Запорука здорове харчування

Про матеріал
Інтегрований урок з основ здоров"я та трудового навчання для 6 класу. Важливість здорового способу життя, раціонального харчування та активного відпочинку. Приготування салатів здорового харчування.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

                       

 

Ток-шоу:

ГОТУЄМО РАЗОМ!

              Секрети здорового харчування наших дітей | Газета Вишгород. ONLINE  

              

 

 

 

 

Добрий день! Дорогі учасники, експерти, гості та всі присутні ми радів  вас вітати на кулінарному ток-шоу «Готуємо разом»!

Сьогодні будуть змагатися дві команди: команда «Вітаміни»  та команда «Овочели», а також їх групи підтримки. Кожне завдання для команди буде оцінюватися п’ятьма балами. Групи підтримки також набирають бали у різних конкурсах, які додаються до загального рейтингу команд.

Команда переможців отримає приз (безкоштовний сніданок в шкільній їдальні), а команда переможених -  покарання.

Знайомтеся з експертами ток-шоу «Готуємо разом!»: С.А. Якубовська, А.М.Хомик, Н.П. Писко, Л.Б. Гец, Р.М. Попадин.

 

І. Представлення команд

Прошу шеф-поварів представити  свої команди (назва, девіз)

ІІ. Домашнє завдання (команди).

Експерти, ви готові перевірити домашнє завдання команд?

Прошу на сцену команду «Вітаміни».

ІІІ. Вікторина для груп підтримки

Команди молодці, справилися із завданням! Тепер змагатимуться між  собою ваші групи підтримки.

 Бліц-вікторина «Овочі» Відповідаєте по черзі. За правильну відповідь -1 бал для команди.
■ Місце, де ростуть овочі. (Город).
■ Буває і солодким і гірким. (Перець).
■ З нього роблять кетчуп і томатну пасту. (Помідор).
■ Овоч, плоди якого самі великі із всіх овочів. (Гарбуз).
■ Білокачанна, брюссельська, савойська, кольрабі, листова – це… (Капуста).
■ Овоч, в якому міститься багато вітаміну А. (Морква).
■ Їх називають рослинним м’ясом, так як вони містять багато білка. (Горох і квасоля або боби.)
■ З нього готують смачне пюре. (Картопля).
■ Родич кавунів і динь. (Гарбуз).
■ Батьківщина помідора. (Америка).
■ Назва дикої цибулі. (Черемша).
■ По-італійськи «тартуфель», а по-українськи…(Картопля).
■ Маленький, гіркий, цибулі брат …(Часник).
■ Коли її чистять – плачуть. (Цибуля).
■ Насіння стручкової рослини, що вживається в їжу. (Біб).
■ Продукт соняшника та гарбуза. (Насіння).

ІV. Практичне завдання

 Прошу учасників підійти до своїх столів.

Спочатку розглянемо загальні правила приготування та подавання салат-коктейлів 

Салати-коктейлі — це суміш різних готових до вживання продуктів, заправлена майонезом, салатними заправами, йогуртами, збитими вершками.

Салати-коктейлі поділяють на закусочні (з томатів, огірків, солодкого перцю, цвітної капусти, шпинату, сиру, птиці, крабів, раків, креветок та інших продуктів), десертні (з фруктів, ягід).

Продукти, які входять до складу салатів повинні бути нарізані тонко, охайно - кубиками, скибочками, соломкою, кружальцями в залежності від виду салату.

Під час приготування салатів треба дотримуватися загальних правил:

  • Усі  продукти для салату повинні пройти первинну обробку, а деякі ще й теплову.
  • Після  теплової  обробки продукти необхідно охолодити.
  • Салати із сирих овочів готують незадовго до подання на стіл.
  • Салати заправляють перед поданням на стіл.
  • Готувати і зберігати салати необхідно в емальованому, скляному, керамічному посуді.
  • Незаправлені  салати  мають зберігатися в холодильнику не  більше 12 годин, а заправлені – 6 годин.

Команди,  ви готові? У вас 15 хвилин на те, щоб приготувати та представити свої страви експертам. Відлік часу розпочато.

Поки команди готують салати ми продовжимо змагання між вболівальниками.

 1. Конкурс: «Впізнай овоч». Відповідаєте по черзі. За правильну відповідь -1 бал для команди.

1. Він буває гірким і солодким, а його плоди мають різну форму і колір. Славиться не лише як своєрідна їжа, але ще як ароматичний і лікарський продукт. Вітаміну С в ній в п’ять разів більше, ніж у лимоні. (Перець).
2. Цей овоч «прийшов» до нас з Америки двісті років тому і спочатку зовсім не сподобався на смак. Просто люди не відразу розібралися в тому, то треба їсти – їли навіть квіти та зелені ягоди. Якийсь час його кущі з незвичайними для Росії квітами і плодами служили прикрасою для дамських капелюшків на балах і в театрах. З нього в даний час роблять багато смачних страв і соусів. (Помідори або томат).
3. Цей овоч був відомий в Індії вже 3 тисячі років тому і звідти розповсюдився по всіх континентах. З тих пір люди навчилися робити з нього безліч салатів і солінь. А іноді їх вирощують у садах заради красивих жовтих квітів і листя. Відомий дикорослий вид цієї рослини, плід якого «вистрілює» насінням на кілька метрів. (Огірок, «скажений» огірок).
4. Цей овоч, завжди цінували за солодку соковитість і цілющі властивості. Адже в ньому дуже багато вітаміну А (бета-каротину), дуже важливого для здоров’я і росту людини. Цей вітамін покращує зір. Тому всім дітям (а не тільки зайців) потрібно їсти якомога частіше. (Морква).
5. Цей овоч – давній символ здоров’я і благополуччя. Не випадково в багатьох будинках, овочевих магазинах, на ринках і донині вивішують коси і вінки, сплетені з нього. Він, і зелений, і ріпчаста, – «захисник» від шкідливих мікробів. (Цибуля).
6. Цей овоч у зелених стручках – одне з найулюбленіших дитячих ласощів на дачній грядці. Здавна його вирощували не тільки для смачних супів і каш, але і для поживи у борошно, яку змішували з пшеничним або житнім борошном і випікали хліб, млинці, пиріжки. (Горох).
7. Цей овоч давно відомий на всіх континентах. Навіть на півночі нашої країни та Америки він дає хороший урожай і годує людей цілий рік. Всього відомо 35 видів. Їдять у свіжому вигляді, роблячи різні салати, голубці, котлети. А в квашеному вигляді – комора різних вітамінів. (Капуста).
8. Один з найбільших овочів. А люди завжди мають схильність до величезного – воно будить уяву. Тому і до цього овочу ставляться з особливою повагою. За примхою людини цей овоч досягає неймовірних розмірів і може важити до 100 кг. Його зручно вирощувати: він невибагливий, росте навіть без догляду, а з-за своєї величини не користується популярністю у злодіїв. (Гарбуз).
9. Найближчі родичі самого звичайного гарбуза. Їх смажать або тушкують з іншими овочами, консервують як огірки, а іноді їдять сирими і навіть варять варення. (Кабачки).
10. Ці овочі дуже красиві, схожі на зірки або квіти. Ними прикрашають новорічні ялинки прикрашають кухні і дачі, роблять з них забавні іграшки, декоративні вази та кошики. (Патисони).

 

2 Конкурс: «Вгадай овоч  із закритими очима». (По одному учаснику з групи підтримки зав’язують очі хустиною, дають витягнути з торбини овоч, який вони повинні відгадати)

3 Конкурс: «Зобрази овоч»

Учасники команд тягнуть жеребки з назвами овочів. Вони повинні мімікою і жестами зобразити цей овоч так, щоб вболівальники змогли його вгадати. (Кожний овоч 1 бал)
На підготовку – 1 хвилина. Овочі: кріп, броколі, баклажан, хрін, часник, редис, картопля, цибуля, перець, помідор.

4 Конкурс «Лови помилку»
У тексті ми навмисно допускаємо помилки. Ви повинні правильно визначити ці помилки і виправити їх.
( помилки виписати на аркуші, за кожну помилку 1 бал, доповідає один представник від команди, читаючи з аркуша)
«Фахівці рекомендують харчуватися 2-3 рази в день, відмовляючись від сніданку і обов’язково щільно вечеряти. Ні в якому разі не можна виключати зі свого харчування м’ясні продукти. Кисломолочні продукти погано впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, тому рекомендують пити тільки свіже молоко. Взимку обов’язково треба вживати вітамінізовану їжу».
Виправлення помилок: 4-5 разів, відмова від сніданку, щільна вечеря, кисломолочні продукти корисні для організму. (4 помилки – 4 бали)

 

5 Конкурс «Дай відповідь на питання»
1 питання – 1 бал
Конкурс загадок про вітаміни
1. У зеленій сиджу коморі, а коса моя надворі? (Морква)
2. Без рук, без ніг, а по тичині в’ється. (Горох)
3. Зелена шийка, червона шапочка. (Суниця)
4. Не вогонь, а обпікає. (Кропива)
5. На городі молода пишні коси розпліта,
У зеленую хустинку золоті хова зернинки. (Кукурудза)
6. Сидить баба серед літа в сто сорочок вдіта. (Капуста)
7. Що то за голова, що лиш зуби й борода? (Часник)

V. Підбиття підсумків. Журі оголошує переможців

 Увага! Прошу шеф-поварів представити свої страви експертам для дегустації.

Журі визначають переможців та оголошують їх. Вручає сертифікат на безкоштовний обід в шкільній їдальні.

 

 

 

 

 

 

Критерії оцінювання для команд від 1-5 балів

Команда: Вітаміни

Команда: Овочели

 

1.Представлення (назва, девіз)

 

 

2. Домашнє завдання

 

 

3. Нарізка

 

 

4. Подача

 

 

5. Представлення

 

 

Бали від вболівальників

 

 

Загальна кількість балів

 

 

 

 

 

 

п/п

Критерії оцінювання для груп підтримки (один бал за перемогу в конкурсі)

Група підтримки  команди «Вітаміни»

Група підтримки команди «Овочели»

1

 Бліц-вікторина «Овочі»

 

 

2

Конкурс: Впізнай овоч

 

 

3

Конкурс: Вгадай овоч  із закритими очима

 

 

4

Конкурс: Зобрази овоч

 

 

5

Конкурс: Дай відповідь на питання

 

 

6

Загальна кількість балів

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
7 травня 2021
Переглядів
873
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку