Заняття з елементами тренінгу «Психологічне здоров’я»

Про матеріал
Заняття з елементами тренінгу на тему: «Психологічне здоров’я» Мета: ознайомити учнів зі складовими здоров’я, сформувати бережливе ставлення до свого здоров’я. Вікова категорія: учні 6 класу. Завдання: • актуалізувати для здобувачів освіти проблему здоров'я; • розглянути багатогранність здоров'я; • визначити фактори, які впливають на здоров'я людини; • з'ясувати взаємний вплив між цими факторами, між поведінкою учнів та їхнім здоров'ям; • актуалізувати місце здоров'я серед ціннісних пріоритетів учнів; • формувати у учнів мотивацію до збере¬ження здоров'я як необхідної складової життєдіяльності успішної людини.
Перегляд файлу

 

Криворізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 123

Криворізької міської ради Дніпропетровської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття з елементами тренінгу на тему:

«Психологічне здоров’я»

 

 

 

 

 

 

 

 

          Підготувала

          практичний психолог                                                                                                                                             Тетяна Присяжненко

 

 

 

 

 

 

 

Заняття з елементами тренінгу на тему «Психологічне здоров’я»

Мета: ознайомити учнів зі складовими здоров’я, сформувати бережливе ставлення до свого здоров’я.

Вікова категорія: учні 6 класу.

Завдання:

  •                               актуалізувати для здобувачів освіти проблему здоров'я;
  •                               розглянути багатогранність здоров'я;
  •                               визначити фактори, які впливають на здоров'я людини;
  •                               з'ясувати взаємний вплив між цими факторами, між поведінкою учнів та їхнім здоров'ям;
  •                               актуалізувати місце здоров'я серед ціннісних пріоритетів учнів;
  •                               формувати у учнів мотивацію до збере­ження здоров'я як необхідної складової життєдіяльності успішної людини.

Хід заняття

Вступне слово

 Психолог. Скажіть мені будь-ласка, що є найголовнішим у житті людини? (Відповіді учнів). Сьогодні ми разом поговоримо про здоров'я: його складові, проаналізуємо стан складових свого здоров’я, фактори, що вливають на здоров’я та створимо власну модель здоров’я. Тому тема нашого сьогоднішнього заняття «Психологічне здоров’я».

 

1.Мозковий штурм «Визначення особистого розуміння понять»

 Мета: з'ясувати асоціації учнів із словом «здоров'я», створити підґрунтя для подальшої роботи.

 Психолог. Здоров'я є необхідною умовою активної життєдіяльності, самореалізації й щастя людини, також воно визначає потенціал особистості. Здоров'я формується й проявляється впродовж усього життєвого шляху.

  •                               Щhttps://arhivurokov.ru/kopilka/uploads/user_file_56fd31ddcfadd/zaniattiazieliemientamitrieninghupsikhologhichniezdorovia_3.pngо таке здоров'я? (Учасники висловлюють свої асоціації із словом «здоров'я», психолог пише на дошці букву «З» і від неї варіанти учнів (або пише відповіді на промінцях сонця).

 Так. Здоров'я — це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб або фізичних вад.

 Якою є здорова людина? (Відповіді учнів). Вона життєрадісно й охоче виконує свої обов'язки, повністю реалізує свої фізичні та розумові здібності.

 Які складові здоров'я ви знаєте? (Діти називають, психолог показує слайд зі схемою складових здоров’я.)

Складові здоров'я:

  •                               емоційне — здатність розуміти, висловлювати та регулювати свої почуття;
  •                               соціальне — здатність адекватно розуміти та налагоджувати стосунки із соціальним оточенням: сім'єю, друзями, колегами тощо;
  •                               особистісне — прийняття себе як особистості на основі самопізнання, самоаналізу, самооцінки тощо;
  •                               розумове — уміння отримувати, аналізувати та використовувати необхідну інформацію;
  •                               інтелектуальне – здатність до саморозвитку, пристосування до змін;
  •                               фізичне — відсутність фізичних вад та больових відчуттів, що стосуються організму людини;
  •                               моральне — сукупність норм і принципів поведінки людини відповідно до сучасних вимог суспільства;
  •                               духовне – здатність до гармонії з собою;
  •                               психічне – повноцінний розвиток психічних функцій і сфер особистості, адекватна реакція на те, що відбувається навколо;
  •                               психологічне — повноцінний психічний розвиток на всіх етапах онтогенезу. Це комфортність особистості в соціумі, відсутність вад особистісного розвитку, здатність протидіяти стресу тощо. Воно включає всі названі види;
  •                               психологічний комфорт — стан душевної рівноваги, спокою, захищеності, коли людина задоволена своїм буттям, оптимістична тощо.

 

Взаємозв'язок між складовими здоров'я.

 Психологічно здорова людина — творча, оптимістична, життєрадісна й весела, яка пізнає навколишній світ розумом, почуттями й інтуїцією. Вона повністю приймає саму себе й визнає цінність та унікальність інших, бере відповідальність за своє життя на себе, її життя наповнене сенсом. Можна сказати, що «стержневим» словом для опису психологічного здоров'я є слово «гармонія» між різними складовими самої людини: тілесними й пси­хічними, інтелектуальними й емоційними, а також гармонія між людиною та іншими, між природою й космосом.

 Психологічне здоров'я має свою специфіку. Як стверджує І. Дубровіна, основу психологічного здоров'я становить повноцінний психічний розвиток

на всіх етапах онтогенезу. Так, психологічне здоров'я дитини й дорослого відрізняється сукупністю особистісних новоутворень, які ще не розвинулися в дитини, але повинні бути наявні в дорослого. Отже, можна говорити про те, що психологічне здоров'я — це прижиттєве утворення, хоча його передумови складаються ще в пренатальному періоді.

 Поняття психологічний комфорт означає, що людина перебуває в стані душевної рівноваги, спокою, захищеності; вона задоволена своїм буттям, оптимістична. Це позитивно впливає на всі сфери життєдіяльності. Така людина працездатна, кмітлива, посилюється її активність, перебувають на високому рівні прагнення, впевненість у своїх можливостях і оцінка власних чеснот. У стані психологічного комфорту людина характеризується оптимістичним світосприйманням, вона вірить у прихильність інших до неї, така людина відкрита до контактів. І, звісно, душевний дискомфорт зни­жує емоційний тонус, пізнавальний потенціал, продукує тривожні передчуття, невпевненість у власних силах, бажання ухилитися від контактів з іншими людьми; гальмує формування адекватної самооцінки.

 Критеріями й передумовами душевного здоров'я є узгодження думок, почуттів та вчин­ків людини із соціокультурним середовищем, що її оточує, а також порозуміння з власним «Я», збереження сенсу життя.

 

 

 

 

2. Методика «Мій стан здоров'я»

 Мета: показати учасникам слабкі сторони їхнього здоров'я та змусити замислитися над способами покращити своє здоров’я.

 Учасникам роздають картки «Колесо здоров'я» і пропонують заповнити їх. Учасники повинні за кожною шкалою оцінити свої показники за 10-бальною системою, потім їх з'єднати й поглянути, чи зможе таке колесо самостійно й рівномірно рухатися.

 Після виконання вправи відбувається обговорення результатів методики.

 

Схема

https://arhivurokov.ru/kopilka/uploads/user_file_56fd31ddcfadd/zaniattiazieliemientamitrieninghupsikhologhichniezdorovia_4.png

 

3. Мозковий штурм «Чинники, що впливають на здоров’я»

 Мета: проаналізувати фактори, що впливають на стан здоров’я.

 Психолог пропонує учасникам поміркувати про те, що може впливати на здоров'я людини. Учасники заняття висловлюють свої думки, відповіді за­писуються на папірцях, прикріплюють на плакат із назвою «Планета здоров'я».

Чинники, що впливають на здоров'я:

  •                               спосіб життя (50 %);
  •                               екологія (20 %);
  •                               спадковість (20 %);
  •                               робота (навчання);
  •                               профзахворювання;
  •                               стреси;
  •                               соціальне оточення;
  •                               харчування;
  •                               відпочинок;
  •                               сон;
  •                               емоційне відчуття;

4. Конкурс висловлювань «Поради на кожен день» (під музичний супровід)

 Мета: актуалізація профілактичних заходів по збереженню здоров’я.

 Учням пропонують конкурс висловлювань за такими темами:

1. Як зберегти здоров’я під час навчальної діяльності?

2.Як зберегти внутрішню гармонію (духовне здоров’я)?

Учні об’єднуються у 3 групи і на плакатах створюють поради.

Після закінчення відбувається презентація і обговорення робіт.

 

5. Перегляд мультфільму «Бути здоровим – здорово!»

 Психолог. Про яку складову здоров’я йдеться у відеоролику? (Фізичну).

 

 6. Рефлексія.

 7. Підбиття підсумків.

doc
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
21 квітня 2021
Переглядів
784
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку