя»? (вода)

9. Проста речовина, що утворюється під час грози та ксерокопіюванні(озон)

Учасник,  який  дав  найбільше  правильних  відповідей, одержує  тотем,  проти нього  не  голосуют. Учасники голосують, залишається два учасники.

 

ОДИНАДЦЯТЕ ВИПРОБУВАННЯ

Це статистичний конкурс.  Я  буду читати твердження, ви на аркушах пишете відповідь. Хто точніше дасть відповідь, той і перемагає.

1. Скільки кілограмів сірки потрібно для виробництва одного вантажного автомобіля? (14 кг.)

2. Скільки літрів чистого кисню вдихає в середньому доросла лю­дина за добу? (740 л.)

3. Скільки атомів містить най­більша хімічна формула речовини, що не є полімером? (19 913.)

4. Скільки відсотків йоду випаровується під час варіння м’яса? (48)

5. Скільки років прожив Д. І. Мендєлєєв? (73)

Підбиття підсумків уроку

Переможцем нашої сьогоднішньої гри стає ________. Ось він, наш «Останній герой»! Привітайте його.

 

doc
Додано
30 вересня 2019
Переглядів
769
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку