Презентація "Виховна робота в умовах війни: важливі аспекти. Організація та мотивація активної роботи молоді в органах учнівського самоврядування та гуртках закладів П(ПТ)О"

Про матеріал
Матеріал для заступників директорів з виховної роботи у закладах професійної(професійно-технічної) освіти. Тема: "Виховна робота в умовах війни: важливі аспекти. Організація та мотивація активної роботи молоді в органах учнівського самоврядування та гуртках закладів П(ПТ)О"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виховна робота в умовах війни: важливі аспекти. Організація та мотивація активної роботи молоді в органах учнівського самоврядування та гуртках закладів П(ПТ)О

Номер слайду 2

Виховна робота завжди була невід’ємною складовою освітнього процесу, а зараз, в умовах військової агресії рф проти України, її важливість складно переоцінити. Усе, що відбувається зараз – виклик для закладів освіти, для вчителів та учнів. Звісно, постає питання: як саме працювати просто зараз, як розставити акценти? Найважливішими напрямами виховної роботи зараз мають стати: психологічна та емоційна підтримка учнів;навчання правил поведінки в умовах воєнного стану (під час повітряних тривог, поводження з вибухонебезпечними предметами, перша медична допомога тощо);адаптація та підтримка учнів-ВПО;розвиток критичного мислення та медіаграмотності;національно-патріотичне виховання. 

Номер слайду 3

ПСИХОЛОГІЧНА ТА ЕМОЦІЙНА ПІДТРИМКА УЧНІВЗараз учні найбільше потребують підтримки та розуміння, успіхи та оцінки відходять на другий план. Той факт, що учні, на жаль, поступово вимушено звикають до нових реалій, не означає, що вони можуть обійтися без підтримки дорослих. Вони як ніколи її потребують. Їм потрібна наша впевненість у тому, що все буде добре, наша стійкість та віра в перемогу навіть у важкі часи невизначеності. ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУНова реальність диктує нові правила життя. Тепер одне з найважливіших завдань – навчити учнів правилам безпеки, які допоможуть зберегти життя. Здобувачі освіти мають знати:які заборони та обмеження діють під час воєнного стану;що таке «тривожна валіза», як її зібрати, що туди покласти;як діяти під час повітряних тривог (що робити, якщо сигнал застав удома / на вулиці / в магазині тощо);як поводитися під час обстрілів;що робити у випадку виявлення вибухонебезпечних предметів;як надавати першу домедичну допомогу.

Номер слайду 4

АДАПТАЦІЯ ТА ПІДТРИМКА УЧНІВ-ВПОМабуть, у вашому закладі вже є учні-ВПО. У будь-якому разі потрібно подбати про те, аби вони почували себе в новому колективі комфортно. Звісно, дуже важливо, аби діти з числа внутрішньо переміщених осіб змогли потоваришувати з одногрупниками, хоч як би вони не навчалися – онлайн чи офлайн. Контакт із однолітками в будь-якому випадку чинить позитивний вплив та допомагає оговтатися від стресу. РОЗВИТОК КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ ТА МЕДІАГРАМОТНОСТІТож саме час працювати! Проводьте тематичні виховні години, в межах яких учні виконуватимуть вправи, покликані розвивати критичне мислення та медіаграмотність – це можуть бути тренінги, учням такий формат точно сподобається. Запропонуйте їм створити тематичні проєкти та проведіть заняття, під час якого учні розглядатимуть популярні фейки, вчитимуться шукати першоджерела та проводити веріфікацію інформації. Влаштовуйте диспути, під час яких обговорюватимуть спірні новини та наративи тощо.

Номер слайду 5

НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯТепер, в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, вже ні в кого не викликає сумнівів той факт, що зараз ми маємо приділити особливу увагу національно-патріотичному вихованню. Саме тому надзвичайно важливо: Проводити заходи національно-патріотичної спрямованості. Займатися волонтерською діяльністю. Розповідати дітям про українську культуру. Влаштовувати акції пам'яті. Проводити години спілкування, присвячені війні рф проти України. Створювати навчальні проєкти, присвячені борцям за незалежність та свободу нашої країни. Організовувати зустрічі із ветеранами АТО, ООС та війни рф проти України.

Номер слайду 6

«Молодь загине, якщо не будемо працювати над вихованням моральних ідеалів» Владика Кирило. Виховна робота в ПТНЗ полягає в системі організаційно – педагогічних, методичних і технічних заходів, спрямованих на формування у молоді світоглядної свідомості, ідей, поглядів, переконань, ідеалів, традицій, звичаїв, інших соціально – значущих надбань вітчизняної і світової культури. Основна мета: формування і розвиток соціально активної, гуманістично спрямованої особистості з глибоко усвідомленою громадською позицією, почуттям національної самосвідомості.

Номер слайду 7

Що ж таке виховання?Процес виховання - система виховних заходів, спрямованих на формування всебічно і гармонійно розвиненої особистості. Специфіка цього процесу полягає передусім у цілеспрямованості. Наявність конкретної мети робить цей процес систематичним і послідовним, не допускає випадковості, хаотичності у проведенні виховних заходів. Особлива роль у формуванні людської особистості належить вихованню, оскільки цілеспрямований виховний вплив, на неї передбачає не лише виховання позитивних якостей, а й подолання наслідків впливу негативних об'єктивних чинників.

Номер слайду 8

ПРОБЛЕМА ВИХОВАННЯ МОЛОДІОДНА З ОСНОВНИХЗА НЕЮ МАЙБУТНЄ молодь потребує повноцінного спілкування

Номер слайду 9

Система виховної роботи з учнями ПТНЗ виступає важливим фактором оволодіння культурно–історичними традиціями, збагачення її загальнолюдським змістом. Виховна система – це упорядкована цілісна сукупність компонентів, які сприяють розвитку особистості учнядіагностування розвитку особистості, молодіжного і педагогічного колективіввисування і обґрунтування мети виховного процесу організація життєдіяльності співтовариства молоді і дорослихорганізація максимально сприятливих умов для самореалізації учнівської молоді, педагогів і батьківінтегрування зусиль суб’єктів виховного процесу щодо збільшення його ефективностістворення розвиваючого середовища, морально сприятливого і емоційно насиченогоздійснення науково обґрунтованого аналізу отриманих результатів виховної діяльності

Номер слайду 10

Функції сучасної виховної системиІНТЕГРУЮЧАРЕГУЛЮЮЧАРОЗВИВАЮЧАЦя функція передбачає поєднання в одне ціле різних за змістом і характером виховних впливів, які підпорядковані загально визначеній меті виховання. Ця функція спрямована на упорядкування педагогічних процесів, визначення ступеня важливості, невідкладності, управління ними та корекцію. Ця функція забезпечує динаміку системи, яка характеризується, з одного боку оптимізацією її функціонування, а з іншого – її оновленням, удосконаленням.

Номер слайду 11

Варто додати,що виховна система відображає один з найбільш фундаментальних фактів педагогічної дійсності: виховання стає функцією соціального організму – колективу закладу освіти. Тобто, якщо раніше безпосереднім учасником педагогічного процесу вважався учитель-вихователь, який визначав зміст того, що відбувається у тій чи іншій педагогічній ситуації, то в умовах виховної системи оцінку сутності цих ситуацій здійснюють самі її учасники, керуючись прийнятими в ній нормами і цінностями. виховна система як цілісний соціальний організм з власною логікою функціонування і розвитку створює умови для здійснення процесів самоорганізації і саморегуляції, інтегрує і гармонізує з цією метою всі необхідні шляхи, обсяги і засоби виховання

Номер слайду 12

На сьогоднішній день склалась і злагоджено функціонує досить струнка система виховної роботи з майбутніми кваліфікованими робітниками, яка охоплює співпрацю заступника директора з ВР, класних керівників, вихователів гуртожитку, керівників гуртків, педагога-організатора, соціально-психологічної служби.(За зразком ВПУ25м. Хмельницького) «Перетворення середовища ризиків на простір можливостей для самореалізації особистості молодої людини, попередження негативних проявів у молодіжному середовищі»Заступник директора з ВРВихователі гуртожиткукласні керівникикерівники гуртківпедагог-організатор. Соціально-психологічна служба. Бібліотекар

Номер слайду 13

особистісний підхід до виховання, уважне ставлення доунікальності кожногоучняорганізацію життєдіяльностіучнів як основивиховного процесустимуляцію творчоїактивності кожногоучня. Гуманізацію міжособистіснихстосунківінтеграцію усоціокультурнесередовище. Виховна системапередбачає: За зразком ВПУ №25

Номер слайду 14

Складність виховного процесу в професійно – технічних навчальних закладах потребує, щоб його цілеспрямована організація здійснювалася на основі єдиних принципів, яких повинні дотримуватися в кожному навчальному закладі. Принципи виховання - вихідні положення, які відображають загальні закономірності процесу виховання і визначають вимоги до змісту, організації та методів виховного впливу. Незважаючи на нелінійність процесу формування особистості вихованця як нестабільної системи, доцільною для наставників та для нас залишається узагальнена система вимог, які охоплюють усі аспекти виховного процесу і відображають результати виховної роботи. Такі вимоги знаходять своє втілення у таких принципах виховання:

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Напрямки виховної роботи За зразком ВПУ №25

Номер слайду 17

Реалізація виховної роботи в училищі здійснюється за єдиним планом виховної роботи закладу, додатковими планами на місяць, а також за планами навчальної роботи у групах, який розробляється класним керівником та майстром виробничого навчання. При плануванні та організації виховної роботи потрібно використовувати масові, групові та індивідуальні форми роботи.

Номер слайду 18

Зразок ВПУ №25 Виходячи з виховної мети компонентами виховної роботи закладу освіти є:

Номер слайду 19

“Не вести дітей за собою, а навчити їх самостійно вести себе по життю” Франсуаза Дальто

Номер слайду 20

Зміст та основні напрями виховної діяльності з вихованцями гуртожитку ПТНЗУчнівський гуртожиток є перспективною соціально-педагогічною системою, яка володіє необмеженими можливостями додаткової виховної роботи в позанавчальний час

Номер слайду 21

Система організації виховної роботи у закладах професійної (професійно-технічної) освіти тісно пов`язана з виховною діяльністю у гуртожитку. У цьому розумінні для системи виховання учнівської молоді набувають особливого значення такі моменти методичного характеру:уміння спиратися у виховному впливі, як в навчальному процесі, так і в позаурочний час на широкі можливості колективної учнівської самоорганізації;ефективне використання гнучкої системи стимулювання, заохочення в навчальному та виховному процесах щодо розпорядку життя у гуртожитку, до свідомого ставлення до норм зразкової поведінки;вміння вихователя бачити і оцінювати результати і реальні наслідки свого виховного впливу на процес формування майбутніх фахівців

Номер слайду 22

В умовах гуртожитку виховний процес успішно здійснюється лише в тому випадку, якщо виконується низка вимог:виховна робота з мешканцями здійснюється на основі комплексного підходу і є складовою цілісного освітнього процесу в закладі освіти;здобувачі освіти залучаються до активної різнобічної діяльності з урахуванням їх індивідуальних особливостей, здібностей, нахилів;життя спільноти у гуртожитку ґрунтується на принципах самоврядування, самообслуговування. Виховання молоді, яка проживає в гуртожитку – процес складний і багатогранний, що потребує від вихователя зваженого добору виховних засобів впливу. Таким чином, виховна робота у гуртожитку, з одного боку, має певні особливості й специфіку, а з іншого – вона є складовою системи виховної роботи у закладі освіти.

Номер слайду 23

Метою виховної роботи у гуртожитку є виховання гармонійно розвиненої особистості, яка володіє базовою соціальною культурою, високою громадянською позицією, відповідальністю, поважає інших та є адаптованою до сучасних умов життя. Для досягнення цієї мети реалізується комплекс завдань: створення соціально-побутових умов для життя, навчання та відпочинку мешканців у гуртожитку, сприятливого морально психологічного клімату; забезпечення успішної адаптації першокурсників до умов життя в гуртожитку; виховання в учнів навичок самообслуговування, спільного проживання в колективі, підтримання порядку та дисципліни в гуртожитку; планування і підготовка конкретних виховних заходів; активна співпраця з батьками, громадськістю; надання організаційно-методичної допомоги в розвитку учнівського самоврядування; попередження і подолання негативних явищ у молодіжному середовищі; формування культури взаємин, здорового способу життя, потреби в усвідомленні духовних цінностей, загальнолюдських норм; участь у роботі педагогічних рад, конференцій, семінарів і секцій.

Номер слайду 24

РЕКОМЕНДОВАНИЙ ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТАЦІЇ, ЯКУ ВИКОРИСТОВУЄ У СВОЇЙ РОБОТІ ВИХОВАТЕЛЬ ГУРТОЖИТКУ1. Положення про учнівський гуртожиток, що містить: Порядок надання житлового місця в гуртожитку, порядок виселення. Орієнтовний перелік прав та обов’язків мешканців учнівського гуртожитку. Правила внутрішнього розпорядку учнівського гуртожитку. Умови проживання. Положення про Раду гуртожитку. Організацію виховної роботи в гуртожитку2. Паспорт гуртожитку.3. Розпорядок робочого дня вихователя.4. Розпорядок дня учнів. 5. Посадові інструкції6. Інструкції з безпеки життєдіяльності у гуртожитку, протипожежної безпеки та протоколи проведених інструктажів з підписами мешканців гуртожитку. 7. Журнал обліку чергування. 8. План виховної роботи в гуртожитку на рік, місяць

Номер слайду 25

Матеріали з організації роботи Ради гуртожитку, які включають в себе: положення про Раду гуртожитку; інформацію про склад Ради;план роботи:журнал протоколів засідань учнівської Ради гуртожитку. Комплексно-методичне забезпечення, тематичні папки, які містять: матеріали щодо організації роботи з учнями, батьками;методичні розробки, сценарії виховних заходів. Матеріали з організації поточної роботи : банк даних учнівського колективу; щоденник психолого-педагогічних спостережень журнал обліку проведених заходів у гуртожитку;журнал реєстрації проживання і нічного обліку, вечірньої перевірки.

Номер слайду 26

За зразком ВПУ №25

Номер слайду 27

Виховна робота у гуртожитку відбувається за різними напрямами Серед виховних напрямів сьогодні найбільш актуальним виступає патріотичне виховання як основоположне, що відповідає як нагальним вимогам і викликам сучасностіНе менш важливим напрямом є національне виховання формування самосвідомості й національної свідомості;утвердження загальнолюдських моральних цінностей;естетична освіченість та вихованість;фізична культура й утвердження здорового способу життя;розвиток індивідуальних здібностей і таланту вихованців. Реалізація цих напрямів виховання відбувається завдяки різним формам і методам роботи. Дієвими є й такі методи:бесіди ;екскурсії ;години спілкування ;робота з книгою, періодичними виданнями, тощо. Для розвитку кругозору, комунікативності, ерудиції у гуртожитку варто проводити масові заходи такі, як:вечори пам`яті ;вечори відпочинку ;тематичні години, свята , і тд. Розвивають спортивний азарт, тактичну майстерність, особистісні вольові якості змагання з настільного тенісу, шахів, шашок

Номер слайду 28

День Соборності України#Національно_патріотичне_виховання_невід'ємна_частина_виховної_роботи

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Національно-патріотичне виховання

Номер слайду 31

Номер слайду 32

«Крути, Крути! Смолоскип в майбутнє»,

Номер слайду 33

ВІТАЛЬНИЙ ФЛЕШМОБ «ДЯКУЮ НАШИМ ЗАХИСНИКАМ»

Номер слайду 34

Мирного неба Україні та нашому народу!

Номер слайду 35

“Рідна мова у моїй сім’ї, рідна мова у моїй країні”.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

волонтерство. Добро починається з тебе

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

«Еко-акція»

Номер слайду 44

Висадка дерев в мікрорайоні Дубове(спільно з Хмельницькою молодіжною радою)

Номер слайду 45

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА МОТИВАЦІЯ АКТИВНОЇ РОБОТИ МОЛОДІ В ОРГАНАХ УЧНІВСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА ГУРТКАХ ХУДОЖНЬОЇ САМОДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ПРОФЕСІЙНОЇ (ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ) ОСВІТИ

Номер слайду 46

Молодість - це пора відкриттів, пошуків і реалізації найсміливіших ідей. Це час необмежених можливостей і перспектив, прагнення діяти і перемагати!

Номер слайду 47

Учнівське самоврядування. Це створення умов для організації різноманітної діяльності учнівської молоді, простір для соціальної активності, навчає молодь жити в соціумі, що постійно змінюється. Можливість практикуватися у входженні в соціальне середовище, набуття життєвого і соціального досвіду. Розвиток лідерства, засвоєння основних цінностей поведінки сучасного суспільства ( прав людини, здоровий спосіб життя, почуття відповідальності).

Номер слайду 48

Учнівське самоврядування в закладі професійної освіти – це спосіб, принцип організації учнівського колективу, що забезпечує комплексний виховний вплив на учнівську молодь шляхом їх залучення і систематичної участі у справах закладу освіти, групи. Саме у підлітковому віці усвідомлення своєї участі у вирішенні справ громадського життя є основою подальшої активної позиції у дорослому житті. Самоврядування – надзвичайно необхідний вид діяльності, яким повинна займатись сучасна учнівська молодь. Сьогодні понад усе бракує саме компетентного досвіду участі у суспільно-політичних процесах в країні. Тому потрібно створити умови для того, щоб учні ПТНЗ могли його набути шляхом участі у учнівському самоврядуванні, співробітництва з громадськими організаціями, самостійного прийняття рішень й уміння діяти в правовому полі, аналізувати різноманітні ситуації, передусім, у своєму найближчому оточенні.

Номер слайду 49

МРІЄМО, ПЛАНУЄМО і РЕАЛІЗОВУЄМО

Номер слайду 50

Співпрацюємо. Співпрацюємо Хмельницька обласна молодіжна рада. Хмельницький МЦ

Номер слайду 51

Участь у проєкті зі створення лідерами учнівського самоврядування у закладі освіти “Служби Порозуміння”, який впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та ГО “Ла Страда - Україна”ГО Ла Страда - Україна

Номер слайду 52

ГО “Молодь за краще майбутнє” за підтримки Британської Ради Реалізація проєкту “Урбаністична оаза” разом з МЦ

Номер слайду 53

Особливої актуальності сьогодні набуває питання про те, як правильно організувати процес виховання учнівської молоді, щоб виховати позитивно активну особистість, яка живе заради суспільних інтересів, а не тільки для себе?

Номер слайду 54

Відповідно, дії кожної людини можуть спрямовуватися на благо або на шкоду суспільству. Саме тому особливої актуальності нині набуває питання про те, як правильно організувати процес виховання учнівської молоді на сьогоднішній день, щоб виховати позитивно активну особистість, яка живе заради суспільних інтересів, а не тільки для себе. Активними формами залучення учнівської молоді до громадського життя та розвитку творчого потенціалу є залучення їх у діяльність самоврядування та гуртки закладу професійної освіти. Гурткова робота –дійова форма організації діяльності учнів у поза навчальний час. Вона відповідає таким ознакам:автономність і самобутність;наявність провідної ідеї, покладеної в основу діяльності кожного об’єднання;відкритість, яка передбачає добровільність входження, виходу чи переходу в інший колектив;самоврядування, самоорганізація, самодіяльність;сприятлива атмосфера, стиль взаємовідносин дорослих і учнів «на рівних»;динамічність членського складу. Логічно побудована гурткова робота, що базується на розвитку інтересів до певного виду діяльності, є суттєвим фактором формування розвинутої особистості. Крім формування умінь і навичок, гурткова робота дає змогу учням тісніше спілкуватися один з одним, маючи спільні інтереси, а також духовну потребу в обміні позитивними емоціями.

Номер слайду 55

Особливості та можливості гурткової роботи. Add Your Text. Створення умов для мистецької самореалізації учнів. Сприяння розкриттю учнівського мистецького хисту. Актуальність для своїх вихованців. Постійне заохочення і мотивація учнівських мистецьких захоплень

Номер слайду 56

сприянняпошукреалізація-шукати творчо обдарованих учнів;-визначати їх нахили, здібності;-шукати ефективне застосування їхньої творчості.-Активніше залучати молодь до культурно-масових заходів;-Дослухатися до їхніх порад і спільно вирішувати проблеми;-Сформувати доцільну систему цінностей та мотивів.-Демонструвати молодим людям результати їхньої роботи;-Показувати їх суспільну значущість;-Відкривати творчі грані особистості. Головні завдання гурткової роботи:

Номер слайду 57

Спортивні секціїЗразок ВПУ №25

Номер слайду 58

Музичні гуртки ВПУ №25

Номер слайду 59

Номер слайду 60

Театральний гурток “Фортуна”

Номер слайду 61

Військовий госпіталь в/ч А-2339(благодійний концерт)Зразок ВПУ №25 Вихованці театрального та музичних гуртків

Номер слайду 62

Отже,виховання молоді– це важливий, складний та тривалий процес. Наша головна мета:допомогти молодій людині розкрити свій потенціал, соціалізуватися і знайти себе у життіСекрет нашого успіу: Зібратися разом – це початок. Триматися разом – це прогрес,Працювати разом - це успіх. Генрі Форд

Номер слайду 63

Шановний колего! Запам’ятай, що твій авторитет складається із: ЗНАНЬСПРАВЕДЛИВОСТІТАКТОВНОСТІОРГАНІЗОВАНОСТІЦІЛЕСПРЯМОВАНОСТІПРИНЦИПОВОСТІЧУЙНОСТІПРАЦЕЛЮБНОСТІТАКТОВНОСТІ

Номер слайду 64

Дякую за увагу!

pptx
Додано
19 вересня 2023
Переглядів
4475
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку