Заняття з топонімічного дослідження «Вулиця закладу освіти – імені української просвітниці та педагога Софії Русової»

Про матеріал
Заняття з топонімічного дослідження «Вулиця закладу освіти – імені української просвітниці та педагога Софії Русової». Проведення на занятті пошукової роботи, яка стосується причин перейменування назви вулиці, на якій розташований заклад освіти Центр еколого-натуралістичної творчості. Дізнаємося особливості топонімічних пошуків, а також - відомості про українського педагога Софії Русової, її педагогічні досягнення та внесок у культурний, соціальний прогрес української громаді на тлі світової культури та педагогіки.
Перегляд файлу

1

 

 

 

 

 

Заняття з топонімічного дослідження

 

 

«Вулиця закладу освіти –

імені української просвітниці та педагога Софії Русової»

 

D:\2022-2023\ВІДБУЛОСЯ\Топоніміка\Топоніміка_Челнокова\Sofija_Rusowa.jpg

 

 

Підготувала:

Наталя Челнокова,

керівник гуртка «Екологічна журналістика»

Центру еколого-натуралістичної творчості

Білоцерківської міської ради

 

 

 

 

 

 

 

 

Біла Церква – 2023

Тема:

Вулиця закладу освіти – імені української просвітниці та

педагога Софії Русової

 

Мета: засвоїти нову інформацію щодо історичних, географічних, етнографічних, топонімічних понять; знаходити географічні пункти (на картах різного формату); визначати ознаки сучасної топоніміки; вміти висловлювати свою думку; навчитися знаходити інформацію етнографічного та топонімічного характеру в навчальній та популярній літературі, періодиці, а також на онлайн-ресурсах; розвивати увагу, допитливість, уміння порівнювати, аналізувати й узагальнювати; формувати різностороннє уявлення про культурно-історичну пам'ять народу; розвивати патріотичні почуття та любов до малої батьківщини.

Види діяльності: пошукова, доповідна, дослідницька, комунікативна.

Форма навчального заняття: заняття-дослідження.

Обладнання: карточки із завданнями, малюнки, карти-схеми; фотографії.

 

Хід заняття

І. Організаційний момент

Привітання з вихованцями.

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь

Керівник.

Білоцерківщина має славетну історію, яка мала своє відображення на багатьох історичних об’єктах – населених пунктах, міських кутках, що згодом перетворилися на мікрорайони міста Біла Церква, на назвах її вулиць та провулків.

ІІІ. Повідомлення теми та мети заняття

Сьогодні проведемо пошукову роботу, яка буде стосуватися причин перейменування назви вулиці, на якій розташований наш заклад освіти. Для цього – дізнаємося біографічні відомості про українського педагога Софії Русової, її педагогічні досягнення та внесок у культурний, соціальний прогрес української громаді на тлі світової культури та педагогіки.

Наші завдання:

- проаналізувати поняття «топоніміка» у сучасному світі;

- дослідити етап історичного процесу щодо декомунізації та необхідність змін окремих топонімів;

- з’ясувати причини сучасних перейменувань окремих топонімів Білої Церкви, зокрема, причини перейменування (з вулиці Короленка – на вулицю Софії Русової).

 

ІV. Мотивація навчальної діяльності

Керівник. Які причини, на вашу думку, впливали на процес формування назв різних об’єктів?

Орієнтовна відповідь.

…Впливали важливі причини: зокрема, історичні, ідеологічні, соціально-економічні обставини. Разом з тим теперішній воєнний стан країни – не єдиний період, коли український народ переживав страшні часи. Тоталітарний режим радянської влади у ХХ столітті залишив на долях багатьох українських родин свій кровавий слід…

Керівник. З відродженням України нові покоління мають зберегти давні добрі традиції, при цьому – відродити справжню історію містечок, сіл.

-                Який державний документ (Закон України) вплинув на процес повертання власних назв вулиць, різних географічних об’єктів?

Орієнтовна відповідь.

 У значній мірі це відбулося з причин впровадження Закону України  «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Керівник.

-                Чи можемо ми назвати такий процес перейменування «пострадянських назв» - патріотичним? Чому?

Орієнтовна відповідь.

 Велика кількість прикладів, коли українським населеним пунктам, вулицям із назвами, отриманими у радянський період, саме у період отримання Україною незалежності, були повернуті попередні власні назви, які мали свою історію найменування – за географічними та соціальними причинами цієї території та особливостей представників населення, що давно тут проживали.

Керівник.

-           Водночас на сторінках новітньої української історії виникають імена сучасних героїв, які відстоювали незалежність України протягом останніх трьох десятиліть та прямо зараз боронять кордони нашої країни.

Наше заняття має форму дослідницької роботи, пов’язаної з історією освіти рідного краю, а також збереження важливих даних щодо історико-освітньої спадщини на території Білоцерківщини.

-                Назвіть стару і нову назви вулиці, на якій розташований наш Центр еколого-натуралістичної творчості Білоцерківської міської ради, розташований на вулиці.

Орієнтовна відповідь.

…До 2022 року мала назву «вулиця Короленка», але громадою міста Біла Церква було прийнято рішення про її перейменування (виконавчий комітет та депутати міськвиконкому навесні 2022 року проголосували за дане рішення). Відтоді ця вулиця носить ім’я української просвітниці Софії Русової.

Оглянемо скановані карти місцевості – Білоцерківщини (Додаток А).

 

V. Вивчення нового матеріалу. Пошуковий та дослідницький процес

Вихованці діляться на групи - і проводять у кілька етапів пошукову роботу:

-         пошук біографічної інформації про Софію Русову;

-         пошук її педагогічних принципів та методологічних засад.

Керівник. Що таке топонімічні процеси? Як ми використаємо наукову інформацію для нашого дослідження щодо назви вулиці у місті?

Орієнтовна відповідь.

Топоніміка є такою науковою дисципліною, що використовує дані з кількох суміжних областей знань: географії, історії, лінгвістики, а також соціології. Топоні́міка (від грец. Τόπος – місце і грец. ὄνομα (onoma) – ім'я, назва) – наука, що вивчає географічні назви, їх походження, смислове значення, розвиток, сучасний стан, написання і вимову, а також природні та соціальні умови минулого, за яких дані назви виникли. Для топоніміки важливо, ДЕ саме розташований об’єкт, який зацікавив дослідника-науковця (це стосується наукової сфери географії), ЯК формувалася назва і що саме стало ПРИЧИНОЮ фіксації саме такої назви (історичний аспект топоніміки), як ЗВУЧАВ та як був НАПИСАНИЙ топонім, що досліджується (область лінгвістики), а також ЧОМУ саме в даний історичний період досліджений об’єкт мав саме такі назви (цей аспект обумовлюють соціальні причини). Топоніми (тобто сукупності назв на певній території) мають такі підрозділи: хороніми (назви країв і країн), ойконіми (назви населених пунктів), гідроніми (назви річок, озер, колодязів), дрімоніми – назви лісів, ороніми (назви гір, долин, ярів, ущелин), фоніми (назви курганів), спелеоніми (назви печер, скельних навісів); урбаноніми – назви внутрішньоміських об'єктів, годоніми – назви вулиць, агороніми – назви площ, дромоніми – назви шляхів сполучення, макротопоніми – назви великих незаселених об'єктів.

У даному дослідженні нас цікавить саме поняття формування назви вулиць, тобто годонім.

Керівник. Які цікаві факти з формування історичних назв в Україні і в світі ви знайшли?

Орієнтовна відповідь.

Місто Львів заснував князь Данило Галицький у XIII ст. і назвав його ім'ям свого сина Лева.

Якщо розглядати приклади назв країн, то, наприклад, назва країни в Латинській Америці – Аргентина, що означає «срібло», пов'язана з легендарними уявленнями про казкові багатства цієї країни. А таке звичне для нас слово «Європа» тлумачилося по-різному в різних народів. Певно, ця назва походить від фінікійського слова «Єреб», що означає «морок, Захід», а у греків ця сама територія мала назву «Єуропе».

Сперечаються дослідники, власне, і стосовно назви Біла Церква – однозначної версії про походження назви немає. Одні історичні записи оповідають про величезну церкву з білого матеріалу, яку було здалека видно, а інші вважають, що її святий-покровитель Георгій традиційно зображувався у білому одязі – тому закріпилася у назві визначення «біла»…

Керівник. Чи є топоніміка сучасна наука? Як процес декомунізації став важливим етапом, що вплинув на процес переосмислення назв в Україні?

Орієнтовна відповідь.

Топоніміка – жива наука, тобто процес формування нових назв у часи «сивої давнини» і не зупиняється сьогодні. Адже триває процес розвитку суспільства, змінюються історичні часи та історичні реалії. Новий устрій прагне позбутися «гріхів минулого», які залишаються у топонімічних позначках – назвах населених пунктів, річок, вулиць та провулків тощо.

Виникають нові вулиці, ростуть міста, виникають нові об’єкти – тож, зрозуміло, всі вони отримують назви, які дають їм сучасники.

В Україні наразі триває процес декомунізації, що обумовлений Законом України  «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Обидва ці режими знищили в Україні від 14 до 16 мільйонів людей. Цей закон стверджує: будь-які тоталітарні практики неприйнятні для української держави. Убивати людей не можна ані з класових, ані з расових, ані з будь-яких інших причин. Під час декомунізації не лише демонтують зі стін старих будинків серпи та молоти та зносять пам’ятники, що носять ознаки «радянськості», але й перейменовують вулиці, які часто були названі на честь тих, хто багато років нищів українську культуру, державність, націю.

 

VІ. Закріплення нових знань та вмінь. Аналіз матеріалу

Керівник. «…Якщо людина живе в оточенні тоталітарної пропаганди

і не помічає її, значить пропаганда досягнула своєї мети».

Вислів Вацлава Гавела відкриє наш наступний пошуковий етап.

Розшукайте в інтернет-ресурсах, які саме вулиці у Білій Церкві було перейменовано на виконання цього Закону України.

 

 

Гуртківці наводять приклади перейменувань окремих білоцерківських вулиць (Додаток Б).

Орієнтовна відповідь.

Загалом у Білій Церкві нараховується близько трьох сотень вулиць, бульварів, провулків тощо. Один з активніших етапів перейменування вулиць та об’єктів відбувся в період 2016-2018 років. Основний етап декомунізації на тлі Білоцерківщини відбувся саме у цей період. Рішення депутатів Білоцерківської міської ради від 18 лютого 2016 року називалося «Про перейменування вулиць та інших поіменованих об’єктів міста Білої Церкви»

Зокрема, цим рішенням білоцерківських депутатів були внесені такі зміни: «проспект 50-річчя Перемоги» перейменовано на «Олександрійський бульвар», «вулиця 40-річчя Жовтня» – на «вулицю Романа Шухевича», «вулицю Інтернаціональну» – на «вулицю Павла Чубинського», «вулиця Комсомольська» стала називатися «вулиця Героїв Крут», «вулиця Сломчинського» – «вулиця Вячеслава Чорновола», а «вулиця Славіна» – «вулиця Василя Стуса». Вулиці «Друга учгоспна» дали назву «Яблунева», а ім’я радянського вченого Мічуріна замінили на білоцерківській вулиці іменем земляка-ботаніка – Левка Симиренка.

Криваві події січня-лютого 2014 року, коли на київському Майдані загинули українці, відстоюючи незалежність та гідність своєї держави, дали відлік нового етапу в українській історії та новим назвам вулиць в Україні. Так, «вулиця Антона Гординського» відтоді має назву «вулиця Герої Небесної Сотні».

Керівник. Коли було перейменовано білоцерківську вулицю Короленка на вулицю Софії Русової? За яких обставин?

Орієнтовна відповідь.

Процес декомунізації на Білоцерківщині не завершився у попередній період, а продовжується. На воєнному тлі події щодо прибирання з мапи рідного міста всього «радянського і пострадянського» відбуваються особливо символічно. Навесні 2022 року громадою Білої Церкви, представниками депутатського корпусу було обговорене питання щодо перейменування назви «вулиці Короленка». Ідея щодо зміни назви вулиці на «вулицю Софії Русової» була запропонована представниками депутатського корпусу міської ради Білої Церкви через те, що Софія Русова – визначна постать у педагогіці, прозовій літературі, активна особистість у русі українізації, а також просуванні національної ідеї як такої.

Керівник. Пропоную обговорити доповіді про Софію Русову (життєвий шлях та основні принципи та засади її гуманістичної діяльності).

Гуртківці проводять доповіді.

Гуртківці розглядають знайдені фотозображення, портрети Софії Русової (Додаток В).

Керівник. Які основні педагогічні засади Софії  Русової?

Орієнтовна відповідь.

Основна ідея Софії Русової – школи в Україні мають бути різними за методами і формами, але навчання у всіх має вестися саме рідною мовою, а учні мусять вчити не лише академічні науки, а й пізнавати країну, у якій живуть.

Серед ключових принципів педагогічної концепції Русової – гуманізм, демократизм, народність, природовідповідність, культуровідповідність, особистісно-орієнтований підхід, соціальна обумовленість виховання та загальнолюдські цінності.

Софія Русова – співробітниця численних наукових і популярних журналів – українських і російських, авторка праць в основному з педагогічних питань (зокрема дошкільного виховання), але також з літератури і мистецтва. Авторка праць про творчість Т. Шевченка, Г. Сковороди, Р. Тагора.

Центральне місце в багатогранній педагогічній спадщині вченої займає концепція української національної системи освіти і національного виховання. Виховний ідеал Русової: виховання гармонійної людини на засадах любові й пошани до найкращих національних традицій. Їй належіть «Концепція рідної української школи».

Софія Русова була переконана, що індивідуальний підхід і повага можуть виховати справжню особистість.

«Доля, щастя нашого народу залежить від того, як ми проведемо в життя дороге велике гасло: вільна національна школа для виховання вільної свідомої дужої нації», – писала Софія Русова.

Керівник. Чи пам’ятають сучасні українці про постать Софії  Русової?

Орієнтовна відповідь.

У 2005 році за величезний внесок у розвиток педагогічної науки Міністерством освіти України було засновано нагрудний знак «Софія Русова».

18 лютого 2016 року, вшановуючи пам'ять з нагоди 160 річниці, Національний банк України ввів в обіг ювілейну монету присвячену Софії Русовій номіналом в 2 гривні, яка належить до серії «Видатні особистості України» (Додаток Г).

 

VІI. Підведення підсумків заняття

Керівник.

Які висновки ми можемо зробити?

Чи достатньо підґрунтя ми знайшли – для надання білоцерківській вулиці імені Софії Русової?

 Орієнтовна відповідь.

Інформація з різних відкритих джерел про високоосвічену видатну особистість Софію Русову дають нам зробити висновки, що вона як педагог стала однією з основоположників ідеї національного виховання в школі. Як учасники цього дослідження з топоніміки ми шукали інформацію та аналізували факти про письменницю та педагога Софію Русову, ім’я якої відобразилося у новій назві білоцерківської вулиці. Під час пошукової роботи над дослідженням вихованці гуртка «Екологічна журналістика» з’ясували ті важливі причини, що стали підґрунтям для нової назви вулиці, де розташований Центр еколого-натуралістичної творчості Білоцерківської міської ради.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1. Декомунізація: що і чому перейменовувати й демонтувати. Збірник матеріалів, рекомендацій і документів щодо виконання вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» / Сергій Бутко, Сергій Горобець, Ігор Каретніков, Богдан Короленко, Максим Майоров (упоряд.); Український інститут національної пам’яті. – Київ : Український інститут національної пам’яті, 2015. – 234 с.
  2. Декомунізація в Білій Церкві. Довідник з перейменування вулиць у 2016 р. // Діденко Л. М., Климчук К. В., Іванців В. О., Виговська Т. М., Чернецький Є. А., Стародуб О. В., Бондар А. В. – Біла Церква, «Час Змін Інформ», 2017. – 64 с. URL : https://www.litera.kyiv.ua/archives/87
  3. Історична топоніміка : навч. посіб. / Г. В. Бондаренко, В. В. Кихтюк; Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки. – Луцьк, 2012. – 162 с.
  4. Лучик В. В. Топоніміка // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол. : В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. – К. : Наукова думка, 2013. – Т. 10: Т – Я. – С. 124. – 784 с.
  5. Таранов Н. Основні етапи розвитку топонімії як науки // Наукові записки Тернопільського НПУ імені В. Гнатюка. Серія: Географія. –  № 2 (2006).
  6. Топоніміка : навчальний посібник / Галина Лабінська. – Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2016. – 274 с.
  7. Як перейменувати вулицю. Правові засади перейменування вулиць, провулків, проспек­тів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території населених пунктів: Методичний збірник / Український інститут національної пам’яті, Чернігівська обласна державна адміністрація, Чернігівська обласна рада, Чернігівська міська рада, Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів дер­жавної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій; Упоряд. : С. В. Бутко, Н. М. Мужикова . – Київ-Чернігів : 2014. – 122 с.
  8. Український інститут національної пам’яті. URL : https://old.uinp.gov.ua/page/yak-pereimenuvati-vulitsyu
  9. Янко М. Топонімічний словник України: Словник-довідник. – К.: Знання, 1998.
  10. URL : https://msmb.org.ua/biblioresursi/bibliografiya/osobistosti/sofiya-rusova-zhinka-yakoyu-pishayemosy/

 

ДОДАТОК А

Карта місцевості – розташування у Білій Церкві вулиці Софії Русової (колишньої вулиці Короленка)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК Б

Список щодо перейменувань вулиць Білої Церкви (згідно рішення депутатів Білоцерківської міської ради від 18.02.2016)

 

Назва об’єкту, що змінюється
Нова назва

бул. 50-річчя Перемоги

бул. Олександрійський

вул. 40-річчя Жовтня

вул. Романа Шухевича

вул. 40-річчя Жовтня друга

вул. Анатолія Солов’яненка

пров. Будьонного перший

пров. Професора Голуба перший

пров. Будьонного другий

пров. Професора Голуба  другий

вул. Баумана

вул. Базарна

вул. Боженка

вул. Остапа Вишні

вул. Варинського

вул. Івана Сошенка

вул. Ватутіна

вул. Михайла Дорошенка

вул. Антона Гординського

вул. Героїв Небесної Сотні

вул. Інтернаціональна

вул. Павла Чубинського

вул. Інтернаціональна друга

вул. Михайла Вербицького

вул. Кірова

вул. Симона Петлюри

вул. Калініна

вул. Василя Симоненка

вул. Комсомольська

вул. Героїв Крут

бул. Комсомольський

бул. Княгині Ольги

пров. Комсомольський перший

пров. Героїв Крут перший

пров. Комсомольський другий

пров. Героїв Крут другий

вул. Котовського

пров. Клінічний

вул. Колгоспна

вул. Селянська

пров. Колгоспний

пров. Селянський

вул. Олега Кошового

вул. Ігоря Сікорського

вул. Міліцейська

вул. Преображенська

вул. Осводівська

вул. Максима Залізняка

пров. Осводівський

пров. Максима Залізняка

вул. Піонерська

вул. Петра Лебединцева

пров. Піонерський

пров. Петра Лебединцева

тупик Піонерський

вул. Комендантська

вул. Пархоменка

вул. Гетьмана Пилипа Орлика

вул. Примакова

вул. Євгена Деслава

вул. Радгоспна

вул. Узинська

вул. Радгоспна перша

вул. Кирила Стеценка

вул. Радгоспна друга

вул. Кагарлицька

вул. Свердлова

вул. Павла Поповича

вул. Сломчинського

вул. Вячеслава Чорновола

вул. Славіна

вул. Василя Стуса

вул. Стаханівська

вул. Січових стрільців

пров. Стаханівський перший

пров. Січових стрільців перший

пров. Стаханівський другий

пров. Січових стрільців другий

пров. Стаханівський третій

пров. Січових стрільців третій

вул. Фадєєва

вул. Луки Долинського

пров. Фадєєва

пров. Луки Долинського

вул. Фурманова

вул. Григорія Сковороди

вул. Чапаєва

вул. Степана Бандери

пров. Чапаєвський перший

пров. Івана Гонти

пров. Чапаєвський другий

пров. Івана Богуна

пров. Чапаєвський третій

пров. Івана Сірка

пров. Чапаєвський четвертий

пров. Миколи Вінграновського

пров. Чапаєвський п’ятий

пров. Марусі Чурай

пров. Чапаєвський шостий

пров. Костянтина Паустовського

тупик  Чапаєвський

завулок Дмитра Яворницького

вул. Червонофлотська

вул. Гетьмана Сагайдачного

пров. Червоноармійський другий

пров. Олександрійський

вул. Чуйкова

вул. Андрія Шептицького

вул. Щорса

вул. Івана Мазепи

вул. Учгоспна

вул. Уласа Самчука

вул.Учгоспна друга

вул. Яблунева

пров. Учгоспівський

пров.  Абрикосовий

вул. Мічуріна

вул. Левка Симиренка

пров. Мічуріна

пров. Левка Симиренка

пров. Горького

пров. Сухоярський

пров. Жовтневий

пров. Грузинський

вул. Революції

вул. Івана Виговського

вул. 9-го Січня

вул. Миколи Лозовика

бул. 1-го Травня

бул. Михайла Грушевського

вул. Петра Запорожця

вул. Івана Кожедуба

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК В

Юна Софія Русова, портрет

 

Фото Софії Русової, 1920-ті роки

 

Портрет Софії Русової, мислителя та педагога

ДОДАТОК Г

нагрудний знак Софія Русова

Нагрудний знак «Софія Русова» (заснований 2016 р.)

 

 

 

 

Софія Русова - одна з піонерок українського жіночого руху 1/2монета, Софія Русова

 

Ювілейна монета, присвячена Софії Русовій, номіналом в 2 гривні,

яка належить до серії «Видатні особистості України»
 

docx
Додано
20 жовтня 2023
Переглядів
74
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку