Заняття "Міжнародний день танцю"

Про матеріал
Матеріал з розважальною програмою для загального ознайомлення дітей молодшої групи з днем танцю, історією та видами танців.
Перегляд файлу

Тема: «Міжнародний день танцю»

Мета: розширювати уявлення про різноманітність танцювального жанру, активізувати словник дітей назвою танців, виховувати ввічливість, доброзичливість, любов до мистецтва танцю.

Хід заняття.

Танець ніжний не звабливий,

Танець світлий дійсно щирий

Танець, в котрім ти і я

Відчуваєм звук життя.

Навіщо люди танцюють? Хтось хоче стати струнким і гнучким, хтось хоче показати себе, свої здібності в танці, але є люди, які присвятили танцю все своє життя. Адже танець це одна з форм мистецтва, здатна об'єднати людей різних національностей в ім'я дружби, любові і миру.

В кінці 18 століття видатний танцівник і хореограф француз Жан Жорж Новер узагальнив весь досвід в області хореографії та виділив її основні принципи в широко відомої серед фахівців. У 1759 році вийшла його знаменита праця «Листи про танець і балети». Це була перша теоретична розробка в галузі мистецтва танцю, а день народження її творця (29 квітня) за рішенням ЮНЕСКО був визнаний Міжнародний день танцю. Весь танцюючий світ, артисти театрів балету, колективи народного та сучасного танцю, самодіяльні артисти відзначають в цей день своє професійне свято.

 З історії танцю.

Танець - один з найдавніших видів мистецтва. Скільки існує людство, стільки воно і танцює. Наскальні малюнки, що відносяться до 8-6 тисячоліть до н.е., зображають складні хореографічні композиції ритуальних танців. Тоді танці носили анімістичний характер, тобто їх сюжети складалися на основі спостережень за тваринами. Поступово ставав невід'ємною частиною практично всіх обрядових церемоній, що супроводжували людину від народження до смерті. У різних культурах спочатку формувалися свої танцювальні традиції - структура, зміст, типологія, ритміка.

У давнину до танцю ставилися дуже серйозно. Танець виконував не тільки і навіть не стільки розважальні функції, скільки просвітницькі. Так, виконавець китайських танців допомогою рухів "розповідав" глядачам про устрій світу і двох його засадах - інь (темне жіноче) і янь (світле чоловіче). Індійські танці демонстрували уявлення індусів про будову Всесвіту, рух зірок і планет і т.п.

Згадаймо африканські народні танці і ритуали шаманів. Зазвичай вони тривають дуже довго - кілька годин або навіть від заходу до сходу сонця. Їх ритмічний малюнок узгоджений з ритмікою ударних інструментів ( "говорять барабанів") - тамтамів, бубнів. Соліст задає ритм, поступово прискорюється і ускладнює. Рухи і звуки мають потужний психологічний вплив на всіх учасників церемонії - вони впадають в екстатичний стан.

Питання:

  1. - Любі друзі. А як ви думаєте? Скільки видів танцю існує на нашій планеті? (існує понад 250 видів).
  2. - Які види танців з сучасних ви знаєте? (дати можливість відповісти).

Види танців:

Гопак, полька, аркан, танець живота, лезгінка, менует, балет, хіп-хоп, брейк-данс, бугі-вугі, рок-н-рол, самба і румба, мамбо, ча-ча-ча, сальса, ламбада та Бочата, танго і фламенко, капуейро, тектонік, шафл, джампстайл та багато інших.

 Презентація відео «Види танців. Пізнавальне відео для дітей.» (8 хвилин).

Конкурс: «Танець з кулями»

Для проведення цього конкурсу потрібні будуть повітряні кульки - один на кожну пару учасників, і, звичайно ж, музика. З числа учасників формуються пари. Кожній парі вручається повітряна кулька, яка поміщається між гравцями. Як тільки зазвучить музика, пари починають танцювати, утримуючи кульку животами. Ті, хто не зміг утримати кульку, вибувають з конкурсу. Також вибувають і ті, хто занадто сильно утримував кульку і той лопнув. Пара, яка доторкнулася до кульки руками, також підлягає дискваліфікації. Перемагає пара, що залишилася останньою.

Танцювальна гра «Дзеркало»

 

Ця танцювальна гра для дітей крім музики з дитячими піснями спеціального обладнання не потребує.

Ігрові правила: діти розбиваються попарно і стають обличчям один до одного. Під  музику одна дитина в парах танцює, а іншій потрібно в точності повторювати її рухи. Потім ролі міняються. Перемагає та пара, в якій рухи були більш синхронними.

«Танці на аркуші»

Вибираються дві і більше пари. Знаходяться листки форматом побільше (А1..А3) за кількістю що беруть участь пар, і кожна пара повинна танцювати, не сходячи з цих листків, поки грає музика (деякий час). Той, хто оступився - вибуває. Якщо музика закінчується, і залишаються кілька пар, починається найцікавіше - листки складаються навпіл і все повторюється. Хто зможе протриматися довше всіх, перемагає. Ще одна деталь - вибір партнерів в подібних іграх має сенс позбутися можливості збігу статі гравців, а то дівчата танцюватимуть з дівчатами, хлопці з хлопцями.

«Сидячі танці»

Перед проведенням конкурсу в ряд розставляються стільці, на які сідають учасники. Чи включається ритмічна музика і конкурсанти починають танцювати, не встаючи зі стільців. Перемога в конкурсі дістається найбільш спритному і артистичному учаснику.

Всім дякуємо за участь. З Днем Танцю.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Олішевська Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Біркіна Світлана
    Дякую! Чудова розвага!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
2203
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку