Заняття на тему "Декоративні аплікації, виготовлені в техніці оригамі."

Про матеріал
Для дитини заняття аплікацією являються не тільки цікавими і пізнавальними, але і є частиною освіти. Саме аплікація розвиває в діток почуття прекрасного, є першою сходинкою майбутнього дизайнера - розвиває художні навички. Дитина вчиться гармонійно підбирати кольори, працювати з формами, відтворювати і придумувати різноманітні композиції.
Перегляд файлу

 

Тема:  Декоративні аплікації, виготовлені в техніці оригамі.

Мета: поглибити знання учнів протехніку оригамі, історію її виникнення;

          навчити дітей виготовляти декоративну аплікацію ,вчити застосовувати     набуті знання у власній художньо-творчій діяльності;

          розвивати увагу, пам'ять, спостережливість, логічне мислення, образне мислення, уявлення учнів, дрібну моторику пальців,
творчі здібності;                                   

          виховувати відчуття прекрасного, акуратність, любов до праці, відповідальність за якість виконаної роботи.

Тип заняття: комбінований.

Матеріали : картон-основа, кольоровий папір, ножиці,

                         клей, олівець, шаблон, зразок  виробу.

 

 

                                       Хід заняття

І. Організаційна частина.  

 

    Активним і уважним будь!

І про кмітливість не забудь!

Видумуй, пробуй і твори!

Розум і фантазію прояви!

 

   ІІ. Основна частина

 

   1.Ознайомлення з темою і метою заняття.

- На сьогоднішньому занятті ми поговоримо про аплікації, дізнаємося які вони бувають і будемо виготовляти їх в техніці оригамі. 

2. Бесіда.

- Що таке оригамі?

- Де воно виникло ?

- Які вироби вже виготовляли в цій техніці ?

3. Розповідь.

 

Аплікація - це вирізування і наклеювання фігурок, візерунків або цілих картин з паперу, тканини, листочків, соломки тощо .

Аплікація (від латинського applicatio) — накладання, пристосування, приєднання до якоїсьповерхні.                                                                                                                                                                  Аплікація як технологія пройшла довгий шлях використання і збагатилася різними засобами фіксації (закріплення) на багатьох поверхнях (нитками на тканинах, клеями на твердих поверхнях тощо).                                       

  Аплікація (кравецька) має давні корені. Кравці і ткачі виготовляли смуги тканих, вишитих орнаментів, які нашивали на одяг. Аплікація (кравецька) широко використовує: шнури, хутро, бісер, окремі намистини, стрази, контрастні матеріали за кольором чи фактурою (вельвет, замша, шкірозамінники на джинсовій тканині) тощо. Аплікація — це один із видів декоративно-ужиткового мистецтва, заснований на створенні художніх зображень, візерунків, орнаментів, малюнків шляхом закріплення їх на будь-якій площині, прийнятій за тло. Виникнення цього виду мистецтва було спричинене утилітарними потребами — необхідністю ремонтувати одяг, а вже з часом перетворилося на цікавий вид творчості.

 

Види аплікації

• предметна, сюжетна;

• одноколірна, багатоколірна;

• декоративна (орнаментальна);

• пласка, об’ємна;

 • абстрактна;

• силуетна.

 

 Декоративна аплікація - вид орнаментального діяльності, під час якої діти опановують умінням вирізати і об'єднувати різні елементи прикраси (геометричні рослинні форми, узагальнені фігури птахів, тварин, людини) за законами ритму, симетрії, використовуючи яскраві колірні зіставлення.

За допомогою цих аплікацій можна стилізувати декоративно перетворювати реальні предмети, узагальнювати їх будову, наділяти зразки новими якостями. Декоративну аплікацію можна складати з геометричних і рослинних елементів та візерунків народного орнаменту .

 

 

 4. Технологія виготовлення виробу.

-  Розгляд зразка виробу.

 

Розгляньте уважно зразок роботи, зверніть увагу з яких деталей складається наша аплікація, як оздоблений виріб.

 

Картинки по запросу "в оригамі ведмідь аплікація"

 

 

 

 

Виготовлення виробу за схемою.

 

Картинки по запросу "в оригамі ведмідь аплікація"

     

    

5.Повторення правил роботи з ножицями.

6. Практична робота

 

                                       Фізкультхвилинка

 

 Руки вгору, руки вниз,                                                                                                                                                                                                                     На сусіда подивись.                                                                                                                                                                                    Руки вгору, руки вбоки,                                                                                                                                                       Поскачи на місці трохи.                                                                                                                                                                Руки ззаду покладемо,                                                                                                                                                          Головою повернемо.                                                                                                                                                                                  Разом присядемо                                                                                                                                                                                                             І за столики сядемо

(Після виконання фізхвилинки діти продовжують практичну роботу)

 

III. Заключна частина

 

1.Підведення підсумків заняття

- Що нового дізнались ?

- Що найбільше сподобалось ?

 

2.Прибирання робочих місць.

 

 

 

docx
Додано
26 січня 2022
Переглядів
637
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку