Заняття у дистанційному форматі "Декоративні гризуни: дегу, піщанки, криси, миші" (текстова частина)

Про матеріал

Гурток: Тварини в нашому житті, один рік навчання, здобувачі освіти 5-7 класів. Керівник гуртка: Валікова Олександра Віталіївна. Програма: гурток «Тварини в нашому житті», І рік навчання, розділ «Декоративні ссавці». Навчальна програма з позашкільної освіти «Тварини в нашому житті», один рік навчання (автор Валікова О.В.), схвалена вченою радою Комунального вищого навчального закладу «Херсонська Академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради (від 17 листопада 2017 року №4) та затверджена наказом Департаменту освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації від від 07 березня 2018 року № 61.

Перегляд файлу

Тема: Декоративні гризуни: дегу, піщанки, криси, миші.

Мета: продовжити давати знання про представників ряду Гризуни, як домашніх улюбленців.

Завдання:

  • Освітнє: продовжити формувати знання про види гризунів, як домашніх тварин, їх умови утримання та годівлі, типи хутра та його забарвлення;
  • Розвиваюче: розвивати логічне мислення, фантазію, вміння висловлювати власну думку та відповідати на запитання, навички роботи з онлайн-платформами та сервісами;
  • Виховне: виховувати відповідальне ставлення до домашніх тварин – гризунів.

Обладнання: буклети «Дегу», «Піщанки», «Криси декоративні», «Миші декоративні»,  відеоматеріал, презентація «Декоративні гризуни: дегу, піщанки, криси та миші».

Методи: словесні (розповідь, інструктаж, бесіда, пояснення), наочні (ілюстрація), ігрові технології навчання (збір пазлу, онлайн гра), практичні (вправи).

Хід заняття

І. Організаційний момент (5 хв.).

 Привітання, перевірка готовності вихованців до заняття.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми заняття (15 хв.).

 Керівник гуртка: Доброго дня! Ми з вами продовжуємо вивчати представників класу Ссавці – домашніх улюбленців. Вони живуть практично на всіх континентах нашої планети. А де вони не поширені? На якому континенті? (Варіанти відповідей дітей, їх корекція. Відповідь: Немає їх тільки в Антарктиді і на деяких океанічних островах). Тваринки можуть всіляко відрізнятися один від одного розміром, забарвленням, формою голови та інших частин тіла, а також густотою хутра. А чим відрізняються всі види гризунів на відміну від інших Ссавців?  (Варіанти відповідей дітей, їх корекція. Відповідь: Пара великих довгих різців внизу і вгорі. Ці зуби ростуть все життя, потроху сточуючи про тверду їжу. Ще однією характерною ознакою є діастема - проміжок (на місці іклів) між різцями і іншими зубами).

 Керівник гуртка: Сьогодні ми розглянемо представників декоративних гризунів, а саме декоративних мишей, декоративних пацюків, дегу та піщанок.

ІІІ. Робота над темою заняття (1 год. 30 хв.).

  1. Розповідь з елементами бесіди.

Вправа «Мозковий штурм»

Керівник гуртка: На попередніх заняттях, ми вже розглядали два види гризунів – хом’яка сирійського та хом’яка джунгарського. Поміркуймо, та проговоримо основні правила догляду за декоративними  гризунами (обговорення проблемного питання вихованцям гуртку).

Вправа «Що це?»

Керівник гуртка: Для утримання гризунів необхідно мати певне обладнання та інвентар. Пограймо в гру «Що це?». Зміст гри наступний – встановіть відповідність між назвою та зображенням предмета. Після закінчення вправи обговоримо значення кожного предмету. Перейдіть за посиланням в чаті конференції.

В рамках дистанційної форми навчання, вихованці гуртка виконують вправу за посиланням:

https://learningapps.org/display?v=phw1yahmj22

Керівник гуртка: В цій вправі були спеціально не показані певні предмети, які використовуються як обладнання та інвентар. Що було пропущено? (Варіанти відповідей дітей, їх корекція. Відповідь: Не було показано сольовий камінь, крейда, щипці для тримання фруктів, текстильний наповнювач у будиночок).

Керівник грутка: Перейдемо до більш детального розгляду видів гризунів. Розпочнемо з такого виду як дегу або чилійська білка. Такі гризуни як Дегу є досить поширеними домашніми вихованцями зважаючи на свій грайливий характер, дружелюбность і допитливість до людини. Дегу часто називають чилійської білкою зважаючи на їх батьківщину – Чилі. В середньому дегу в домашніх умовах живе близько 7 років, в той час як в природних умовах ця цифра не перевищує 5 років. За своїми розмірами доросла чилійська білка може досягати 40 см від кінчика носа до кінця хвоста. Шерстка часто сіра, коричнева, бежева, золотиста іноді все разом відразу.

Керівник гуртка: Для початку необхідно подбати про придбання клітини. За параметрами вона повинна бути така ж, як і для шиншил, тобто – металева і досить висока, так як ці звірята люблять стрибати з рівня на рівень. Оптимальні габарити повинні складати – 60 см висоти, 40 см ширини і 60 см довжини на одного вихованця. Погляньте на слайд, на них зображені різні види кліток. Скажіть будь-ласка, чи всі клітки можна використовувати? Чи всі вони є практичними? (Варіанти відповідей дітей, їх корекція).

Керівник гуртка: У клітці повинні бути різноманітні полички або поверхи. З аксесуарів і необхідних доповнень до облаштуванні клітини знадобиться:

Керівник гуртка: На відміну від шиншил, дегу життєво необхідно бігати на колесі. Без нього вони не проживуть і 2 роки в домашніх умовах. Також звірка щодня потрібно випускати з клітки, використовуючи при цьому спеціальний прогулянковий шар. Такі прогулянки досить влаштовувати до 30 хвилин. У клітці дегу потрібен наповнювач, проте не поспішайте купувати тирсу або гранули. Від них у даних звірків часто буває алергія. Найкращий наповнювач для дегу – кукурудзяний.

Керівник гуртка:  Що стосується гігієни – все те ж саме, що і у шиншил, тобто – купатися дегу можна тільки в спеціальному піску, використовувати воду при цьому категорично не дозволяється, в іншому випадку може розвиватися гниття шкіри. Для купання використовують спеціальну ванночку, або будь-яку ємність в якій вихованець зможе поміститися і крутитися навколо себе. Процедуру чистки рекомендується проводити 2-3 рази в тиждень.

Вправа «Раціон харчування»

Керівник гуртка: Харчуванню варто приділити особливу увагу, використовуючи преміальний промисловий корм. Спеціалізованого корму для дегу в асортименті зоомагазинів практично немає, тому можна сміливо купувати їжу для шиншил. У раціон слід також додавати певні продукти, а саме які, нам допоможе дізнатись вправа «Раціон харчування». Для цього перейдіть за посиланням: https://learningapps.org/display?v=p2x1djoxc22.

Керівник гуртка: Розглянемо більш детально буклет про дегу. Які головні інформаційні блоки зазначені в ньому?.

Керівник гуртка: Піщанка ідеально підходить для домашнього утримання в міській квартирі. Звірятко товариський, відрізняється кмітливістю і доброю вдачею, легко приручаються з раннього віку, відмінно уживається з іншими піщанками.

Керівник гуртка: Піщанки мають цікаву особливість: при небезпеці вони скидають свій довгий, з пензликом на кінці, хвіст, який знову вже не виростає. Мордочка, як і у щури, має витягнуту загострену форму. У деяких представників родини вона може бути притупленою. Очі у піщанки великі, опуклі, вушні раковини добре виражені. Забарвлення верхньої частини тіла бура і більш темна в порівнянні з нижньою. Області за вухами, навколо очей і на голові пофарбовані в світлі тони. Піщанки володіють добре розвиненим слухом і зором. Задні кінцівки тварини трохи подовжені, що забезпечує йому можливість пересування на задніх лапках. Однак ця здатність ця не досягла того рівня розвитку, який властивий тушканчикам.

Керівник гуртка: У дикій природі піщанки зустрічаються в пустельних степах і пустелях на території Африки і Азії. Гризуни відносяться до рослиноїдних тварин - харчуються наземними частинами рослин і насінням. У неволі харчуються крупою, овочами, кукурудзою, фруктами (за винятком цитрусових).

Керівник гуртка: Так чи інакше, на користь домашнього утримання піщанок свідчать такі переваги: Монгольська піщанка охайність звірків; невибагливість; швидка адаптація до нових умов, легкість приручення; відсутність агресії. Серед негативних моментів відзначається можливість зараження туляремією, яка небезпечна як для тварин, так і для людини. На замітку. Туляремія - природно-осередкове інфекційне захворювання, яке вражає лімфатичні вузли, шкірні покриви, а також в окремих випадках очей, зів і легкі, супроводжується сильною інтоксикацією.

Керівник гуртка:  В силу того, що звірята люблять все гризти, прути у клітини не повинні бути дерев`яними. В якості місця проживання для піщанки рекомендується використовувати металеву клітку або просторий, щільно закривається акваріум з хорошою вентиляцією. Рекомендований розмір клітини - 40х50 см. Залишайте підстилку для житла. Як матеріал використовуються тирса, сіно, папір, а також спеціальний наповнювач, товщина якого повинна становити не менше 10-15 см. Товстий шар підстилки дозволить звірку вирити одну або кілька норок - це заняття становить неабияку частину їх дозвілля.

Керівник гуртка: Щоб умови проживання вашого вихованця були комфортними, вольєр слід обладнати бігових колесом, прогулянковими кулями та іншими розвагами. Завдяки цьому піщанка не буде нудьгувати під час вашої відсутності. До того ж активний спосіб життя навіть в межах такого невеликого простору буде дуже корисний для здоров`я і гарного самопочуття вашого улюбленця. Оскільки звірок постійно відчуває потребу щось гризти, не забувайте підкладати в будиночок трохи гілок. Забезпечте житло вашого вихованця ванною з піском. У ній звірок буде регулярно чистити свою шкурку.

Керівник гуртка: Піщанки невибагливі і тому швидко і легко звикають до домашніх умов. Суттєвим аргументом на користь цих тварин є відсутність неприємного запаху, який не виникає, навіть якщо довго не чистити вольєр. Примітно, що гризуни ці дуже запасливі - вони люблять складати корм, а також сіно і траву в одну купку. Зміст цих тварин становить особливий інтерес ще й тому, що тваринки можуть жити сім`ями, спостерігати за якими дуже захоплююче. На відміну від хом`яків і бурундуків, піщанки не ховаються по кутах і не шукають темних кутів в приміщенні. Практично завжди вони знаходяться в полі зору і легко контактують з людьми - охоче відгукуються і приймають їжу з рук. Не варто заводити піщанок для дітей 8-9 років. Тваринки дуже рухливі і непосидючі, тому тримати їх в руках і гладити довгий час не вийде - вихованець швидше за все втече.              

Керівник гуртка: Раціон піщанок досить різноманітний і включає в себе зелену траву, пророщене зерно, насіння соняшнику, бобові, хліб, буряк, капусту, яблука. Іноді вихованця можна побалувати дрібними комахами або борошняними хробаками. Давати їжу з обіднього столу не рекомендується. Не забувайте підгодовувати вашого улюбленця вітамінами і мінералами. Для цього в раціон піщанки можна додати яєчну шкаралупу і крейда.

Керівник гуртка: На жаль, тваринка не відрізняється довголіттям. В середньому тривалість життя піщанки становить 3-4 роки.

Керівник гуртка: Розглянемо більш детально буклети про піщанок. Зверніть увагу на типи забарвлення піщанок та розмалюйте розмальовку з певним типом забарвлення хутра.

 Графічна вправа «Піщанка»

В рамках дистанційної форми навчання, вихованці гуртка розмальовують розмальовку за посиланням:

http://www.supercoloring.com/ru/raskraski/peschanka-0?colore=online

Керівник гуртка: Перше, що слід врахувати при покупці декоративних щурів, це те, що гризуни дуже рухливі і активні. Перше, що слід врахувати при покупці кімнатних щурів, це те, що гризуни дуже рухливі і активні, і до того ж досить великі. З цієї причини, в першу чергу, слід придбати велику клітку. Але в будь-якому випадку, повинні бути мінімальними розміри 30х30х50. Якщо плануєте утримувати в домашніх умовах відразу двох вихованців, слід знайти клітку більше.

https://www.youtube.com/watch?v=FNpKuwdFT38

Керівник гуртка:  Далі необхідно облаштувати клітку, адже в порожній тримати щура просто негуманно. Можна придбати спеціальний наповнювач. Це суха деревина у гранулах, яка чудово вбирає вологу і запахи. Крім того, на відміну від тирси вона не травмує тварина. Для щурячих сімей потрібен будиночок. Там гризуни сплять і відпочивають від зайвої уваги. Щоб вашому вихованцеві було чим зайнятися, доведеться обладнати всілякі драбинки, тунелі, полички і лабіринти. Це допоможе щура знайти для себе заняття, так як недолік рухливості може призвести до захворювань.

Керівник гуртка: Догляд за пацюком включає годування. Відповідно, необхідно придбати поїлку, годівницю, яка буде фіксуватися на стінці клітини. Можна використовувати саморобні поїлки, але все ж краще один раз вкластися і обладнати будинок для щура всім вимогам.

Керівник гуртка: Для того щоб гризун ріс здоровим і активним, необхідно забезпечити збалансоване харчування для нього.

Основними продуктами повинні стати:

Зернові продукти. Досвідчені заводчики самі заготовляють зерно, сушать його і готують. Для початківців можна порекомендувати придбати готову зернову суміш для домашніх щурів, що містить всі необхідні елементи.
Овочі і фрукти. Свіжі продукти повинні бути присутніми в раціоні щури кожен день. Не варто лякатися цього пункту. Щури не вибагливі. Їх можна годувати тими ж овочами і фруктами, що їдять власники щодня. Це можуть бути яблука, виноград, картопля, капуста, огірки, морква і так далі. Цитрусові теж люблять гризуни, але варто пам’ятати, що і вони схильні до алергічних реакцій.
Зелень. Не варто забувати підгодовувати щура свіжою травою. Дуже люблять гризуни кріп, петрушку, бадилля від редиски, кульбаба і так далі.
Білкові продукти. Рекомендується давати 2-3 рази в тиждень в невеликій кількості. Це може бути сир, сир, йогурти, причому краще низької жирності.

Вода повинна бути у пацюки постійно. Її слід щодня міняти і стежити, щоб поїлка справно працювала. Годувати потрібно помірно. Якщо в годівниці залишилися продукти, слід прибрати їх, щоб вихованець не з’їв зіпсовану їжу. Це необхідно робити щодня. При цьому важливо пам’ятати, що пацюки активні і під час їжі можуть розкидати шматочки по клітці. Тому щотижня слід проводити генеральне прибирання, не допускаючи скупчення крихт.

Вчитель: Що стосується ставлення гризуна до води, що тут все залежить від характеру. Хтось купається з радістю і готовий хоч кожен день плескатися в мисці з водою. Інших же доводиться насильно мити в разі забруднення. Це стосується тільки тих випадків, якщо вихованець забруднився речовинами, які можуть виявитися небезпечними для нього. Крім цього, влаштувати банний день можна в наступних ситуаціях:

Керівник гуртка: Розглянемо більш детально буклети про щурів в частині типи забарвлення хутра.

Керівник гуртка: Перейдемо до наступного виду гризунів. Для того щоб дізнатись, який це вид складемо онлайн пазл.

Гра «Складіть пазл»

В рамках дистанційної форми навчання, вихованці гуртка складають пазл за посиланням:

https://grandgames.net/puzzle/igra/15/mish_v_listyah

Керівник гуртка: Декоративні миші швидко адаптуються, невибагливі в утриманні, не вимагають великого простору, мають різноманітні кольори і дуже забавні. Ці дрібні звірки із загону гризунів не сплять, переважно, вночі, дуже плідні і рано досягають статевої зрілості. Декоративні різновиди легко звикають до людини і стають ручними.

Керівник гуртка: Селекціонерами виведені цікаві різновиди мишей, що відрізняються типом вовни (стандартні, довгошерсті, сатинові, кучеряве) і великою різноманітністю забарвлень. Розгляньмо буклети про декоративних мишей. Який тип забарвлення декоративної миші був на онлайн-пазлі? (Варіанти відповідей дітей, їх корекція).

Керівник гуртка: Переглянемо відеоматеріал «Все о домашних животных: декоративне мыши» (03:55). В цьому матеріали розповідаються основні правила утримання, годівлі декоративних мишей та їх різноманітність забарвлення. Якщо у когось виникнуть питання або непорозуміння, ми їх обговоримо після відео.

https://www.youtube.com/watch?v=8c8F2VvfAp0

Керівник гуртка: Утримувати мишу можна в металевій клітці або в скляному тераріумі з широким дном і низькими бортами (зверху його закривають сіткою). При виборі вольєра пам'ятайте, що миша здатна перегризати дерево і багато інших матеріалів, а також протискуватися у вузькі щілини. Краще вибирати просторе приміщення, тварини дуже активні і потребують русі.

Дно вистилають наповнювачем. У клітку ставлять будиночок, стійку годівницю, поїлку і всілякі пристосування для ігор. Підійдуть рівні, драбинки, гілки, укриття, можна купити колесо для бігу. Розміщують клітку біля стіни, подалі від батарей і відкритих кватирок. Щодня проводиться очищення клітини від їжі і сміття, миття годівниці і поїлки, підстилку міняють кілька разів на тиждень.

Керівник гуртка: Миші - стадні тварини. Якщо в клітці живе один гризун, йому необхідно приділяти набагато більше уваги, ніж двом або більше особам. В іншому випадку звір поступово замкнеться в собі і буде постійно сидіти в будиночку. Щоб цього не сталося, мишці можна запропонувати пограти з маленьким м'ячиком, дерев'яними кубиками або фігурками.

Керівник гуртка: Давши гризуна дерев'яні іграшки, необхідно переконатися в тому, щоб на них не залишилося фарби і лаку, які, потрапивши в шлунок звірка, можуть завдати певної шкоди його здоров'ю. Так як у мишей добре розвинений нюх, вони швидко звикають до запаху людини, що приносить корм. Кожен раз, коли господар буде наближатися до миші, вона стане зустрічати його радісним писком.

Керівник гуртка: В їжі мишки невибагливі. Із задоволенням їдять зерно - овес, просо, пшеницю, ячмінь, кукурудзу. Іноді можна згодовувати насіння в невеликих кількостях. Добре поїдають сир, сир, білок вареного яйця. Як частування підійдуть овочі, фрукти, ягоди, хліб. Час від часу необхідно додавати в раціон вітаміни і мінеральні добавки. У зоомагазинах продаються спеціальні корми для мишей і ласощі для гризунів. У зв'язку з високою швидкістю обмінних процесів, їжа повинна постійно перебувати в годівниці. Також необхідні гілки плодових дерев або берези для сточування різців.

IV. Підсумок заняття (10 хв.).

Керівник гуртка: Всі молодці! І на завершення проведемо узагальнюючу бесіду.

Рефлексія. Фронтальна бесіда (застосовується з метою узагальнення вивчає мого матеріалу)

Запитання:

  1. Які загальні правила утримання можна виділити для всіх гризунів?
  2. Який корм є базовим для всіх гризунів?
  3. Де утримують більшість видів гризунів?
  4. Чим не можна годувати більшість видів гризунів?
  5. Який вид гризуна Ви б хотіли завести у себе дома?

Список використаних джерел:

  1. https://uofa.ru/uk/zhivotnye-pohozhie-na-myshei-vidy-gryzunov-mir-zhivotnyh-lugovaya/
  2. https://zooera.com.ua/uk/blog/articles/rodents/soderzhanie-belki-degu-v-domashnih-usloviyah#:~:text=%D0%9D%D0%B0%20%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BC%D1%96%D0%BD%D1%83%20%D0%B2%D1%96%D0%B4%20%D1%88%D0%B8%D0%BD%D1%88%D0%B8%D0%BB%2C%20%D0%B4%D0%B5%D0%B3%D1%83,%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82%D1%8C%20%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%BE%D0%B2%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%20%D0%B4%D0%BE%2030%20%D1%85%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BD.
  3. https://u.animalefans.ru/grizuni/2273-dogljad-ta-utrimannja-pishhanki-v-domashnih-umovah.html
  4. https://veterinar.in-kiev.org/blog/domashni-shhury-doglyad-ta-utrymannya
  5. https://jak.koshachek.com/articles/dekorativni-mishi-dogljad-ta-utrimannja-hvorobi.html
  6. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%8B%D0%B7%D1%83%D0%BD%D1%8B#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Rodent_range.png

 

docx
Додано
26 березня 2022
Переглядів
419
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку