Засідання фітобару "Чай - напій богів"

Про матеріал

Позакласний захід засідання фітобару "Чай- напій богів" можна провести під час проведення тижня хімії у школі. Він знайомить учнів із цілющими властивостями чаю та його компонентами, способами вирощування чаю; має на меті навчити учнів правильно використовувати деякі види чаїв, їх заварювати та складати чайні суміші із трав.

Перегляд файлу

Автор:

Рідкоборода Тетяна Миколаївна,

учитель хімії і біології

Станіславської ЗОШ І-ІІІ ім. К.Й. Голобородька

Білозерської районної ради Херсонської області

 

Засідання фітобару „Чай – напій богів”

Мета загальноосвітня: ознайомити учнів з цілющими властивостями чаю та його компонентами, способами вирощування, навчити складати чайні суміші із трав.

Розвиваюча: прищеплювати навички використання чаю, вивчити традиції споживання лікарських трав; навчити правильно використовувати деякі види чаїв, правильно заварювати чай; розвиток вміння проводити анкетування; працювати з літературою.

Виховна: прищеплення почуття поваги до колективу, вміння працювати у групі, робити висновки, узагальнювати; розвиток комунікативних компетенцій.

Хід заняття

Щасливий той, хто в звичайному наче побачив те, чого ніхто не бачив.

Дж. Г. Байрон

 

Вчитель.  Добрий день всім присутнім. Я рада вітати учнів, вчителів та наших гостей у цьому затишному класі на засіданні фітобару „Чай – напій богів”.

   Кожна друга людина на нашій планеті починає день із заварювання чаю. Хто любить зелений, хто  чорний, хто насолоджується смаком каркаде або екзотичного пу-ер.  А чи знаєте ви:

  •        як правильно заварювати чай?
  •        Чай – це лікар.
  •        Як виготовляють чай?
  •        Секрети чайної косметики.
  •        Які речовини входять до складу чаю.
  •        Як правильно обрати корисний для здоров’я чай.

   На всі ці питання ми дамо відповідь до кінця нашого заняття. Над ними працювали наші групи експертів, які досліджували та шукали відповіді на ці питання.

Звідки ж прийшов до нас цей чудодійний напій. Про це розповість нам перша група.

Перша група. Історія виникнення чаювання

  Уважається, що чай почали пити понад 5000 років тому у китайській провінції Юньнань. За допомогою біохімічного аналізу науково точно визначено, що батьківщиною чаю є Південно-Західний Китай та прилеглі до нього райони Верхньої Бірми та Північного Індокитаю. Чай п’ють 2/3 населення земної кулі – 4 мільярди осіб, щорічно 40 країн виготовляють 3 мільярди тонн чаю. Вирощування чаю як культури припадає на 350 рік нашої ери.

  Вирощування чаю довго трималося у таємниці. Розголошення секретів чаю каралося смертю. Однак у 8-9 ст. буддійські монахи вивезли чай в Японію і Корею. У Європі перші відомості про нього з`явилися у 1584 році. Його поширенню сприяли посли, які вивозили чай із  Китаю. У 1638 році в Московську державу чай привіз боярський син Василь Старков, який був засланий з дарами до ординського Алтин-хана. У 1679 році було укладено перший договір на поставку чаю з Китаю в Росію.

   Чай не розкіш, а лише засіб духовного зростання тільки до кращого! Хоч обійди цілий світ, а куточок, де б не любили чай, вам не знайти.

Який буває чай?

Чай поділяють на такі види: (демонстрація)

  •   за механічною обробкою:

розсипчастий – байховий, пресований (куксовий, плитковий, таблетований), екстрагований;

  •   за місцем вирощування:

китайський, індійський, цейлонський, турецький, грузинський;

  •   за типами:

чорний, зелений, червоний (оо-лонг), жовтий, білий.

Як і сорт вина, кожен тип чаю відрізняється величезною кількістю відтінків смаку і аромату. Дивовижно, але всі типи чаю походять від однієї рослини  чайного куща (Caméllia sinénsis), а все це розмаїття досягається у процесі обробки чайного листя.

Вчитель: чи можна посадити чайний кущ у будь - якому куточку нашої планети – про це вам розповість друга група.

Друга група. Виробництво чаю

   До того, як потрапити на прилавки магазинів, чай проходить великий шлях від плантації, де він росте, до фабрик. Це дуже дорогий та трудомісткий шлях.

   Для вирощування чайних кущів надзвичайно важливі такі фактори:

1) теплі літо та осінь (середньодобова температура 20ºC), але при цьому холодна зима (середньодобова температура нижча 10ºC та вища -3ºC).

2) довгий світловий день і достатня кількість сонця (за нестачі світла смак чаю стає трав’янистим; чай грубим і не пахучим);

3) вологий, але добре дренований ґрунт без застою води;

4) чисте та вологе повітря (в екологічно несприятливих умовах чайний кущ гине);

5) висота розташування чайних плантацій над рівнем моря (якісний чай можна виростити на висоті 1500 м і вище. Гірські чаї  ароматні, рівнинні – трав’янисті.

Основні експортери чаю: Індія, Китай, Шрі-Ланка, Кенія, Індонезія, Японія, Південна Африка, В’єтнам, Аргентина. (показати на карті)

Ведучий:  чи знаєте ви, як збирають чай? Про це ви дізнаєтесь з розповіді представників третьої групи.

  Чай збирають вручну чи машинами, а іноді ріжуть ножицями. Збиральники обривають тільки бруньки та два наймолодші листочки  (флеш) – тільки вони мають необхідний смак та аромат. Щоб отримати приблизно 450 г готового чаю необхідно зробити декілька десятків тисяч рухів рукою. Після того, як чай зібрали, його привозять на чайну фабрику. Чим коротший шлях до фабрики, тим вища якісь свіжого листя.

   Виробництво чаю є універсальним процесом, що включає в себе стандартні етапи обробки зібраного чайного листя. Кількість цих етапів та їх специфіка залежать від того, чай якого виду потрібно виготовити.

   Основні етапи виготовлення чаю:

  1. попереднє сортування;
  2. зав`ялювання;
  3. скручування;
  4. ферментація;
  5. сушка;
  6. остаточне сортування, маркування та пакування.

    На етапі попереднього сортування чаю свіже чайне листя відбирають від брудного, хворого. У процесі зав`ялювання (обезводнювання) листя втрачає до 55 % вологи. Підв`ялюють чайне листя зазвичай у тіні, в приміщенні, що добре провітрюється природнім або штучним шляхом у спеціальних сушках, іноді процес проводять на сонці. Під час зав`ялювання листя стає більш еластичним та менш ламким.

 Завдання скручування – вижати з чайного листя якомога більше чайного соку. Скручування проводять до тих пір, поки воно не змокне і не просякне власним соком. Після скручування проходить процес ферментації, тобто окиснення під дію ферментів чаю. Під час ферментації відбуваються основні хімічні перетворення в усьому процесі виготовлення чаю. Ферментацію проводять при температурі 15 ºC та вологості близько 90 %. У процесі ферментації колір листя значно темніє, з’являються характерні аромати чорного чаю. Сушка проводиться в закритих духовках з повітряним піддувом, потім швидке охолодження.

  Чорний чай проходить усі етапи обробки. Зелений чай проходить етапи зав’ялювання, часткова сушка, скручування, досушування.

  Жовтий чай зав’ялюють, скручують, частково проходить ферментація, сушка.

Білий чай: зав’ялювання та сушка. (Учень показує на таблиці)

  Вчитель: час зазирнути в чашку чаю допитливим поглядом хіміка. Одразу ж ми побачимо, що цей напій – складна багатокомпонентна суміш речовин. Про склад чаю нам розкажуть представники четвертої групи.

Четверта група. Компоненти чайного листа

У результаті теоретичного дослідження ми з’ясували, що чай можна назвати скарбницею органічних речовин, їх близько 300. Свіжозрізане листя, сухі чаїнки та чайний напій мають різний хімічний склад. З чаїнок до напою переходять лише розчинні речовини. З розчинних речовин  чаю найважливішими є алкалоїди – кофеїн, теїн, теофілін, теобромін; дубильні речовини – таніни та катехіни. Чай багатий на вітаміни А, В1, В2, В3, С, Е,  К, F, Р (рутин) – капілярозміцнювальний засіб. Чай містить білки та амінокислоти, яких особливо багато в зелених чаях. Забарвлення чайному настою дають пігменти – хлорофіл, ксантофіл, каротин. У складі чаю є органічні кислоти (бутурієва кислота), сахариди, сапоніни та мінеральні сполуки, ефірні олії.

  Теїн зумовлює тонізуючі та стимулюючі властивості чаю, катехін надає гірчинки й терпкості чаю. Він усуває з організму вільні радикали, що попереджає появу раку, зміцнює стінки капілярів, покращує засвоєння вітаміну С, нормалізує кишкову мікрофлору, має бактерицидну дію.

Вчитель: якщо ви хворієте, більшість одразу біжить в аптеку за пігулками. А універсальний лікар у кожного з нас знаходиться на кухні. Це чай. Про лікувальні властивості чаю ви дізнаєтесь від п’ятої групи.

П’ята група. Що лікує чай?

Якщо ви хворієте, більшість одразу біжить в аптеку за пігулками. А універсальний лікар у кожного з нас знаходиться на кухні . Це чай. Усі лікарські властивості чаю описати важко. Він лікує, як вважають вчені, від багатьох хвороб. 5-10 чашок зеленого чаю на добу запобігають появі раку. При застуді п’ють середньої міцності чай з молоком. Захворювання очей та вій лікують міцним охолоджений настоєм зеленого або чорного чаю. Виразка шкіри та шлунку і дванадцятипалої кишки – застосовуйте міцний настій зеленого чаю. Ячмінь на очах – у пригоді стане свіжа заварка зеленого чаю. Вас замучив зубний біль, пародонтоз, кровоточивість ясен – полощіть рот чайним еліксиром, що складається з 1 чайної ложки сухого чаю, 1 зубку товченого часнику, залитий склянкою окропу, настояний 20 хв. Міцний гарячий солодкий чай із молоком знімає отруєння алкоголем. При серцевих хворобах рекомендують пити чай із квітами фіалки. Наліт на язиці – приймайте чай з ізюмом. Якщо ви страждаєте морською хворобою або нудота у вагітних – вам допоможе  жування зеленого сухого чаю. Чай ефективний у разі гіпертонії, попереджає появу цукрового діабету, протидіє старінню, протистоїть вірусам, виводить з організму сполуки важких металів: Плюмбуму, Хрому, Стануму, Меркурію, Кадмію. Доведено, що чорний чай (байховий) викликає зворотній процес при атеросклерозі. Чай протидіє утворенню каменів у печінці, нирках та жовчному міхурі. Особливо чай корисний після вживання тяжкої, жирної та м’ясної їжі. Чай необхідно вживати людям, що знаходяться весь час під дією фізичних та нервових перевантажень.

  Ведучий. Чай смакує і має лікарські властивості. Він надасть силу, оживить думки, розвіє сон. Коли холодно – зігріє, якщо спекотно – принесе прохолоду, якщо у вас поганий настрій – підбадьорить, якщо ви збуджені – заспокоїть. Недарма Лев Миколайович Толстой писав: «Я повинен пити багато чаю, тому що без нього не зміг би працювати. Чай визволяє ті можливості, які дрімають у моїй душі». Японські учені довели, що чайний напій має протипроменеву, протирадіоактивну дію. Але ми всі зранку п’ємо чай і чомусь не відчуваємо себе здоровими та бадьорими. У чому ж тут причина?  

  Якщо ви на собі не відчуваєте лікувального ефекту чаю, причина в тому, що ви неправильно заварюєте чай. Наші експерти допоможуть розв’язати цю проблему.

Шоста група. Як заварювати чай? 

  Ми,  опрацювавши літературу щодо заварювання чаю, склали рекомендації, які стануть вам у пригоді.

  Чай, який взяли у неправильних пропорціях та нормах, є шкідливим для людини. Для заварювання чаю потрібно використовувати хорошої якості чай та воду і мати порцеляновий чи фаянсовий чайник для заварювання. Чай зберігають у порцеляновому чи фаянсовому посуді або скляній банці з притертою кришкою. Водопровідну воду треба поставити на сонце на добу, щоб вона відстоялася. Сама краща – джерельна вода. Заварювати чай треба свіжим окропом (водою, яка кипить перший раз). Коли вода починає закипати – біле кипіння – спостерігається масовий підйом бульбашок повітря, які викликають легке помутніння, потім побіління води.

(Розповідає і демонструє)

1. Порожній чайник для заварювання треба сполоснути окропом, щоб він прогрівся.

2. Засипати заварку, приблизно одну чайну ложку на склянку (за кількістю осіб, які будуть пити) плюс ще одну та залити окропом до половини чайнику (чорний чай) або на 1/3 (зелений і чорний чай) та на 1/25 (зелений чай). Накрити чайник льняною серветкою, щоб закрити отвір.

3. Дати настоятися чорному чаю 3,5 – 5 хв. для появи аромату, зеленому – від 5 до 7-8 хв. для появи кольору.

4. Долити чайник окропом не до самого верху. У зелених чаях доливають окріп другий раз на  ¾ на 3-4 хв, потім через 2-3  хв. наливають воду окріп маже до верху третій раз. На поверхні з’являється піна.

5. Розлити чай по чашках не розводячи. Чай використати на протязі 25 хв. після заварювання.

   Доливати окріп у заварний чайник не можна, окрім зеленого чаю. Кип’ятити сам чай  не можна – він стане  міцніше, але втратить смак і аромат.

Як говорить східна приказка: «Свіжий чай подібний бальзаму. Чай, залишений на ніч,  нагадує змію».

 Вчитель.   З давніх часів до чаю додавали трави, фрукти, ягоди. Суміш чаю з лікарськими травами називають чайним бальзамом. Пити чайний бальзам краще з медом, можна додавати молоко. Зараз ми познайомимося з деякими рецептами.

Чайний бальзам

  •   Чай з чорноплідною горобиною: 60 % цейлонського чорного чаю, 30 % гліту, 5% горобини чорноплідної, 5 % яблук сушених має заспокійливий ефект, багатий на йод, виводить радіоактивні елементи.
  •   Чай цейлонський 60 %, листя гліту 35 %, квіток гліту 5 %. Такий чай має знеболювальний, заспокійливий ефект, підвищує імунітет до інфекцій, застудних захворювань.
  •   2 ст. ложки м’яти перцевої, 2 ст. ложки трилисника, 1 ст. ложка валеріани - чай для хворого серця.

                             Рецепти приготування чаїв «З бабусиної скрині»

   Кожен з нас полюбляє пити свій сорт чаю. У кожного свій смак та уподобання. Ми вирішили поділитися з вами  рецептами приготування чаю, який нам передали у спадщину наші бабусі. Вони п’ють просто лікарські трави без чаю:

  •   чай із сухих листків яблуні викликає спокійний легкий сон. Він має жовчогінну дію, дуже корисний у разі недокрів’я;
  •   чай із сушеного листя вишні, заварений у молоці, лікує гепатит;
  •   чай із сухих листків полуниці підвищує секрецію, покращує обмін речовин;
  •   чай зі сушеного листя малини добрий проти застудний засіб, лікує гастрити, ентерити.

Вчитель. Який чай полюбляють пити українці. Який чай полюбляють наші однолітки?

     Ми провели соціологічне опитування, використовуючи метод інтерв’ювання  у нашій школі і з’ясували, що учні та вчителі школи надають перевагу таким торговим маркам (представлення діаграми).

                                       Чайна косметика

Ведучий:  чи не задавали ви собі питання „Чому китаянки та японки такі гарні?”

Секрет краси дуже простий. Вони не обходяться без заварки та завареного чаю. Полюбляють не тільки умиватися чаєм, а й приймати ванни.

  • Можна ополіскувати обличчя настоєм солоного чаю або протирати кубиком льоду вранці. „Чайний лід ” тонізує шкіру, звужує пори.
  • Суміш чаю з хною надасть волоссю золотистого відтінку, зміцнить корені, позбавить від лупи.
  • Позбавитись від обвислої шкіри під очима допоможуть два теплі пакетики зеленого або чорного чаю. Тримати 15-20 хв. на очах, поки не прохолонуть.
  • Екстракт зеленого чаю входить до складу лосьйонів для обличчя. Дубильні речовини звужують пори, розгладжують зморшки, омолоджують шкіру.

Учень: одне із самих головних умов є правильний вибір чаю.

 

Поради щодо покупки чаю

   Слід знати, що через рік після збору він втрачає більшість своїх якостей, тому потрібно дивитися на дату упакування.

Індійський чай – більш міцний та терпкий.

Китайський – більш ніжний та гармонійніший.

Цейлонський – має властивості китайського та індійського чаю. Під час перетирання чаю пальцями старий чай перетворюється на порошок, а свіжий переламується на декілька шматків. Найбільш якісний, ароматний, смачний – великолистовий. З великих уламків чайного листа отримують дрібнолистковий чай. Він не такий ароматний, але більш міцний у завареному вигляді. Із залишків цих чаїв одержують „чай у пакетиках”. Якщо в чаї зустрічаються  шматочки гілочок – це низькосортний чай. У продажу  багато екзотичних напоїв. Наприклад мате, каркаде. Мате росте в Парагваї. Це рослинний збір, в якому головним є листя парагвайського дубу. Це ідеальний напій для дієт. Чай каркаде або суданська роза – гібіскус. Має антипротекторну, сечогінну, жовчогінну дію, вбиває шкідливі гриби, і найпростіших. Чай знижує стрес, нормалізує кров’яний тиск, виводить продукти обміну – запобігає старінню.

Рубрика                                      

                                                              Цікаво знати

Щорічно 40 країн виготовляють 3 млрд. тонн чаю.

Чай вживають близько 4 мільярд осіб.

Автор першої книги про чай „Ча Чинг” знавець Лу Ю.  

Англійська королева Вікторія написала книгу „Чайний етикет”.

У Давньому Китаї чай був валютою – ним платили податки, купували у монголів коней, у сибіряків – соболів.

В Японії олію з чайного насіння використовують для змащення точних механізмів, вона схожа на оливкову.

Рибу та м’ясо можна замочувати  в чаї. Чай збагачує їх своїм ароматом.

Чайною заваркою чистять килими, дзеркала.

Ті-тестери – це експерти, що створюють ексклюзивні чайні купажі (бренди). Щоб бути завжди професійно готовим, ті-тестер не може вживати солодке, гірке, солоне, приправи, холодне, гаряче, пити алкоголь та палити, заводити котів та собак.

Дегустування чаїв

Проведення лотереї-дегустації. Спробуйте різні види чаю та оберіть серед них найкращий. Під час дегустації перегляд учнівської презентації.

Підведення підсумків

Найсмачнішого чаю не буває – у всіх людей різні смаки.

Найкориснішого чаю не буває – у всіх людей різні потреби, але придивіться до зеленого чаю.

Щоб зрозуміти смак чаю, пробуйте, експериментуйте, вигадуйте, створюйте свої рецепти.

   Учитель: на нашому засіданні фітобару ви дізналися багато корисної інформації. Розкажіть, що ви почерпнули для себе нове. (відповідь учнів)

Спробуйте теж у своєму домі зробити чаювання святом, розкажіть своїм близьким, друзям, батькам про  нові сорти чаю, виготовлення та способи заварювання чаю, змішування його з лікарськими рослинами.

  Здоров`я  вам любі друзі, наші гості! Смачних вам родинних чаювань! Дякую за ретельну підготовку до нашої зустрічі. Використовуйте набуті знання у повсякденному житті. До побачення.

 

Використана література:

  1. Вороненко Л. Чай не змінює світ, чай змінює настрій.//Трудове навчання. № 5, травень 2008. С. 33-39.

 

 

docx
Додано
25 лютого 2018
Переглядів
1748
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку