Заклади харчування. Меню

Про матеріал
МЕТА: формувати навички вживання нових лексичних одиниць; вдосконалювати навички читання, аудіювання й усного монологічного мовлення; розвивати пізнавально-професійні інтереси учнів; розвивати логічне мислення;виховувати загальну культуру учнів;виховувати правильну поведінку в суспільних місцях; виховувати зацікавленість у розширенні своїх знань щодо кулінарних традицій світу.
Перегляд файлу

УКРАЇНА

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД "НІКОПОЛЬСЬКИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ"

вул. Херсонська, 298а, м. Нікополь, 53201, тел. 9-69-41, факс 9-60-15 e-mail: mis@ncpo.org.ua, код ЄДРПОУ 02541705

 

Заклади харчування. Меню.

Методична  розробка відкритого уроку з англійської мови

Викладач: Лисенко Марина Миколаївна

 

http://4.bp.blogspot.com/-6tR0x8hyTH8/UXBVnWLbh4I/AAAAAAAAAEc/f2NMGINEGhY/s320/le-restaurant-sankt-peterburg1346057941.jpg

 

 

 

Урок

Тема:Культура  харчування.

Підтема:Заклади харчування. Меню.

МЕТА: формувати навички вживання нових лексичних одиниць; вдосконалювати навички читання, аудіювання й усного монологічного мовлення; розвивати пізнавально-професійні інтереси учнів; розвивати логічне мислення;виховувати загальну культуру учнів;виховувати правильну поведінку в суспільних місцях; виховувати зацікавленість у розширенні своїх знань щодо кулінарних традицій світу.

Тип уроку:комбінований урок з елементами професійної гри.

Методичне забезпечення:ноутбук, мультимедійна дошка, тематичні картки та плакати  "Культура харчування";  демонстративний матеріал; роздатковий матеріал, бейджики.

Міжпредметнийзв'язок:етика, спец..предмети.

ХІД УРОКУ

І. Підготовка до сприйняття іншомовного мовлення

1. Привітання.

T:Good morning, Students!

    How are you?

Ps: Good morning, teacher!

      We are fine, thank you!

I am glad to see all of you today and happy to start our lesson.

2. Повідомлення теми та мета уроку.

Today we are going to speak about different types of restaurants  and menu, and we'll visit one restaurant that to see whatand how do professionals. Besides, you'll learn new information about your future professions.

3. Уведення в іншомовну атмосферу.

Викладач  веде бесіду з учнями.Бесіда в режимі Т- Р1- Р2-Р3.

T: Who is absent today?

What day is it today?

What month is it today?

What date is it today?

What season is it now?

What is the weather like today?

What is your favorite fruit?

What is your favorite vegetable?

What is your favorite dish?

What do you like to cook?

What is your favorite drink?

Do you like chocolate?

What kind of chocolate do you like?

Do you like sweets?

What kind of sweets do you like?

What is favorite dish of your mother?

What is your favorite café or restaurant in Nikopol?

What are you cooking on the holidays?

4. Перевірка домашнього завдання та повторення пройденого матеріалу.

Домашнім завданням було виготовлення свого власного меню.

Викладач оцінює роботи та коментує їх.

Пройдений матеріал перевіряється за допомогою карток. Половина учнів отримує картки англійською мовою, а інша половина українською. Учні повинні прослухати англійський варіант та зачитати вірний переклад. 

http://2.bp.blogspot.com/-_yEvGUlJ4WE/UTI_S_1DDyI/AAAAAAAAADM/ZZgmhuz64CE/s320/%25D1%2584%25D0%25BE%25D1%2582%25D0%25BE+%25D0%25BA+%25D1%2582%25D0%25B5%25D0%25BA%25D1%2581%25D1%2582%25D1%2583+3.jpg

  1. Do not sit too far from the table or too close to it and do not put elbows on the table.

 

1. Не сидітьзанадто далековід столуабо занадтоблизько до нього,і не кладітьлікті настіл.

2.Meat dishes – pork and mutton chops,beefsteaks, fillet and others are eaten with a knife and fork. Hold the knife in your right hand and the fork in the left. With a fork in your right hand you can eat soft dishes – cutlets, omelets ets, when the usage of knife is needless.

2. М'ясністрави -свиніта баранівідбивні, біфштекси, філе ііншеїдятьз ножем івиделкою.Тримаючи ніжу правійруці, авиделкув лівій. Звиделкоюв правійруцівиможете їстим'якістрави- ​​котлети, омлетиі таке подібне, коливикористання ножазайве.

  1. If the dish is far from you ask your neighbor to pass it to you.

 

3. Якщоблюдо знаходитьсядалековід васпопросітьсусідапередатийого вам.

  1. When caviar is served first put it on your plate, and then spread on small pieces of bread.

4. Колиподаєтьсяікраспочаткупокладіть її на свою тарілку, апотім намазуйтена невеликішматочкихліба.

  1. Take a napkin intended for individual use, unfold it and to put it on laps. Do not wipe your lips with it, for this purpose it is better to use paper napkins. After the meal you can wipe your lips and fingers with it, then, not folding, put it on a table.

 

5. Візьмітьсерветкупризначену для індивідуальноговикористання, розгорніть і покладіть їїна коліна.Невитирайтевашігуби цією серветкою, для цього кращевикористовуйте паперовісерветки.По завершеннюможнавитертигубиі рукицією серветкою, а потім, нескладаючи, покласти їїна стіл.

  1. Bread, cookies, lump sugar, cakes and fruit are taken with hand.

 

6. Хліб, печиво, кусковийцукор, тістечка тафруктиберуться руками.

7.  Soup is eaten slowly and silently. If soup is very hot, don’t stir it with a spoon; it is better to wait until it cools down. Having finished leave the spoon on a plate.

7. Супїдятьповільно ібезшумно.Якщосупдужегарячий, не мішайтейого ложкою, краще почекайте, поки вінохолоне.Закінчивши їсти залиштеложку втарілці.

 

ІІ. Основна частина уроку

  1. Подання нового матеріалу. Презентація.

Т: The Restaurant Слайд №1.

A restaurant is a commercial establishment committed to the sale of food and beverage. A restaurant may be a licensed part of a hotel operation, whereby the sales of the restaurant contribute to the sales performance of the hotel as a whole.Restaurants may also be in­dependent business entities under individual ownership and manage­ment. Basically, restaurants provide tables and chairs for people to sit and eat food prepared by an attached kitchen. They are equipped with crockery, cutlery and linen which may vary in quality according to the standard of the restaurant, which is determined by its decor, independent bar, entertainment facilities and above all, the quality of service.

               There are different types of restaurants: слайд №2.

Coffee Shop. Слайд №3.

A concept borrowed from the United States, distinguished by its quick service. Food is pre-plated and the atmosphere informal. Table cover layouts are less elaborate and have basic essentials only.

Continental Restaurant. Слайд №4.

The atmosphere is more sophisticated and caters for people who can eat at leisure. The accent is on good continental food and elaborate service.

Specialty Restaurant. Слайд №5.

The entire atmosphere and decor are geared to a particular type of food or theme. Thus restaurants which offer Chinese, Japanese, Indian and Polynesian cuisine would be termed "specialty restaurants". The service is based more or less on the style of the country from which the particular cuisine originates.

Grill Room Слайд №6.

Various meat cuts are grilled or roasted here. Normally, a grill room has a glass partition between the restaurant and the kitchen, so that the guest can choose his meat cut and see the actual preparation."!

Dining Room in a Hotel. Слайд №7.

 Found in smaller hotels, motels or inns who find it uneconomical to have more than one eating place. The dining room is basically  meant for the residents of the hotel but may be open to non residents also.

Snack Bars/Cafe/Milk Bars. Слайд №8.

Here the restaurant is informal and the service quick. The snack bar may have a counter for self service and specializes in snacks, soda fountain specialties, ice-creams, etc. The decor is relatively inexpensive.

Discotheque. Слайд №9.

A restaurant which is principally meant for dancing to recorded music. A live band may also perform. An essential part of a discothe­que is a bar while the food offered consists mainly of snacks.

Night Club. Слайд №10.

It is principally open at night for dinner, dance and cabarets. A dis­pensing bar is always provided. Decor is lavish while service is elabo­rate. A live band is important to the set-up.

 

Most establishments insist on formal wear so as to enhance the atmosphere.

 

  1. Професійна гра «Відвідування ресторану».
  1. Офіціант ресторану навчає, як правильно сервірувати святковий стіл.

Р 1:                                                 Setting a Table

  1. Put the plate in the center of the placemat.
  2. Fold the napkin.
  3. Put the napkin the left of the plate.
  4. Place the knife to the right of the plate.
  5.  Put the teaspoon to the right of the knife.
  6. Put the fork on the left-hand side of the plate, on top of the napkin.
  7. Set the glass near the tip of the knife.

http://idealkitchen.ru/wp-content/uploads/2010/02/stolovaya-v-stile-madonny.jpg

  1. Майстер-клас з вироблення святкової серветки.

Foldingclothnapkins

The Standing Napkin Fan Fold

The Standing Fan Napkin Fold

Р2: Elegant and decorative, this is a classic napkin folding technique. As usual, and iron helps but is not necessary.

 

Napkin Fold #1

1. Lay the napkin face-down in front of you.

Napkin Fold #2

2. Fold the napkin in half and orient the open end towards you.

Napkin Fold #3

3. Fold the napkin like an accordion starting at either narrow end. Leave one end with 2-3 inches of unfolded napkin to support the standing fan.

Napkin Fold #4

4. Fold the napkin in half with the accordion folds on the outside.

Napkin Fold #5

5. Grasp the unfolded corners where they meet on the open end and fold them in diagonally, tucking them under the accordion folds.

Finished Fan Fold

6. Open it and stand it up. A beautiful fan for a beautiful dinner.

 

  1. Урок  карвінгу.

Виготовлення декорації (лебедя з яблука) для прикраси святкового столу.

Р3: Hello, my name is Pasha. I’m a chief of the restaurant  “Montecristo”.  

Today I teach you how to do the decoration for the holiday table.

I will make a swan from an apple.

I need one apple and a knife.

First I cut a part of apple.

Then I cut a piece of apple in the corner 45 grade from one site and from another.

This piece I cut at 8 round pieces.

Cut head.

It’s all. The swan is ready. Thank you

.http://bibrka-city.narod.ru/images/cur11.jpg

  1. Екскурс  в культуру харчування іноземців «Як готують справжній англійський чай».

Р4: Making a Cup of Tea

  1. Boil some water.
  2. Put a tea bag in the cup.
  3. Pour boiling water into the cup.
  4. Let the tea steep.
  5. Remove the tea bag.
  6. If you want to, add some milk.
  7. If you want to, add some sugar.
  8. Stir and sip.

http://netochka.kiev.ua/wp-content/uploads/2012-07-30/chaj-po-anglijski_1.bmp

  1. Діалог в кафе між клієнтом та офіціантом.

Учні інсценують сценку в кафе.

Waiter: Good morning! What would you like for breakfast?

Guest: Well, I’ll have some bread and butter or some buttered toast, eggs and bacon and cornflakes with milk.

Waiter: What would you like, tea or coffee?

Guest: In the morning I prefer a cup of strong coffee?

Waiter: How many lumps of sugar do you take in your coffee? Do you take milk with your coffee?

Guest: I usually take two lumps of sugar and have my coffee with milk.

Waiter: What else would you like to order?

Guest: You see, I didn’t want to take a substantial breakfast but today I’d like to taste your sandwiches with cheese. I see you have sandwiches with cheese on the menu. What kind of cheese is that?

Waiter: Any kind you like. We have sharp, piquant cheeses – Roquefort and Cheddar, mellow cheeses – Swiss and Cheshire, and soft cheeses – Edam, Camembert and Brie.

20 секретов о которых вам не расскажет официант

  1. Повторення та закріплення пройденого матеріалу.

Фронтальне опитування.

Презентація.

ІІІ. Заключна частина уроку

  1. Домашнє завдання.

Впр. 5, с.116

  1. Підбиття підсумків уроку.

 

It`s time to finish our lesson. I enjoyed it very much. You worked hard at the lesson.

You did your best to be good at our lesson, to know more about your future profession.

If you want that something be done well, do it yourself, make a right decision.

Thank you, for your attention.

Good bye and Good luck!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1