Опорний конспект "Неінфекційне захворювання шкіри"

Про матеріал
Опорний конспект "Неінфекційне захворювання шкіри" може бути використаний на будь-якому етапі формування компетентностей.
Перегляд файлу

Тема: Неінфекційне захворювання шкіри

 

Кропивниця - захворювання, що характеризується раптовим і швидким висипанням на різних ділянках шкіри пухирів, схожих на опіки кропивою і супроводжуються сильним свербінням.

   В основі цього захворювання лежить підвищена чутливість організму до різних подразників:

  • утворення пухирів відбувається внаслідок підвищеної проникності судинних стінок при впливі на них певних хімічних речовин. Ці речовини можуть надходити в організм ззовні або утворюватися в самому організмі;
  •  в результаті підвищеної чутливості до деяких харчових продуктів (яйця, суниці, раки та ін.);
  • лікарських речовин (пеніцилін, лікувальні сироватки,  та ін.);
  • шлунково-кишкові розлади, порушення функції печінки, нирок, нервової системи;
  • укуси комах (блохи, комарі, клопи та ін.);
  • зіткнення з деякими рослинами (кропива, примула), дія холоду, тепла.

 

Ознаки захворювання: пухирі підносяться над рівнем шкірного покриву, мають рожево-червоний колір. Величина їх від 1-2-копійчаної до 20-копійчаної монети і більше. Іноді пухирі досягають розмірів долоні дорослої людини і більше (гігантська кропивниця). Пухирі в окремих хворих можуть покривати весь шкірний покрив. З'являються пухирі зазвичай на 1-2 год, потім зникають, але можуть з'являтися нові.

    Пухирі можуть з'являтися і на оболонках гортані, глотки, викликаючи набряк, що утруднює дихання і ковтання. Зазвичай кропивниця триває кілька днів, але у деяких хворих може тривати протягом декількох місяців.

Псоріаз, або лускатий лишай, є одним з поширених шкірних захворювань, складаючи до 5% загальної кількості хворих з шкірними захворюваннями, і відрізняється тривалим перебігом.

 

  Причини виникнення псоріазу досі неясні. Існує декілька теорій, згідно однієї з них найбільш поширеною причиною псоріазу є порушення роботи центральної нервової системи. Встановлено, що в ряді випадків псоріатичні висипання з'являються після важких психічних травм.

     Ознаки захворювання: висипання у вигляді папул округлих обрисів різної величини, покритих сріблястими щільними лусочками, що володіють периферичним ростом і схильних до злиття. Псоріаз може розташовуватися на будь-яких ділянках шкірного покриву, однак найбільш часто - на згинах рук і ніг, а також на шкірі волосистої частини голови. В окремих випадках шкірний покрив, вражений псоріазом, стає червоним, інфільтрованной.

    Захворювання супроводжується порушенням загального стану хворого. Нерідко псоріаз вражає нігтьові пластинки. У легких випадках нігтьова пластинка має точкові поглиблення, нагадуючи поверхню наперстки, в більш виражених випадках нігті значно товщають, стають тьмяними, брудно-жовтого кольору, нагадуючи кіготь птиці.

 Злоякісні пухлини шкіри являють собою складну реакцію організму на шкідливі дії, стійко порушують склад і будова клітин і змінюють характер обміну речовин в них, що приводить їх до перетворення в пухлинні, що володіють особливими біологічними властивостями. Злоякісні пухлини ростуть, як правило, швидко, врости в сусідні тканини і органи і руйнуючи їх.

Найбільш часто зустрічається рак шкіри. Рак шкіри нерідко розвивається на обличчі. Пізня діагностика раку може призвести до переходу його в запущену форму з ураженням глибоких шарів шкіри.

Меланома - злоякісна пухлина, що утворюється з пігментних клітин, нерідко з родимих плям, що буває пов'язане з роздратуванням їх (зрізання, припікання). При цьому пігментну пляму збільшується в розмірах, починає кровоточити і надалі з'являється, утворюючи виразку з підритими краями і з нерівним дном.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
25 вересня 2022
Переглядів
332
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку