Заняття "Багаті залізні руди Криворіжжя"

Про матеріал
Знайомство з багатими залізними рудами, їх хімічним та мінералогічним складом, фізичними властивостями та значенням багатої руди в металургійної промисловості.
Перегляд файлу

Тема заняття:  Багаті залізні руди Криворіжжя

Мета заняття:

Навчальна: дати вихованцям знання про види багатих залізних руд; про хімічний склад та фізичні властивості багатих залізних руд.

Виховна: формувати світогляд учнів на основі ідеї пізнаваності світу, історії наукових відкриттів.

Розвиваюча: розвивати вміння спостерігати, осмислювати, робити висновки.

Тип заняття: засвоєння нових знань

Методи:

словесні: бесіда, розповідь;

наочні: демонстрація схем, таблиць, відеоматеріалів.

Завдання:

  •                      визначити мінералогічних склад багатих залізних руд;
  •                      вивчити електрону будову атома заліза;
  •                      вивчити фізичні властивості багатих залізних руд;
  •                      визначення ролі залізних руд в металургійній промисловості

План проведення заняття

  1.                    Організаційна частина
  2.                    Основна частина
    1. Актуалізація опорних знань
    2. Повідомлення теми та мети заняття
    3. Теоретична інформація
    4. Демонстрація схем, таблиць, відео матеріалів
    5. Обговорення питань.
  3.                    Заключна частина.

Хід заняття.

  1.                    Організаційна частина

Проведення з вихованцями попередньої та роз’яснювальної роботи. Підготовка навчальної кімнати, робочих місць, необхідного дидактичного та наочного матеріалів.

  1.                    Основна частина
    1.                Актуалізація опорних знань

Добрий день, шановні вихованці! Тема нашого заняття «Багаті залізні руди Криворіжжя». Ми з вами вже знаємо, що таке порода. Давайте пригадаємо, з чого складається порода. (Порода – це природне утворення, яке складається з різних мінералів, певного хімічного складу та структурно-текстурних особливостей.)

Повідомлення теми та мети заняття

Отже, сьогодні ми познайомимось з породами, які мають високій вміст заліза - це багаті залізні руди, дізнаємось про їх хімічний та мінералогічний  склад, вивчимо фізичні властивості та визначимо значення  багатої руди в металургійної промисловості. Пригадайте вітрину «Багаті залізні руди» у нашому музеї.

2.3.Теоретична інформація. Демонстрація схем, таблиць, відео матеріалів

Історія розвитку Криворіжжя пов'язана з багатствами надр і основна роль, в їх вивченні і використанні, належить геологічним дослідженням. Результати цих досліджень - десятки родовищ високоякісних залізних руд, відкритих і розвіданих геологами за 130 років.

Завдяки наявності залізних руд – Кривий Ріг перетворився з невеликого села Херсонської губернії в найбільший промислово-індустріальний і культурний центр. Недаремно Кривий Ріг називають залізним серцем України, тому що основні запаси залізних руд зосереджені саме в Криворізькому залізорудному басейні. Вперше на наявність залізних руд вказав вчений Василь Зуєв у 1781 році; потім наше місто вивчав і описав Валеріан Домгер, та інші вчені геологи. Перші розробки залізних руд були розпочаті завдяки зусиллям Олександра Поля. Він був автором першої геологічної карти розповсюдження залізистих порід.

Основний хімічний елемент, який входить до складу залізних руд це – залізо.

Зверніть увагу на періодичну систему елементів Менделєєва. Залізо належить до восьмої групи з атомним номером 26 та  позначається в хімічних формулах символом Fe. Його атоми на зовнішній електронній оболонці мають по два електрони, а на передостанній — 14 електронів. Атоми феруму можуть легко втрачати два електрони і перетворюватись у двовалентні катіони Fe2+. Вони можуть втрачати і три електрони (один з передостанньої оболонки) і перетворюватись у тривалентні катіони Fe3+. Таким чином, залізо утворює два ряди сполук. Сполуки тривалентного феруму стійкіші.
Багаті залізні руди мають в своєму складі заліза від 46% до 70%. За складом залізні руди діляться на:

  •  мартитові, які мають від 64 до 70%  заліза. Ці руди унікальні, тільки Криворіжжя має поклади залізних руд з таким високим вмістом заліза – 70%. Теоретичний вміст заліза в залізній руді досягає 72%, в мартитових рудах маємо склад заліза близький до теоретичного. З цієї руди виплавляють сталь високої якості.
  • магнетитові руди, заліза в них від 62 до 68%. Вони складаються з мінералу Магнетиту FeO·Fe2O3 , який володіє магнітними властивостями і легко притягується до магніту. Його кристали дуже гарні, залізо-чорного кольору з металевим блиском у вигляді двох з’єднаних пірамідок.
  • краскові руди (або гематитові), заліза в них від 50 до 58%. Мінерал Гематит Fe2O3 може мати плоскі кристали у вигляді таблички, а якщо вони мають форму лусочок, які схожі на мусковіт та біотит, то це – залізна слюдка. Коли на гематит потрапляють промінці сонця, тоді він стає дуже привабливим та виблискує. Він може змінювати кольори як хамелеон із сталево - сірого в червоно-вишневий, коли зерна стають такими дрібними, як пил.
  • бурі залізняки, що складаються з лімоніту та мають від 42до 46% заліза.

Багаті залізні руди добуваються шахтами, добувні  горизонти на них більше 1200 м. Виникає питання, до якої ж глибини поширюється залізна руда? Щоб з’ясувати це питання  була пробурена Криворізька надглибока свердловина. На глибині більше ніж 2500 м. була знайдена багата залізна руда. Так було доведено, що наше місто має великі запаси багатої залізної руди.

Невелика кількість багатої залізної руди застосовується як природні фарби (вохри). У нашому місті працює суріковий завод, спеціалісти якого досконало володіють секретами використання та переробки натуральних природних пігментів, якими багата криворізька земля. Більша частина залізних руд використовується для виплавки чавуну. Діяльність найбільшого підприємства гірничо-металургійного комплексу України  «АрселорМіттал Кривий Ріг» охоплює весь виробничий ланцюжок від видобутку залізної руди і виробництва коксу до виготовлення готової металопродукції. Шановні друзі, з нашої розповіді ви дізнались про дивовижні підземні скарби, а саме про багаті залізні руди які є гордістю нашого міста та відомі на весь світ!

А зараз ми перевіримо, що ви запам’ятали з нашої розповіді.

Перше питання та варіанти відповідей:

  1. Корисна копалина темно-коричневого кольору. Його дрібні частинки притягуються до магніту.
  • Залізна руда;
  • Вапняк;
  • Кварц

2. Назвіть мінерал, склад якого має 2-ох та 3-ох валентне  залізо?

  • - лімоніт;
  • - гематит;
  • - магнетит
  1. Куди потрапляє багата залізна руда після видобутку з шахти: на металургійне підприємство чи на  гірничо-збагачувальний комбінат?

Домашнє завдання: знайдіть на туристичній карті Кривого Рогу розташування шахт. Потім подивиться на геологічну карту нашого міста, як ви гадаєте, чому саме таке місце займають шахти. Дякую.

 

docx
Додано
16 квітня 2020
Переглядів
977
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку