Заняття у дистанційному форматі "Екзотичні домашні улюбленці – за та проти. Комахи: види, особливості утримання та годівлі" (текстова частина)

Про матеріал
Гурток: Тварини в нашому житті, один рік навчання, здобувачі освіти 5-7 класів. Керівник гуртка: Валікова Олександра Віталіївна. Програма: гурток «Тварини в нашому житті», І рік навчання, розділ «Екзотичні домашні улюбленці». Навчальна програма з позашкільної освіти «Тварини в нашому житті», один рік навчання (автор Валікова О.В.), схвалена вченою радою Комунального вищого навчального закладу «Херсонська Академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради (від 17 листопада 2017 року №4) та затверджена наказом Департаменту освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації від від 07 березня 2018 року № 61.
Перегляд файлу

Тема: Екзотичні домашні улюбленці – за та проти.

Комахи: види, особливості утримання та годівлі.

Мета: дати знання про екзотичні види домашніх тварини, а саме Комах.

Завдання:

  •                   освітня: сформувати знання про види комах, що утримуються в якості домашніх улюбленців, умови їх утримання та особливості годівлі;
  •                   розвиваюча: розвивати логічне та образне мислення, уяву, вміння висловлювати та обґрунтовувати власну думку;
  •                   виховна: виховувати емоційно-зацікавлене ставлення до природи.

Обладнання: зображення фректи, карликової свині, вухатого їжака, крокодила, відеоматеріал «Найекзотичні види домашніх улюбленців», «Палочники різні види та їх утримання (1 та 2 частина)», книга «Большая книга. Насекомые», хімічна пробірка, пазли до гри з зображенням тварин.

Методи: словесні (розповідь, бесіда), наочні (ілюстрація).

Хід заняття

І. Організаційний момент (5 хв.).

 Привітання, перевірка готовності вихованців до заняття гуртка.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми заняття (15 хв.).

 Вчитель: Собакою, кішкою, хом'ячком або рибками вдома вже нікого не здивуєш. А от екзотичні домашні тварини для багатьох з нас ще в дивину. Які види екзотичних видів тварин існують, як правильно вибрати і містити їх ми дізнаємось сьогодні на занятті. Більш детально розглянемо представників класу Комах (запис теми заняття в зошит).

ІІІ. Робота над темою заняття (1 год. 30 хв.).

  1. Розповідь вчителя з елементами бесіди.

 Вчитель: Вирішивши обзавестися екзотичним домашнім тваринам, подумайте, хто вам більше до душі – ссавці, птахи, рептилії або навіть комахи. З ссавців великою популярністю користуються шиншили, домашні тхори (фретки) і карликові свині (ілюстрація зображення). Деякі заводять в будинку забавних вухатих їжаків (ілюстрація зображення). У любителів екзотичних рептилій живуть змії (іноді навіть отруйні), черепахи, тритони, хамелеони, ігуани, а дехто наважується навіть на крокодила (ілюстрація зображення). Удома можна тримати і деякі види комах, наприклад, мадагаскарських тарганів і гігантських павуків-птахоїдів, молюсків (африканських равликів Ахатина) і різноманітних екзотичних птахів, наприклад, папуг (ілюстрація зображення). Перегляньмо відеоматеріал про топ-10 екзотичних видів тварин (перегляд відеоматеріалу «Найекзотичні види домашніх улюбленців» (08:29).

 Гра «Складіть пазл»

 Умови: на стіл розміщуються пазли з зображення екзотичних видів домашніх тварин. Вихованці гуртка об’єднуються в групи та за допомогою розрахунку визначають вид тварин, який необхідно зібрати. Щоб перемогти, необхідно найшвидше зібрати зображення тварини.

 Тварини: хамелеон, коала, пітон, міні-піг, лисия фенікс.

 В рамках дистанційної форми навчання, вихованці гуртка складають пазл онлайн за посиланням:

https://grandgames.net/playpuzzle/nasekomie_v_dzhunglyah/204

Вчитель: Який екзотичний вид Ви би утримували вдома? (Варіанти відповідей дітей). При виборі екзотичного улюбленця, слід зважити усі «за» та «проти». Візьмемо лист паперу, розділимо його на 3 частини. З права запишемо усі «за», зліва «проти», по середині зазначимо «проблеми утримання» (запис та обговорення вихованцями гуртка). При виборі екзотичного домашнього улюбленця необхідно визначитися, скільки грошей і часу ви можете виділити на утримання та догляд. Деякі види тварин невибагливі і не потребують специфічних умовах утримання і кормах, а за багатьма потрібне око та око, інакше вони швидко зачахнуть і помруть. А хижі рептилії можуть становити небезпеку для ваших домочадців. Перш, ніж вирішувати  завести вдома екзотичного улюбленця, необхідно проконсультуватися з фахівцями та визначитися, чи зможете ви задовольнити усі потреби вибагливих, рідкісних видів тварин.

Вчитель:  Домашні комахи – незвичайні вихованці, популярність яких з кожним роком зростає. Мода на них прийшла до нас з Європейських країн, в яких їх розведення стало звичайною справою, а для обговорення питань їх годівлі та утримання в домашніх умовах, давно створені спеціальні спільноти. Для них створюють маленькі куточки – інсектарії (запис визначення у зошит), відтворюючи в них природне середовище, комфортне для проживання.

Вчитель: Серед усього різноманіття тварин, що населяють нашу планету, комах — переважна більшість (ілюстрація книги «Большая книга. Насекомые»). Тим, хто знайомий з їх будовою і звичками, відомо, що це унікальні істоти, що вражають своєю красою, витонченістю, витривалістю і працьовитістю. Сьогодні розведення будь-якого з них в домашніх умовах – нескладне і захоплююче заняття, що вимагає любові та уважного ставлення до цим дивовижним творінням природи. Є різні їх види та класифікації: корисні і шкідливі, літаючі і плазують, комахи нашого краю і екзотичні, і т. д. Кожне з представників груп, має свою назву, особливості поведінки, гастрономічні уподобання, і відмінні риси.

Вчитель: Серед них є такі види, які прийнято помилково вважати шкідливими. Багато вирощують їх будинку для того, щоб милуватися або вивчати, але тим, які живуть в саду або на дачних ділянках, доводиться тільки поспівчувати, адже людина необґрунтовано знищує їх, не розуміючи очевидної користі від цих невинних істот. А чи знаєте ви, що без комах, людство зможе проіснувати більше двох місяців? Їх безліч, ми ж зупинимося на найбільш популярних серед них.

 Вчитель: першим представником екзотичних комах є таргани. Існує багато видів екзотичних видів тарганів ми розглянемо більш поширені (запис назв видів у каталозі «Види тарганів, що утримуються в інсектаріумах»), див. додаток 1.

МАДАГАСКАРСЬКИЙ ШИПЛЯЧИЙ ТАРГАН – GROMPHADORHINA PORTENTOSA
http://tvarynka.in.ua/images/Vidi_tarakanov_6.jpg 

Це найбільший тарган в світі (6-10 см) (ілюстрація таргана). Коричневого кольору, з чорною головою. Має потужний, потовщений хітиновий покрив. Овальне тіло, з широким черевцем. Короткі вуса. Мешкає в джунглях Мадагаскару. У природному середовищі вдень ховається під листяної підстилкою, активні у вечірній час. Харчуються рослинними і тваринними залишками. Характерною рисою цього виду – це вміння шипіти (в разі небезпеки). Вони видають цей звук за допомогою органів дихання, роблять великий вдих і згинаються.

ЄГИПЕТСЬКИЙ ТАРГАН (ЧЕРЕПАШКА) – POLYPHAGA AEGIPTIACA
http://tvarynka.in.ua/images/Vidi_tarakanov_7.jpg 

Тарган чорного кольору з глянцевим відблиском (ілюстрація таргана). Має круглу, опуклу форму тіла, що нагадує черепашачий панцир. Розмір тіла 4,5 см. Харчується тваринами залишками і їх екскрементами. Мешкає в Азії і Кавказі. Живуть до 4 років.

ТАРГАН МЕРТВА ГОЛОВА- BLABERUS CRANIIFER
http://tvarynka.in.ua/images/Vidi_tarakanov_8.jpg 

Це великі таргани (6-7 см) (ілюстрація таргана). Крила покривають довжину всього тіла, шкірясті, прозорі. В цілому забарвлення від світло рудого до темно-коричневого. На голові чорний малюнок у вигляді черепа. У природі харчується рослинними і тваринними залишками. Мешкає в тропічних лісах Південної Америки. Цей вид не літає, за те стрибає з досить великої висоти.

ШАХОВИЙ ТАРГАН – THEREA BERNHARDTI
http://tvarynka.in.ua/images/Vidi_tarakanov_9.jpg 

Тарган має чорне забарвлення, з 7-ю білими крапками (ілюстрація таргана). Кругле, плоске тіло, 2-3 см. Короткі вусики. У природі харчуються рослинними залишками. Завезені до нас з південної Індії. Активні ввечері, а вдень ховаються піт листяної підстилкою або камінням. Характерною рисою цього виду (в разі небезпеки) вміння випускати неприємний запах, що нагадує запах газу.

ТАРГАН-НОСОРІГ – MACROPANESTHIA RHINOCEROS
http://tvarynka.in.ua/images/Vidi_tarakanov_10.jpg 

Має овальну, круглу форму тіла (ілюстрація таргана).  Коричневого кольору з червоним відтінком. Цей гігантський тарган досягає довжини 8 см. Характерний своїм важким вагою (35-37 гр.) І шипами на передніх ногах. Живе і харчується в листяної підстилці, де риє ходи. Його тривалість життя складає 10 років. Цей гігантський тарган живе на території австралійських лісів.

ТАРГАН-АВТОМОБІЛЬЧИК – LUCIHORMETICA VERRUCOSA
http://tvarynka.in.ua/images/Vidi_tarakanov_12.jpg 

Має овальне чорне тіло, з боків білі смужки і 2 жовті плями, які схожі на фари автомобіля (ілюстрація таргана). Короткі крила і вуса. Живуть в листяної підстилці і харчуються рослинною їжею. Живуть в тропічних лісах Колумбії і Венесуели. Так само характерною рисою цього виду є «бодання» самців, таким чином вони борються за свою першість.

Вчитель: Як бачите представники однієї і тієї ж родини можуть бути такими різними. Одні викликають огиду, інші розчулення. Одні несуть людині велику шкоду і збитків, інші ж викликають бажання опікуватися ними. Але у випадку з першими радимо не ловити гав, а приступати до нещадної боротьби.

 Вчитель: Усіх тарганів утримують в горизонтальних тераріумах. В якості субстрату використовують кокосовий субстрат. Для декорування застосовують коряги або плід кокосу. Щоденно обприскують субстрат та годують тертими овочами, фруктами та зеленю.

 Вчитель: Для натураліста палочник - одне з найдивовижніших живих істот. Близько 2500 видів комах, що становлять рід примарові (Phasmodea, або Phasmoptera), майстерно уподібнюються різним частинам рослин: зеленій стеблинці, висохлої гілочці, листу химерної форми. Це явище називається фітомімікріей (від грецького phyton - рослина і mimikos - наслідувальний) (запис поняття у зошит). Примарові комахи живуть в основному в тропіках і в субтропіках. У них невелика округла голова з добре розвиненими очима. З трьох відділів грудей найменший - передньогрудь, два інших витягнуті, особливо середній. У більшості видів черевце довге й тонке, але у деяких, навпаки, широке і має листоподібну форму. Їх називають, відповідно, палочники і листкотілки. Всі вони рослиноїдні. Схожість з неїстівними для хижаків предметами посилюється малорухомістю цих комах.

 Вчитель: Паличник в'єтнамський, Baculum artemis Br. Родина - В'єтнам. Розміри самки 9-9,5, самця - 7 см. Забарвлення - коричневе. Характерно наявність відростків з шипами по краях тіла, на ногах, особливо у самок.

Представники обох статей безкрилі. У інсектарних умовах розмножуються партеногенетично, хоча в природі можливо і статеве розмноження. Їдять ожину, малину, смородину, японську айву.

 Палочник вьетнамский, Baculum artemis Br.

 Вчитель: Палочник аннамський, Baculum extradentatum Brun. Населяє Індокитай. Самки до 12 см завдовжки, самці - 9 см. За зовнішнім виглядом самці тонше і витонченіше самок, у самок над очима є шиповидні вирости. Забарвлення - від зеленого до коричневого. Деякі автори відзначають наявність певного запаху у представників даного виду, однак на практиці ця особливість комах не підтверджується. Специфічний запах з'являється в тому випадку, якщо комахи сидять в тісному тераріумі, надмірно скупчені.

Аннамський палочник привезений до Європи 20 років тому. В даний час в інсектаріях є дві популяції: партеногенетична і та, що розмножується статевим шляхом. Тривалість життя - 7-10 місяців. Личинки виходять з яєць через 2 місяці після відкладання, вночі, і відразу ж підіймаються на кормові рослини. Самки відкладають яйця все життя і здатні відкласти понад 1000 штук. Тривалість розвитку німф 3 місяці, тривалість життя імаго - більше 6.

У природних умовах ці палочники поїдають гібіскус і рослини родини Розоцвітих. У неволі їх годують малиною, ожиною, дубом, традесканцією; є повідомлення, що вони не відмовляються від розпареного листя евкаліпта. Ідеальний і абсолютно безпечний вид для утримання будь-якими любителями.

Аннамский палочник (Baculum extradentatum) содержание и разведение

 Вчитель: Більш детально про види палочників, їх утримання та годівлю показано у відеоматеріалі (перегляд відеоматеріалу «Палочники різні види та їх утримання» (16:18), «Палочники різні види та їх утримання, частина 2» (06:25). 

В рамках дистанційної форми навчання, вихованці гуртка складають пазл онлайн за посиланням:

https://drive.google.com/file/d/1WWtayqUbEAPprbmo8a-4uIe8g8FzURb2/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/15d9WYRTpoA6mdRgzSSVSm3EYMudCrHBE/view?usp=sharing

 Вчитель: Можливо, ви коли-небудь чули про тих сміливців, хто наважився тримати мурах вдома в якості домашніх вихованців. Утримувати колонію мурах досить цікаво і забавно, оскільки здатність цілого полчища мурах функціонувати, як єдиний організм, не може не вражати.

Вчитель: Домашніх мурашок можна утримувати в простій скляній пробірці (ілюстрація хімічної пробірки) до тих пір, поки колонія не стане досить велика, щоб переселити її в справжній мурашник. У скляну колбу необхідно помістити ватку, змочену в солодкій воді. Пробірку необхідно закрити ще однієї ваткою, щоб мурашки не втекли. Подібний тип житла може і виглядає непривабливо, але все ж підійде для утримання невеликих колоній з максимальною чисельністю працівників до 25 мурах.

Вчитель: Але ніщо не зрівняється за зручністю для цих комах з мурашником: тут мурахи будуть відчувати себе комфортно, а власник зможе спостерігати за ними. Мурашник або формікарій (запис поняття у зошит) складається з гнізда і зовнішньої оболонки. Гніздо звичайно виконано з гіпсу або бетону, забезпечено тунелями. Скло накривають чимось, щоб створити темряву для гнізда, але в будь-який момент людина може зазирнути всередину. Зовнішня оболонка являє собою територію, де ви зможете залишати їжу для мурах, сюди ж вони будуть викидати сміття. Весь мурашник захищений від потенційних втеч комах.

Вчитель: Тип їжі залежить від конкретного виду мурашок, який ви хочете завести. В цілому мурахи харчуються мертвими або навіть живими комахами і сумішшю води і цукру (або води і меду). Деякі види споживають насіння, наприклад, вид мурах-женців Messor. Також комах цілком можна годувати фруктами, м'ясом, пилком і сиропом. Ви можете зробити солодку воду для мурах, змішавши 7 частин води з 1 частиною цукру або меду. Отриману рідину налийте в кришку від газованої води, поставте її на загальнодоступну частину мурашника. Міняйте воду кожні 2-3 дні, не дозволяючи їй закінчуватися. Для підгодівлі мурах підійдуть такі комахи: живі або тільки що померлі плодові мушки, дрібні цвіркуни, мухи, міль, тля. Білки, отримані від цих комах, грають важливу роль для життєдіяльності колонії ваших домашніх мурах.

 Вчитель: Оптимальна вологість повітря залежить від кожного конкретного виду мурашок: деяким необхідні сухі гнізда, іншим же потрібно вологість. Мурахи самі краще знають, що для них краще, тому ви повинні надати їм для вільного доступу різні області вологості. Температура для формікарія повинна бути 20-28 градусів вдень, і не нижче 15 градусів вночі. Ви можете здійснювати додатковий підігрів мурашника за допомогою спеціальної лампи. Гніздо має перебувати в темряві весь час.

 Вчитель: Незважаючи на те, що багато видів мурах можуть жити на мурашиної фермі, практично всі спеціалізовані магазини пропонують до продажу для формікарія саме мурах-женців. Наукова назва Pogonomyrmex occidentalis, західні мурахи-женці досить великі, для того щоб спостерігати за ними в тунелях мурашиної ферми. Мурахи-женці славляться тим, що вони будують величезні насипи, які вони формують з бруду і піску, перетягуючи ці «будівельні матеріали» наверх піраміди. Подібну практику можна поспостерігати і в формікаріі, де вміст тунелів буде вичищено і відправлено мурахами наверх контейнера.

 Вчитель: деякі види комах утримують вдома не в якості домашніх улюбленців, а в якості корму для інших тварин, наприклад, рептилій, птахів або  павуків. Так утримують зофобас, борошняного черв’яка, цвіркунів та мраморних тарганів (вклеювання в зошит роздаткового матеріалу). Зофобас та мучний черв’як є личинками жуків з родини Чорнотілки. Їх утримують у пластикових контейнерах з субстратом з геркулесової та манної крупи, гамаруса, висівки. В якості корму додають свіжі овочі та фрукти. Цвіркунів та тарганів утримують  та годують так сама як і інших тарганів.

Похожее изображениеКартинки по запросу мучной червьКартинки по запросу банановый сверчокКартинки по запросу мраморный таракан

 Вчитель: отож, обговоримо, що ми дізнались нового.

Узагальнююча бесіда:

  1. Які є види екзотичних видів домашніх тварин?
  2. Чи вимагають спеціальних умов утримання екзотичні тварини?
  3. Який би вид ви утримували у себе вдома?

Список використаних джерел:

  1. http://dovidkam.com/sadigorod/gospodarstvo/domashni-komaxi-vidi-foto-i-nazva.html
  2. http://vseznajka.com.ua/ekzotichni-domashni-tvarini/
  3. http://www.bugdesign.com.ua/blog/kak-soderzhat-pauka-ptitseeda/
  4. http://tvarynka.in.ua/vidi-targaniv.html
  5. https://moydom.media/life-in-house/muravi-v-kachestve-domashnih-zhivotnyh-osnovy-osnov-2046
  6. https://moydom.media/life-in-house/muravinaya-ferma-kakih-muravev-vybrat-dlya-formikariya-2127

Додаток 1. Каталог «Види тарганів, що утримуються в інсектаріумах»

Назва виду

Зображення

Зовнішній вигляд

Годівля та утримання

Особливості

 

http://tvarynka.in.ua/images/Vidi_tarakanov_6.jpg

 

 

 

 

http://tvarynka.in.ua/images/Vidi_tarakanov_7.jpg

 

 

 

 

http://tvarynka.in.ua/images/Vidi_tarakanov_8.jpg

 

 

 

 

http://tvarynka.in.ua/images/Vidi_tarakanov_9.jpg

 

 

 

 

http://tvarynka.in.ua/images/Vidi_tarakanov_10.jpg

 

 

 

 

http://tvarynka.in.ua/images/Vidi_tarakanov_12.jpg

 

 

 

 

docx
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
462
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку