Заняття у дистанційному форматі "Павуки: види, особливості утримання та годівлі" (текстова частина)

Про матеріал
Гурток: Тварини в нашому житті, один рік навчання, здобувачі освіти 5-7 класів. Керівник гуртка: Валікова Олександра Віталіївна. Програма: гурток «Тварини в нашому житті», І рік навчання, розділ «Екзотичні домашні улюбленці». Навчальна програма з позашкільної освіти «Тварини в нашому житті», один рік навчання (автор Валікова О.В.), схвалена вченою радою Комунального вищого навчального закладу «Херсонська Академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради (від 17 листопада 2017 року №4) та затверджена наказом Департаменту освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації від від 07 березня 2018 року № 61.
Перегляд файлу

Тема: Павуки: види, особливості утримання та годівлі.

Мета: дати знання про екзотичні види домашніх тварин, а саме павуків.

Завдання:

  •                   освітня: сформувати знання про види екзотичних домашніх тварин, умови утримання та особливості годівлі;
  •                  розвиваюча: розвивати логічне мислення, вміння порівнювати, аналізувати, удосконалювати навички самостійного здобуття знань, уміння робити висновки;
  •                   виховна: формувати екологічну свідомість, здійснювати естетичне виховання, виховувати любов і повагу до природи.

Обладнання: зображення видів павуків-птахоїдів, каталог «Види павуків-птахоїдів», відеоматеріал «Як брати на руки павука-птахоїда», «Як годувати павука-птахоїда», «Топ-10 видів павуків-птахоїдів для новачків», «Король павуків – павук-птахоїд», «Очима тварин. Павуки», кокосовий субстрат, укриття, поїлка, годівниця, термокилимок, пінцет, живі об’єкти (зофобас, борошняний черв’як), папір кольоровий А4, схеми виготовлення павуків в техніці оригамі.

Методи: словесні (розповідь, бесіда, пояснення), наочні (ілюстрація, відеоматеріал), практичні.

Хід заняття

І. Організаційний момент (5 хв.).

 Привітання, перевірка готовності вихованців до заняття гуртка.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми заняття (15 хв.).

 Вчитель: Доброго дня! Сьогодні ми з вами ознайомимось з таким видом домашніх тварин, які в одних людей викликають страх, огиду, а в інших – захоплення. Одні вважають їх мудрими, могутніми, цілителями, раніше їм поклонялися, будували храми, інші бачать їх підступними і злими. Існує багато міфів і легенд про цих тварин. І називають їх… і це підкаже нам загадка … 

Відгадайте загадку:

Не руками снувалося,
Не руками і ткалося,
Десь далеко вродилося,
У куточку вмостилося.
Сидить злодій тихо-тихо,
Комусь буде лихо-лихо. (Павук) (запис теми заняття в зошит).

ІІІ. Робота над темою заняття (1 год. 30 хв.).

  1. Розповідь вчителя з елементами бесіди.

Вчитель: Павук-птахоїд - це великий павук, розміри якого з урахуванням лапок можуть перевищувати 20 см. Цих павуків часто містять в домашніх умовах. Павуки-птахоїди відносяться до типу Членистоногі, класу Павукоподібних, отряду Павуки, підряду Мигаломорфних, родині Павуки-птахоїди (лат. Theraphosidae).

Вчитель: Як ви вважаєте, чому саме так назвали цей вид тварин – павук-птахоїд? (Варіанти відповідей дітей). Павуки-птахоїди отримали своє ім'я завдяки гравюрам, створеним німецької художницею і ентомологом Марією Сибіллою Меріан, де великий павук відображений нападаючим на колібрі. Напад павука на птицю вона побачила під час свого перебування на Сурінамі (ілюстрація  гравюри Марії Сибілла Меріан).

Картинки по запросу гравюра паук птицеед

Вчитель: У деяких джерелах виникає плутанина через неправильний переклад, де всіх великих павуків, в тому числі птахоїдів, називають tarantula. Насправді, тарантули та птахоїди – різні види.

Вчитель: Розглянемо зовнішній вигляд павука. У павуків специфічні назви частин тіла, тому вклеїмо у зошит роздатковий матеріал «Зовнішня будова павука» (вклеювання у зошит роздаткового матеріалу). Павук-птахоїд має екзотичний зовнішній вигляд: довгі волохаті кінцівки і яскраве забарвлення, більш інтенсивне після кожної нової линьки. Тіло всіх павуків-птахоїдів складається з з'єднаних невеликою перемичкою головогруді і черевця, покритих щільним екзоскелетом з хітину. Така оболонка надійно захищає павука від різних механічних пошкоджень, а також скорочує втрати вологи, що дуже важливо для видів, що мешкають в посушливих регіонах. Головогрудь прикрита цільним щитком-карапаксом, на передній частині якого розташовані 4 пари очей.

Похожее изображение

Вчитель: Органи травлення і репродуктивної системи знаходяться в черевці, на кінці якого розташовуються павутинні придатки, представлені 2-6 парами. Павук-птахоїд має 6 пар кінцівок, чотири з яких - це лапки, по одній парі доводиться на хіліцери, використовувані для риття нір, захисту, полювання або перетягування спійманої здобичі, і на педіпальпи - вони виконують дотикальну функцію. Хеліцери, мають невеликі отруйні залози, спрямовані вперед.

Вчитель: Розміри павуків-птахоїдів залежать від виду і зазвичай варіюються від 2,5-3 см до 10 см. Але загальний розмір особин прийнято визначати з урахуванням розмаху кінцівок, який може досягати 28 сантиметрів. Всі павуки-птахоїди в якійсь мірі отруйні. Хоча для дорослої людини отрута павука не представляє смертельну небезпеку, він може стати фатальним для дрібних тварин, наприклад, котів. Також павук-птахоїд може бути смертельно небезпечний для дітей і людей, схильних до алергії на отрути павуків.

Вчитель: Павуки використовують отруту не кожен раз, нерідко спостерігаються так звані «сухі» укуси без впорскування отрути. При отруйному укусі павука-птахоїда виникає гострий біль, підвищується температура тіла, не виключені судомні і запаморочення.

Тіло птахоїдів всіяне отруйними волосками, якими павуки обплітають павутину для захисту гнізда, а також зчісують з живота в разі стресу або для самозахисту.

При тактильному контакті з отруйними волосками, а також при їх випадковому вдиханні може розвинутися алергічна реакція, яка виражається в сильному печінні, задуха і слабкості.

Вчитель: Павуки-птахоїди поширені по всій земній кулі, за винятком Антарктиди. Вони живуть в країнах Африки, в Південній Америці, Австралії, Океанії, зустрічаються і в Європі, але рідко. Європейський ареал проживання обмежений півднем Італії, Іспанією і Португалією. Позначимо на контурній карті світу будь-яким кольором ареал павуків-птахоїдів (робота з контурною картою).

 В рамках дистанційної форми навчання, вихованці гуртка складають пазл онлайн за посиланням:

http://www.supercoloring.com/ru/raskraski/karta-mira-s-granicami?colore=online

Вчитель: В умовах дикої природи деякі павуки-птахоїди живуть на деревах і чагарниках, інші вважають за краще укриття на рівні землі, треті є норними тваринами. Причому протягом розвитку спосіб життя може радикально змінитися: личинки, які живуть в норах, з віком більшу частину часу перебувають на землі. Деякі птахоїди воліють вологі тропічні і екваторіальні ліси, посухостійкі види селяться в напівпустелях.

Вчитель: Норні птахоїди живуть в самостійно виритих під землею норах, зміцнюючи свої домівки павутиною. Деревні птахоїди споруджують з павутини спеціальні трубки. Незалежно від способу життя, всі ці павуки досить малорухливі і роблять рухи тіла лише в разі гострої необхідності. Ситі самки павука-птахоїда можуть кілька місяців не виповзати зі своїх укриттів.

Вчитель: Самки птахоїдів не мають конкурентів по тривалості життя серед членистоногих тварин і здатні прожити більше 30 років. Самці ж, досягаючи репродуктивного віку, перестають линяти і найчастіше закінчують життя в цей же рік або практично відразу після спарювання.

Вчитель: Птахоїди не будують ловчі мережі, а чатують жертву з укриття. Незважаючи на назву, ці павуки не здатні регулярно перетравлювати м'ясо або птицю, тому їх раціон складається переважно з комах: дрібних павуків, тарганів, мух, цвіркунів, сарани. Дорослий павук-птахоїд їсть пташенят, жаб, дрібних гризунів (мишей), невеликих змій і рибу.

Вчитель: Саме линяння є особливо важливим моментом життєвого циклу павуків. Після кожного скинутого екзоскелета павук виростає в 1,5 рази і навіть змінює забарвлення. Молодий павук-птахоїд линяє щомісяця, линька дорослого павука-птахоїда відбувається 1 раз на рік. Линяють павуки лежачи на спині, а в довгому процесі витягування хеліцер і педипальп зі старого екзоскелета деякі кінцівки можуть бути втрачені, але вони відновляться протягом наступних 3-4 линьок. Вік павука визначають кількістю линьок.

 Вчитель: Павуки-птахоїди вкрай невибагливі і легко утримуються в неволі, тому давно здобули славу популярних домашніх улюбленців. Щоб уникнути канібалізму птахоїдів слід утримувати поодинці. Для утримання деревних видів павуків краще придбати високий тераріум (до 35 см заввишки): в ньому зручно розташувати подобу дерева, наприклад, помістити досить велику корч. На дно тераріуму потрібно насипати шар кокосового субстрату (ілюстрація). Для наземних і риючих (норних) павуків знадобиться горизонтальний тераріум. Його дно повинно бути покрито шаром кокосового субстрату не менше, ніж на 7-10 см. При утриманні молодих особин підстилку міняють після кожного линяння, у дорослих павуків - 1 раз в 4 місяці.

Норних павуків-птахоїдів бажано створити в тераріумі подобу норки: наприклад, поставити перевернуту чашку з відбитим краєм або половинку шкаралупи кокосового горіха (ілюстрація) з вирізаним входом - вони будуть імітувати нору вашому домашньому вихованцеві.

Павуки прекрасно пересуваються по вертикальних поверхнях, тому тераріум для павука-птахоїда повинен бути оснащений вентильованого кришкою.

Вчитель: Догляд за павуком-птахоїдом досить простий. Температура в тераріумі не повинна опускатися нижче +25 градусів, для цього використовують інфрачервоний обігрівач або термокилимок (ілюстрація). Різкі перепади температур можуть бути смертельні для домашніх птахоїдів. Тропічним видам необхідна висока вологість повітря на рівні 80-90%, тому знадобиться регулярне (раз в 2-3 дня) обприскування субстрату теплою водою. Напівпустельним видам досить вологості в межах 70-80%. Перед обприскуванням необхідно упевнитися, що субстрат повністю висох. Обприскувати можна тільки 1 кут тераріуму. Необхідний рівень вологості також може підтримуватися за рахунок випаровування води з миски з чистою водою, яка обов'язково повинна стояти в тераріумі. Міняти воду в поїлки потрібно кожен день (перегляд відеоматеріалу: «Як правильно брати на руки павука-птахоїда?» (07:51).

В рамках дистанційної форми навчання, вихованці гуртка переглядають відеоматеріал за посиланням у презентації.

 Вчитель: Павуки-птахоїди всеїдні, головне, щоб розмір корму був менше тільця павука. Молодих павуків-птахоїдів годують дрібними тарганами, мухами дрозофилами, цвіркунами. Також в корм можна додавати мотиля або нарізаних борошняних черв'яків. Дорослих павуків годують 1-2 рази в тиждень. Як корм для павука-птахоїда підійдуть живі цвіркуни, мармурові таргани, сарана, борошняні хробаки, мотиль (ілюстрація живих об’єктів). Деякі заводчики годують своїх павуків новонародженими мишенятами.

Корм павука-птахоїда обов'язково повинен бути в 2 рази менше самого павука і бажано живим. Так ви привернете увагу птахоїда до їжі. Зазвичай павуки нападають на жертву, вводячи в неї свою отруту і паралізуючи видобуток таким чином. Після цього птахоїди розривають жертву потужними хеліцерами, впорскуючи в неї шлунковий сік для того, щоб їжа переварити. Після поглинання їжі павук-птахоїд може голодувати тиждень, а іноді і кілька місяців. Частота годування павука повинна складати не більше 1-2 разів на тиждень. Залишки їжі потрібно прибирати з тераріуму, щоб вони не почали загнивати. Зверніть увагу, що всі маніпуляції в тераріумі домашнього павука-птахоїда краще здійснювати довгим пінцетом, щоб не бути укушеним вашим вихованцем (перегляд відеоматеріалу «Годування павуків-птахоїдів» (15:45), «Топ 10 павуків-птахоїдів для новачків» (08:18).

В рамках дистанційної форми навчання, вихованці гуртка переглядають відеоматеріал за посиланням у презентації.

 Вчитель: розглянемо найпопулярніші види павуків-птахоїдів (робота з каталогом «Види павуків-птахоїдів»).

№ п/п

Зображення

Вид

Спосіб життя

Харчування

Умови утримання

1

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

  •                     Бразильський чорно-білий павук-птахоїд (лат. Acanthoscurria brocklehursti) відрізняється досить агресивним, непередбачуваним характером, яскравим забарвленням і інтенсивним зростанням. Розмір тіла від 7 до 9 см. Розмах кінцівок павука становить від 18 до 23 см. Мешкає чорно-білий птахоїд в Бразилії, ховається між корінням дерев або між камінням, а також може рити нори, хоча його досить часто можна помітити поза всяких укриттів. Тривалість життя самок становить 15 років. Комфортна температура для утримання цього павука - від 25 до 27 градусів за Цельсієм, вологість повітря - 70-80%.
  •                     Брахіпельма Сміта, він же мексиканський червонноколінний павук-птахоїд (лат. Brachypelma smithi) - вид павуків, що живуть в Мексиці і на півдні США. Це великі павуки з довжиною тільця до 7-8 см і розмахом ніг до 17 см. Основне забарвлення тіла павука-птахоїда - темно-коричнева або практично чорна, окремі ділянки на лапках покриті помаранчевими і червоними плямами, іноді з білою або жовтою облямівкою. Тулуб щільно всіяний світло-рожевими (іноді коричневими) волосками. Представники виду є особливо спокійними і неагресивними, мають низьку токсичність отрути. Самки живуть до 25-30 років, тривалість життя самців становить близько 4 років. Раціон павуків включає різних комах, ящірок і гризунів. Ідеальна температура утримання павука-птахоїда становить 24-28 градусів при вологості повітря 70%.
  •                     Павук-птахоїд Avicularia purpurea - вид південноамериканських птахоїдів, широко поширених на території Еквадору. Довжина тіла птахоїда близько 5-6 см. Розмах лапок становить не більше 14 см. При першому погляді павук виглядає чорним, але при попаданні на нього сонячних променів видно, що головогрудь, лапки і хеліцери відливають інтенсивним пурпурно-синім кольором, щетинки на лапах мають цегляний забарвлення, а волоски біля рота оранжево-червоні. Улюбленим місцем проживання цього павука є пасовища, дупла дерев, а також зазори під покрівлею і щілини в стінах обжитих приміщень. Представники виду неагресивні, досить швидкі й полохливі, невибагливі в догляді і їжі, тому їх часто містять в домашніх умовах. Ідеальна температура для утримання павука-птахоїда варіюється в межах 25-28 градусів при вологості повітря не менше 80-85%.
  •                     Павук-птахоїд Avicularia versicolor - вид павуків-птахоїдів, поширений в Гваделупі і на острові Мартініка. Представники виду виростають до 5-6 см в довжину і мають розмах кінцівок до 17 см. Молоді екземпляри відрізняються яскраво-синім тілом з білими смужками на животі. Після 8-9 линьок все тіло павука-птахоїда покривають тонкі яскраві волоски, а в забарвленні можуть з'явитися червоні і зелені тони з металевим блиском. Павуки-птахоїди даного виду досить миролюбні, кусаються тільки будучи затиснутими в кут. На відміну від більшості родичі не зчісують з себе отруйні волоски, тому є улюбленим тераріумів видом і предметом гордості колекціонерів. У домашніх умовах їдять цвіркунів і тарганів, дорослої особини вистачає однієї жаби або мишки на місяць. Тривалість життя самок становить 8 років, самців - не більше 3 років.
  •                     Павук-птахоїд Aphonopelma seemanni - типовий представник фауни Центральної Америки, поширений від Коста-Ріки і Нікарагуа, до Панами і Гондурасу. Зазвичай живе в норах. Мешканці Коста-Ріки відрізняються чорним кольором з білими смужками на лапах, павуки нікарагуанської популяції темно-коричневі з бежевими смужками на лапках. Величина тільця зрілого павука становить 6 см, розмах ніг - близько 15 см. Ці павуки не агресивні по відношенню до людей, не мають токсичної отрути (якщо не брати до уваги палючих волосків), відрізняються слабкими темпами зростання і довгою тривалістю життя (самки живуть до 30 років). Тому даний вид птахоїдів дуже популярний серед любителів павуків. Комфортна температура для Aphonopelma seemanni становить 24-27 градусів при вологості повітря на рівні 70-80%.
  •                     Павук-птахоїд Brachypelma boehmei мешкає в Мексиці, вважаючи за краще селитися в норах. Довжина тіла дорослих екземплярів з розмахом ніг досягає 15-18 см, довжина без урахування лапок становить 7 см. Крім великих розмірів павуків відрізняє виключно яскравий чорно-помаранчеве забарвлення. Ці птахоїди спокійні і невибагливі, в неволі харчуються сараною, тарганами і черв'яками. Тривалість життя самців становить 3-4 роки, самки живуть набагато довше - понад 20 років. Оптимальна температура для утримання цих птахоїдів - 25-27 градусів при вологості 70-75%. У зв'язку з несанкціонованим виловом і торгівлею павук-птахоїд Brachypelma boehmei включений в II додаток СІТЕС (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення), як що знаходиться під загрозою.
  •                     Павук-птахоїд Brachypelma klaasi - мексиканський вид павуків-птахоїдів, представники якого відрізняються масивним тулубом і короткими потужними ногами з розмахом 14-16 см. Даний вид павуків має чорно-помаранчевий окрас, як у Brachypelma boehmei, але відрізняється наявністю густих оранжево-червоних волосків, що покривають живіт і лапки. Павуки-птахоїди цього виду живуть в мексиканських напівпустелях і високогірних лісах. Відрізняються рівним, спокійним характером. Самки павука-птахоїда живуть до 20-25 років. Комфортна для даних павуків вологість повітря повинна складати 60-70%, температура повітря - від 26 до 28 градусів. Павук-птахоїд Brachypelma klaasi знаходиться під загрозою зникнення, тому він занесений в конвенцію СІТЕС.
  •                   Павук-птахоїд Cyclosternum fasciatum - один з найменших павуків-птахоїдів, максимальний розмах лап якого становить всього 12 см. Але, тим не менш, за розміром тільця він нітрохи не поступається родичам: самки виростають до 5 см в довжину при розмаху ніг в 10-12 см, довжина самців становить 3,5 см при розмаху лап до 9,5 см. Тулуб павуків забарвлене в темні тони з червонуватим відтінком: головогрудь червона або коричнева, живіт чорний в червону смужку, ноги можуть бути сірими, чорними або бурими . Улюбленим природним місцем проживання цих павуків-птахоїдів є тропічні ліси Коста-Ріки і Гватемали. У домашніх умовах павук-птахоїд може бути досить нервовим і проявляти агресію. Комфортна температура змісту птицееда Cyclosternum fasciatum становить 26-28 градусів при вологості повітря 75-80%.
  •                   Чилійський рожевий птицеед (лат. Grammostola rosea) - дуже гарний павук-птахоїд, один з рекордсменів за кількістю продажів серед представників свого сімейства. Загальний розмір дорослого павука з урахуванням лапок становить 15-16 см. Забарвлення тулуба являє собою різні варіації коричневого кольору: бурий, каштановий і місцями рожевий. Тельці і лапи густо всипані світлими волосками. Ареал виду охоплює південно-західну частину США і Чилі, включаючи пустелю Атакама. Комфортна денна температура для даного виду птахоїдів становить 25 градусів вдень і 18-20 градусів вночі, при вологості повітря 60-70%. Павук неагресивний і зчісує волоски дуже рідко. Тривалість життя самок становить 15-20 років.
  •                   Терафоза Блонда, він же птицеед-голиаф (лат. Theraphosa blondi) - найбільший павук в світі. До книги рекордів Гіннеса потрапив екземпляр, розмах ніг якого становив 28 см. Розміри тіла самки птицееда-голіафа досягають 10 см, у самців - 8,5 см, а маса дорослого павука може становити 170 м Незважаючи на значні розміри, птахоїди-голіафи володіють скромним вдачею, коричневого кольору, а лапи павуків густо всипані червоно-коричневими волосками. Птахоїди-голіафи населяють тропіки на територіях Суринаму, Венесуели, Гайани і північній частині Бразилії, де полюють на мишей, невеликих змій, жаб, ящірок і жаб. Завдяки забороні на вивезення тварин з місць проживання, птахоїди-голіафи є величезною рідкістю не тільки для террариумистов, але і для колекціонерів. Комфортна температура змісту птахоїда-голіафа становить 22-24 градуси при вологості повітря 75-80%. Павук досить агресивний і може вкусити свого кривдника.

IV. Підсумок заняття (5 хв).

Вчитель: в якості підсумку, я вам пропоную скласти павука-птахоїда в техніці ори гамі та проведемо узагальнюючу бесіду. Складати павука будемо за схемами на вибір (див. додаток 2. Схеми павуків в техніці оригамі).

Узагальнююча бесіда:

  1. Як поділяють павуків за способом життя?

2. Як визначають розмір павука-птахоїда?

3. Які умови утримання павуків-птахоїдів?

4. Який вид павука-птахоїда Вам сподобався і чому?

Домашнє завдання: перегляньте пізнавальний відеоматеріал.

Перегляд відеоматеріалу «Король пауков – паук-птицеед» (46:59).

Перегляд відеоматеріалу «Глазами животных. Пауки» (28:01).

Список використаних джерел:

  1. https://nashzeleniymir.ru/паук-птицеед

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1. Каталог видів павуків-птахоїдів.

Каталог  екзотичних видів павуків

№ п/п

Зображення

Вид

Спосіб життя

Харчування

Умови утримання

1

 

 

 

 

2

 

 

 

 

3

 

 

 

 

4

 

 

 

 

5

 

 

 

 

6

 

 

 

 

7

 

 

 

 

8

 

 

 

 

9

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2. Схеми павуків в техніці ори гамі.

docx
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
885
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку