Заняття "Історія винайдення та етапи розвитку фотографії. Камера-обскура"

Про матеріал

Мета: 1. Ознайомити з історією створення, роллю в розвитку фотографії та

встановити особливості зображення в камері – обскурі.

  • 2.Виховувати уміння ведення діалогу, підтримувати позитивні мотивації навчання, демонстрація ролі знань, досягнень науки в практичному житті людини.
  • 3.Розвивати раціонально - логічне, емоційно – образне та асоціативне мислення.
  • Тип уроку: практичне заняття.
Перегляд файлу

 

Тема: Історія винайдення та етапи розвитку фотографії.

Професія фотографа

(Заняття 2)

Мета: 1. Ознайомити з історією створення, роллю в розвитку фотографії та 

               встановити особливості зображення в камері – обскурі.

  1. Виховувати уміння ведення діалогу, підтримувати позитивні мотивації навчання, демонстрація ролі знань, досягнень науки в практичному житті людини.
  2. Розвивати раціонально - логічне, емоційно – образне та  асоціативне мислення.

Тип уроку:  практичне заняття.

Тривалість заняття 45 хв.

Обладнання: камера-обскура, картонна коробка, напівпрозорий папір (пергамент, калька), канцелярська кнопка, клей, ножиці, свічка, карточки (Додаток 2)

Використана література:

Божинова Ф.Я., Кирюхин Н.М., Кирюхина Е.А. Физика. 7 класс Учебник /— X.: Издательство «Ранок», 2007. — 192 с.: ил.

План заняття

  1. Організаційний момент.
  2. Повідомлення теми та мети уроку.
  3. Теоретичні відомості.
  4. Практична робота.
  5. Підбиття підсумків заняття.

Хід заняття

  1. Організаційний момент

Перевірка готовності до заняття.

  1. Повідомлення теми та мети уроку

Камера-обскура - один із найпростіших оптичних пристроїв. Як ви вже знаєте із попереднього заняття, вона є прототипом сучасних фотокамер. І хоча перші спогади про камеру-обскуру датуються ще V ст. до н.е, але сам принцип отримання світлових зображень залишився незмінним і до нашого часу. Ось чому я пропоную вам більш детально дослідити роботу цього пристрою, адже отримані знання дадуть вам змогу швидко та легко засвоїти принцип роботи сучасних фотокамер.

  1.  Теретичні відомості

Схема дії камери-обскури знайдена в роботах давньогрецького філософа Аристотеля (IV ст. до н. е.),  а також китайського філософа Mo Ті (V ст . до н. е.).  Камера- обскура являє собою скриньку, в одній зі стінок якої є невеликий отвір, а на протилежній стінці - напівпрозорий екран. У сучасних музеях науки камера - обскура представляє собою кімнату, куди можуть заходити глядачі.

Стінку з отвором називають передньою, так як саме її повертають до даного об'єкту. Стінка з екраном, на якому виходить зображення об'єкта, називається відповідно задньою. Дія камери - обскури грунтується на законі прямолінійного поширення світла. На мал.1 (Додаток 2) ви бачите об'єкт AB і його зображення A1B1, отримане на екрані камери - обскури К. Від кожної точки об'єкта AB через отвір О проходить вузький пучок світла (щоб не перевантажувати малюнок, показані світлові пучки, які йдуть тільки від крайніх точок об'єкта, - А і В). Кожен з цих пучків створює на екрані світлу цятку, форма якої збігається з формою отвору. Такі цятки, накладаючись одна на одну, утворюють на екрані картину, що відтворює контури і деталі об'єкта. Цю картину називають оптичним зображенням об'єкта.

Необхідно відзначити, що на чіткість отриманого зображення впливає розмір отвору в передній стінці камери. Максимальної чіткості зображення вдається досягти завдяки невеликому отвору на передній стінці. Тобто, чим меншого розміру цятки виходять на екрані, тим більш чітким буде зображення об'єкта.

  1.  Практична робота

Перш ніж розпочати виготовлення камери - обскури, приготуйте необхідні матеріали: картонну коробку (наприклад, з-під чаю або соку), напівпрозорий папір (кальку або пергамент), клей, ножиці, канцелярську кнопку.

  1. Візьміть картонну коробку та виріжте в одній з її стінок невелике віконце для екрану, як показано на мал. 2 (Додаток 2).
  2. Заклейте віконце калькою, якт на мал. 3 (Додаток 2).
  3. На протилежній стінці коробки за допомогою канцелярської кнопки зробіть отвір діаметром приблизно 1 мм. Дивіться мал.4 (Додаток 2). Найпростіша камера - обскура готова!
  4. У затемненому приміщенні наведіть камеру на запалену свічку і ви отримаєте зображення полум'я на екрані.
  5. Уважно розгляньте зображення та зверніть увагу на те, яким є це зображення: прямим або перевернутим, збільшеним або зменшеним, чітким або розмитим.
  6. Дослідіть, як впливає розмір отвору на передній стінці камери - обскури на якість зображення.  Для цього :

а ) розширте вхідний отвір камери до 15 мм;

б) підготуйте окремі аркуші картону з отворами 3 мм , 5 мм і 10 мм;

в ) по черзі підставляючи до передньої стінки камери аркуші картону з отворами різного діаметру, спостерігайте за чіткістю зображення.

  1.  Вдоскональте свій прилад так, щоб екран можна було пересувати, наближаючи або віддаляючи його від отвору. Для цього скористайтеся такою ж або більшою за розміром коробкою.
  1.  Підбиття підсумків

Обговорення результатів проведеного експерименту.

 

 

docx
Додано
26 липня 2018
Переглядів
1205
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку