Заняття розмовного клубу на тему «Про тих, хто захищає Україну з моря»

Про матеріал
У матеріалі міститься конспект заняття розмовного клубу «Говорімо українською» для дорослих читачів районної бібліотеки імені Павла Усенка (м. Київ). Клуб стартував 12 січня 2023 року. Заняття на тему «Про тих, хто захищає Україну з моря» відбулося 6 липня. Воно було приурочене до Дня Військово-морських сил Збройних сил України, який цьогоріч відзначали 2 липня. На занятті було організовано перегляд фільму «Черкаси» з подальшим обговоренням.
Зміст архіву
Перегляд файлу

Розмовний клуб «Говорімо українською»

Заняття № 15. Перегляд та обговорення фільму

Воєнна драма «Черкаси»: деякі факти про стрічку

               Фільм «Черкаси» вийшов у кінопрокат 27 лютого 2020 року. Режисер — Тимур Ященко (до речі, уродженець Черкас). Це його перша повнометражна картина.

               Сюжет стрічки побудовано на реальних подіях — історії оборони українського морського тральника[1] під назвою «Черкаси», заблокованого разом з іншими 13 суднами українського флоту в бухті Донузлав (західне узбережжя Криму) військами Російської Федерації в березні 2014 року.

               Упродовж трьох тижнів — з 6-го до 25 березня — 48 моряків «Черкас» тримали оборону і навіть після захоплення судна відмовилися спустити прапор. Екіпажу вдалося виїхати на материкову частину України, але сам корабель Росія так і не повернула.

               За словами режисера фільму, «Черкаси» — це «елемент у мозаїці хронології анексії Криму», спроба «занурити глядача в атмосферу Військово-морських сил України 2013–2014 років та надати точку відліку для оновлення українських ВМС», а також «показати ментально-культурний конфлікт у тогочасному українському суспільстві».

               Робота над сценарієм фільму тривала близько двох років. Доволі активну участь у ній брав Олександр Гутник — старший матрос тральника «Черкаси», який знімав відео під час спротиву.

               Військовим консультантом стрічки був справжній командир «Черкас» — капітан першого рангу Юрій Федаш. Із 13 українських кораблів, заблокованих російськими військами в бухті Донузлав, державний прапор не спустив лише тральник «Черкаси». У серпні 2014 року, напередодні 23-ї річниці незалежності України, Юрія Федаша було нагороджено орденом Данила Галицького — «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, за вірність військовій присязі та високопрофесійне виконання службового обов’язку».

               На екрані образ командира «Черкас» утілив актор Роман

Семисал — учасник АТО (антитерористичної операції) на Сході України та виконавець однієї з ролей у фільмі «Кіборги» режисера Ахтема Сеїтаблаєва.

               Через те, що тральник «Черкаси» залишився у Криму, стрічку знімали на схожому за силуетом і розміром буксирі ВМС України «Корець». Для цього буксир перефарбували і збудували декорації відповідного типу озброєння. Рішення втілив художник-постановник фільму Олексій Величко.

               Зйомки фільму розпочалися навесні 2017 року. Проходили в районі Кінбурнської коси (Миколаївська область), Очаківського порту, а також у одному з сіл Чернігівської області.

               Головні герої драми «Черкаси» — сільські хлопці Михайло та Лев — вигадані. Роль Михайла виконав Євген Ламах, роль Лева — Дмитро Сова. Євген Ламах також знімався в фільмах «Крути 1918» та «Іловайськ 2014. Батальйон «Донбас».

               Моряків з буксира «Корець» залучили до масових сцен. Крім того, у фільмі знялися двоє членів екіпажу «Черкас» — Михайло Воскобойнік (зіграв героя на прізвисько «Спорт») та Антон Толмачов.

               На початку блокади, коли було затоплено тільки два кораблі, тральник «Черкаси» ще міг вийти у відкрите море. Однак спершу потрібно було відтягнути один із затоплених кораблів. Коли тральник наблизився до цього корабля (підійшов до нього кормою), Михайло Воскобойнік зголосився стрибнути на палубу затопленого корабля з канатами для швартування, перев’язати його й повернутися.

               Кілька сцен у фільмі було присвячено кримським татарам. Кримськотатарські громади справді допомагали команді «Черкас» під час блокади — привозили продукти, питну воду, розповідали про ситуацію на березі.

               Кримського татарина на ім’я Тагір зіграв Олександр Лаптій. За словами Олександра, у цього персонажа був «реальний прототип — неформальний лідер кримської громади з невеличкого селища біля бухти Донузлав», який зник безвісти навесні 2014 року. Побиття та насильницьке годування кока з «Черкас» — вигадана подія. Як пояснив Тимур Ященко, у персонаж кухаря була «вкладена метафора політикуму України, котрий у 2014-му українці викинули за борт». Справжнього кока «Черкас» матроси, навпаки, поважали.

               Фільм «Черкаси» уперше побачили глядачі Одеського міжнародного кінофестивалю, який відбувся в липні 2019 року. Потім стрічку показали на Варшавському кінофестивалі.

               Віктор Онисько, один із режисерів монтажу картини

«Черкаси», брав участь у бойових діях на території Донецької, Луганської та Херсонської областей. У грудні 2022 року загинув на фронті.

Розмовний клуб «Говорімо українською»

Під час підготовки матеріалу було використано такі джерела:

Ворона, Г. (2023, 2 січня). На фронті загинув режисер монтажу фільмів «Черкаси» та «Захар Беркут». Інтернет-видання “Big Kyiv”. https://bigkyiv.com.ua/na-fronti-zagynuv-rezhyser-montazhufilmiv-cherkasy-zahar-berkut

                                   Максименко, О. (2020, 26 лютого). Фільм               «Черкаси»:

трансформація армії та характерів, які чинять опір. Новинарня — новини України, що воює. https://novynarnia.com/2020/02/26/filmcherkasi-transformatsiya-armiyi-y-harakteriv-yaki-chinyat-opir

Назарчук, І. (2020, 11 лютого). «Черкаси» будуть чинити опір». 10 подробиць про воєнну драму, що виходить на кіноекрани. Радіо «Свобода». https://www.radiosvoboda.org/a/film-cherkasy-desyatpodrobyts/30427089.html

Сабініч, В. (2020, 28 лютого). Фільм «Черкаси»: про гідність, відданість та мужність українських моряків. Інтернет-видання

                “Tokar”:            простими            словами            про            складне.

https://tokar.ua/read/40599/film-cherkasy-pro-hidnist-viddani

Сомов, Ю. (2020, 11 березня). П’ять незручних запитань про воєнну драму «Черкаси» режисеру Тимуру Ященку. Інтернет-видання “The Lime”. https://apostrophe.ua/ua/article/lime/kino/2020-03-11/5neudobnyih-voprosov-o-voennoy-drame-cherkasi-rejisseru-timuruyaschenko



[1] Тральник — це військове судно для виловлювання та знищення підводних мін за допомогою спеціального пристрою (трала). На тральнику є озброєння, але немає протикорабельних ракет, якими можна було б уразити супротивника.

Перегляд файлу

Розмовний клуб «Говорімо українською»

Символіка Військово-морських сил Збройних сил України

Емблема ВМС ЗСУ

image

Емблема Військово-морських сил Збройних сил України — це прямий рівносторонній хрест із розбіжними сторонами малинового кольору, в центрі якого у круглому медальйоні синього кольору вміщено зображення знака княжої держави Володимира Великого. Медальйон накладено на стилізовані зображення двох схрещених якорів. Висота медальйона становить 2/5 висоти хреста. Пружки хреста і медальйона, а також зображення якорів — золоті.

Прапор ВМС ЗСУ

image

Прапор Військово-морських сил Збройних сил України — це прямокутне полотнище білого кольору зі співвідношенням сторін 2:3, у центрі якого розміщено прямий хрест синього кольору, а у верхньому лівому куті полотнища (крижі) — державний прапор України. З трьох сторін (окрім крижа) хрест має синю облямівку, розміщену на відстані в 1/4 ширини сторін хреста. Ширина сторін хреста становить 1/15 від довжини полотнища, а ширина облямівки — 1/4 ширини сторін хреста. Обидві сторони полотнища прапора дзеркально ідентичні.

  Джерело: офіційний вебсайт Міністерства оборони України

  Коментар.

Знак княжої держави Володимира Великого — це тризуб.

Криж — кутова частина полотнища прапора.

Розбіжний — той, який розходиться від чого-небудь у різні боки.

Облямівка — смуга, що оточує.

Пружок — поздовжній вузький край.

zip
Додано
16 вересня 2023
Переглядів
220
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку