Заняття гуртка декоративно-ужиткового мистецтва.Виготовлення об`ємної аплікації з паперу. «Дерево бажань»

Про матеріал

:Виготовлення об`ємної аплікації з паперу. «Дерево бажань»

Мета:Навчити гуртківців створювати талісмани на щастя, успіх та здійснення бажань, використовуючи скарбницю народних знань, розширити знання про обереги, талісмани і амулети та їх значення ; виховувати почуття прекрасного, любов до творчості , прагнення; розвивати фантазію, творче мислення, уяву, естетичний смак, дрібну моторику рук.

Перегляд файлу

 Заняття гуртка декоративно-ужиткового мистецтва "Умілі руки"

 

 

Тема: Виготовлення об`ємної аплікації з паперу. «Дерево бажань»

 

Мета: Навчити гуртківців створювати талісмани на щастя, успіх та здійснення бажань,  використовуючи  скарбницю народних знань,  розширити знання  про  обереги, талісмани і амулети та їх значення ; виховувати почуття прекрасного, любов до творчості , прагнення; розвивати фантазію, творче  мислення, уяву, естетичний смак, дрібну моторику рук.

 

Обладнання: мультимедійна презентація, виставка оберегів, дерев-талісманів, кольоровий  папір,   шаблони,   олівці,   клей,   ножиці .

 

 

ХІД  ЗАНЯТТЯ

1.Організаційний момент.                                                                 

 Мотивація навчальної діяльності

   Наші предки створили багато переказів, звичаїв, обрядів, пов'язаних з вірою у те, що нас оберігають земля, вода, вогонь, рослини, талісмани, а  також обереги, створені нами самими: вишивка, вінок, пісня, хліб, рушник, оберіг з насіння рослин, плодів, солоного тіста, паперу. Виготовляючи обереги,  амулети, талісмани, вкладаючи у їх творення свою душу, добираючи відповідні елементи, ми  тим самим  і робимо їх магічними.

   Тож давайте будемо завжди у гармонії з собою із тим світом, який нас оточує.

 

    ІІ. Оголошення теми заняття.                                                               

  Визначення мети та завдання заняття.

1. Актуалізація  опорних знань.

 Евристична бесіда.

          Діти, прослухайте вірш:

 

  Я дарую оберіг

 Не на згадку - на щастя і долю!

 Хай зігріє він сонцем поріг,

 Хай врятує він душу від болю.

 

-         Про що цей вірш?

-         Чи є вдома у вас оберіг?

-         Який?

 

Щоб була домівка ваша

Дорогоцінна , повна чаша

А успіх посміхався Вам,

Тут допоможе талісман.

 

- Що таке талісман?

 -З чого виготовляються талісмани?

- Чим вони прикрашаються ?

 

2.Що ми з вами робитимемо на занятті ?

- з’ясуємо  значення  оберегів і  талісманів для  життя людини;

- ознайомимося з матеріалами для  створення    талісманів;                                              

- виготовимо  талісман, як символ здійснення бажань

 

3. «Мікрофон»

  Чому кожна родина прагне мати обереги, амулети, талісмани ?

- для збереження добробуту; благополуччя в сім ї ;

- для миру, достатку  та  тепла родинного вогнища;

- для міцності здоров’я;

-  для забезпечення родючості землі,

- для любові і щастя в родині.

 

ІІІ. Формування нових знань.

         1.Розповідь учителя.

    Здавна людина прагнула захистити себе, рідних і близьких, а до сьогодні це прагнення не лише не зменшилося, а й зросло. Ще з печерних часів талісмани, амулети, обереги виконують функції захисників людини. Ось і сьогодні майже в кожного з нас є свій щасливий талісман, який, на нашу думку, допомагає нам у справах, захищає від небезпек, приносить успіх у коханні й роботі.

Слова талісман, амулет і оберіг часто використовують як синоніми, хоча за своєю суттю вони розрізняються.

    Оберіг вважається найпростішим артефактом, який здатний оберігати й захищати свого власника шляхом відштовхування різних небезпек, але він не може генерувати енергію. Оберегом буває символічна лялька-берегиня, яка здатна оберігати дітей від хвороб, дідух, писанка, хрест, молитва, вишитий рушник, каблучка, а також прості та звичні слова «добрий день», «будьте здорові», «з Богом». Щоб оберіг діяв довго і правильно, вважається, що він повинен бути виготовлений спеціально для вас, а щоб він був сильним, його повинен зробити кровний родич - батько, мати, брат, сестра або ваші діти.

    Амулет захищає свого власника від хвороби, біди, забезпечує зцілення і вважається одним із найсильніших артефактів. Амулет здатний генерувати енергію, впливати на особистісні якості людини, а також працювати протягом усього життя власника. Амулет створюється для захисту від одного зовнішнього впливу й носиться на тілі. Найчастіше його створюють самостійно з довговічних матеріалів, які важко зруйнувати.

    Талісман - предмет, здатний приносити успіх, щастя, благополуччя, притягувати всілякі бажані блага, також може працювати як оберіг. У кожної людини може бути безліч талісманів, заряджених на різний бажаний результат конкретної ситуації. А принадність талісмана в тому, що його не обов'язково завжди носити з собою - його можна залишати вдома. Талісман можна виготовляти спеціально на кожен день або під конкретну ситуацію на деякий період, або він може виникати стихійно в ситуаціях, у яких його потребують. Талісманами можуть бути будь-які предмети, камені, квіти, плоди, рослини, тварини. Також талісман можна виготовити самостійно або вибрати вже готовий, але слід мати на увазі, що талісмани - потужні магніти, які притягують усе те, на чому вони сконцентровані. Тому слід бути дуже обережними у їх виборі, виготовленні й подальшому використанні.

     Як бачимо, амулети, талісмани, об ереги за своєю суттю різні предмети, але функція в них спільна – допомога людині.

 

    2.Мультимедійна презентація, виставка зразків готових виробів

 

 Всі знають про те, що мріяти не шкідливо. А що необхідно робити для того, щоб мрії збувалися? Безумовно, треба не сидіти, склавши руки, а діяти.

       Якщо бажання не стає вашою метою, воно так і залишається у мріях. Мета – це верхівка плану, в якому ми ставимо завдання і визначаємо порядок дій. Коли людина має уявлення про те, як і що йому необхідно робити, шанси отримати те, що він хоче на порядок зростають. 

         Мрії та бажання потребують підкріплення. Найкращий спосіб – це виготовлення дерева бажань. Я думаю, що бажань у вас багато, тому ми  зараз разом з вами  виготовимо талісман – дерево бажань.

ІV. Практична робота.

   Діти виконують практичну роботу. Керівник гуртка допомагає у виготовленні талісмана.

 V. Підсумок.

-         Що ми нового дізналися?

-         Як і обереги і талісмани  ви знаєте?

doc
Додано
12 березня 2018
Переглядів
2194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку