Заняття: "Як звички впливають на твоє здоров'я! Шкідливі звички, чи життя в задоволення"."

Про матеріал
Мета: продовжувати формувати в учнів здоровий спосіб життя на основі розширення знань про шкідливі звички, виховувати бережливе ставлення до свого здоров’я. Обладнання: плакати, малюнки.
Перегляд файлу

Заняття:  Як звички впливають на твоє здоров'я?

Шкідливі звички, чи життя в задоволення                                        

 

Мета: продовжувати формувати в учнів здоровий спосіб життя на основі

            розширення знань про шкідливі звички, виховувати бережливе                        ставлення до свого здоров’я.

Обладнання: плакати, малюнки.

 

Хід заняття

Один німецький філософ сказав : «Здоров’я настільки переважає всі блага життя,що воістину здоровий злидар щасливіший за хворого короля»

- Як ви розумієте цей вислів?(відповіді учнів)

Здорова людина рідко замислюється над тим, що таке здоровя. Коли ти здоровий здається, що завжди залишишся таким і не варто про це хвилюватися. Зрозуміло, всім відомо,

 що приємно будь здоровим.

Тільки требе знати,

Як здоровим стати.

Як на вашу думку стати здоровим і зберегти здоровя?

 Життя і здоров’я людей залежать від самої людини. Від того, який настрій, які бажання, яка поведінка людини, залежить її самопочуття, здоров’я. Якщо людина доброзичлива і шаноблива до інших, то позитивні емоції наповнюють її добром і здоров’ям. 
Дуже часто людина робить якість вчинки, не задумуючись над ними, тому що вони увійшли у звичку. А, звички, як ви знаєте стають необхідністю у житті кожної людини.  Отже сьогодні ми будемо говорити про звички. Що таке звичка? Усе, що ми робимо, що так звикли, називається звичкою.Слайд  1

 Всі звички можна поділити на дві групи. Ті, що приносять користь людині і її здоровю називаються – корисними ( пунктуальність, охайність, ввічливість, заняття спортом, дотримання правил особистої гігієни, раціональне харчування, загартування, позитивні емоції, здоровий відпочинок і т.д)   та шкідливі звички. На жаль, у багатьох людей є звичка використовувати погані слова, говорити неправду, сидіти довго за телевізором , комп’ютером чи в телефоні. А ще гірше, якщо є звички, які дуже шкодять нашому здоров’ю. Це вживання алкоголю, наркотиків  та паління . В нас сьогодні розмова буде не проста, але дуже важлива і необхідна. Ми спробуємо сьогодні  оцінити різні ситуації, дізнатись ще більше інформації. В кінці нашого заняття кожен із вас спропробує поділитися своїми враженнями від почутого.

Щоб не хворіти бути міцним, бадьорим завжди мати гарний настрій, треба щоденно дбати про своє здоровя. У цьому вам допоможе свіже повітря, вода, фізичні вправи, цікавий відпочинок, корисне харчування, чистота та охайність. Запамятай, шкідливих звичок легше набути чим потім позбутися. Набуваючи шкідливих звичок ти власними руками шкодиш своє здоровя. Шкідливі звички це кидати сміття, сваритись. Не допомагати вдома, лінуватись прибирати, пізно засинати, не бувати на свіжому повітрі, лінитися митися, їсти багато солодкого і не робити гімнастику.

Запамятай! Шкідливі звички шкодять здоровю, знижують працездатність, псують характер. Уникайте звикання до малорухливого способу життя, вживання великої кількості солодощів і солодких газованих напоїв. Не проводьте багато часу за компютерними іграми.

Важливо набувати корисних звичок з дитинства. Тоді не треба буде відмовлятися від шкідливих.

Колективна гра  «Шкідливо-корисно»

(Якщо корисна звичка-аплодуємо,якщо шкідлива-не аплодуємо)

- Вітатися під час зустрічі з людьми;

 - допомагати меншим та слабшим;

 - перебігати дорогу на червоне світло пішохідного світлофора;

 - виконувати ранкову зарядку;

 - говорити неправду;

- дотримуватися режиму дня;

- доглядати за своїми речами;

- палити цигарки;

- вживати алкоголь;

 - правильно харчуватись;

- гризти ручки,олівці;

- складати портфель поспіхом вранці;

- бути пунктуальним;

- гуляти на свіжому повітрі;

- вживати свіжі фрукти й овочі;

- робити компліменти іншим людям;

- посміхатись

Чому люди  мають шкідливі звички?  ( Тому, що це модно, щоб виглядати дорослим, за компанію, не знають про шкідливість, щоб бути  «Як усі», наслідувати когось, не впевнені в собі.

Розповідь про Паління (Слайд…)

Я пропоную вам пограти зі мною гру «Брейн – ринг», в якій питання я буду ставити про куріння. І так дві команди у нас є, яка перша знає відповідь на запитання піднімає руку, якщо дасть відповідь правильно отримує бал, якщо ж ні, то хід переходить до ваших товаришів.

       Запитання для гри:

  1. З якої рослини отримують сигарети і що ви про неї знаєте? ( тютюн – однорічна рослина з родини пасльонових, висушені листки після обробки подрібнюють і використовують для куріння.)
  2. Які речовини входять до складу сигарет? (нікотин, дьоготь, смоли, ефірні олії, які надають характерного запаху та ін. 20 карценогених речовин)

 3.     Яка смертельна доза нікотину для людини? (1мг на 1 кг)

      4. Скільки необхідно викурити сигарет в день, щоб отримати смертельну        дозу. (20-25)

5.Чому курці, які викурюють за день 2-3 пачки сигарет не помирають зразу ж? ( Тому що нікотин надходить в організм невеликими дозами і організм уже потрохи звик до отрути)

6.Чи правильний вислів « Краплина нікотину вбиває коня»? (Правильний. Якщо коневі дати краплину нікотину, то кінь здохне.)

7.Проведені такі експерименти: кінчик дзьоба горобця змочили в нікотині і повіки щура. Яка реакція цих тварин? (Вони зразу ж загинули)

8. Заядливому курцеві поставили медичну п’явку. Як себе поведе вона?          ( зразу ж відпаде і загине у судомах)

9.Якщо чисту носову хусточку щільно притулити до губів, а потім видихнути дим від сигарети, то на ній залишеться темна пляма.Що це таке?

( Це дьоготь. Дуже небезпечний. Його частина залишається у фільтрі сигарет.)

10.На яку із систем органів найбільше впливає паління і чому? ( на дихальну, тому що дим проходить у легені. У курців ризик  у 90 разів більше захворіти на рак, ніж у некурців)

 

Вихователь:  А поруч з нами ходить ще одна підступна біда – наркоманія.

Наркоманія –слово грецького походження (заціпеніння, безглуздість). Це хвороба, але особлива, в ній багато незрозумілого нам. Чому, наприклад, вона виникає найчастіше у молоді? Чому в одної людини не виникає пристрасті до вживання наркотиків, а інша без цього зілля не може існувати?

Чому ж молода людина починає вживати наркотики?

Що втрачає людина, коли починає вживати наркотики?

Чи вважаєте ви, що вживання наркотичних речовин – особиста справа кожної людини? Чим найбільше небезпечні наркотики?

    ( Учні висловлюють свої думки)

 

Розповідь про наркотики, токсичні речовини (Слайд…) Обговорення

У житті є багато цікавих можливостей відчути і побачити щось цікаве і нове, але для тих, хто почав пробувати наркотики, на цьому ці відчуття і закінчуються. Едіт Піаф  під час лікування від наркотиків сказала: « Момент, коли колешся не для того, щоб тобі стало добре, а щоб не було погано, настає дуже швидко». Отож, лише нам вибирати, яка у нас мета і як її досягнути.

                 

 

Робота в парах. Кожна пара отримує картку з анаграмою. Анаграма-слово або словосполучення,утворене перестановкою букв або складів. Необхідно скласти слова,що позначають наслідки впливу шкідливих звичок на організм людини.

 

ФАРКТІН  (інфаркт)

ЗДАИКША (задишка)

ИЦЗОР(цироз)

РНАЯН МРЕСТЬ (рання смерть)

ШЕКАЛЬ (кашель)

КОЛІТОЛАЗМ (алкоголізм)

КАР РОГЛА (рак горла)

КАР ГЕЛЕНЬ (рак легень)

ЛЬОЗКУБЕРТУ (туберкульоз)

НЯРІНОЖИ  (ожиріння)

 

- Почувши всі ці страшні наслідки,який висновок ми можемо зробити?(шкідливі звички спричиняють різні захворювання ,а інколи навіть і смерть).Щоб запобігти шкідливим звичкам,необхідно обирати позитивні зразки для наслідування,навчатися правильно,розумно задовольняти власні потреби та розвивати навички протидії соціальному тиску,тобто вміти сказати «Ні!»

 

Перегляд соціального ролика

- Діти ,а скажіть будь ласка як ви вважаєте соціальне оточення,умови в яких живе людина ,впливають на формування звичок?Як саме? (сімейні традиції виховання,приклад батьків,вплив  друзів,гігієна і затишок оселі,реклама)

- Але головним чином ,все ж таки від кого залежить формування звичок у людини? (від неї самої)

В цьому ви можете ще раз впевнитись, переглянувши відеозапис?

(Перегляд)

- Отже ,який  висновок можемо зробити ,переглянувши цей сюжет?(відповіді учнів)

 На сьогоднішній день уже є закон, який забороняє курити у  громадських місцях і забороняє рекламувати алкоголь по телевізору, або на рекламних щитках. Крім того на пачках із сигарет повинна бути велика антиреклама, яка має становити не менше як 1/3 пачки. Як ви думаєте, чи це дієвий засіб і який він дасть результат? Невже почнуть менше пити і курити?

       ( Учні висловлюють свої думки).

ДЕРЕВО зі стікірами

 

  • Чи отримали ви якусь цікаву і необхідну для себе інформацію?
  • Чи сьогоднішня інформація допоможе вам зробити правильний вибір у своєму житті?

І я хочу завершити своє заняття дуже хорошим віршом  М.Казначеєвої «Єдина річ цінується найбільше», який і буде підсумком нашого уроку.

            Єдина річ цінується найбільше

            Лише тоді, коли немає її вже,

            І ти не знаєш втрати більшої,

            Адже це найцінніше на землі.

            Подібного купити ти не в змозі,

            І гроші вже не мають влади тут,

           Це диво не знайдеш ти на дорозі,

            Нестачу цю уже не віднайдуть.

            Ти проміняв на цигарковий попіл,

            На пляшку, на наркотиків дурман,

            А, схаменувшись, зрозумів лиш потім:

            Життя своє ти зовсім занедбав…

            Ти винен не один, і борг наш спільний,

            Біда єдина нас усіх єднає:                                                  

            Ми знищуєм живе, а, значить, гинем,                                   

            Лише провини власної не помічаєм.

            Це помилка! Дорога наша хибна,

            Панує тут жорстокість й забуття.

           Невже для нас ім’я людини гідне,

           Якщо не в змозі ми змінити це життя?

            Можливо, людяність навіки загубили,

            У серці – лід, а на душі – зима.

            І тільки погляд хворої людини

            Від нас правдиву дійсність не схова.

            Я вірю, до снаги нам світ змінити,

            Здоров’ю скажем «так!», хворобам «Ні!».

            І довго та щасливо будуть жити

            Здорові люди на оновленій землі!

            Єдина річ цінується найбільше

            Лиш тоді, коли немає вже її,

            І ти не знаєш втрати більшої – Здоров’я найцінніше на Землі!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
17 січня 2023
Переглядів
1249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку