Заняття гуртка "Конструювання та моделювання одягу" майстер-клас "Моделювання рукавів."

Про матеріал
В розробці майстер-класу "Моделювання рукавів" показано як розмоделювати фасони рукавів на основі одношовного втачного рукава ("Крильце",."Буф", "Ліхтарик"). Дана розробка заняття буде корисною для керівників гуртків закладів позашкільної освіти, вчителів трудового навчання закладів загальної середньої освіти та аматорів шиття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комунальний позашкільний навчальний заклад «Центр позашкільної освіти «Зміна» Криворізької міської ради Кривий Ріг 2020 Автор: Башта Ірина Леонідівна, керівник гуртка «Конструювання та моделювання одягу» КПНЗ «ЦПО «Зміна» КМР Майстер-клас “Моделювання рукавів”

Номер слайду 2

Моделювання рукавів навчити учнів елементам художнього і технічного моделювання одношовних втачних рукавів різних фасонів; сприяти розвитку просторової уяви, творчого мислення, фантазії; ознайомити з професією модельєр-конструктор; виховувати естетичний смак. лекала одношовного втачного рукава, папір, моделі одягу, олівці, ножиці, сантиметрова стрічка, трикутник, нитки, голки, шпильки. - техніка безбеки роботи з ножицями та голками; - фасони рукавів на базі основи одношовного втачного рукава; - моделювання рукава «Крильце»; - моделювання рукава «Буф»; - фізхвилинка; - моделювання рукава «Ліхтарик»; - самостійна робота; - підведення підсумків. Тема заняття: Мета заняття: Обладнання: Задачі заняття:

Номер слайду 3

Моделювання - важливий етап в процесі виготовлення сучасного одягу. На підприємствах швейної індустрії цю задачу вирішують дизайнери, художники-модельєри та модельєри-конструктори. Для роботи нам знадобляться лекало одношовного втачного рукава, ножиці, олівці, папір, трикутник, сантиметрова стрічка, нитка, голка, шпильки. На занятті ми дізнаємося як розмоделювати рукава “Крильце”, “Буф” та “Ліхтарик”, згадаємо правила безпечної роботи, спробуємо себе в якості модельєра-конструктора.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

На основі викрійки прямого вшивного рукава можна одержати різноманітні фасони рукавів: короткі, довжиною 3/4, 7/8; з різною формою нижнього зрізу рукава; з фасонними підрізами; розширені по низу(“крильце”, “дзвін”); розширені по окату(“Буф”) та інші.

Номер слайду 7

Рукав “Крильце” Схема моделювання Для моделювання рукава “Крильце” потрібне лекало основи прямого одношовного втачного рукава. Обводимо лекало на папір і наносимо модельні лінії. Розрізаємо шаблон рукава знизу вгору, не дорізаючи до окату рукава 0.1см.

Номер слайду 8

Обводимо шаблон на тканину Розміщуємо шаблон на тканині так, щоб один боковий зріз шаблону співпадав з поздовжньою ниткою на тканині, а другий боковий зріз шаблону співпадав з поперечною ниткою на тканині.

Номер слайду 9

Отриману викрійку рукава на тканині вирізаємо з припусками на шви: по боковим зрізам - 2-3см; по нижньому зрізу та по окату - 0см.

Номер слайду 10

Зшиваємо рукав і переконуємось, що він відповідає запропонованому фасону.

Номер слайду 11

Рукав “Буф” Схема моделювання Для моделювання рукава “Буф” потрібне лекало основи прямого одношовного втачного рукава. Обводимо лекало на папір і наносимо модельні лінії. Розрізаємо шаблон рукава від оката до низу, не дорізаючи 0.1см.

Номер слайду 12

Розміщуємо шаблон на тканині так, щоб окат рукава на кожному розрізі збільшувався на 2-3 см. Обводимо шаблон. Центр оката рукава підіймаємо на 5-6см. Отриману викрійку рукава на тканині вирізаємо з припусками на шви: по боковим зрізам - 2-3см; по низу - 1-1.5см; по окату - 0см.

Номер слайду 13

Зшиваємо рукав і переконуємось, що він відповідає запропонованому фасону.

Номер слайду 14

Зробимо паузу та приділимо декілька хвилин розминці

Номер слайду 15

Рукав “Ліхтарик” Схема моделювання Для моделювання рукава “Ліхтарик” потрібне лекало основи одношовного втачного рукава. Обводимо лекало на папір і наносимо модельні лінії. Відрізаємо нижню частину рукава.

Номер слайду 16

Розміщуємо нижню частину шаблону на тканині і обводимо. Верхню частину рукава розрізаємо посередині і роздвигаємо на 20-30 см. Обводимо шаблон. Окат рукава по центру підіймаємо на 6-8 см. Низ рукава подовжуємо на 5 см.

Номер слайду 17

Отримані викрійки рукава на тканині вирізаємо з припусками на шви: по боковим зрізам - 2-3см; по нижньому - 1-2см; по окату - 0см.

Номер слайду 18

Зшиваемо рукав…. …. і переконуємося, що він відповідає запропонованому фасону.

Номер слайду 19

Самостійна робота Спробуйте розмоделювати рукава для цих фасонів одягу.

Номер слайду 20

На занятті ми навчилися моделювати рукава на прикладі трьох фасонів: “Крильце”, “Буф” та “Ліхтарик”. Під час виконання самостійної роботи ви впевнилися, що засвоїли основні правила моделювання рукава, та продемонстрували отримані знання і навички одного з працівників швейної промисловості - модельєра-конструктора. Бажаю вам натхнення та творчої наснаги!

Номер слайду 21

1. Конструювання одягу: [Практичний посібник]//А.П.Пухальська, Р.П.Павловський, Є.Я.Борецька. – К.: Вища школа , 2009. – 207 с. 2. Моделі одягу/Є.Я.Борецька, М.М.Борецький, А.П.Пухальська: Навчальний посібник. – Л.: Світ, 2000. – 344 с. 3. Сивак В.Г., Калініна О.К., Харламова Г.М. Легке плаття. Вид. 2-е.-К.; Час, 1993, 337с. 4.https://naurok.com.ua/fizkulthvilinki-na-urokah-v-pochatkoviy-shkoli-25198.html 5. https://svitppt.com.ua/trudove-navchannya/aplikaciya-kulon.html Литература

ppt
Додано
17 травня 2020
Переглядів
1205
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку