Захворюваннях шкіри, що викликаються тваринами паразитами

Про матеріал
Опорний конспект "Захворюваннях шкіри, що викликаються тваринами паразитами" може бути використаний на уроці як елемент самостійної роботи.
Перегляд файлу

Захворюваннях шкіри, що викликаються тваринами паразитами

 Короста – заразне захворювання шкіри, що викликає певний вид кліща - коростяним, який дуже малий і ледь помітний оком.

    Запліднена самка, потрапивши на шкіру людини, прокушує її і відкладає в епідермісі яйця, 50 штук, попередньо проривши собі ходи довжиною 3-5 мм.

 Через 2 тижні з яєць вилуплюються молоді кліщі, деякі з них самки. На поверхні шкіри вони запліднюються і відкладають яйця.

    Основними ознаками захворювання є свербіння, яке посилюється вночі, розчеси, піодерміти (гнійничкові ураження шкіри). Сильний свербіж викликається укусами кліщів і їх рухом по коростяним ходам. Ночами свербіж особливо сильний.

    Захворювання передається від зараженої людини. Найулюбленіші місця ураження – між пальцями рук, під пахвами, на ногах. Дотримання порядку і чистоти в приміщеннях перукарень, використання чистої білизни, дотримання норм особистої гігієни, дезінфекція інструментів – ці заходи попереджають захворювання коростою.

Короста свідчать, насамперед, про грубе порушення правил гігієни. Зараження цими хворобами відбувається при безпосередньому зіткненні з хворими (прямий контакт) або через належні їм предмети і речі, особливо одяг і постільні приналежності (непрямий контакт). Поширенню корости, сприяють нерегулярні миття, зміна білизни.

 Педикульоз (вошивість). Розрізняють три види вошей, що паразитують на людині: головні, платтяні, лобкові.

 

  У перукарнях найбільше епідеміологічне значення мають головні воші, що уражають волосисту частину голови. Запліднена самка відкладає яйця (гниди), прикріплюючи їх до волосся. Самка воші живе 1 місяць, але за цей час відкладає до 150 яєць. Укуси вошей викликають сильне свербіння. На волосистій частині голови з’являються ранки, які нагноюються.

    У перукарнях зараження вошами від одного відвідувача до іншого передається через гребінці, електромашинки для стрижки. Тому необхідно дезінфікувати всі поверхні робочого обладнання та інструменти. У наш час існує дуже багато ефективних засобів для лікування педикульозу. Необхідно обстригти волосся якнайкоротше і нанести лікувальний засіб на 2-3 години з утеплювачем ковпаком. Потім ретельно промити волосся.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
25 вересня 2022
Переглядів
451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку