Заняття: "Візерунки Петриківки. Тарілочка"

Про матеріал
Заняття для дошкільників - декоративне малювання Мета: продовжувати знайомити дітей з Петриківським декоративним розписом та народним символом – оберегом України - калиною. Вчити малювати пучечками пальців - ягідки, пензликом – листячко. Наносити крапки та мазки на задане місце. Розвивати дрібну моторику руки, сприяти розвитку уяви. Прилучати дітей до традицій українського мистецтва. Виховувати бажання малювати фарбами та прикрашати власне житло виробами народних майстрів.
Перегляд файлу

      Тема: «Візерунки Петриківки. Тарілочка»

 

Мета: продовжувати знайомити дітей з Петриківським декоративним розписом та народним символом – оберегом України - калиною. Вчити малювати пучечками пальців - ягідки, пензликом – листячко. Наносити крапки та мазки на задане місце. Розвивати дрібну моторику руки, сприяти розвитку уяви. Прилучати дітей до традицій українського мистецтва.  Виховувати бажання малювати фарбами та прикрашати власне житло виробами народних майстрів.

 

Хід заняття

1ч. спілкування

 - Привіт мої маленькі художники! Я рада зустрічі з вами на заняттях з декоративного малювання.  Сьогодні я познайомлю вас з Петриківським розписом. Це один із видів декоративного розпису України. Центром цього мистецтва знаходиться село Петриківка, що на Полтавщині (демонстрація зображень). В цьому селі малюють всі і тут розмальовано все. Але зверніть увагу, що на малюнках скрізь квіти, листя, калина. Розмальовують на чорному фоні і тарілки, вони дуже гарно та яскраво виглядають.

 

2ч. Пізнавальна діяльність

 - Зверніть увагу на цю тарілочку. Подивіться, яка вона гарна! Вона прикрашена петриківським розписом.

- Діти, як називається цей розпис? Давайте разом повторимо. Правильно.

- Що на ній намальовано?

- Якої форми ягідки? Кольору?

- Якого кольору листя? Де вони розташовані?

- Діти, калина є народним символом і оберегом нашої Батьківщини. Калина – це символ життя, родинного благополуччя і достатку. Вона смачна і корисна. Допомагає при хворобі.  Як оберіг, калину саджали коло кожної хати, вішали над дверима, щоб оберігала мир і спокій в оселі. Дівчата вишивали на сорочках калину, її вплітали у віночок. З гілочки калини батько синові робив сопілочку, а слабеньким дівчаткам-немовляткам робили колисочку із калини. Тому сьогодні я вам пропоную зробити власними руками оберіг, який буде оберігати вашу родину та оселю. Давайте уявимо, що ми з вами петриківські майстри та  прикрасимо тарілочку калиною. Але спочатку пограємо з пальчиками і приготуємо їх до роботи.

Пальчикова гра «Червона калина»

Є в нас ягідка одна       (рука зжата в кулачок),

Дуже гарна і смачна     (незначні повороти кистями рук),

Не малина, не ожина    (легке струшування кистями рук),

А червона калина         (плескають у долоні).

 

- Ягідки ми малюємо пальчиком. Вказівний пальчик потрібно вмочити у фарбу й акуратно прикласти до аркуша паперу. Ягідку малюємо там, де закінчується гілочка, на самому кінці: гілочка – ягідка, гілочка – ягідка. Потім малюємо ягідки поряд, ягідка – під ягідкою. Ягоди малюємо одна біля одної, як у кетязі калини. Коли намалювали калину – витерли пальчик серветкою. Тепер намалюємо листячко. Для цього нам потрібен пензлик. Пензлик умочуємо в зелену фарбу і  прикладаємо усім ворсом до гілочки. Прикладаємо – прибираємо. Ось так.

- Погляньте, яка гарна в нас тарілочка!

 

3ч. Перетворювальна діяльність

- Що ми будемо малювати на тарілочці?

- Чим намалюємо ягідки? Яким кольором?

- Що намалюємо потім? Яким кольором?

- Молодці. А тепер починайте працювати.

 

Самостійна творча діяльність дітей.

Індивідуальна допомога вихователя.

Діти малюють під звучання пісні Н. Май «Червона калина».

4ч. Оцінно – контрольна діяльність.

- Молодці, діти! Гарні тарілочки ви намалювали. Ви справжні маленькі майстри! Якими майстрами ми були? (українськими, народними)

- Що ми малювали на тарілочці?

- З яким декоративним розписом ми сьогодні познайомилися? Як він називається?

- Правильно. Молодці. Я вважаю, що в вас будуть дуже гарні тарілочки, якими можна прикрасити свої оселі і вони будуть вас оберігати.

- Заняття закінчено. Чекаю на ваші обереги. До побачення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

зразок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

шаблон

docx
Додано
24 травня 2023
Переглядів
801
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку