Закон Всесвітнього тяжіння. Прискорення вільного падіння

Про матеріал
Розробка уроку на тему "Закон всесвітнього тяжіння. Прискорення вільного падіння" у формі анімованої презентації для учнів 9 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Повторення вивченого матеріалу. Яке ім’я Ньютона ?В якій країні він народився?Окрім механіки Ньютон досліджував розділ фізики «……». На якій купюрі зображено Ісаака Ньютона?Яку роботу виконував Ісаак при королівському дворі ?Скільки дітей було у нього ?Isaac. Newton

Номер слайду 3

Гравітаційна взаємодія. Гравітаційна взаємодія – взаємодія, яка є властивою всім тілам у Всесвіті й виявляється в їхньому взаємному притяганні одне до одного. Гравітаційне поле – особливий вид матерії, за допомогою якого здійснюється гравітаційна взаємодія та існує навколо будь-якого тіла.

Номер слайду 4

Історія вивчення гравітаційної взаємодіїПлутарх. Давньогрецький мислитель“Місяць упав би на Землю як камінь, щойно зникла б сила його польоту”

Номер слайду 5

Історія вивчення гравітаційної взаємодіїМикола Коперник. Галілео Галілей. Йоганн Кеплер. Роберт Гук

Номер слайду 6

Історія вивчення гравітаційної взаємодії

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Закон всесвітнього тяжіння. Між будь-якими двома тілами діють сили взаємного притягання, які прямо пропорційні добутку мас цих тіл і обернено пропорційні квадрату відстані між ними: G – 6,67·10-11 Н·м2/кг2 – гравітаційна стала.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Експеримент Кавендіша

Номер слайду 11

Межі застосування закону всесвітнього тяжіння. Якщо розміри тіл нехтовно малі порівняно з відстанню між ними (матеріальні точки);Якщо обидва тіла мають кулясту форму та сферичний розподіл речовини;Якщо одне з тіл – куля, розміри та маса якої значно більші, ніж розміри та маса другого тіла. Якщо швидкість руху тіл набагато менша швидкості поширення світла.

Номер слайду 12

Андрусівське перемир'я 1667 — угода між Московським царством і Річчю Посполитою про припинення війни, підписана (30 січня) 9 лютого 1667 року в селі Андрусове під Смоленськом терміном на 13,5 років. Угода стала завершенням московсько-польської війни 1654—1667 років.

Номер слайду 13

Сила тяжіння. Сила тяжіння - сила, з якою Земля (або інше астрономічне тіло) притягує до себе тіла, що перебувають на її поверхні або поблизу неї. Кавендіш визначив масу земліМаса Землі становить приблизно 5 973 600 000 000 000 000 000 000 кг.

Номер слайду 14

Сила тяжіння. Сила тяжіння напрямлена вертикально вниз і прикладена до центра тяжіння тіла. Центр тяжіння однорідного симетричного тіла розташований у центрі симетрії.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Прискорення вільного падіння. Рух тіла лише під діє сили тяжіння називається вільним падінням. Тіло рухається з прискоренням. Прискорення вільного падіння – прискорення, з яким тіло рухається під дією сили тяжіння. Сили тяжіння визначається -

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Пошукова робота в групахІ група. Знайти прискорення вільного падіння на ЮпітеріІІ група. Знайти прискорення вільного падіння на Венері≈𝟐𝟒,𝟕𝟗 мс𝟐 ≈𝟖,𝟖𝟕 мс𝟐 

Номер слайду 20

Прискорення вільного падіння Галілео ГалілейІсаак Ньютон. Причиною, того, що легкі тіла падають із меншим прискоренням, є опір повітря; у разі відсутності повітря всі тіла – незалежно від їх маси, об'єму та форми – падають на Землю з однаковим прискоренням. Трубка Ньютона: У вакуумі свинцева дробинка, корок та пташине перо падали одночасно (а); у повітрі – перо безнадійно відставало (б).

Номер слайду 21

Розв’язування задач

Номер слайду 22

Розв’язування задач

Номер слайду 23

Розв’язування задач

Номер слайду 24

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Презентації
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
4214
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку